Historisch Archief 1877-1940
DE AMSTERDAMMER, W EEK BLAD VOOR NEDERLAND.
No.923
ken op het zenuwgestel te werken, een zeer
groote voedingswaarde had.
»While the consumption of the other dietetic
articles,'' schreef de Journal of the Society
of Arts, »used for beverages, tea, coffee and
chicory, show a decline last year, cocoa is
gesteld worden. Een zeer aanzienlijk bedrag
aan geld wordt dagelijks in dit en in andere
landen besteed aan het koopen van koffie
en thee als voedsel, uitgaande van de on
ware stelling, dat deze dranken waarlijk
voedzaam zijn.
beste voedingsmiddelen maakt en het gebruik
daarom nuttig is zoowel voor zwakken en
zieken als voor sterken en gezonden, die veel
physieken arbeid moeten leveren. Zuivere
cacao is zelfs vergeleken bij melk, daar zij
tweemaal meer stikstofhoudende
bestandMACinXK VAN /I:«TII':X MAXNENKUACHTKX IX 182S.
marked by a considerable increase. This
is remarkable, since for about four years,
from 1875 to 1879, it remained pretty sta
tion ary at about 10,000,000 pounds; but
after 1880 it began to make steady progress,
advancing from 10,500,000 pounds in that
year to over 15,000,000 pounds last year."
Hoe groot thans het verbruik over geheel
de beschaafde wereld zal wezen, zal moeilijk
in cijfers zijn weer te geven, maar zeker is
dat de uitvinding, van Van Houten
daaraan den reusachtigen stoot heeft gegeven
en de firma thans de groote leverancier is
voor het wereldverbruik.
Omtrent de voedingswaarde van de zuivere
oplosbare cacao, zooals deze door den uit
vinder in den handel werd gebracht, was de
faculteit het al zeer spoedig eens. Toch werd
haar waarde nog niet overal genoegzaam
erkend, vooral in landen, waar men, b. v.
zooals in Nederland, gewend is, koffie en
hoe bij groote hoeveelheden te gebruiken.
Het bekende Kngelsche tijdschrift Heal/k
schreef in zijn nummer van 30 December 1887 :
»Het wordt nu algemeen erkend dat noch
thee noch koffie voedende bestanddeelen be
vatten. Zij werken niet direct mede tot de
voeding van het lichaam, maar kunnen
indirect, wel het voedingssysteem helpen
door verlies van krachten van het lichaam
te voorkomen. Dit laatste is echter alleen
van toepassing in zulke gevallen, dat voed
sel in over-vloed en gemakkelijk kan worden
verkregen, maar zeker niet bij de groote
massa der arbeidende klassen, die geen af
wisseling in haar voedsel hebben, en, onge
lukkig genoeg, naar thee en koffie grijpen,
als een hoofdmiddel van lichaamsonderhoud;
evenmin heeft die opmerking betrekking op
lieden, die, tot de midden- en de hoogste
klassen behoorende, aan dyspepsie lijden,
en niet waarnemen dat het herhaalde ge
bruik van thee en koffie zeer is af te keuren.
daar het de ziekte te voorschijn roept.
Het onderscheid duidelijk en klaar
lusschen cacao aan de eeue zijde als een
werkelijk voedsel, en thee en koffie aan de
andere zijde, als een louter toevoegsel aan
ander voedsel, kan niet genoeg in het licht
Hoe meer men u echter de meening kan ver
breiden, dat cacao een waar voedingsmiddel is,
dat zij geschikt is om thee en koffie met voor
deel te vervangen, des te beter zal dit zijn voor
deeien, en vijf-en-twintig maal meer vefstoffen
dan tarwebloem bevat.
»Het spreekt van zelf', zegt Health ten
slotte, >;dat hier alleen sprake kan zijn van
De zorgvuldig uitgezochte en gezuiverde
cacaoboonen worden eerst geroosterd, gebrand.
Dit is een zaak van zeer veel gewicht, niet
alleen omdat men langs dien weg de boonen
gemakkelijker fijn kan maken, maar ook om
dat daardoor de zoo zeer gewenschte aro
matische geur en smaak worden ontwikkeld.
Na het brandingsproces gaan de boonen
naar de breekmachines, waardoor de schillen
loslaten en verwijderd kunnen worden. De
aldus gebroken boonen worden gesorteerd in
ronddraaiende geperforeerde trommels, terwijl
de zooveel lichtere schillen door waaiers wor
den weggewaaid. Daarna komen de gebroken
boonen in de malerij, waar zij tusschen
molensteenen worden fijn gemalen, waaruit
de cacao als een gelijkvormige, stroopachtige
massa wegvloeit. Deze massa wordt in zakken
gedaan en onderworpen aan den druk van
krachtige hydraulische persen, waardoor het
grootste gedeelte van de cacaoboter zich als
een heldere olie afscheidt en wegvloeit, ter
wijl de overige bestanddeelen als een vaste
massa in de persen als koeken terug blijven.
Deze koeken worden gebroken en fijngema
len onder zoogenaamde kantsteenen, terwijl
door zeefmachines wordt geconstateerd of het
fabrikaat den vereischten graad van fijnheid
heeft verkregen.
De langs dien weg verkregen poeder wordt
nu in groote bussen gebracht naar de
pakkerij, waar ze afgewogen en in papieren
zakjes wordt gedaan, in blikken bussen en
daarna in kisten wordt gepakt, om aldus
naar alle oorden van de wereld te worden
verzonden.
De afgescheiden cacaoboter wordt in vor
men tot koeken gegoten, die in balen ver
pakt naar de veilingen in Amsterdam worden
gezonden.
Gedurende de zeven-en-zestig jaren van
haar bestaan heeft de firma V a n Houten
haar relaties langzamerhand uitgebreid en
zij is dan ook op het oogenblik de grootste
fabrikant van cacao op de wereld.
Di: MACIUXKKAMI:!! ix
de economische en gezondheidsverhoudhigen
van het volk. Dr. Parker zegt in zijn
classiek werk over -Hygiëne" van de cacao, dat
de groote hoeveelheid van vet- en van
eiwitbevatter.de bestanddeelen haar tot een der
zuivere onvervalschte cacao.''
De vervaardiging van cacaopoeder, zooals
zij thans in bussen in den handel komt, berust
op een mechanisch proces.
Daarmede hield de uitbreiding van haai'
fabrieken gelijken tred; Weesp dankt zijn
opkomst aan de fabriek en haar werklieden
en hun huisgezinnen zijn talrijk genoeg om
een kleine stad te bevolken. Die reusachtige