Historisch Archief 1877-1940
No. 1145
DE AMSTERDAMMER WEEKBLAD VOOR NEDERLAND.
YOOEl
Zniyer spreken,
Niet iedereen is in 't bezit van een riool of
piano. Er is een zekere mate van welvaart
noodig om zich die kostbare instrumenten aan te
schaffen. Het wonderschoon speeltuig dat wij
als natuurgare bezitten, de stem, wordt niet
gekocht. Dit heerlijk instrument wordt ons door
moeder natuur gratis verstrekt. Eet krassen op
een viool, het hameren op het //jammerhout"
wordt in onzen tijd wel wat veel gedaan. De
kleine burgerluiden vinden het streelend voor
hun ijdelheid, wanneer Kareltje viool speelt en
Marietje voor het klavier plaats neemt; of
Kareltje gehoor en of Marietje muzikalen aanleg
of aspiraties heeft, daarmee wordt weinig reke
ning gehouden. Kras maar op, Kareltje! hamer
er maar op los, Marietje!" Ket staat zoo goed
voor de buren. De musiceerende kinderen geven
een zeker cachet aan het oudereupaar.
Wat wordt gedaan met de stem? In veel
opzichten wordt dit fijne instrument verwaar
loosd. Wat heb je aan een speeltuig waarvan
je de waarde nooit in. je beurs voelde, waarvan
het bedrag nooit in je kasboek genoteerd stond ?
De menschelijke stem heeft een onschatbare
waarde. Een waarde zóó groot, dat ze in guldens
niet te realiseeren is. Geen beter aanbeveling
op de levensreis dan een beschaafd geluid. Vóór
dat het kind spreekt, vertolkt het zijn blijdschap
in kirrende vroolijke geluidjes. Het hartstoch
telijk of klagend schreien van den zuigeling
klinkt zóó droef, zóó pijnlijk, dat alle omstan
ders zich beijveren bet arme wicht tot kalmte
te brengen. Het kind groeit op en begint te
stamelen, spreekt in klanken, die tijdelijk allén
<\door de moeder verstaan worden. Het oor der
moeder is zóó fijn, zóó muzikaal, waar het de
geluidjes van haar kind geldt, dat zij tot in de
fijnste nuanceering de gewaarwordingen en de
bedoeling yan haar kleintje begrijpt.
Jong moedertje! uw kind spant zich in, de
woorden die het u hoort spreken na te stamelen.
Het kind wil zoo gaarne spreken zooals gij.
Help hem in zijn ernstig streven. Steun zijn
ijver. Herhaal met uw lieve stem altijd weer
het woord, dat uw kind moeilijk vindt. Zeg
het hem vóór, altijd wér, kijk hem daarbij
bemoedigend in zijn heldere kinder-oogen. Her
haal met onuitputtelijk geduld de woorden
waarover uw kmd struikelt. Vind het niet
aardig als uw kind ,krom" spreekt. Het kromme,
het bizarre, al wat van het rechte afwijkt, zal
vroeg genoeg komen in zijn ontluikend leventje.
Het zal komen, ondanks uw smeekende oogen,
ondanks uw beschermende en, ten gebed ge
vouwen handen. Maar weer het kromme zoolang
dit nog in uw macht ligt. Zijn er letters, die
voor uw kind bezwaren opleveren, laat hem
kijken naar uw mond, naar uw lippen. Maak
van de spraakoefeningen een spelletje waarin
uw kleintje genoegen zal vinden. Herhaal die
oefeningen iederen dag; uw kind vindt zijn
belooning in uw liefkoozingen, in het suiker t je
of chocolaadje hem door u geschonken. En uw
belooning? De overtuiging, dat gij uw kind
veel moeilijkheden bespaart, zoodra hij den
drempel van Bewaar-, Fröbel- of groote" school
overschrijdt. Het leeren zal hem gemakkelijker
vallen. Wanneer uw kinderen er reeds door u
op gewezen worden zuiver te spreken en dui
delijk te articuleeren door aan elke lettergreep
het recht te geven, dat haar toekomt, zullen
zij ten slotte erkennen hoe schoon, hoe rijk,
hoe welluidend de Hollandsche taal is, mits
zuiver gesproken. Niet de letters doorén has
pelen en de woorden gedeeltelijk inslikken.
Niet de Engelsehen, maar de Franschen moeten
wij ons in het spreken ten voorbeeld stellen.
In óp- en inslikken zijn de Engelschen ons tóch
de baas. De beschaafde Franschman, beminlijk
in vormen, voorkomend in manieren, spreekt
duidelijk, H.IJ wil den toehoorder niet hinderen
door toonloos praten en inslikken van letter
grepen en woorden. Hij spreekt vlug, opgewekt
en tóch duidelijk. Indien de Hollander vaa
kindsbeen er aan gewend werd, de letters meer
vooraan in den mond te nemen en niet alles
diep uit de keel op te halen, zouden wij voor
het spreken een vlugger tempo kunnen
nemenDe levendigheid van den geest openbaart
zich allermeest in het spreken. Oefenen wij ons
in het accentueeren van elke lettergreep, dan
kunnen wij vlug leeren spreken, zonder te
ratelen of te brabbelen, twee onschoone wijzen
van spreken.
De beschaafde Franschen markeeren elke
syllabe als met een hamertikje; tóch vloeien
de klanken melodisch samen in rythmischeu
cadans. Er is onder de Fransche natie een
ratelende en brabbelende categorie van mensehen,
maar de Figaro's" en de kameniertjes zijn
niet de toongevers der Gallische beschaving.
Een avond te Parijs doorgebracht //dans la
maison de Molière" is een hoog genot voor hen
die zuiver en duidelijk spreken waardeeren.
Een festijn voor de ooren.
Onze hollandsche taal, ontdaan van schrapende
keelgeluiden, de a uitgesproken met de klate
rende helderheid haar eigen, de e, de i, de o,
de u zuiver uitgesproken, zonder inmenging van
andere klanken, de enkele l wil, sta/, kru/,
sche/ niet aangedikt tot twee of drie I's, wi//,
sta///, enz. is een taal van kloeke vastberaden
heid, van sierlijke losheid, van schalke jokkernij.
Zér schoone klankverbindingen levert ons
Hollandsch op, mits zuiver uitgesproken.
Sierlijk en zuiver spreken moet niet alleen
beoefend worden door hen, die kansel of podium
willen bestijgen, neen, wij allen, in onzen
dagelijkschen omgang, moeten ons beijveren, de
schoonheid onzer taal tot haar recht te doen
komen.
Onbekend maakt onbemind. Wij beseffen te
weinig, hoe schoon het Hollandsch is, mits
zuiver uitgesproken en daarom waardeereu wij
onze eigen taal niet zóó, als zij het ten volle
verdient. Goedig bewonderend zeggen wij
gaarne dat de Fransche taal zoo schoon is. Ik
wil het niet ontkennen, maar de Fransche taal
klinkt daarom zoo schoon, wijl zij goed en
sierlijk gesproken wordt. Spreken wij correct
en sierlijk:1
Wik 't halen?"
Zak 't doen?"
Laa we gaan."
Dit alles klinkt ons hél gewoon. Het moet
niet preutsch of aanstellerig gevonden worden
wanneer wij zeggen: Wil-ik 't halen? Zal ik
't doen? Laat ons of laten wij gaan.
Jonge moeders! wij rekenen op U. Wie beter
dan de moeder, kan ons de eerste beginselen
onzer moeder-taal onderwijzen? Door uw
spreekoefeningen met uw kinderen komt gij er zelf
ook toe, mér zorg aan uw taal en aan het
zuiver spreken te besteden.
A. S. K.
Een Fransen hnisnomlen,
Eene madewerkster zendt ons het volgende:
Vreemdelingen verwonderen zich wel eens
over de samenstelling van het Hollandsch mid
dagmaal, en vinden dat w\j, terwjjl z\j ons
rundvleesch en onze groenten prijzen, een
deel van de volmaaktheden der keuken, de
soepen en sausen, niet voldoende ontwikkelen.
De reden ligt natuurlek in het gering
broodverbruik aan onze tafels. »Eet ge dat alles
zonder brood ?" zeide een Fransche gast tot
mijn jongen; »als bij ons de kinderen zoo deden,
aardappelen met jus zonder brood, vleesch met
groenten zonder brood aten, zou dat denzelfden
indruk van verkwisting maken, als wanneer zy'
saus met lepels verzwolgen of confituren op
koek smeerden".
Of wy door ons broodeloos middagmaal
duurder eten dan de Franschen, is zeker
moeielyk te vergelijken; toch is het misschien
interessant, eens eenige menu's na te gaan,
die door een Fransche huismoeder worden
opgegeven om met 200 francs huishoudgeld
voor een gezin van zes personen toe te komen.
Niet gerekend zy'n hierby de kosten van brand
stof, althans zoo miniem, dat de huisvrouw
daarvoor maar 8 francs 's maands berekent;
het brood, 3 kilo per dag & 35 centimes het
kilo, vormt 31 francs 90 per maand. Voorts
doet zy' provisie op:
l estagnon slaolie _ fr. 11.
2 liter azyn 3.
2 kilo grof zout
l kilo fijn zout
125 gram peper
kilo ryst
kilo pê,te d'Italie
kilo vermicelli
kilo macaroni
kilo noedels
0.40
0.30
0.45
060
0.50
0.50
L
0.'90
1.
1.40
1.40
1.
0.80
0.30
0.65
0.60
2.15
2 kilo tarwemeel
l kilo lazagne (soort noedels)
2 kilo linzen
2 kilo witte boonen
2 kilo bruine boonen
l kilo gedroogde abrikozen
125 gram oranjesnippers
l fieschje augurkjes
vanille
l liter rum
fr. 28.95
De uiteenzetting, hoe men van de soep van
den eenen dag het vet afneemt en er den
anderen dag mee braadt, zal ik niet vermel
den ; het spreekt van zelf ook, dat de
vleeschwaren niet alle even gedistingeerd en niet alle
even overvloedig zyn: IX kilo rundvleesch
dient voor twee maaltyden, 1% dito ossetong
evenzoo, een kony'n evenzoo, alleen op deze
wy'ze slaagt de huisvrouw er in, tweemaal daags
een «déjeüner" en eau »dïner" te geven. Het
déjeüner bestaat alty'd uit twee gerechten; het
diner uit soep en een of twee gerechten, al
naardat de soep meer of minder substantieel is.
Maandag is dan het menu: déjeüner: gras
doublémet aardappelen, salade van spruitjes
of kaas (voor kaas of «confituren" is dagelyks
maar 15 centimes gerekend, dus alleen om
een stukje brood mee te beleggen). DJner:
koolsoep met melk, schapenschouder met schor
seneren, compöte van een half kilo abrikozen.
Dinsdag. Déjeuner: ragout van versch
varkensvleesch, lazagnes, andy viesla,kaas. Diner:
groentensoep met allerlei vleesch er in, worst,
kalfsborst, voorts aardappelen, boonen, wortelen,
prei, zuring; dit alles dient men als tweeden
schotel op, en bewaart de helft van de soep.
Woensdag. Déjeüner: ry'st met worstjes,
kropsla, kaas. Diner: soep (piites d'Italie in
de bouillon vaa gisteren)konijn, linzen, vruchten.
Donderdag. Déjeüner: schapenhart; aardap
pelen met spek gebakken; sla; kaas. Diner :
linzensoep, gemarineerd kony'n, (met wortelen,
uien en bloemkool, die afzonderlijk gegeven
worden), vruchten.
Vrydag. Déjeüner: omelet met spinazie,
zuring en kervel; aardappelen met een
uiensmaakje gebakken: roomkaas, geklopt met
suiker, kirsch en melk. Diner: knollensoep,
grondels gefarceerd met chalotjes en ei; bruine
boonen met een saus van melk, boter en ui; kaas.
Zaterdag. Déjeüner: schapenragoüt met
macaroni, sla, kaas. Diner: pot-au-feu (met
kool, wortelen, knollen, uien, aardappelen),
het vleesch afzonderlijk; sla, kaas.
Zondag. Déjeüner: versch varkensvleesch,
gebraden; bloemkool, pannekoeken. Diner:
bouillon, boeuf a la mode (met groenten),
broodpudding.
Maandag. Déjeüner: Kool met spek en worst,
pudding (rest) met roomsaus. Diner, slasoep,
boeuf a la mode (opgewarmd), bruine boonen,
sla, kaas.
Dinsdag. Déjeüner: gebraden viscbjes, kool
(opgewarmd), sla, roomkaas. Diner: bloemkool
soep (van bruineboonennat), schapenschouder
met rijst, sla, kaas.
Woensdag. Déjeüner: omelet met spek,
aardappelpurée, sla van waterkers, kaas. Diner:
groentesoep, gefarceerd kalfshart, linzen, kaas.
Donderdag. Déjeüner: varkeaslever, gevulde
artisjokken, sla, Diner: aardappelsoep, rund
vleesch en daube, bloemkool, sla, kaas.
Vry'dag. Eieren a la tripe; macaroni met
kaas, sla, kaas. Diner: zuringsoep, visch met
pikante saus, aardappelen met botersaus, sla,
kaas.
Zaterdag. Déjeüner: daube (de andere helft
van Donderdag), grauwe erwten met een stukje
spek en uien ; sla, kaas. Diner: erwtensoep,
schapenbout met wortelen en gestoofde sla:
sla, kaas.
De verdere menu's voor de maand zyn in
dienzelfden geest; eene Hollandsche
nuismoeder, en misschien vooral een Hollandsch
huisvader en gezin, zouden er wellicht veel
op aantemerken hebben; onze biefstuk, gebraden
rundvleesch, lapjes, blindevinken, kaltsoesters,
ossehaas, fricandeau, karbonade, komen er niet
op voor; ook geen kip of eend of flinke visch;
maar zes personen te voeden voor 100 gulden
's maands en aan het gezin den schijn te geven
van een zekere welvaart, tweemaal daags een
?vleescnschotel" en soep, en geregeld sla en iets
toe, al is het dan ook maar een veegjejamop
het brood, is dan ook een kunststuk, en wanneer
de huisvrouw of haar dienstbode de kookkunst
verstaat, kan zy' zelfs met deze spy'zen voor
afwisseling en welsmakendheid zorgen.
F. J.
wiimiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiniiiiiiiiiiii
Mode. Tentoonstelling. Boetseeren.
Asperges. Recepten.
Het tegenwoordig toilet, slank en collant
tot de knie, heeft aanleiding gegeven tot een
vernieuwde mode van zyden ondergoed. Naar
beweerd wordt, laten Doucet en Paqum hun
eerste klanten niet anders dragen dan een
zyden tricot »combination", een corset en een
collant taffen rokje; het moet schynen alsof
de stof van het kleed rechtstreeks over het
lichaam gespannen was. Omtrent de vraag of
de polonaise weer volop in de mode zal komen
of na enkele proeven verdwenen, zyn de mee
ningen verdeeld. De polonaises die gedragen
worden, zyn meest van achteren zonder baad,
en worden op zyde gesloten; zy' eindigen met
veel volants, bogen en versieringen, en openen
zich als een omgekeerde tulp ot' lotuakelk op
den wyden rok.
De sleep is teruggekomen, en zooals men
weet, in den lastigsten vorm, lang van achteren,
lang op zyde, lang van voren, onmogelyk op
te nemen, onmogelyk te regeeren, onmogelyk
schoon te houden of schoon te maken, omdat
hy daarenboven overladen wordt met volants
en versiersels van allerlei aard. Wanneer
ooit eene mode geschikt was om den bond
voor rationeele kleeding in de hand te werken,
is het deze.
De mouwdoffen zijn geheel weg; althans zoo
heet het, want op alle moderne platen, op
de tooneeltoiletten, by de premières van Le
Torrent, Dégénérés, ziet men in de coupe van
de mouw nog een kleine verhooging, de
vergiering van het schouderstuk is zoo genomen,
dat op de mouw nog een volant, een strookje
of lapje ligt; men kan er nog niet van af
wennen. Toch gaat men al tot het andere
uiterste over; in plaats van een verhooging,
een verdieping in de mouw te zetten, een
crevé, met guipure gevuld, waardoor de
onderstof heen schemert.
Kleedt men zich dus met zoo weinig des
sous, men maakt dit weer goed door op alle
toiletten, op voile, barège, guipure en alle
dunne stoffen enorme boa's van bont of veeren
te dragen, soms twee tegelyk. Men maakt de
boa's zoo dik, met zulke groote beestenkoppen
eraan, dat een kind er wel bang van kan
worden. Maar opmerkelijk is het, hoe bont in
alle gevallen en bij alle temperatuur aan het
toilet rijkdom en glans geeft. Een witte
struisveeren boa by voorbeeld, om den hals gelegd
en aan de taille met een gouden gesp of speld
samengevat en bevestigd, geeft, met den
tulpvorm van den rok, aan een eenvoudig kleed
het air van een Middeleeuwsche
chatelainedracht.
Vreemdelingen merken vaak op, dat ze te
Par ijs noch regenmantels noch overschoenen
zien. De Parisienne bedekt haar laarsjes en
bakjes niet, integendeel; als het regent neemt
zy wanneer zy' noodzakelyk uit moet,
liever de rokken zoo hoog op, als men in
andere landen niet doet, en rekent daar ook
op met de prachtige onderrokken, die toch
ook niets voor niet genomen worden. Wel
zy'n er nieuwe mantels, die men voor regen
mantels zou kunnen houden, maar ze zijn
daarvoor te mooi en te kostbaar. Het zyn
groote pelerines, van heel mooi dun laken;
men slaat een punt er van over den linker
schouder, maar toch worden ze aan een glad
schouderstuk gezet, dat van voren in een
stolaplooi uitloopt en bekroond wordt met een
staande kiaag. Deze kraag mag zeer versierd
zyn, licht fluweel, gouden tres, gevoerd
evenals de pelerine, met slappe, soepele
zy'de, die gemakkelyk alle plooien van het
laken meemaakt.
* *
*
Met het oog op de Tentoonstelling worden
te Parys ook in de families allerlei
toebereidselen gemaakt. Een aardige uitrekening is
deze: drie of vier families uit de
provinciesteden huren gezamentlyk een appartement
voor een jaar, te beginnen met October of
November van dit jaar, als alles nog niet zoo
duur is, Zy krygen dat wel, in een buurt
ver van het centrum, maar niet te ver van de
Expositie, voor 800 francs, drie kamers en
een keuken. Zy meubileeren het met het een
en ander dat zy missen kunnen, of leggen ook
een paar duizend francs by elkaar om het te
meubelen, en wonen er om beurten, gedurende
den ty'd der Expositie, eenige weken achtereen
in. Zy wonen dan goedkoop en kunnen op
hun gemak alles zien, en thuis komen dineeren.
Ook heeft de sociétéConcordia (eigeulyk
een sociététot onderlinge correspondentie in
verschillende talen, als de Icaea ot' de Kosmos),
een »bureau spécial d'intermédiaires" met het
oog op de TentooLstelling ingericht; men wordt
van deze sociétélid a 8 francs 'sjaars, haar
bureau is Rue Denfert-Kochereau 77 te Pary's.
Ook zonder bedoeling op de tentoonstelling
is zulk een lidmaatschap niet onaardig, als
amusement voor wie wat ty'd heeft. Men ont
vangt de adressen van eenige honderden min
of meer ontwikkelde menschen, over de
geneele wereld verspreid, met opgave van de
talen waarin zy correspondeeren en soms van
de onderwerpen die hun ter harte gaan. Wie
een brief scnryft, met postzegel ingesloten,
heeft recht op antwoord. Voor de meeste
landen kam men te Amsterdam by wisselaars
of bankinstellingen wel postzegels bekomen.
* *
*
Een der moeiely'kst bereikbare kunsten voor
dilettanten is het boetseeren en modelleeren,
omdat het beheerschen van het materiaal zoo
moeielyk is. Thans is door de firma Bourgeois
Ainéte Pary's een stol in den handel gebracht,
oplasta" genoemd, die verschillende eigen
schappen vereenigt. Zy is vooreerst in ver
schillende tinten te verkrygen, waarvan het
bruin, als het gedroogd is, op echt brons
gelykt, het roode dient als terra-cotta, het geel
witte als ivoor; »plasta II diaphane" is eene
half transparante massa, die marnier nabootst
De stof, met gebruiksaanwijzing, leent zich
vooral tot het mouleeren vnn beeldhouwwerken;
men behoeft, bv. op reis, ook niet terstond
naar het negatief weer een gips-afgietsel te
maken; het plasta krimpt niet, zwelt niet of
barst niet en kan dus zoo meegenomen en
later gereproduceerd worden. Men kan er,
als men het gekleurd wil hebben, of verf
doorheenkneden, of er met een zacht penseel
kleurpoeders, in spiritus gemengd, opbrengen.
» *
*
Asperge-recepten. Vóór het Sint Jan is, wil
men van de asperges profiteeren, maar te
dikwy'ls hetzelfde recept is ook niet aangenaam.
Men kan ze dus geven als slierasperges (met
harde eieren, botersaus en geraspte nootmus
kaat), als stoofaspergeg, als aspergesoep (zie het
recept van de vorige week), als asperges aux
erevisses, (met kreettenboter bedekt, terwy'l een
rand gevormd wordt van morilles in bouillon
gekookt en de kreetteustaartjes), als aspergesla.
Voor aspergesla neemt men dunne asperges,
kookt ze goed zacht en neemt ze met een
schuimspaan uit het water. Een deel van dit
nat giet men, met wat olie, azyu en suiker
gemengd, over de asperges en laat alles koud
worden. Dan roert men er wat peterselie door
en dient de sla by koud vleesch.
In den kelder blyven asperges een paar
dagen goed; in dageiykscn vernieuwd bron
water wel acht dagen, in een kist vochtig
zand in den kelder wel veertien dagen. Met
de restjes, gedroogd, kan men 's winters aan
sausen of soepen nog een asperge-smaak)e
geven.
Vischworst (een oud en zeer fijn recept van
eene Benedictyner abdy afkomstig). Karpers
worden twee uur in melk gelegd, van de
schubben en graten ontdaan, zeer rijn gehakt,
gezouten en gepeperd, iïierüy voegt men een
vierde van het gewicht genante tnonynen, en
laat alles een nacht overstaan. De Hommen
heeft men afzonderlek gehouden, ze eenige
seconden in kokend water gelegd, en laat ze
ook tot den volgenden dag op een doek
uitdruipen. Dan worden de hommen in reepen
gesneden en bij het vischgehakt gevoegd, met
scnyijes gepelde pistacnenoten en truffels, ver
volgens van alles kleine worsten gestopt en
deze in eiwit gerold.
Men maakt een court-bouillon van witte
wyn, zout, peper, laurierbladen en azyn ; als
die goed kokend is, legt men er zachtkens de
worstjes in en laat ze een goed uur op matig
vuur koken, dan uitdruipen en een dag bekoe
len ; daarna legt men ze in eene inmaakflesch
met olytblie, die men hermetisch sluit; zoo
kunnen ze een maand goed blyven. Ze moe
ten niet gebruikt worden, voordat ze een paar
dagen in de olie gelegen hebben.
Gebakken acaciabloesems. Men plukt de
groote bloesemtrossen at, op den tyd dat ze
het geurigst zyn, doopt ze in een
eierkoekendeeg, bakt ze m bakvet lichtbruin en bestrooit
ze met suiker. Zy' worden warm gegeten, de
groote luchtige trossen vormen een mooieu
schotel.
E?e,
?iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiimiiii^imiiiiiiiiHimiiiiiiiiiiinmiiimHiiiiiïi
miiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiniiiiiiiiiiiiiiiniiiiiHiiiiMii
Geachte liedactie!
De schry'fster van «opvoedings- ondervindin
gen" in No. 1144 van uw blad haalt de
«heerlyke woorden" van Mirzah-Schaffy, aan:
Süweuig wie ein Steiüein scharfes Messer macht,
So weuig aucli das Uaglück den Mcnscheübossei macht.
Maar wordt niet juist door het sly'pen op
een steen het mes scherper? Heeft nu de
dichter een verkeerd beeld gebruikt of de
schry'fster, op haar geheugen afgaande, minder
juist geciteerd? Van Mirzah-Schaffy's Lieder
der Klage luidt No. 3 aldus:
Es ist eii\ Walm z\i glauben, dasz
Unglück den Menschen bcsser macht.
Es hat dies ganz den Sinn, als oh
Der Viost ein scharl'ea Mrsser macht,
Der Schmutx die Keinliehkeit betordert,
Der Schlamm ein klares Gewasser macht l
Ligt de oorsprong van de bedoelde woorden
in deze regels of' elders?
Met beleefd verzoek om eenige opheldering
en dank voor de plaatsing my'ner vraag,
hoogachtend,
Rotterdam. Dr. B. J. GOKDHAKT.
voor
, TJitsrt£t;pjes onszi.
ZANDVOORT.
Hotel d'ORANGE.
Tramverbinding m\h hoofdstation.
WIJK AAN ZEE.
\EREEN1GDE IUIH10IHS.
Tramverbinding met Beverwijk.
In beide Hotels Restaurant gedurende den
geheelendag. Table d'Hote en Pension.
Te Amsterdam,
Haarlem en 's Gravenhage
(Hollandsche Spoor).
bestaat in de restauraties der stations
gelegenheid tot dineeren per couvert
van ?1.50 af.
Plat du jour f 0.60.
otsl fèoyal en tgnglischer
Ie Rang.
Electr. Licht. Lift. Jiigen grof wild jachtterreinen.
O. ALSCHLIMANN, Directeur.
Luchtkunroord Kleef, KNEIPP'sche geneesk. Inricbtlng.
Het geheele jaar geopend. Prospectus gratis.
Dr. BERöMANN. Arts en Eigenaar.
Vroeger Ie badarts bij Misgr. KNEIPP, in Wörishofen.
Bad Driburg
aan het Teutoburger Woud. Station
van de AltenDeken-Holzminden spoorweg.
Gaspar-Heinrich-Haupt en
Herstelbron voor Nierziekten, Jicht,
Kheumatiek, Vrouwenziekten, Bloedarmoede. Staalbronnenbaden van het hoogste
koolzuur gehalte. Modderbaden (2.5 zwavel). Heerlijke ligging aan het woud. Onge
dwongen prettig landleven. Beste verzorging. Lawntennisbanen. Rywielwegen.
Kuurmuziek. Seizoen van l Mei tot l October. Verzending van Bronwateren.
Prospectussen en inlichtingen verstrekt de
Freiherrlich von Siestorpff-Gramm'sche administration.
AMSTEEDAM.
POLEN.
Hotel-Oafé-Resstaurant.
Kalverstraat 15?17.
AMSTERDAM.
AMSTERDAM.
AMSTERDAM.
American-Hotel.
Leidscheplein 16?18.
AMSTEKDAM.
'SUISSE. *$
Hotel- Café-Restaurant.
Kalverstraat 22?24.
AMSTERDAM.
(Schinkelharen, - jlntspanningsooid
waarheen de tram u van af den Dam
brengt voor 10 cents.
BIEBRICH a/d Ryn bij Wiesbaden.
Pensionaat en Meisjes H. B.school
van ELISE STEINORTH. Grondige en
veelzijdige opvoeding, zorgv. en liefd.
behandeling. Uitst. get. o. a. van den
burg.VoGi en den comm.-rathDYCKBKHOFF
te Biebrich.
AMSTERDAM.
Krasnapol&hy.
Hotel-Cafe-Kestaurant,
Warmoesstraat.
PALAIS ROYAL.
Holel-Café-Restaurant.
Paleisstraat 2.
AMSTERDAM.
TOLHÜ1S over het IJ.
Fraai Ontspanningsoord.
Ruime Biilardzaal. Fraaie Kegelbanen.
Korte MlenwendQk 25.
SCHOLLENBBüG.
Ontspanningsoord.
Weesperzijde. - Amsterdam.
HILVERSUM.
\ranje flotel.
Meisjespensionaat PHILIPPSBURG, te
Braubaeh a/d Ityn, by Coblenz.
Veelzydige opvoeding, Frausche en Engelsche
leerares, evenals eene
huishoudschoolonderwijzeres. Zorgvuldige verpleging.
Uitstekende getuigscnr. Pensionpr. 750 M.
M. BUSSE, Hoofd der school, H. BUSSE,
muziekonderwyzeres v/h conservatorium.
Wandelkaart van Gooiland. Prijs 6O cent.
Wandelkaart van Baarn en Omstreken. Pr^js 6O cent.
Wandelkaart van Haarlem's Omstreken. Prijs eo cent.
uitgave van VAN HOLKEMA & WARENDORF, Amsterdam.
BLOEMENDAAL.
Hotel Restaurant &
$ & Duin en Daal.
L OCH E M.
! Familie Hotel Stad Lochem.
Gelegen op het fraaiste punt eren buiten Lochem.
Pension. Table d'hote te 6 ure.
H. N. PILGEE.
Een uitstapje met de Noord-Holl. Tramweg-MaatscJiappö.
Een reisgids langs hare lijnen,
dour C. PKOVILY.
Versierd met vele platen. Pr^js 4O cents.
Belgiëin Vogelvlucht,
Gids voor Toeristen,
met 130 illustratiën,
DOOK
ALFRED CASTAIGNE.
PI-ÜS / i.eo.
Haar het Eiland Marken.
De Ruyterkade naast de Kettingboot '
via BROEK IN WATERLANU en MONNIKENDAM: de terugreis over de Zuiderzee. Aankomst
Amsterdam circa 4.30 n.m. DE HAVEN STOOMBOOTDIENST. (Interc. Teleph. 684.)