De Groene Amsterdammer

Historisch Archief 1877-1940

Alle jaargangen 1899 4 juni pagina 5

4 juni 1899 – pagina 5

Dit is een ingescande tekst.

No. 1145 DE AMSTERDAMMER WEEKBLAD VOOR NEDERLAND. YOOEl Zniyer spreken, Niet iedereen is in 't bezit van een riool of piano. Er is een zekere mate van welvaart noodig om zich die kostbare instrumenten aan te schaffen. Het wonderschoon speeltuig dat wij als natuurgare bezitten, de stem, wordt niet gekocht. Dit heerlijk instrument wordt ons door moeder natuur gratis verstrekt. Eet krassen op een viool, het hameren op het //jammerhout" wordt in onzen tijd wel wat veel gedaan. De kleine burgerluiden vinden het streelend voor hun ijdelheid, wanneer Kareltje viool speelt en Marietje voor het klavier plaats neemt; of Kareltje gehoor en of Marietje muzikalen aanleg of aspiraties heeft, daarmee wordt weinig reke ning gehouden. Kras maar op, Kareltje! hamer er maar op los, Marietje!" Ket staat zoo goed voor de buren. De musiceerende kinderen geven een zeker cachet aan het oudereupaar. Wat wordt gedaan met de stem? In veel opzichten wordt dit fijne instrument verwaar loosd. Wat heb je aan een speeltuig waarvan je de waarde nooit in. je beurs voelde, waarvan het bedrag nooit in je kasboek genoteerd stond ? De menschelijke stem heeft een onschatbare waarde. Een waarde zóó groot, dat ze in guldens niet te realiseeren is. Geen beter aanbeveling op de levensreis dan een beschaafd geluid. Vóór dat het kind spreekt, vertolkt het zijn blijdschap in kirrende vroolijke geluidjes. Het hartstoch telijk of klagend schreien van den zuigeling klinkt zóó droef, zóó pijnlijk, dat alle omstan ders zich beijveren bet arme wicht tot kalmte te brengen. Het kind groeit op en begint te stamelen, spreekt in klanken, die tijdelijk allén <\door de moeder verstaan worden. Het oor der moeder is zóó fijn, zóó muzikaal, waar het de geluidjes van haar kind geldt, dat zij tot in de fijnste nuanceering de gewaarwordingen en de bedoeling yan haar kleintje begrijpt. Jong moedertje! uw kind spant zich in, de woorden die het u hoort spreken na te stamelen. Het kind wil zoo gaarne spreken zooals gij. Help hem in zijn ernstig streven. Steun zijn ijver. Herhaal met uw lieve stem altijd weer het woord, dat uw kind moeilijk vindt. Zeg het hem vóór, altijd wér, kijk hem daarbij bemoedigend in zijn heldere kinder-oogen. Her haal met onuitputtelijk geduld de woorden waarover uw kmd struikelt. Vind het niet aardig als uw kind ,krom" spreekt. Het kromme, het bizarre, al wat van het rechte afwijkt, zal vroeg genoeg komen in zijn ontluikend leventje. Het zal komen, ondanks uw smeekende oogen, ondanks uw beschermende en, ten gebed ge vouwen handen. Maar weer het kromme zoolang dit nog in uw macht ligt. Zijn er letters, die voor uw kind bezwaren opleveren, laat hem kijken naar uw mond, naar uw lippen. Maak van de spraakoefeningen een spelletje waarin uw kleintje genoegen zal vinden. Herhaal die oefeningen iederen dag; uw kind vindt zijn belooning in uw liefkoozingen, in het suiker t je of chocolaadje hem door u geschonken. En uw belooning? De overtuiging, dat gij uw kind veel moeilijkheden bespaart, zoodra hij den drempel van Bewaar-, Fröbel- of groote" school overschrijdt. Het leeren zal hem gemakkelijker vallen. Wanneer uw kinderen er reeds door u op gewezen worden zuiver te spreken en dui delijk te articuleeren door aan elke lettergreep het recht te geven, dat haar toekomt, zullen zij ten slotte erkennen hoe schoon, hoe rijk, hoe welluidend de Hollandsche taal is, mits zuiver gesproken. Niet de letters doorén has pelen en de woorden gedeeltelijk inslikken. Niet de Engelsehen, maar de Franschen moeten wij ons in het spreken ten voorbeeld stellen. In óp- en inslikken zijn de Engelschen ons tóch de baas. De beschaafde Franschman, beminlijk in vormen, voorkomend in manieren, spreekt duidelijk, H.IJ wil den toehoorder niet hinderen door toonloos praten en inslikken van letter grepen en woorden. Hij spreekt vlug, opgewekt en tóch duidelijk. Indien de Hollander vaa kindsbeen er aan gewend werd, de letters meer vooraan in den mond te nemen en niet alles diep uit de keel op te halen, zouden wij voor het spreken een vlugger tempo kunnen nemenDe levendigheid van den geest openbaart zich allermeest in het spreken. Oefenen wij ons in het accentueeren van elke lettergreep, dan kunnen wij vlug leeren spreken, zonder te ratelen of te brabbelen, twee onschoone wijzen van spreken. De beschaafde Franschen markeeren elke syllabe als met een hamertikje; tóch vloeien de klanken melodisch samen in rythmischeu cadans. Er is onder de Fransche natie een ratelende en brabbelende categorie van mensehen, maar de Figaro's" en de kameniertjes zijn niet de toongevers der Gallische beschaving. Een avond te Parijs doorgebracht //dans la maison de Molière" is een hoog genot voor hen die zuiver en duidelijk spreken waardeeren. Een festijn voor de ooren. Onze hollandsche taal, ontdaan van schrapende keelgeluiden, de a uitgesproken met de klate rende helderheid haar eigen, de e, de i, de o, de u zuiver uitgesproken, zonder inmenging van andere klanken, de enkele l wil, sta/, kru/, sche/ niet aangedikt tot twee of drie I's, wi//, sta///, enz. is een taal van kloeke vastberaden heid, van sierlijke losheid, van schalke jokkernij. Zér schoone klankverbindingen levert ons Hollandsch op, mits zuiver uitgesproken. Sierlijk en zuiver spreken moet niet alleen beoefend worden door hen, die kansel of podium willen bestijgen, neen, wij allen, in onzen dagelijkschen omgang, moeten ons beijveren, de schoonheid onzer taal tot haar recht te doen komen. Onbekend maakt onbemind. Wij beseffen te weinig, hoe schoon het Hollandsch is, mits zuiver uitgesproken en daarom waardeereu wij onze eigen taal niet zóó, als zij het ten volle verdient. Goedig bewonderend zeggen wij gaarne dat de Fransche taal zoo schoon is. Ik wil het niet ontkennen, maar de Fransche taal klinkt daarom zoo schoon, wijl zij goed en sierlijk gesproken wordt. Spreken wij correct en sierlijk:1 Wik 't halen?" Zak 't doen?" Laa we gaan." Dit alles klinkt ons hél gewoon. Het moet niet preutsch of aanstellerig gevonden worden wanneer wij zeggen: Wil-ik 't halen? Zal ik 't doen? Laat ons of laten wij gaan. Jonge moeders! wij rekenen op U. Wie beter dan de moeder, kan ons de eerste beginselen onzer moeder-taal onderwijzen? Door uw spreekoefeningen met uw kinderen komt gij er zelf ook toe, mér zorg aan uw taal en aan het zuiver spreken te besteden. A. S. K. Een Fransen hnisnomlen, Eene madewerkster zendt ons het volgende: Vreemdelingen verwonderen zich wel eens over de samenstelling van het Hollandsch mid dagmaal, en vinden dat w\j, terwjjl z\j ons rundvleesch en onze groenten prijzen, een deel van de volmaaktheden der keuken, de soepen en sausen, niet voldoende ontwikkelen. De reden ligt natuurlek in het gering broodverbruik aan onze tafels. »Eet ge dat alles zonder brood ?" zeide een Fransche gast tot mijn jongen; »als bij ons de kinderen zoo deden, aardappelen met jus zonder brood, vleesch met groenten zonder brood aten, zou dat denzelfden indruk van verkwisting maken, als wanneer zy' saus met lepels verzwolgen of confituren op koek smeerden". Of wy door ons broodeloos middagmaal duurder eten dan de Franschen, is zeker moeielyk te vergelijken; toch is het misschien interessant, eens eenige menu's na te gaan, die door een Fransche huismoeder worden opgegeven om met 200 francs huishoudgeld voor een gezin van zes personen toe te komen. Niet gerekend zy'n hierby de kosten van brand stof, althans zoo miniem, dat de huisvrouw daarvoor maar 8 francs 's maands berekent; het brood, 3 kilo per dag & 35 centimes het kilo, vormt 31 francs 90 per maand. Voorts doet zy' provisie op: l estagnon slaolie _ fr. 11. 2 liter azyn 3. 2 kilo grof zout l kilo fijn zout 125 gram peper kilo ryst kilo pê,te d'Italie kilo vermicelli kilo macaroni kilo noedels 0.40 0.30 0.45 060 0.50 0.50 L 0.'90 1. 1.40 1.40 1. 0.80 0.30 0.65 0.60 2.15 2 kilo tarwemeel l kilo lazagne (soort noedels) 2 kilo linzen 2 kilo witte boonen 2 kilo bruine boonen l kilo gedroogde abrikozen 125 gram oranjesnippers l fieschje augurkjes vanille l liter rum fr. 28.95 De uiteenzetting, hoe men van de soep van den eenen dag het vet afneemt en er den anderen dag mee braadt, zal ik niet vermel den ; het spreekt van zelf ook, dat de vleeschwaren niet alle even gedistingeerd en niet alle even overvloedig zyn: IX kilo rundvleesch dient voor twee maaltyden, 1% dito ossetong evenzoo, een kony'n evenzoo, alleen op deze wy'ze slaagt de huisvrouw er in, tweemaal daags een «déjeüner" en eau »dïner" te geven. Het déjeüner bestaat alty'd uit twee gerechten; het diner uit soep en een of twee gerechten, al naardat de soep meer of minder substantieel is. Maandag is dan het menu: déjeüner: gras doublémet aardappelen, salade van spruitjes of kaas (voor kaas of «confituren" is dagelyks maar 15 centimes gerekend, dus alleen om een stukje brood mee te beleggen). DJner: koolsoep met melk, schapenschouder met schor seneren, compöte van een half kilo abrikozen. Dinsdag. Déjeuner: ragout van versch varkensvleesch, lazagnes, andy viesla,kaas. Diner: groentensoep met allerlei vleesch er in, worst, kalfsborst, voorts aardappelen, boonen, wortelen, prei, zuring; dit alles dient men als tweeden schotel op, en bewaart de helft van de soep. Woensdag. Déjeüner: ry'st met worstjes, kropsla, kaas. Diner: soep (piites d'Italie in de bouillon vaa gisteren)konijn, linzen, vruchten. Donderdag. Déjeüner: schapenhart; aardap pelen met spek gebakken; sla; kaas. Diner : linzensoep, gemarineerd kony'n, (met wortelen, uien en bloemkool, die afzonderlijk gegeven worden), vruchten. Vrydag. Déjeüner: omelet met spinazie, zuring en kervel; aardappelen met een uiensmaakje gebakken: roomkaas, geklopt met suiker, kirsch en melk. Diner: knollensoep, grondels gefarceerd met chalotjes en ei; bruine boonen met een saus van melk, boter en ui; kaas. Zaterdag. Déjeüner: schapenragoüt met macaroni, sla, kaas. Diner: pot-au-feu (met kool, wortelen, knollen, uien, aardappelen), het vleesch afzonderlijk; sla, kaas. Zondag. Déjeüner: versch varkensvleesch, gebraden; bloemkool, pannekoeken. Diner: bouillon, boeuf a la mode (met groenten), broodpudding. Maandag. Déjeüner: Kool met spek en worst, pudding (rest) met roomsaus. Diner, slasoep, boeuf a la mode (opgewarmd), bruine boonen, sla, kaas. Dinsdag. Déjeüner: gebraden viscbjes, kool (opgewarmd), sla, roomkaas. Diner: bloemkool soep (van bruineboonennat), schapenschouder met rijst, sla, kaas. Woensdag. Déjeüner: omelet met spek, aardappelpurée, sla van waterkers, kaas. Diner: groentesoep, gefarceerd kalfshart, linzen, kaas. Donderdag. Déjeüner: varkeaslever, gevulde artisjokken, sla, Diner: aardappelsoep, rund vleesch en daube, bloemkool, sla, kaas. Vry'dag. Eieren a la tripe; macaroni met kaas, sla, kaas. Diner: zuringsoep, visch met pikante saus, aardappelen met botersaus, sla, kaas. Zaterdag. Déjeüner: daube (de andere helft van Donderdag), grauwe erwten met een stukje spek en uien ; sla, kaas. Diner: erwtensoep, schapenbout met wortelen en gestoofde sla: sla, kaas. De verdere menu's voor de maand zyn in dienzelfden geest; eene Hollandsche nuismoeder, en misschien vooral een Hollandsch huisvader en gezin, zouden er wellicht veel op aantemerken hebben; onze biefstuk, gebraden rundvleesch, lapjes, blindevinken, kaltsoesters, ossehaas, fricandeau, karbonade, komen er niet op voor; ook geen kip of eend of flinke visch; maar zes personen te voeden voor 100 gulden 's maands en aan het gezin den schijn te geven van een zekere welvaart, tweemaal daags een ?vleescnschotel" en soep, en geregeld sla en iets toe, al is het dan ook maar een veegjejamop het brood, is dan ook een kunststuk, en wanneer de huisvrouw of haar dienstbode de kookkunst verstaat, kan zy' zelfs met deze spy'zen voor afwisseling en welsmakendheid zorgen. F. J. wiimiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiniiiiiiiiiiii Mode. Tentoonstelling. Boetseeren. Asperges. Recepten. Het tegenwoordig toilet, slank en collant tot de knie, heeft aanleiding gegeven tot een vernieuwde mode van zyden ondergoed. Naar beweerd wordt, laten Doucet en Paqum hun eerste klanten niet anders dragen dan een zyden tricot »combination", een corset en een collant taffen rokje; het moet schynen alsof de stof van het kleed rechtstreeks over het lichaam gespannen was. Omtrent de vraag of de polonaise weer volop in de mode zal komen of na enkele proeven verdwenen, zyn de mee ningen verdeeld. De polonaises die gedragen worden, zyn meest van achteren zonder baad, en worden op zyde gesloten; zy' eindigen met veel volants, bogen en versieringen, en openen zich als een omgekeerde tulp ot' lotuakelk op den wyden rok. De sleep is teruggekomen, en zooals men weet, in den lastigsten vorm, lang van achteren, lang op zyde, lang van voren, onmogelyk op te nemen, onmogelyk te regeeren, onmogelyk schoon te houden of schoon te maken, omdat hy daarenboven overladen wordt met volants en versiersels van allerlei aard. Wanneer ooit eene mode geschikt was om den bond voor rationeele kleeding in de hand te werken, is het deze. De mouwdoffen zijn geheel weg; althans zoo heet het, want op alle moderne platen, op de tooneeltoiletten, by de premières van Le Torrent, Dégénérés, ziet men in de coupe van de mouw nog een kleine verhooging, de vergiering van het schouderstuk is zoo genomen, dat op de mouw nog een volant, een strookje of lapje ligt; men kan er nog niet van af wennen. Toch gaat men al tot het andere uiterste over; in plaats van een verhooging, een verdieping in de mouw te zetten, een crevé, met guipure gevuld, waardoor de onderstof heen schemert. Kleedt men zich dus met zoo weinig des sous, men maakt dit weer goed door op alle toiletten, op voile, barège, guipure en alle dunne stoffen enorme boa's van bont of veeren te dragen, soms twee tegelyk. Men maakt de boa's zoo dik, met zulke groote beestenkoppen eraan, dat een kind er wel bang van kan worden. Maar opmerkelijk is het, hoe bont in alle gevallen en bij alle temperatuur aan het toilet rijkdom en glans geeft. Een witte struisveeren boa by voorbeeld, om den hals gelegd en aan de taille met een gouden gesp of speld samengevat en bevestigd, geeft, met den tulpvorm van den rok, aan een eenvoudig kleed het air van een Middeleeuwsche chatelainedracht. Vreemdelingen merken vaak op, dat ze te Par ijs noch regenmantels noch overschoenen zien. De Parisienne bedekt haar laarsjes en bakjes niet, integendeel; als het regent neemt zy wanneer zy' noodzakelyk uit moet, liever de rokken zoo hoog op, als men in andere landen niet doet, en rekent daar ook op met de prachtige onderrokken, die toch ook niets voor niet genomen worden. Wel zy'n er nieuwe mantels, die men voor regen mantels zou kunnen houden, maar ze zijn daarvoor te mooi en te kostbaar. Het zyn groote pelerines, van heel mooi dun laken; men slaat een punt er van over den linker schouder, maar toch worden ze aan een glad schouderstuk gezet, dat van voren in een stolaplooi uitloopt en bekroond wordt met een staande kiaag. Deze kraag mag zeer versierd zyn, licht fluweel, gouden tres, gevoerd evenals de pelerine, met slappe, soepele zy'de, die gemakkelyk alle plooien van het laken meemaakt. * * * Met het oog op de Tentoonstelling worden te Parys ook in de families allerlei toebereidselen gemaakt. Een aardige uitrekening is deze: drie of vier families uit de provinciesteden huren gezamentlyk een appartement voor een jaar, te beginnen met October of November van dit jaar, als alles nog niet zoo duur is, Zy krygen dat wel, in een buurt ver van het centrum, maar niet te ver van de Expositie, voor 800 francs, drie kamers en een keuken. Zy meubileeren het met het een en ander dat zy missen kunnen, of leggen ook een paar duizend francs by elkaar om het te meubelen, en wonen er om beurten, gedurende den ty'd der Expositie, eenige weken achtereen in. Zy wonen dan goedkoop en kunnen op hun gemak alles zien, en thuis komen dineeren. Ook heeft de sociétéConcordia (eigeulyk een sociététot onderlinge correspondentie in verschillende talen, als de Icaea ot' de Kosmos), een »bureau spécial d'intermédiaires" met het oog op de TentooLstelling ingericht; men wordt van deze sociétélid a 8 francs 'sjaars, haar bureau is Rue Denfert-Kochereau 77 te Pary's. Ook zonder bedoeling op de tentoonstelling is zulk een lidmaatschap niet onaardig, als amusement voor wie wat ty'd heeft. Men ont vangt de adressen van eenige honderden min of meer ontwikkelde menschen, over de geneele wereld verspreid, met opgave van de talen waarin zy correspondeeren en soms van de onderwerpen die hun ter harte gaan. Wie een brief scnryft, met postzegel ingesloten, heeft recht op antwoord. Voor de meeste landen kam men te Amsterdam by wisselaars of bankinstellingen wel postzegels bekomen. * * * Een der moeiely'kst bereikbare kunsten voor dilettanten is het boetseeren en modelleeren, omdat het beheerschen van het materiaal zoo moeielyk is. Thans is door de firma Bourgeois Ainéte Pary's een stol in den handel gebracht, oplasta" genoemd, die verschillende eigen schappen vereenigt. Zy is vooreerst in ver schillende tinten te verkrygen, waarvan het bruin, als het gedroogd is, op echt brons gelykt, het roode dient als terra-cotta, het geel witte als ivoor; »plasta II diaphane" is eene half transparante massa, die marnier nabootst De stof, met gebruiksaanwijzing, leent zich vooral tot het mouleeren vnn beeldhouwwerken; men behoeft, bv. op reis, ook niet terstond naar het negatief weer een gips-afgietsel te maken; het plasta krimpt niet, zwelt niet of barst niet en kan dus zoo meegenomen en later gereproduceerd worden. Men kan er, als men het gekleurd wil hebben, of verf doorheenkneden, of er met een zacht penseel kleurpoeders, in spiritus gemengd, opbrengen. » * * Asperge-recepten. Vóór het Sint Jan is, wil men van de asperges profiteeren, maar te dikwy'ls hetzelfde recept is ook niet aangenaam. Men kan ze dus geven als slierasperges (met harde eieren, botersaus en geraspte nootmus kaat), als stoofaspergeg, als aspergesoep (zie het recept van de vorige week), als asperges aux erevisses, (met kreettenboter bedekt, terwy'l een rand gevormd wordt van morilles in bouillon gekookt en de kreetteustaartjes), als aspergesla. Voor aspergesla neemt men dunne asperges, kookt ze goed zacht en neemt ze met een schuimspaan uit het water. Een deel van dit nat giet men, met wat olie, azyu en suiker gemengd, over de asperges en laat alles koud worden. Dan roert men er wat peterselie door en dient de sla by koud vleesch. In den kelder blyven asperges een paar dagen goed; in dageiykscn vernieuwd bron water wel acht dagen, in een kist vochtig zand in den kelder wel veertien dagen. Met de restjes, gedroogd, kan men 's winters aan sausen of soepen nog een asperge-smaak)e geven. Vischworst (een oud en zeer fijn recept van eene Benedictyner abdy afkomstig). Karpers worden twee uur in melk gelegd, van de schubben en graten ontdaan, zeer rijn gehakt, gezouten en gepeperd, iïierüy voegt men een vierde van het gewicht genante tnonynen, en laat alles een nacht overstaan. De Hommen heeft men afzonderlek gehouden, ze eenige seconden in kokend water gelegd, en laat ze ook tot den volgenden dag op een doek uitdruipen. Dan worden de hommen in reepen gesneden en bij het vischgehakt gevoegd, met scnyijes gepelde pistacnenoten en truffels, ver volgens van alles kleine worsten gestopt en deze in eiwit gerold. Men maakt een court-bouillon van witte wyn, zout, peper, laurierbladen en azyn ; als die goed kokend is, legt men er zachtkens de worstjes in en laat ze een goed uur op matig vuur koken, dan uitdruipen en een dag bekoe len ; daarna legt men ze in eene inmaakflesch met olytblie, die men hermetisch sluit; zoo kunnen ze een maand goed blyven. Ze moe ten niet gebruikt worden, voordat ze een paar dagen in de olie gelegen hebben. Gebakken acaciabloesems. Men plukt de groote bloesemtrossen at, op den tyd dat ze het geurigst zyn, doopt ze in een eierkoekendeeg, bakt ze m bakvet lichtbruin en bestrooit ze met suiker. Zy' worden warm gegeten, de groote luchtige trossen vormen een mooieu schotel. E?e, ?iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiimiiii^imiiiiiiiiHimiiiiiiiiiiinmiiimHiiiiiïi miiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiniiiiiiiiiiiiiiiniiiiiHiiiiMii Geachte liedactie! De schry'fster van «opvoedings- ondervindin gen" in No. 1144 van uw blad haalt de «heerlyke woorden" van Mirzah-Schaffy, aan: Süweuig wie ein Steiüein scharfes Messer macht, So weuig aucli das Uaglück den Mcnscheübossei macht. Maar wordt niet juist door het sly'pen op een steen het mes scherper? Heeft nu de dichter een verkeerd beeld gebruikt of de schry'fster, op haar geheugen afgaande, minder juist geciteerd? Van Mirzah-Schaffy's Lieder der Klage luidt No. 3 aldus: Es ist eii\ Walm z\i glauben, dasz Unglück den Menschen bcsser macht. Es hat dies ganz den Sinn, als oh Der Viost ein scharl'ea Mrsser macht, Der Schmutx die Keinliehkeit betordert, Der Schlamm ein klares Gewasser macht l Ligt de oorsprong van de bedoelde woorden in deze regels of' elders? Met beleefd verzoek om eenige opheldering en dank voor de plaatsing my'ner vraag, hoogachtend, Rotterdam. Dr. B. J. GOKDHAKT. voor , TJitsrt£t;pjes onszi. ZANDVOORT. Hotel d'ORANGE. Tramverbinding m\h hoofdstation. WIJK AAN ZEE. \EREEN1GDE IUIH10IHS. Tramverbinding met Beverwijk. In beide Hotels Restaurant gedurende den geheelendag. Table d'Hote en Pension. Te Amsterdam, Haarlem en 's Gravenhage (Hollandsche Spoor). bestaat in de restauraties der stations gelegenheid tot dineeren per couvert van ?1.50 af. Plat du jour f 0.60. otsl fèoyal en tgnglischer Ie Rang. Electr. Licht. Lift. Jiigen grof wild jachtterreinen. O. ALSCHLIMANN, Directeur. Luchtkunroord Kleef, KNEIPP'sche geneesk. Inricbtlng. Het geheele jaar geopend. Prospectus gratis. Dr. BERöMANN. Arts en Eigenaar. Vroeger Ie badarts bij Misgr. KNEIPP, in Wörishofen. Bad Driburg aan het Teutoburger Woud. Station van de AltenDeken-Holzminden spoorweg. Gaspar-Heinrich-Haupt en Herstelbron voor Nierziekten, Jicht, Kheumatiek, Vrouwenziekten, Bloedarmoede. Staalbronnenbaden van het hoogste koolzuur gehalte. Modderbaden (2.5 zwavel). Heerlijke ligging aan het woud. Onge dwongen prettig landleven. Beste verzorging. Lawntennisbanen. Rywielwegen. Kuurmuziek. Seizoen van l Mei tot l October. Verzending van Bronwateren. Prospectussen en inlichtingen verstrekt de Freiherrlich von Siestorpff-Gramm'sche administration. AMSTEEDAM. POLEN. Hotel-Oafé-Resstaurant. Kalverstraat 15?17. AMSTERDAM. AMSTERDAM. AMSTERDAM. American-Hotel. Leidscheplein 16?18. AMSTEKDAM. 'SUISSE. *$ Hotel- Café-Restaurant. Kalverstraat 22?24. AMSTERDAM. (Schinkelharen, - jlntspanningsooid waarheen de tram u van af den Dam brengt voor 10 cents. BIEBRICH a/d Ryn bij Wiesbaden. Pensionaat en Meisjes H. B.school van ELISE STEINORTH. Grondige en veelzijdige opvoeding, zorgv. en liefd. behandeling. Uitst. get. o. a. van den burg.VoGi en den comm.-rathDYCKBKHOFF te Biebrich. AMSTERDAM. Krasnapol&hy. Hotel-Cafe-Kestaurant, Warmoesstraat. PALAIS ROYAL. Holel-Café-Restaurant. Paleisstraat 2. AMSTERDAM. TOLHÜ1S over het IJ. Fraai Ontspanningsoord. Ruime Biilardzaal. Fraaie Kegelbanen. Korte MlenwendQk 25. SCHOLLENBBüG. Ontspanningsoord. Weesperzijde. - Amsterdam. HILVERSUM. \ranje flotel. Meisjespensionaat PHILIPPSBURG, te Braubaeh a/d Ityn, by Coblenz. Veelzydige opvoeding, Frausche en Engelsche leerares, evenals eene huishoudschoolonderwijzeres. Zorgvuldige verpleging. Uitstekende getuigscnr. Pensionpr. 750 M. M. BUSSE, Hoofd der school, H. BUSSE, muziekonderwyzeres v/h conservatorium. Wandelkaart van Gooiland. Prijs 6O cent. Wandelkaart van Baarn en Omstreken. Pr^js 6O cent. Wandelkaart van Haarlem's Omstreken. Prijs eo cent. uitgave van VAN HOLKEMA & WARENDORF, Amsterdam. BLOEMENDAAL. Hotel Restaurant & $ & Duin en Daal. L OCH E M. ! Familie Hotel Stad Lochem. Gelegen op het fraaiste punt eren buiten Lochem. Pension. Table d'hote te 6 ure. H. N. PILGEE. Een uitstapje met de Noord-Holl. Tramweg-MaatscJiappö. Een reisgids langs hare lijnen, dour C. PKOVILY. Versierd met vele platen. Pr^js 4O cents. Belgiëin Vogelvlucht, Gids voor Toeristen, met 130 illustratiën, DOOK ALFRED CASTAIGNE. PI-ÜS / i.eo. Haar het Eiland Marken. De Ruyterkade naast de Kettingboot ' via BROEK IN WATERLANU en MONNIKENDAM: de terugreis over de Zuiderzee. Aankomst Amsterdam circa 4.30 n.m. DE HAVEN STOOMBOOTDIENST. (Interc. Teleph. 684.)

De Groene Amsterdammer Historisch Archief 1877–1940

Ga naar groene.nl