De Groene Amsterdammer

Historisch Archief 1877-1940

Alle jaargangen 1909 11 juli pagina 4

11 juli 1909 – pagina 4

Dit is een ingescande tekst.

DE AMSTERDAMMER WEEKBLAD V Q,Q E R L A N D. No. 1672 i ?«._ i LEIDSCHESTAAT AMSTERDAM 300 JAPAN ESE KIMONOS IN MANY QUAINT DESIGNS OF BIRDS AND FLOWERS ON WHITE AND DELICATE COLOURED OROUNDS SALE PRICE STOCK PRICE FL. 4.95 1000 PANAMA HATS 3.50 MADE IN CURACOA SALE PRICE O.95 5000 LADIES' HANDKERCHIEFS IN PURE IRISH LINEN, HEMSTITCHED, WITH HAND-EMBROIDERED INITIALS PER H A L.F DOZEN SALE PRICE O 95 ARRANGED WITH PLAIN LIBERTY SILK SCARF IN VARIOUS SHADES, EXTRA . . . FL. 1.75 PERSIAN CARPETS A UNIQUE OPPORTUNITY TO SECURE ARTISTIC CARPETS AND RUGS AT MODEST COST FREE INSPECTION INVITED GREAT BARQAINS SUMMER SALE uimiiiimnmiiiiiiimiim HiiiMitiiiiiiiiiiimiiiiifiiiiiii Jams en Coifituraii. (Slot). Kerttnjam. Morellenjam. De kersen of mo rellen worden van de pit ontdaan en zonder het sap, dat er itgeloopen is, gewogen. Men kookt ze met suiker op de bekende manier niet chuimende, deze jam wordt in 't staan veel dikker, het doet er dus niet toe, of zij in 't begin wat dun is. Citroenzuur naar verkiering en naar den aard der vruchten. Het uitgeloopen nat wordt opgekopkt en in ge zwavelde flesschen als kersensap bewaard, of nog beter even in weekache flesschen opgekookt. Frambvzenjam, jam van blauwe bosehbeieen en zwarte betten. Frambozen hebben zulk n sterken geur dat men ze gerost met gelyke hoeveelheid zwarte bessen of bpachbessen kan ?vermengen, eigenlek worden zij er beter door, daar dan een natuurlijk z.nur bij de zoete frambozen wordt gevoegd. Man neemt datx een zelfde ge wicht frambozen en boachbessen of zwarte bessen, de laatste zeer ryp, daar anders de schillen te hard zijn, dost ze rauw bij de verhitte suiker en kookt ze op de bekende manier. Citroanzuur overbodig. Jam van fijne steenvruehten. Van perziken en abrikozeo, gemengd, kan men fijne jam maken, onrijpe en gekwetste, minderwaardige vruch ten, ook wilde pecziken of zoogenaamde merketons kunnen hiervoor iu aanmerking komen. Liefst neemt men deze vruchten dooreen, daar perziken alleen te flauw van smaak zijn, en de abrikozen een sterken geur hebben. Ook kan men de abrikozen voor een zelfde hoeveelheid met zure appels vermen gen. Bij wilde perziken of merketons, op de markten in het zuiden van ona land voor een geringen pry's verkrijgbaar, moet men de schil verwijderen, die zeer vast aan de vrucht zit en bitter is. Men snijdt ze hiervoor door, neemt de pit er uit, en werpt de helften in kokend water, wairmee man ze enkele minu ten laat doorkeken, tot dat de schil gemak kelijk los laat; alle bruine plekjes worden weggenomen en de vruchten met de rauwe abrikozen, van de pit ontdaan, en de eventuëele echte perziken, ook in rauwen toestand, by da suiker gedaan en op de gewone wy'ze gekookt. Wil man de abrikozen met zure appels vermengen, zoo neemt men de gelijke hoeveelheid en snijdt deze in achtste parten. Da pitten der abrikoïen worden stuk geslagen en het witte deel boven op da jam gelegd of er me a vermengd, als men dit wenscht. Jam van kroos/es, w'tte pruimin, blauw i prui men, reine davits. Da w worden, elk afzon derlijk, voor de' mooie kleur, tot jam gemaakt op de bekende wij sef: rau w bij de verhitte suiker en van de pitten ontdaan. Citroenzuur overbodig. Jam van moerbeien en bramen. Men neemt alleen moerbeien of alleen bramen, of van beide een gelijke hoeveelheid en kookt ze, rauw btf de verhitte suiker op de gewone wijze. Dit is een heerlijke jam, Citroenzuur overbodig. Jam van kweeperen en kweeappels. Men ont doet de kweepereüof kweeappels van de schillen en klokhuizen, die in ruim water met de pitten gekookt worden, zoodanig dat het water voor de helft verkookt en ly'mig is. Dit Ijjmige nat dient om de stukjes kwee peren half gaar te laten koken in een kwar tier ongeveer, de schillen en klokhuizen zijn onnut en kunnen verwijderd worden. De stukjes kweeperen met het ly'mige nat wor den bij de verhitte suiker gevoegd met ge raspte citroenschil naar smaak en op de gewone wijze gekookt. Zij nemen een prachtige kleur aan en zijn zeer lekker. Ja m van appels en bananen of prisage. Een gelijk gewicht bananen zonder schil en ge schilde zure appels wordt genomen en in stukken gesneden, waarna men ze rauw in de verhitte suiker werpt en laat koken, 10 minuten hard, een uur zacht. Citroenzuur onnoodig, Jam van roode boschbessen of preiselberren." Da bessen herhaaldelijk wasschen en even in het water laten staan om al het zand er grondig uit te hebben, daarna gelijk gewicht suiker verhitten en hiermee de besjes laten confijten op de gewone wq'ze. Jam van berberitsen. De berberissen van alle stoeltjes zuiveren, en confijten als boven. Jam van gedroogde abrikozen of pranellen. De abrikozen of pranellen 10 minuten met water laten koken, zóó, dat zij even onder staan, dan vruchten en sap wegen, gelijk gewicht suiker nemen en op de gewone wijze wy'ze confljten. Franeche conftturen. 2 citroenen in kleine stukjes zonder pitten, 6 groote of 12 kleine peren geschild, IK kilogram zure onrijpe witte druiven, de schil van een middelsoort meloen, 5 wortels (groote) alleen het roode deel in kleine stukjes. Dit alles weegt men samen, natuurlijk de druiven van den tros en neemt evenveel suiker, die men gewoon verhit. By het koken der vruchten \*A uur of 2 uur, komen de druivenpitjes boven drij ven en kunnen er af genomen worden. Deze jam of c «nfitnur is zeer smakelijk en geeft de illusie, dat men met geconfijte gember te doen heeft. Het kristalisteren van vruchten. Hiervoor neemt men zeer mooie, rijpe, geheel gave vruchten, kersen, morellen, reine claudes, "abrikozen, perziken, peren, kleine oranje appeltjes, noten, onryp nog in de zachte bast en laat ze een omslachtige maar niet moeilijke bewerking ondergaan. Om de kleur neemt men elke soort afzonderlijk. De pitten van abrikozen, groote pruimen en perziken worden er uit genomen, bij kleinere vruch ten kan men ze er in laten. Eerste dag. Op 500 gram suiker neemt men 234 deciliter water, laat dit hard doorkeken en legt de vruchten er in, laat ze even goed mee doorkeken, dan er uit en koud laten worden op een vergietje waarop alles gegoten is. Zijn zy' koud, dan brengt men de doorge lekte suiker aan de kook, weer de vrachten er in, een enkele minuut koken. Daarna zet men alles weg, de vruchten in de suiker tot den volgenden dag. Tweede dag. De suiker wordt zonder vruch ten opgekookt tot de suiker als een vernis over de lepel blyft, leg dan de vruchten er in, zet ze weg. Derde dag. De suiker wordt weer zonder vruchten opgekookt en moet nu draden vor men, leg de vruchten er in, zet ze weg. Vierde dag. Neem de vruchten uil de suiker, laat ze uitdruipen pp een vergiet, leg ze op een schaal, bestrooi ze twee keeren met poe der suiker en laat ze op een warme plaats droogen, b.v. op den zolder, ze met eeh glas bedekkende voor de vliegen. Geconfijte Rozenboltel». Deze heerlijke confituur kwam in vroeger tijd meer voor dan tegenwoordig. Men neemt hiervoor zeer mooie groote rozenbottels, geheel rijp, niet meer groen, neemt er het bovenste kapje af en zorgt dat alle pitje» er uit verwijderd worden en dat ook de bottel van buiten van alle haartjes en stekeltjes ontdaan wordt. Dan worden ze een kwartier gekookt en met het weinige nat, dat men zooveel mogelijk laat verkeken, gewogen en met dezelfde hoeveelheid suiker op de gewone wijze geconfljt. Zijn de bottels bijzonder zacht, dan is vooruit koken over bodig en kunnen ze inéns in de heete suiker. Over het bewaren. De jams en confitaren moeten in flesschen bewaard worden, die wel goed sluiten maar niet hermetisch, omdat men dan kans heeft dat by eenige gisting de flesch springt, doordat de lucht niet kan ontwyken. Dus geen schroefsluüing, maar een eenvoudige glazen stop of perkamentpapier. Flesschen zyn te verkiezen boven potten, omdat men dan kan zien, wanneer zich eenige gisting openbaart, door de kleine Inchtblaasjes die de massa in de hoogte duwen. Een geringe gisting beteekent niets, zij komt het meest b\j aardbeien voor. Maar een keer flink opkoken, waarbij te gelijk de jam ver betert, doodt alle gistingskiemen. Na een paar maanden verdient het aan beveling vooral de zomerjams op te koken, zij winnen daardoor in gehalte, omdat zy vaster en lymiger worden. Wil men er echter absoluut geen moeite mee heiben, zoo doet men ze na de fabricage in Weeksche flesschen en steriliseert ze, d. w. z. brengt den inhoud op den daarvoor opgegeven graad, gedurende eenige minuten. Dan zijn ze voor den geheelen winter goed. A. VAN LKKUWEN-FRANCKEN. Muziek van Jean Jacgues Rousseau(ni2 1778) vertolkt door Yvettn Ouilrjerl. Sarah. Bernhardt vertrekt naar BMe-Isle. Dr, Moritz' mïlkimlhode. Zeppelin in kindermond. Yvette Guilbert, de keurige diseuse" was ook dit jaar, gedurende de Londensche Season" de great attraction van het Palace Theatre, waar zij haar Franeche en Engelgche liederen op de haar eigen wijze: half-zingen, half-zeggen, hél mineeren, voordroeg. Zij is op 't punt naar Amerika te ver trekken, om daar gedurende eenige maanden een tournee te maken. Daarna keert zij naar Parijs terug, waar zij haar landgeriooten de primeur zal doen genieten van Rouaseau's composities, muziekwerkjes, die hij Echreef ?in zijn berooiden, armoedigen ty'd, toen hij in letterlijken zin, broodsgebrek leed. Pour me consoler des misères de ma vie" zal in ouderwetsch costuum en ih Kousseau's oorspronkelyke versie, in het ge heel ongewijzigd, zér eigenaardig rythme, door de geniale liederen-zarjgater worden vertolkt. *»* De drie Magazijnen voor Horlogerie van G eb r. BR E E N, Amsterdam, RozenjEracbt 53, flienwenfli 112, Haarlemierstraat 12 HOELOGES, PENDULES, KLOKKEN. GOUDEN ENZILYERENWERKEN. HET AMSTERDAMSE~ ADMINISTRATIE- EN COJIMISSIEKANTÖOR, Damrak 86, Amsterdam, Telefoon 9247, 'belast zich. met het vormen van Vennootschappen, het bezorgen van Hypotheken, het sluiten van Verzekeringen op elk gebied ?en het Admluistreeren van Particallere Vermogens. Middenstandstentoonstelling. BEZOEKT stand 2O3 DE BONT «i LEI J TEN A M » T K R I» A iff. VIJZELSTRAAT B?18, AMSTERDAM. Koopt besehmt bij Uwen broodbakker, IEUKENBESCHUIT pw «tuk l «U. l HAA6SCHE BESCHUIT per 20 itiik» W * TAFELBESCHUIT per 20 «taks 10 l KAISER BESCHUIT 15 M . CHOCOLADEBE8CHUITJES per 20 «tuk» 10 ots. Al doe tooxtca rijs d»(eiyk> Ttnek mrkrjjgWjr ook bjj extra ia T«diene> du» T«rre «U roorkwr Wna tathmt, w«lie onbepuldeo tqd ia b . fcjj winkelier! im Toamki itMi. Aanberelend, Tel. 1167. PAUL C. KAISER. Te bevragen bij . IJ O E Overtoom 459, Amsterdam. Telephoon 4O45. voor Heerenhuizen en Burgerhuizenen Industrieele Onder nemingen in alle af metingen en prezen. I> K R M A KE R, Begrafenis-Onderneming J". 13. SI Prinsengracht 837. Telephoon No. 906. M. P. POLLEN & ZOON. ROTTERDAM. firma G. W. VON SCHMIT & ZOON, HAARLK31, AÏISTEBPAS, Cbwote Montatraat 16. Kal verg tra* t 107. Kousen en Hygiënische Onderkleeding, Jaeger L&hmann Rameh Merk Z Crépe de Sant* e.*. ERVEN KRAMER Wijde Kapelsteeg 4 bij het Rokin Amsterdam. __ Fabriek van Kantoorboeken;* km Telephoon No. 266. rt G. B A AU. Bootbouwery de Amstel". Hotor-, Zeil- en Ja. oef vaartuigen in hout en «taal. BcheepB-motoren. TELEPHOON 7191. OVEB HALFWEG 't KALFJE, AMSTERDAM. Vraagt prjji «t A R Jf H E lü, schoonste gedeelte van Nederland. Restaurant:;;;: Mnsis Sacrm F. SI n O N, Directeur-Pachter. Oud-Hollandsche Tegels. Delftsche Vazen. O 'J Rembrandtplein 35, AMSTERDAM. Neef (bij familie te dineeren): Maar, tante, wat hebt u nu toch vreeselyk uitgehaald; wat 'n massa gerecMen; dat was nu immers niet nood'g geweest. Ik ben toch niet alleen om tenten gekomen!" T a a t e : Wel neen, m'n jongen, dat begrijp ik zelf ook. Je krijgt zoo meteen nog wat goeds te drinken ook, hoor!" Henri J. Carels, Den Haag, Piet Heinstraat 66, LEVBRT: SMAKELIJK BROOD. PHILIPPONA KETELAAR, de lm Cour, Malverstraat f GO, Attwterdtttn. GRANDE SPECIALITÉPOTJB Trousseaux & Layettes. Sar demande enroi franco de Deril et d« modelet. Téléphoo* No. 5939 AUTOMOBIELEN Panhard et Levassor niet michelin baiiden. ^L m s t e r cl a m, Eerste Nat, Arb. Contr. en Ziekte Verz. My. U KT HOOI» K H KUIS". Gevestigd te 's-Hage, Rijustraat 11. Maatschappelijk Kapitaal ? l.OOQ.OOO.?. Deze Mij. is de EENIGSTE die het algeheele risico der .art. 1638e, x en y., hetzij afzonderlijk, of wel gecombineerd van den werkgever overneemt. NAAMLOOZE VENNOOTSCHAP Begrafenis-Vereeniging TE AMSTERDAM. Administrateur: N. SAX Jr., adres P. C. Hooftstr. 38. Telephoon No. 941. De Baad van Bestuur: A W. VAN EEGHEN Jr., Voorzitter. Is. DA COSTA, Gedekgeerde. NATUURLIJK is daïalleen echte Karlsbader SALZ Voor Namaak en vervalsching wordf gewaarschuwd^

De Groene Amsterdammer Historisch Archief 1877–1940

Ga naar groene.nl