Historisch Archief 1877-1940
DE AMSTERDAMMER WEEKBLAD V Q,Q
E R L A N D.
No. 1672
i ?«._ i
LEIDSCHESTAAT
AMSTERDAM
300 JAPAN ESE
KIMONOS
IN MANY QUAINT DESIGNS OF BIRDS AND
FLOWERS ON WHITE AND DELICATE COLOURED
OROUNDS
SALE PRICE
STOCK PRICE
FL. 4.95
1000 PANAMA HATS
3.50
MADE IN CURACOA
SALE PRICE
O.95
5000 LADIES'
HANDKERCHIEFS
IN PURE IRISH LINEN, HEMSTITCHED, WITH
HAND-EMBROIDERED INITIALS
PER
H A L.F
DOZEN
SALE PRICE
O 95
ARRANGED WITH PLAIN LIBERTY SILK SCARF
IN VARIOUS SHADES, EXTRA . . . FL. 1.75
PERSIAN CARPETS
A UNIQUE OPPORTUNITY TO SECURE ARTISTIC
CARPETS AND RUGS AT MODEST COST
FREE INSPECTION INVITED
GREAT BARQAINS
SUMMER SALE
uimiiiimnmiiiiiiimiim
HiiiMitiiiiiiiiiiimiiiiifiiiiiii
Jams en Coifituraii.
(Slot).
Kerttnjam. Morellenjam. De kersen of mo
rellen worden van de pit ontdaan en zonder
het sap, dat er itgeloopen is, gewogen. Men
kookt ze met suiker op de bekende manier
niet chuimende, deze jam wordt in 't staan
veel dikker, het doet er dus niet toe, of zij
in 't begin wat dun is. Citroenzuur naar
verkiering en naar den aard der vruchten. Het
uitgeloopen nat wordt opgekopkt en in ge
zwavelde flesschen als kersensap bewaard,
of nog beter even in weekache flesschen
opgekookt.
Frambvzenjam, jam van blauwe bosehbeieen
en zwarte betten. Frambozen hebben zulk n
sterken geur dat men ze gerost met gelyke
hoeveelheid zwarte bessen of bpachbessen kan
?vermengen, eigenlek worden zij er beter door,
daar dan een natuurlijk z.nur bij de zoete
frambozen wordt gevoegd. Man neemt datx
een zelfde ge wicht frambozen en boachbessen
of zwarte bessen, de laatste zeer ryp, daar
anders de schillen te hard zijn, dost ze rauw
bij de verhitte suiker en kookt ze op de
bekende manier. Citroanzuur overbodig.
Jam van fijne steenvruehten. Van perziken en
abrikozeo, gemengd, kan men fijne jam maken,
onrijpe en gekwetste, minderwaardige vruch
ten, ook wilde pecziken of zoogenaamde
merketons kunnen hiervoor iu aanmerking
komen. Liefst neemt men deze vruchten
dooreen, daar perziken alleen te flauw van
smaak zijn, en de abrikozen een sterken geur
hebben. Ook kan men de abrikozen voor een
zelfde hoeveelheid met zure appels vermen
gen. Bij wilde perziken of merketons, op de
markten in het zuiden van ona land voor een
geringen pry's verkrijgbaar, moet men de schil
verwijderen, die zeer vast aan de vrucht zit
en bitter is. Men snijdt ze hiervoor door,
neemt de pit er uit, en werpt de helften in
kokend water, wairmee man ze enkele minu
ten laat doorkeken, tot dat de schil gemak
kelijk los laat; alle bruine plekjes worden
weggenomen en de vruchten met de rauwe
abrikozen, van de pit ontdaan, en de
eventuëele echte perziken, ook in rauwen toestand,
by da suiker gedaan en op de gewone wy'ze
gekookt. Wil man de abrikozen met zure
appels vermengen, zoo neemt men de gelijke
hoeveelheid en snijdt deze in achtste parten.
Da pitten der abrikoïen worden stuk geslagen
en het witte deel boven op da jam gelegd of
er me a vermengd, als men dit wenscht.
Jam van kroos/es, w'tte pruimin, blauw i prui
men, reine davits. Da w worden, elk afzon
derlijk, voor de' mooie kleur, tot jam gemaakt
op de bekende wij sef: rau w bij de verhitte
suiker en van de pitten ontdaan. Citroenzuur
overbodig.
Jam van moerbeien en bramen. Men neemt
alleen moerbeien of alleen bramen, of van
beide een gelijke hoeveelheid en kookt ze,
rauw btf de verhitte suiker op de gewone
wijze. Dit is een heerlijke jam, Citroenzuur
overbodig.
Jam van kweeperen en kweeappels. Men ont
doet de kweepereüof kweeappels van de
schillen en klokhuizen, die in ruim water
met de pitten gekookt worden, zoodanig dat
het water voor de helft verkookt en ly'mig
is. Dit Ijjmige nat dient om de stukjes kwee
peren half gaar te laten koken in een kwar
tier ongeveer, de schillen en klokhuizen zijn
onnut en kunnen verwijderd worden. De
stukjes kweeperen met het ly'mige nat wor
den bij de verhitte suiker gevoegd met ge
raspte citroenschil naar smaak en op de
gewone wijze gekookt. Zij nemen een prachtige
kleur aan en zijn zeer lekker.
Ja m van appels en bananen of prisage. Een
gelijk gewicht bananen zonder schil en ge
schilde zure appels wordt genomen en in
stukken gesneden, waarna men ze rauw in
de verhitte suiker werpt en laat koken, 10
minuten hard, een uur zacht. Citroenzuur
onnoodig,
Jam van roode boschbessen of preiselberren."
Da bessen herhaaldelijk wasschen en even in
het water laten staan om al het zand er
grondig uit te hebben, daarna gelijk gewicht
suiker verhitten en hiermee de besjes laten
confijten op de gewone wq'ze.
Jam van berberitsen. De berberissen van alle
stoeltjes zuiveren, en confijten als boven.
Jam van gedroogde abrikozen of pranellen.
De abrikozen of pranellen 10 minuten met
water laten koken, zóó, dat zij even onder
staan, dan vruchten en sap wegen, gelijk
gewicht suiker nemen en op de gewone wijze
wy'ze confljten.
Franeche conftturen. 2 citroenen in kleine
stukjes zonder pitten, 6 groote of 12 kleine
peren geschild, IK kilogram zure onrijpe
witte druiven, de schil van een middelsoort
meloen, 5 wortels (groote) alleen het roode
deel in kleine stukjes. Dit alles weegt men
samen, natuurlijk de druiven van den tros
en neemt evenveel suiker, die men gewoon
verhit. By het koken der vruchten \*A uur
of 2 uur, komen de druivenpitjes boven drij
ven en kunnen er af genomen worden. Deze
jam of c «nfitnur is zeer smakelijk en geeft de
illusie, dat men met geconfijte gember te
doen heeft.
Het kristalisteren van vruchten. Hiervoor
neemt men zeer mooie, rijpe, geheel gave
vruchten, kersen, morellen, reine claudes,
"abrikozen, perziken, peren, kleine oranje
appeltjes, noten, onryp nog in de zachte
bast en laat ze een omslachtige maar niet
moeilijke bewerking ondergaan. Om de kleur
neemt men elke soort afzonderlijk. De pitten
van abrikozen, groote pruimen en perziken
worden er uit genomen, bij kleinere vruch
ten kan men ze er in laten.
Eerste dag. Op 500 gram suiker neemt men
234 deciliter water, laat dit hard doorkeken
en legt de vruchten er in, laat ze even goed
mee doorkeken, dan er uit en koud laten
worden op een vergietje waarop alles gegoten
is. Zijn zy' koud, dan brengt men de doorge
lekte suiker aan de kook, weer de vrachten
er in, een enkele minuut koken. Daarna zet
men alles weg, de vruchten in de suiker tot
den volgenden dag.
Tweede dag. De suiker wordt zonder vruch
ten opgekookt tot de suiker als een vernis
over de lepel blyft, leg dan de vruchten er
in, zet ze weg.
Derde dag. De suiker wordt weer zonder
vruchten opgekookt en moet nu draden vor
men, leg de vruchten er in, zet ze weg.
Vierde dag. Neem de vruchten uil de suiker,
laat ze uitdruipen pp een vergiet, leg ze op
een schaal, bestrooi ze twee keeren met poe
der suiker en laat ze op een warme plaats
droogen, b.v. op den zolder, ze met eeh glas
bedekkende voor de vliegen.
Geconfijte Rozenboltel». Deze heerlijke
confituur kwam in vroeger tijd meer voor dan
tegenwoordig.
Men neemt hiervoor zeer mooie groote
rozenbottels, geheel rijp, niet meer groen,
neemt er het bovenste kapje af en zorgt dat
alle pitje» er uit verwijderd worden en dat
ook de bottel van buiten van alle haartjes
en stekeltjes ontdaan wordt. Dan worden
ze een kwartier gekookt en met het weinige
nat, dat men zooveel mogelijk laat verkeken,
gewogen en met dezelfde hoeveelheid suiker
op de gewone wijze geconfljt. Zijn de bottels
bijzonder zacht, dan is vooruit koken over
bodig en kunnen ze inéns in de heete suiker.
Over het bewaren. De jams en confitaren
moeten in flesschen bewaard worden, die
wel goed sluiten maar niet hermetisch, omdat
men dan kans heeft dat by eenige gisting
de flesch springt, doordat de lucht niet kan
ontwyken. Dus geen schroefsluüing, maar een
eenvoudige glazen stop of perkamentpapier.
Flesschen zyn te verkiezen boven potten,
omdat men dan kan zien, wanneer zich eenige
gisting openbaart, door de kleine
Inchtblaasjes die de massa in de hoogte duwen.
Een geringe gisting beteekent niets, zij komt
het meest b\j aardbeien voor. Maar een keer
flink opkoken, waarbij te gelijk de jam ver
betert, doodt alle gistingskiemen.
Na een paar maanden verdient het aan
beveling vooral de zomerjams op te koken,
zij winnen daardoor in gehalte, omdat zy
vaster en lymiger worden. Wil men er echter
absoluut geen moeite mee heiben, zoo doet
men ze na de fabricage in Weeksche flesschen
en steriliseert ze, d. w. z. brengt den inhoud
op den daarvoor opgegeven graad, gedurende
eenige minuten. Dan zijn ze voor den
geheelen winter goed.
A. VAN LKKUWEN-FRANCKEN.
Muziek van Jean Jacgues Rousseau(ni2
1778) vertolkt door Yvettn Ouilrjerl.
Sarah. Bernhardt vertrekt naar BMe-Isle.
Dr, Moritz' mïlkimlhode. Zeppelin in
kindermond.
Yvette Guilbert, de keurige diseuse" was
ook dit jaar, gedurende de Londensche
Season" de great attraction van het Palace
Theatre, waar zij haar Franeche en Engelgche
liederen op de haar eigen wijze: half-zingen,
half-zeggen, hél mineeren, voordroeg.
Zij is op 't punt naar Amerika te ver
trekken, om daar gedurende eenige maanden
een tournee te maken. Daarna keert zij naar
Parijs terug, waar zij haar landgeriooten de
primeur zal doen genieten van Rouaseau's
composities, muziekwerkjes, die hij Echreef
?in zijn berooiden, armoedigen ty'd, toen hij
in letterlijken zin, broodsgebrek leed.
Pour me consoler des misères de ma
vie" zal in ouderwetsch costuum en ih
Kousseau's oorspronkelyke versie, in het ge
heel ongewijzigd, zér eigenaardig rythme,
door de geniale liederen-zarjgater worden
vertolkt.
*»*
De drie Magazijnen voor Horlogerie van
G eb r. BR E E N, Amsterdam,
RozenjEracbt 53, flienwenfli 112, Haarlemierstraat 12
HOELOGES, PENDULES, KLOKKEN.
GOUDEN ENZILYERENWERKEN.
HET AMSTERDAMSE~
ADMINISTRATIE- EN COJIMISSIEKANTÖOR,
Damrak 86, Amsterdam, Telefoon 9247,
'belast zich. met het vormen van Vennootschappen, het bezorgen
van Hypotheken, het sluiten van Verzekeringen op elk gebied
?en het Admluistreeren van Particallere Vermogens.
Middenstandstentoonstelling.
BEZOEKT stand 2O3
DE BONT «i LEI J TEN
A M » T K R I» A iff.
VIJZELSTRAAT B?18, AMSTERDAM.
Koopt besehmt bij Uwen broodbakker,
IEUKENBESCHUIT pw «tuk l «U. l HAA6SCHE BESCHUIT per 20 itiik» W *
TAFELBESCHUIT per 20 «taks 10 l KAISER BESCHUIT 15 M .
CHOCOLADEBE8CHUITJES per 20 «tuk» 10 ots.
Al doe tooxtca rijs d»(eiyk> Ttnek mrkrjjgWjr ook bjj extra
ia T«diene> du» T«rre «U roorkwr Wna tathmt, w«lie onbepuldeo tqd ia b
. fcjj winkelier! im Toamki itMi. Aanberelend,
Tel. 1167. PAUL C. KAISER.
Te bevragen bij . IJ O E
Overtoom 459, Amsterdam. Telephoon 4O45.
voor Heerenhuizen
en Burgerhuizenen
Industrieele Onder
nemingen in alle af
metingen en prezen.
I> K R M A KE R,
Begrafenis-Onderneming
J". 13. SI
Prinsengracht 837. Telephoon No. 906.
M. P. POLLEN & ZOON. ROTTERDAM.
firma G. W. VON SCHMIT & ZOON,
HAARLK31, AÏISTEBPAS,
Cbwote Montatraat 16. Kal verg tra* t 107.
Kousen en Hygiënische Onderkleeding,
Jaeger L&hmann Rameh Merk Z Crépe de Sant* e.*.
ERVEN KRAMER
Wijde Kapelsteeg 4 bij het Rokin Amsterdam.
__ Fabriek van Kantoorboeken;* km
Telephoon No. 266. rt
G. B A AU.
Bootbouwery de Amstel".
Hotor-, Zeil- en Ja. oef vaartuigen in hout en «taal.
BcheepB-motoren.
TELEPHOON 7191. OVEB HALFWEG 't KALFJE, AMSTERDAM.
Vraagt prjji «t
A R Jf H E lü, schoonste gedeelte van Nederland.
Restaurant:;;;: Mnsis Sacrm
F. SI n O N, Directeur-Pachter.
Oud-Hollandsche
Tegels.
Delftsche Vazen.
O
'J
Rembrandtplein 35,
AMSTERDAM.
Neef (bij familie te dineeren): Maar,
tante, wat hebt u nu toch vreeselyk
uitgehaald; wat 'n massa gerecMen; dat
was nu immers niet nood'g geweest. Ik
ben toch niet alleen om tenten gekomen!"
T a a t e : Wel neen, m'n jongen, dat
begrijp ik zelf ook. Je krijgt zoo meteen
nog wat goeds te drinken ook, hoor!"
Henri J. Carels,
Den Haag, Piet Heinstraat 66,
LEVBRT:
SMAKELIJK BROOD.
PHILIPPONA KETELAAR,
de lm Cour,
Malverstraat f GO, Attwterdtttn.
GRANDE SPECIALITÉPOTJB
Trousseaux & Layettes.
Sar demande enroi franco de Deril et d« modelet. Téléphoo* No. 5939
AUTOMOBIELEN
Panhard et Levassor
niet michelin baiiden.
^L m s t e r cl a m,
Eerste Nat, Arb. Contr. en Ziekte Verz. My.
U KT HOOI» K H KUIS".
Gevestigd te 's-Hage, Rijustraat 11.
Maatschappelijk Kapitaal ? l.OOQ.OOO.?.
Deze Mij. is de EENIGSTE die het algeheele risico der
.art. 1638e, x en y., hetzij afzonderlijk, of wel gecombineerd
van den werkgever overneemt.
NAAMLOOZE VENNOOTSCHAP
Begrafenis-Vereeniging
TE AMSTERDAM.
Administrateur: N. SAX Jr., adres P. C. Hooftstr. 38.
Telephoon No. 941. De Baad van Bestuur:
A W. VAN EEGHEN Jr., Voorzitter.
Is. DA COSTA, Gedekgeerde.
NATUURLIJK
is daïalleen echte Karlsbader
SALZ
Voor Namaak en vervalsching wordf gewaarschuwd^