Historisch Archief 1877-1940
18 Oct. '14. No. 1947
DE AMSTERDAMMER, WEEKBLAD VOOR NEDERLAND
1. Een rijke oogst, die nooit geplukt wordt. 2. Boletus edulus, het miskende volksvoedsel van het woud. 3. De gevaarlijke" hoek op een paddestoeltentoonstelling. Geheel links de doodelijke knolzwam (Amanita
bulbosa of phalloides), daarnaast de zwaar vergiftige Amanita panterina, de panterzwam, vervolgens de verdachte vliegenzwam (Amanita muscaria), waarvan de knol goed uit komt en op den achtergrond de voor
treffelijk eetbare parasolzwam .(Lepiota precera) (Foto's Marie Bijl, Assen)
Paddestoelen, het miskende volks
voedsel van het woud
Enfant de la terre et de l'eau
Charme du gout, f riand morceau....
Plante, fruit, mets délicieux."
CORNEILLE
Nu overal getracht wordt den komenden
nood in den winter zoo klein mogelijk te
maken en in plaatselijke bladen herhaaldelijk
recepten staan afgedrukt, die aantoonen, dat
men voor een enkel dubbeltje werkelijk
reeds een zeer voedzaam maaltje kan be
reiden, men zich beijvert onze huismoeders
te wijzen op spijzen, die tot op heden nog
weinig genade in hun oogen vonden als de
tomaten... zie, nu heeft het me zeer sterk
verwonderd, nergens vermelding te vinden
van het onbenut verloren'gaan van een heelen
oogst voedzame en smakelijke vruchten, die
moeder natuur in dezen tijd van het jaar
om niet aanbiedt in de paddestoelen en
Zwammen onzer naald- en loofbosschen,
onzer wegbermen en hagen, onzer akkers
en velden.
Waar men overal kan lezen, dat men de
tering naar de nering moet zetten, wil men
het hoofd kunnen bieden tegen dreigende
dure tijden, is het mij onbegrijpelijk, dat
men een kapitaal laat verloren gaan aan
voedingsmiddelen, die volgens serieuse
scheikundige onderzoekingen
werkelijkeigenschappen blijken te bezitten, die hen met
eere elders plaatsen op de lijst der volks
voedingsmiddelen tusschen groenten en
vleesch.
Ik weet wel, dat het in meer dan n
opzicht verantwoordelijkheid met zich brengt
een lans te breken voor het gebruik van
eetbare wilde zwammen, dat men mij zal
wijzen op de verschrikkelijkste
vergiftigingsgevallen, maar hiertegen zou heel wat aan
gevoerd kunnen worden. Wanneer het ver
zamelen plaats heef t onder deskundige leiding
en tevens de verkoop onder strenge controle
staat, dan zou in menig gezin op de uitgaven
van het dagelijksche maal bezuinigd knnnen
worden en tevens zouden in deze donkere
tijden de paddestoelen nader gebracht worden
tot het Nederlandsche publiek, dat wellicht,
eens met hun vertrouwd geraakt, ze even
hoog zou waardeeren als het buitenland,
met name Frankrijk en Duitschland.
Overal bieden zich krachten ? aan voor
socialen arbeid, welke zich uitstrekt op ter
reinen, die bij het eerste hooren weinig of
niet verband schijnen te houden met de
directe of verdere gevolgen van den grooten
Europeeschen oorlog; in iedere plaats wor
den comité's gevormd om aanwezigen nood
te lenigen of dreigenden af te wenden, maar
dan mag men in ongemotiveerde
kortzich. tigheid toch niet een vooroordeel accepteeren,
waardoor een geheel gratis door de natuur
aangeboden oogst als het ware voor onze
oogen verrot.
1 Want juist in deze begin-Octobersche
dagen tooien de herfstbosschen zich weer
met de heerlijkste kleuren-, vormen- en
lijnenpracht der vergankelijke
zwammenwereld, bieden ze den mycoloog weer een
kijkje in het merkwaardige fungileven, dat
zulk een groote, nog te weinig bekende rol
speelt in den regelmatigen gang van den
natuurcyclus.
Ofschoon lang met afschuw en vrees aan
gezien, hebben de zwammen zich in de
laatste jaren toch vele vrienden gemaakt, die
op den 17en October 1908 in Teylers
gehoorzaal te Haarlem tesatnengekomen, be
sloten een vereeniging te vormen, welke zich
uitsluitend zou toeleggen op de studie der
vaderlandsche zwammen. Als een der belang
rijkste punten werd ook op het werkprogram
gezet, dat men het gebruik der eetbare padde
stoelen zou propageeren, zoodat er in het
najaar een zaakkundige en stelselmatige
inzameling zou plaats vinden, die middellijk
de zwammen moest brengen op de tafels
van rijken en armen.
Hoezeer de Nederlandsche Mycologische
vereeniging zeer veel heeft bijgedragen tot
de bevordering der wetenschappelijke padde
stoelenstudie, zoo werkt ze, dunkt me, nog
te weinig naar buiten en heeft nog niet die
kringen bereikt, welke in deze dagen wel
het eerst nut zouden trekken van een onder
deskundige leiding plaatshebbenden
zwammenoogst.
Wel zijn er een paar prachtig geslaagde ex
posities gehouden te Zeist en Arnhem, waar
men ook kon kennis maken met verschillende
zeer smakelijke zwammengerechien, wel
heeft een diepere studie reeds menige padde
stoel gebracht op de steeds grooter wordende
lijst der inheemsche fungi, maar tot heden
is aan het mycophagische gedeelte van het
program nog niet die aandacht geschonken,
welke het zeer zeker om zijn maatschappe
lijke strekking verdient. Thans lijkt mij het
juiste oogenblik gekomen, om ook dit ter
hand te nemen en aan rappe handen zal het bij
het inzamelen zeker niet ontbreken,terwijl on
getwijfeld vele landgoedeigenaars gaarne hun
bosschen en terreinen zullen openstellen voor
de onder deskundige leiding plaats hebbende
zwammenoogst.
Want leiding moet er wezen, wil men
verzekerd zijn alleen de voorde consumptie
geschikte soorten onder de menschen te
brengen.
Niet genoeg kan er voor alles op gewezen
worden, dat er geen enkel op volkservaring
berustend middel gevonden wordt, waardoor
eetbare van vergiftige kunnen worden onder
scheiden. Alleen door een serieuse, vaak
uiterst moeilijke vergelijking der botanische
kenmerken, kan men van ongelukken ge
vrijwaard blijven.
Dat ik deze afschrikwekkende waar
schuwing vooropstel, sluit echter niet in,
dat er geen soorten gevonden worden, die
door hun kenmerken allen twijfel met ver
giftige verre houden. Maar de leek moet
de portévan het bovenstaande zoo groot
mogelijk achten, want het aantal ongevallen
houdt gelijken tred met dat der consumenten
nlet-kenners.
Ook moet men niet het geringste ver
trouwen koesteren in de zoogenaamde
onfeilbare huismiddeltjes, die verkondigen,
dat paddestoelen, welke bij het koken een
ui of zilveren lepeltje blank laten, eetbaar
zijn, terwijl men bij het inzamelen juist die
exemplaren zou moeten plukken, waarop
slakken werden aangetroffen.
Iedereen zal begrijpen, dat een slakkenmaag
een andere constitutie bezit als die van den
Homo sapiens en dat slakken voor sommige
paddestoelvergiften een groote immuniteit
kunnen bezitten, terwijl het aanslaan niet
een gevolg behoeft te zijn van aanwezig
vergift, doch evengoed kan veroorzaakt
worden door de vrijgekomen
zwavelwaterstofverbindingen in niet geheel versche
paddestoelen.
Evenals het niet gewenscht, ja dikwijls
schadelijk voor de gezondheid is, garnalen
of mossels van den vorigen dag te eten,
zoo moet men in principe ook nooit padde
stoelschoteltjes opwarmen. De scheikundige
levensleer der zwammen heeft in de onder
zoekingen van Harmsen aan het licht gebracht,
dat talrijke, ongewoon sterke enzymen steeds
doorwerken aan de geleidelijke omzetting
van het eiwitproduct in secondaire verbin
dingen. Ook van volkomen eetbare soorten
kunnen deze laatsten wel eens op een ge
voelige maag nadeelig werken.
Ongelukken waren te vermijden, wanneer
ieder, die zich niet zeer goed thuis voelt in
de botanische kenmerken, zich onthield van
het gebruik van paddestoelen, die witte
plaatjes bezitten en wier steel onder in een
knol eindigt. De knol is steeds een ernstige
waarschuwing voor den loerenden dood, want
de Volvaria's, die rose lamellen bezitten,
hebben deze eveneens en de meeste doo
delijke gevallen moeten dan ook geboekt
worden op het zondenregister van deze twee
gevaarlijke geslachten : Amanita en Volvaria.
Daar de laatste en enkele soorten van de
eerste familie weinig voorkomen, wordt het
gevaar hoofdzakelijk beperkt tot twee soorten,
die als phalloïdes" en mappa" vooral in
hun jeugdvorm voor den leek gelijkenis
bezitten met de hooggewaardeerde
weidechampignon, die als Psalliota campostris"
ook aangekweekt wordt.
Daar de mappa" zeer onaangenaam riekt,
maakt ook zij slechts een enkel slachtoffer,
doch de Amanita phalloïdes of bulbosa,
waarvan in jongen toestand reuk en smaak
niet onaangenaam zijn, heeft ook in ons land
reeds verschillende slachtoffers gemaakt.
Het is hier niet de plaats de kenmerken
tegenoverelkaar te stellen noch te wijzen op
de verschillen, die bij dezelfde soort kunnen
voorkomen, naar gelang de standplaats zonnig
of beschaduwd is, we een natten of drogen
zomer gehad hebben en die ook nauw ver
band houden met de gesteldheid van den
bodem. Ik gaf deze weinige aanwijzingen
slechts om goed op den voorgrond te laten
treden, dat het onverantwoordelijk zou zijn
menschen aan te sporen tot het gebruik van
wilde zwammen, wanneer ze niet absoluut
zeker waren van de deugdelijkheid der soort.
In Thüringen komen in het seizoen dagelijks
karrevrachten Herren of Steinpilze ter
markt, die door keurmeesters wel degelijk
streng onderzocht worden. Het is daar een
geliefd volksvoedsel geworden, wordt er
zelfs het brood der armen" geheeten, en
van vergiftigingsverschijnselen hoort men
zelden of nooit, cfmdat men zich streng
bepaalt tot de consumptie van enkele alge
meen als uitstekend bevonden variëteiten.
Gelukkig bezitten onze bosschen, vooral
die, welke uit naaldhout bestaan, menig
zwammenkind, dat met geen dubbelganger
te verwarren is.
Onder de algemeen als een delicatesse
bekend staande paddestoelen, worden -in
propagandistische werkjes steeds de
hanekammetjes op de eerste plaats genoemd.
Nu, de lichtelijk naar gedroogde abrikozen
geurende dooiergele eierpilze" zien er dan
ook zeer smakelijk uit, al moet de voedings
waarde nu juist niet zoo heel groot zijn.
Wel wordt er met veel ophef verkondigd,
dat Cantharelle Cibarius in den hoed 27.77 pCt.
en in de steel 28.35 pCt. aan eiwit zou be
vatten, maar men moet hierbij niet uit het
oog verliezen, dat deze opgave alleen geldig
is voor het droog gewicht, wat nauwelijks
15 pCt. bedraagt van de totale massa. De
paddestoelen bestaan voor het grootste ge
deelte uit water, meestal wel tusschen de
85 en 90 pCt., zooals tabellen van Loesecke
en Margewicz uitwijzen. Uit een kilogram
versche zwammen van de parasolzwam
(Lopieta procera) kregen ze 840 gram water,
Clitopilus prunulus geeft 900, Marasmius
ereades, het voortreffelijk eetbare
paddestoeltje der heksenkringen zelfs 920 gram
en verschillende Boletussoorten varieeren
tusschen de 880 en 920 gram H2°.
Zit er over het algemeen in de steel meer
eiwit dan in den hoed, respectievelijk bij de
Cantharelle zoo we zagen 27.77 pCt. en
2835 pCt. bij de honigzwam, die met een
uitje een heel smakelijk gerecht geeft, is het
26.91 pCt. en 28.16 pCt.
Ook is uitgemaakt, dat de steel over het
algemeen meer water bevat dan de hoed,
Lactarius deliciosus, een beweerde lekkernij,
geeft bij een K.G. zwammen in den hoed
900 en in den voet 900 gram water, terwijl
een dergelijke verhouding ook bestaat bij
den Boletus edulus, waar de hoed 861 en
de steel 870 gram water oplevert. Ofschoon
de chemische samenstelling der zwammen
nog betrekkelijk weinig onderzocht is, heeft
men er verschillende stoffen in aangetroffen,
die als splijtings-producten van eiwitten een
niet te onderschatten voedingswaarde be
zitten, terwijl andere tendeele nog niet
chemisch vastgestelde stoffen zeer de eetlust
prikkelen, waarvan dan ook een goed ge
bruik gemaakt wordt als stimulans bij zieken.
Wel loopen de meeningen nog ver uit elkaar
op welke wijze de paddestoelen de stikstof
verzamelen, maar met vrij groote zekerheid
is aangetoond, dat het hooge
nitrogeniumgehalte van sommige zwammen hen nog
niet op n lijn stelt met vleesch, want het
is gebleken, dat een groot deel der stikstof
door ons lichaam niet word opgenomen.
De schuld hiervan moet niet geschoven
worden op het eiwit, maar op de in zwam
men aanwezige stof chitine, die ongeveer
6 pCt. stikstof vasthoudt. De steenzwam,
die als volksvoedsel zeker wel de meeste
factoren vereenigt, schijnt deze stof niet te
bezitten, althans hebben proeven van Reuter
uitgemaakt, dat het Boletus edulus eiwit
volkomen verteerbaar is.
Kunnen we dus moeilijk in paddestoelen
een surrogaat van vleesch waardeeren, zeker
verdienen ze hun plaats tusschen onze
groenten, waarvan vele soorten door hen
in voedingswaarde sterk overtroffen worden.
Neemt men aan dat het eiwitgehalte van
vleesch gemiddeld 20 pCt. is, dan volgen
de champignons met 5 pCt. en de groenten
met 2 pCt. Bevatten de mystieke
boschproducten stoffen als glycoceen, dat anders in
de lever van dieren voorkomt, trehalose die
een zelfde zoete smaak als rietsuiker bezit,
lecithine, dat bij ons in hersenen en zenuwen
gevonden wordt, ook de
phosphorzuuranhidride, welke mede de voedingswaarde doet
stijgen is aanwezig, ofschoon niet overal in
even groot gehalte. Bovenaan staat op dit
punt de echte weidechampion (Psalliota
campestris), die met de morieljes respectievelijk
50.71 pCt. en 30.40 pCt. van die stof bezitten,
terwijl de Cantharelle slechts 31.32 pCt. en
48.57 pCt. Kaliumoxyde heeft. Om deze
chemische mededeelingen te sluiten geef ik
op, dat de zeer op prijsgestelde
biefstukzwam,, die in zijn namen : Vegetable beef,"
Langue de boeuf" der Leberpilze" een
internationale verbreiding verraadt, terwijl
de vergelijking met echte biefstuk werkelijk
niet gezocht is, aan eiwit 1.4 pCt., aan vet
0.6 pCt., aan koolhydraten 3.7 pCt., aan
vezelstof 3.7 pCt., aan asch 1.9 pCt. en aan
water 85 pCt. bevat.
Gebakken als biefstuk bevond mejuffrouw
Catharina Cool, die veilig de eerste
paddestoeleetster in het groot van Nederland mag
genoemd worden, daar ze geregeld een
dertigtal soorten op haar menu brengt, dat
de zwam er wel wat van had, en daaren
boven nog een frisch zuur bijsmaakje bezit.
Wie er eens een proefje mede wil nemen,
moet maar ijverig zoeken op beuken en
eikenstammen. Wanneer hij geel tot
bruinroode, soms eenige decimeters groote uit
wassen aan den stam ontwaart, welke er
uitziet als een kwab luiende lever, dan lijdt
het geen twijfel of ge he^t beslag gelegd
op de wel niet zeldzame, doch ook lang
niet algemeene biefstukzwam. Snijdt men
de lap dwars door, dan is de vergelijking
nog frappanter, daar er droppels bloedrood
sap uit sijpelen, net als bij het aansnijden
van een rauwen ossentong. Het officieel
recept voor de bereiding luidt: Eerst schoon
maken en van de vezelige deelen ontdoen,
dan in kokend water opzetten met peter
selie, peper en zout en op het laatst eenige
eierdooiers. Sommigen geven er de voor
keur aan ze in stukken gesneden te
bradenonder de heete asch.
Voor Cantharellen laat ik hier eveneens
een recept van mejuffrouw Cool volgen, dat
we gerust mogen aannemen als het beste
op ervaring berustend resultaat van deze
zwammenkokerij. Om te beginnen worden
alleen jonge exemplaren gezocht, die evenals
alles wat jong is, het verre in malschheid
winnen van de meer tot ontwikkeling ge
komen zwammen. Droog weer is meer
verkieslijk voor den oogst dan nat, omdat
men ze vochtig niet zoo gemakkelijk schoon
kan afkrabben. Na gewasschen te zijn, worden
ze met weinig water opgezet en een goed
kwartier of een klein half uurtje gekookt.
Vooral niet langer, want dan moeten ze
taai worden. Gestoofd verder in een sausje
van twee lepels bloem, een stukje boter,
wat bouillon gevoegd bij het Cantharellen
nat, leveren ze een zeer smakelijk gerecht,
dat ik op de paddestoeltentoonstellingen als
een ware delicatesse geproefd heb, al was
onze pionnierster op mycephagisch gebied
veel meer tevreden met de verkregen culi
naire resultaten van Goprinus comatus, de
inktzwam, met de gitzwarte sporen, die
echter in jeugdtoestand een heerlijke soep
imiMimmiiiiii
NEDERLANDSCHE
INDUSTRIE
VOORKOMT WERKLOOSHEID
KOOPT PHILIPS LAMPEN
MEER DAN 2000
MODKLKA.MERS.
Directeuren: G. PELT J.Jzn., H. F. MERTENS B I.
J. H. DE BOIS, - HAARLEM.
PRENTKUNST
Cat.7.BRESDI\,BÜHOT.DADBIfiNY,
1IAUMIER, W A NET, M.MARIS, MAÏOL,
EEDON, STEINLEN wordt franco gra
tis toegezonden.
Expositie: A. RASSENFOSSE,
Haarlem Kruisweg 68.
Heb het uitstekendste aan te bieden dat iemand wenschen kan
hoe zal de wereld het weten, indien gij niet adverteert? «3
JOHN P. ROCKEFF.I.I.ER ;
KORTING OP ALLE IN VOORRAAD
ZIJNDE MEUBELEN EN ANDERE
KUNSTNIJVERHEIDS-VOORWERPEN
UIT
'T BINNENHUIS
RAADHUISSTRAAT 48?50
AMSTERDAM