De Groene Amsterdammer

Historisch Archief 1877-1940

Alle jaargangen 1918 1 juni pagina 5

1 juni 1918 – pagina 5

Dit is een ingescande tekst.

l Juni '18. No. 2136 DE AMSTERDAMMER, WEEKBLAD VOOR NEDERLAND 210 liters 140 liters De Gasrantsoeneering De gasrantsoeneerlng is niet overal'tzelfde. In sommige Gemeenten bedraagt ze voor de zomermaanden een zeker percentage van het verbruik over de gelijknamige maand in 1916 met tot minimum de hoeveel heid, welke door 't Rijkskolenbureau wordt toegewezen, terwijl in andere plaatsen deze laatstgenoemde toezegging als maximum grens gesteld wordt. In dat geval bedraagt 't rantsoen voor de maand Juni: 20 M3. + 2 M3. per persoon + 2 M3, voor verlichting. Een gezin, bestaande uit 5 personen, mag in Juni dan voor koken niet meer gebruiken dan 30 M3, of l M3, per dag (1000 liters). Er is veel overleg noodig, om met deze hoeveelheid toe te komen, vooral wanneer geheel op gas gekookt moet worden. We zullen nu eens nagaan, op welke wijze men hierbij te werk moet gaan. Tot voorbeeld nemen we 't volgende menu: Gekookte vlsch (2 schelvisschen), aardappelen (4% pond), botetsaus of gesmolten boter, worteltjes (voor 5 personen), havermoutpap (van l Va liter melk). Er wordt verondersteld, dat men een zuinig brandend comfoor heeft, b.v. een dubbele spaarbrander, die nu maximum 300 liter gas per uur verbrandt, en dat zooveel mogelijk gebruik gemaakt wordt van hoolklst en kranten, want zonder deze kan men onmogelijk met dit gasrantsoen volstaan. Voor de bereiding van genoemd menu zal men ongeveer aan gas noodig hebben: Voor 't koken van de visch aan den kook brengen op de volle vlam 175 liters 10 minuten doorkeken op de kleinen vlam 35 liters Aardappelen aandenkoDk brengen op devotie vlam 125 liters 5 minuten doorkeken op de kleinere vlam 15 liters Worteltjes aan den kook brengen r p de volle l vlam 100liters 'I9P-m 10minutendooikoken opdekleinere '^lllers vlam 25 liters' Botersaus ISliters Havermoutpap aan den kook brengen op de volle vlam 60 liters 5 minuten doorkoken op de spaarvlam 5 liters 555 Intrs De aardappelen, de worteltjes en de havermoutpap worden, nadat ze hebben voorgekookt, in de hooikist of in kranten gezet. Voor de bereiding van dit middagmaal is dus 555 liter gas gebruikt, zoodaternog 445 liters o/erblijven. Een ketel, inhoudende 4 liters, kookt in 30 minuten en verbruikt dus 150 liters gas. Met deze hoeveelheid kan men voor 't vaten wasschen volstaan. wanneer men alleen 't vette vaatwerk en de pannen in warm water wascht. Er blijven dan nog 295 liters gas over voor 't warmen van koffiewater, voor een warm schoteltje aan de koffietafel enz. Met deze hoeveelheid zou men nog bijna 8 liters water aan den kook kunnen brengen. Voor een arbeidersgezin bestaande uit 5 personen, diene 't volgende voorbetld: De maaltijd bestaat uit: bruine boonen (4 liters), zure saus en aardappelen (7 pond). Hiervoor zal ongeveer aan gas verbruikt worden: Bruineboo nen aan den kook brengen op de volle i vlam 200 liters 30 minuten doorkoken op de klei nere vlam 90 liters' Saus Deze wordt gemaakt van 't warme boonennat 30 Aardappelen aan den kook brengen op de volle vlam 210 liters 5 minuten doorkoken op de klei nere vlam 15 liters ^ 515 liters 65 liters De boonen en de aardappelen worden na 't voorkoken, in hooikist of in kranten ?gezet. Bij 't samenstellen der middaemalen dient er in de eerste plaats op te worden gelet, dat IIIIIIIIIIIIMIIIIIIIIIItlllllltllllllllllllflIlllllllllltllllUlllllli MIMI l M IIMIIII ZONNEBLOEMEN Zaait ze, nu tiet nog tijd is. Zoo af en toe vraa* ik aan vrienden en kennissen, die een tuintje hebben, hoe het met hun zonnebloemen gaat en dan krijg ik dikwijls te hooren, dat zij die dingen heelemaal niet kweeken. Ik raad hun dan aan, om er gauw mee te beginnen, omdat ze andeis nog wel eens kans zouden loopen om uitgesloten te worden van de vetdistributie. Onze fo'o geeft te zien, wat er in een stadstuintje met de cultuur van deze uiterst gewillige en buitengewoon actieve plant te bereiken is Hfl stelt geen bij zon dere eischcn aan grondsoort of ligging, maar heeft toch het liefst een lossen, niet te drogen stoMjken bodem en is dan ook het best thuis op plekjes waar vanzelf ganzevoeten, doornappels en dergelijk gedoe opschieten. Voor wat bemesting,is hij zeer dankbaar; ik ken iemand, die forsche plan ten kreeg van wel vijf meter hoog, dtor ze te voeden met koffiedik en meer van die keukenrommel. In hun vaderland worden ze wel zeven tne'er hoog. Ge kunt ze nu nog zaaien; er is bij de handelaren nog zaad genoeg te krijgen. Ze ontkiemen tamelijk vlug en met zeer wei nig v. rhes en dan lijkt het een week of drie vier alsof er geen schot in wil komen. Het duurt een heele poos eer het stengelije boven de kiemlobben omhoog komt en slechts heel langzaam ontwikkelen zich de eerste bladparen. Eerst moet het nog wat ze weinig gas verbruiken. Zoo zijn o.a. sla, rhabarber, zuring, hangop, compöte van versche vruchten, zeer geschikte gerechten. Ook kan men, door 't eten van de Centrale Keuken te nemen, veel gas besparen en dit voor andere doeleinden, b.v. voor wasschen gebruiken. Wanneer men in de maand Juni 2 M3. voor verlichting krijgt toegewezen, dan kan men daarvan een staande brander, die per uur 140 liters gas verbruikt, slechts ^ uur per dag branden. Door 't kousje in te korten en den gastoevoer opnieuw te regelen, wordt 't gasverbruifc veel minder. Een hanglicht, Mundus I, dat per uur 90 liters verbruikt, kan per dag % uur gebrand worden. JO HOUWINQ De Huishoudelijke Prestaties van Mary Met teekenlngen van Guurtje Winter I THEE ZETTEN Mary was met Karel verloofd, nadat ze samen den eersten prijs mixed-double ge wonnen hadden op de groote tennis-wedstrijden te Hilversum Karel meende in zijn meisje een uitstekende huishoudster te zul len vinden, want Mary zorgde op het tennisveld altijd voor de thee en goed thee zetten, had hij wel eens gehoord, is een heele kunst. Als Mary op het tennisveld kwam, waschte ze eerst de kopjes. Ze had daarvoor een zeer speciale methode. De kopjes stonden dan minstens 24 uur vuil. Ze zette ze keurig op een rijtje, als soldaatjes in het gelid. Het eerste schonk ze dan vol met warm water, den inhoud schonk ze daarna over in het tweede kopje, vervolgers van het tweede in het derde, en ten slotte wierp ze de lauwe massa van het laatste kopje, als een drabbig plasje op den grond in het tentje, met een zelfvoldaan zie zoo, die zijn schoon." Theedoeken waren op het veld niet aan wezig. Er waren proeven mee genomen, die glansrijk mislukt waren, daar de jongens ze dadelijk voor het afvegen hunner pas inge smeerde rackets hadden gebruikt. Kort daarop waren ze verdwenen en Mary vermoedde, dat ze in de heerenkleedkamer als hand doeken werden gebruikt. Ze waren bij Mary's methode van kopj's wasschen ook volslagen overbodig, en bovendien droeg Mary een voor dat doel hoogst geschikte schoone witte onderjurk. Vervelend vond ze alleen maar, als die rare jongens naar je keken, wanneer je ze gebruiken wilde. Mary zette thee met overvloedig geplas van water. De suiker werd uit den suikerpot gedeel telijk geschept, gedeeltelijk gebeiteld. Voor suiker beitelen waren de lepeltjes op het veld zeer geschikt, want die hadden lange, smalle puniige schepjes. Alleen de steeltjes waren wat onsteik. Drie van de zes waren er gebroken, maar hadden toch aan bruik baarheid slechts weinig verloren. Verder njeende Mary dat n theelepeltje voldoende was voor een tennisveld, als er maar nooit iemand aan likte. Melk werd gebruikt uit busjes, in gecondenseerden vorm. Een der heeren meende, dat hij den ballenjongen wel eens uit zoo'n busje had zien snoepen met een der gebro ken lepeltjes. De busjes waren ook eerder leeg, dan menschelijkerwijze verwacht mocht worden. De thee viel wel eens slap, ook wel eens gallig uit. Het laatste was steeds het geval warmer worden, want onze vrind is eigen lijk afkomstig uit Mexico en Peru en is om streeks 1600 naar buropa overgebracht. In Juli en Augustus begl t hij zich lekker te voelen en dan groeien de planten met een geweldige snelheid, zoo snel, dat zij er grof van worden. De stengel moet zich verdikken en versterken om den zwaren last, die zich hoogerop ontwikkelt, te kunnen blijven dr* gen. Er komen nu bladeren tot ontwik keling met een oppervlakte van wel een kwart vierkanten meter of zelfs meer. Ten slotte ontwikkelen zien aan den top en aan zijtakken de bloeischijven, die niet zelden een middellijn hebben van meer dan drie decimeter. Hoe de stengel zich verbreeden mott om d'e schijven te dragen is een der mooiste gevallen van planten-architectuur, temeer doordat het bloemhoofd meteen gaat overhangen. Sth Iders en teekenaars hebben daar hun ha>t dan ook dikwijls aan opgehaald, trouwens de zonnebloem is bij de kunstnfjveraa'S in de laatste veertig jaar altijd en terecht zeer in trek geweest. Als nu de schijf volgroeid is, dan openen zich daarop achtereenvolgens eenige dui zenden bloempjes; eerst de groote gele vlammen van de lintbloemen, daarna in steeds nauwer wordende kringi-n de mooie bekervormige buisbloempjps, waar het stuif meel dik uitpuilt. De rangschikking oier bloempjes is weer een vreugd voor de oogen; ze staan zeer regelmatig in een spiraal van vele windingen en zoo vormen zich van het hart van de bloeischijf naar den rand toe allerlei zeer fraai gebogen lijnen, waa-vooreen wiskundige uitdrukking gevonden zou kunnen worden. Nu is het alweer een zeer oude strijdvraag of die bloemen zich naar de zon keeren of niet. De Fransche naam tournesol" of de Itallaansche girasole" doelt er duidelijk op, als een der flauwe jongens de voorafgaande keer, de hoogst banale opmerking had ge bezigd: 't lijkt wel eootwater." Op Mary's: Als jij het soms beter kunt doe het dan zelf, hadden de aanmerkingen makers steeds gezwegen, en daardoor haar in den waan gelaten, dat zij het maar het allerbeste kon. De grootste moeilijkheden die Mary bij het theezetten ondervond, bestonden daarin, dat het suikerpotje en het theebusje steeds hardnekkig leeg waren, zelfs als ze meende, den vorigen dag nog voldoende van deze onmisbare ingrediënten te hebben meegebracht. De ballenjongen moest dan in allerijl op de fiets van een der jongens thee of suiker gaan halen. Voor n ding zorgde Mary altijd uitste kend, voor lekkers bij de thee, voor koekjes en zoo nu en dan voor taartjes. En verder serveerde ze de thee, altijd op zoo vriendelijke en vroolijke wijze, en ge bruikte men er dezen drank onder zooveel flirt, dat niemand ontevreden over de wijze van theezttten kon zijn, allerminst Karel, die het zoo druk had met zijn hofmakerij aan Mary, dat hij zelfs lauw suikerwater lekker gevonden zou hebben. Niemand wist dat Mary's moeder haar het aanraken van de theetaf l thuis ten strengste had verboden, na enkele ovrerstroomingen, en hagelbuien van suiker en het serveeren van thee, die door de fijnproevers volslagen ondrinkbaar werd geacht. Alleen op haar eigen kamertje mocht ze net zooveel knoeien als ze maar wilde. ARIETTE Tentoonstelling van Crisisgerechten Enkele dagen geleden verdrongen zich in de ruime modelkeukea van de Haagsche huishoudschool bij groepen zoo groot als de keuken maar met mogelpheid kon bevatten, vele dames van iederen leeftijd niet in lichtelijk-hautaine nieuwsgierigheid, wat ze daar nu toch wel voor gerechten in elkaar geprutst zouden hebben, maar in werkelijke weetgierigheid, willende leeren hoe de voedzame en in dezen tijd zoo kost bare, grondstoffen verwerkt en bereid kunnen worden tot smakelijke schotels. En de direc trice en leeraressen, vol enthousiame, waren onvermoeid bereid de meest uitvoerige inlich tingen te geven aan wie ze maar vroegen. Op verschillende tafels, overdchtelijk in gedeeld, stond een keur van gerechten, die er zoo uitlokkend en smakelijk uitzagen, dat m?n onwillekeurig in gedachten achter het woord crisisgerechten drie vraagteekens plaatste. Wij moeten er al dadelijk bijvoegen, dat ze zonder eenige luxe bereid waren, en allén van regeerings-artikelen en van artilen in den vrijen handel. Oen tafel maakte eene uitzondering met haar vischschotels, eierkaasjes, vischsaladen en dergelijke. Bij al de andere gerechten was rekening gehouden het bleek uit de gebruikte ingrediënten met beperkte middelen en schaarschte, gebrek zelfs, aan veel wat vroe ger onontbeerlijk scheen. Niets was er aan ten koste gelegd dan heel veel zorg, veel overleg en eene practische toepassing van groote theoretische kennis. Het meest bleek dit bij de aardappelengerechten, waar twee schotels gekookte Zonnebloemen in een Haagsch Stadstuintje dat het wel zou geschieden. Nu zult ge echter dikwijls genoeg in een groep van zonnebloemen de bloemachijven naar alle kan'en zien staan en zelfs gebeuit het wel dat er dan geen enkele precies naar de zon kijkt. Toch is er wel iets van aan, maar allerlei bijzondere omstandigheden veroor zaken afwijkingen. Ook zou het wel inte ressant wezen, om te weten hoe de plant zich gedraagt in ?ijn vaderland, want daar in de tropen heeft de zon een heel andere daebeweging dan bij ons en zou de bloem zich moeten bewegen in het vlak van den aardappelen geflankeerd dooreen paar hoopjes aardappelschillen, deden zien wat er bij het geschild koken der aardappelen aan voedingswaarde verloren gaat. Zoo geeft 500 gram aardappelen in de schil gekookt 50 gram schil, terwijl dezelfde hoeveelheid aardappelen dun geschild, 125 gram schil geeft. Bovendien nemen in de schil gekookte aardappelen als men ze bakken wil veel minder vet op, waarmee in dezen tijd ook wel degelijk rekening ge houden moet worden. Wel Is de kleur mis schien wat minder ooglij k wij Hollanders 'gaan zoo prat op onze mooie kruimige aardappelen maar men went er gauw genoeg aan, zooals wij reeds gewend zijn aan zooveel dingen, die eerst heel onaan genaam leken. Het is ongelooflijk wat men van aardap pelen bereiden kan, als men maar eenmaal weet hoe. Behalve verschillende bekende aard appelschoteltjes en -koekjes, zout en zoet, aardappeltaart, -pudding, -puree, waarvan wij allen wel een of meer recepten in onze kookboeken hebben, hadden verschillende nagerechten veel belangstelling, die wij tot dusver gewoon waren met behulp van meel, sago, aardappelmeel of zoo iets te bereiden. Hier waren er fijngemaakte aardappelen voor gebruikt en de bessenvla, het rhabarbermoes en de verdere nagerechten zagen er niet minder smakelijk om uit. Alleen moet men er aan denken het aldus bereide gerecht een paar minuten te laten koken, omdat het anders te veel naar aardappelen smaakt. Ook hierbij zal de ondervinding wel de beste leermeesteres blijken. Groote en welverdiende belangstelling genoten de verschillende sausen, die de jus moeten vervangen. Dat ligt voor de hand, want als onze hulsmoeders geen pittige, bruine vleeschjus kunnen maken, zijn ze wan hopig. Al die ingewikkelde sausen, waar mee hare Fransche zuster den disch aanvult, foei neen, ze houden niet van die liflafjes l Maar nu dwingt de nood en velen zullen moeten erkennen, dat die lawaaisausen" nog waarlijk zoo slecht niet zijn. Een stukje boter met wat bloem geroerd, of water een voudig gebonden met meel, verder de gewenschte hoeveelheid kruiden, kaas, kerry, bruine-bormenwater, vischwater, spinaziewater, zuringwater en men maakt een sma kelijke saus. ik zou van al deze sausen, met het oog op de olieschaarschte en het komende sla-seuoen willen releveeren het slasausj*, dat bereid wordt zónder eieren. Het is met wat meel gebonden water, dat men goed heeft laten doorkoken, zóó, dat men het meel niet meer proeft en dat op smaak ge bracht wordt met peper, zout, mosterd of (en) kruiden. Hetzelfde wat voor de sausen geldt kan gezegd worden van de tallooze magere soepen, waarvan men wel zal gaan Inzien als men eenmaal over het vooroordeel heen is dat soep niet smakelijk of voedzaam kan zijn als er, geen vleesch voor gebruikt wordt, dat ze heusch aan voedingswaarde niet zooveel achterstaan bij de traditioneele vleeschsoep. Wie verder niet goed had geweien, wat zij met groene erwten moet doen, nu de tijd van erwtensoep voorbij is, zal welingelicht van deze tentoonstelling zijn teruggekomen. Met eene kleine wijziging van een bekend gezegde, zou ik willen roepen: van erwten kan je alles maken, behalve geld en dat is jammer l Erwten kunnen in allerlei schotels gebruikt worden, door stam pot van raapstelen, van wortelioof en radijsloof, (twee nieuwe groen tes, die heel bruikbaar moeten zijn) in allerlei salades, met komkommers en tomaten. Het zelfde geldt voor bruine en witte boonen, en het is niet genoeg te waardeeren dat ons den weg gewezen wordt om deze buitenge woon voedzame, maar niet altijd even verlokkendepeulvruchten (het is zoo'n eenzaam" eten, zegt een vriendin van mij) op smakelijke wijze te bereiden en op tafel te brengen. Van groote vindingrijkheid getuigen ook de verschillende koeken" die gebakken worden van gort, havermout, wat meel om te bir.den en water, en die gemakkelijk mee genomen kunnen worden om brood te ver vangen. Nu we toch eenmaal het woord vervangen gebruikt hebben, komen we meteen aan eenige Ersatz-artikelen, in de eerste plaats als broodsmeersel (in gewone tijden spreekt men van boter). Bekend daarvan zijn melk met geraspte kaas (75 gram kaas op een deciliter melk). Heeft men minder smakelijke kaas, dan gaat er wat kerry door of koks kruiden of seiderij. Van de Ersatz-artikelen voor thee, mogen we de meeste wel bekend veronderstellen. Toch bleek de heel geurige gembeithee, voor vele dames nog eene verrassing. Ze breedtecirkel. Ik heb daarover niets kunnen vinden. De knikkende houding van de bloem is zeer doelmatig voor het aanlokken van de insecten, vooral van bijen, hommels en zweefvliegen, die soms bij een dozijn tege lijk op n bloem bezig zijn. In het bijzonder is de zonnebloem een toevluchtsoord voor de mannetjes-hommels, die al heel gauw uit het nest verdreven worden. Zij vinden dan voedsel en schuilplaats tegelijk. De zwetfvliegen komen op het stuifmeel af, meestal zijn het de groote soorten zooals de blinde bij, de doodskop-vlieg en deslingervlieg. Bij zoo'n druk insectenbezoek is het geen wonder dat alle bloempjes vrucht zetten. De rijpende vruch'jes worden goed beschermd door vliezige schubben rondom en door het bloemkroontje, dat eerst heel laat afvalt. Zoodra dat gebeurt, zijn de musschen er bij en zoo zijn we vaak gedwongen die vruchten te oogsten nog voordat ze goed en wel rijp zijn. Maar ze rijpen wel na, als we de schijven afsnijden en ze luchtig uit hangen in een zonnig kamertje. Zoo behand' len we de bruine boonen ook en in het hooge bergland op de grenzen van den graanbouw laat men ook zoo het koren rijpen, uitgehangen aan hooge rekken. Je ziet dat heel mooi bij Tschamut, als je de Oberalppas afkomt. In de laatste jaren heb ik de zonnebloemen uitsluitend gekweekt voor vogel voedering in den winter. De zaden zijn zeer r!jk aan olie en worden even graag gegeten door de zaadeters als door de insecteneters. Door gebrek aan pinda's, hennepzaad, kokosnoten dreigde het met de wintervoedering heelemaal mis te loopen. Intusschen hebben de vogels het nog meer noodig dan ooit, nu er in 1917 zooveel zijn doodgevroren en nu Kinderwijsheid Den kinderbijbel op den schoot, Zit Janlje te vertellen. Met 't vingertje wijst hij steeds bij, Moet zoo de woordjes spellen. En kleine zus met open mond Zit heel attent te hooren. En Jantje leest en praat maar door En laat door niets zich storen. En hij vertelt van Mozes-klein In 't aardig biezenmandjï, Dat dreef op 't water tusschen 't riet. Maar zus, klein bij-de-handje Die alles altijd weten wil, Zegt plotsling: wacht eens even, Waar voer dat kleine mandje heen, En waar is het gebleven? Jan haalt zijn schouders op en zegt: Kind, 'k kan niet alles weten, Naar Indiëof naar Amerika, Maar dat ben 'k weer vergeten. P. A. E.' OOSTERHOFF iimiiMimimiu HET GENEALOGISCH-HERALDISCH BUREAU, tARL KÖFFLER te s-GRAV-ENHACE i ,OBR ECHTSTH AAT 181. TELEF H.7840. BELAST .ZICH"'. '. MET ALLE WERKZAAMHEDEN OP DAT. .CÈSIEDt TM DEN UlTCtBREIDSTEN ZIN.: ' ' wordt gemaakt van gemberwortel en sereh (in Indische winkels te verkrijgen.) Bij al de keurig gearrangeerde tafels bleek het vooral, dat het er eigenlijk niet zoo veel op aan komt wat men serveert, maar vooral hè: het geserveerd wordt en ook, dat men zich niet in de war moet laten brengen door een verkeerd begrepen zuinigheid. Het schijnt bijvoorbeeld heel verkwistend bij het heerschend gebrek aan vet een pan netje met frituurvet te reseryeeren. Maar verschillende koekjes, croquetten, balletjes, vierkante plakjes aardappel, die in plaats van geroosterd brood een schotel moeten garneeren, worden er zoo in-smakelijk door, dat men het eigenlijk niet missen kan en daar frituurvet telkens weer opnieuw gebruikt kan worden, is het toch op den duur niet on-zuinig. Meer dan ooit is de keuken een moeilijke meesteres voor wie wij voortdurend en zonder ophouden aux petits soins moeten zijn. Het is de eenige wijze, waarop wij de eer van onze tafel kunnen redden. Maar daarvoor smaken we dan ook de voldoening, dat onze hu'sgenooten het uurtje van het diner niet als een straf tegemoet gaan, maar het nog net als vroeger tot het aangenaamste oogenblik van den dag re kenen. W. PF.TILLON TER WEE's THEE ZAANDAM 'tnamtft at Ji giklearae fato'sïnhet Qlbum DE WATERSNOOD 3916 in heel Europa de zaak der vogelbescher ming geheel op den achtergrond is geraakt. Wat daar de gevolgen van zullen zijn, weet ik niet, maar nu reeds hooren we uit alle deelen van ons land van rupsenplagen en dat kan nog veel erger worden. Ik bestem dan ook een groot deel van mijn nog te winnen zonnebloem zaad voor de wilde vogels, een ander deel voor de kippen en paarden en misschien krijg ik het grootste deel wel af te leveren aan een nog te stichten oliezaad-centrale, want ook voor menschelijk gebruik is die zonnebloem-olie uitstekend ge schikt. Qe herinnert u misschien dat in 1915 al dadelijk in Duitschland de zonnebloemteelt bevolen is op allerlei in den regel verwaar loosde plaatsen, zooals hellingen van spoor dijken, braakliggend bouwterrein en derge lijke. Hier ligt een goed arbeidsveld voor de Vereeniging tot Bescherming van Vogels, voor de Volkstuintjes, Schooltuinen en voor de Padvinderij. Onze padvinders zouden in veertien dagen alle spoordijken in Nederland kunnen bezaaien met zonnebloemen, daar is nu nog net de tijd voor. En niet alleen de zaden zijn van belang, maar ook de bladeren en de stengels, die een uitmuntend voedsel voor vee en paarden opleveren. Daar heeft verleden jaar de Haagsche Roode Ster al de aandacht op gevestigd, maar ik weet niet cf die het inzamelen heeft weten te organiseeren. Ook leveren de stengels een zeer goede brandstof; goed gedroogd zijn ze door hun salpetergehalte bijzonder geschikt voor vuurmakers. Daar heb ik verleden winter een maand lang plezier van gehad. Zaai dus zonnebloemen, terwijl het nog tijd is. Gij kunt er niet anders dan genoegen en piofijt van beleven. Hoe meer, hoe beter. JAC. P. T H ij s s E

De Groene Amsterdammer Historisch Archief 1877–1940

Ga naar groene.nl