Historisch Archief 1877-1940
58
DE GROENE'AMSTERDAMMER, VOOR WEEKBLAD NEDERLAND
No. 2500
IETS OVER THEOBROMA
(Godenspijs)
door H. RINGERS
HET DANSRECORD
Teekening voor het 2^ooe nummer door B. van Vlijmen
De ontdekking van Amerika hield de ontwikke
ling der moderne Nederlandsche Cacao- en
Chocoladeindustrie in zich besloten.
Cortez, de meedoogenlooze veroveraar, ver
baasd als betalingsmiddel en munteenheid in het
overweldigde gebied de vrucht van den fraaien
cacaoboom aan te treffen, onder de bekoring ge
komen van den uit die boonen verkregen, en door
de bevolking geliefden cacaodrank , liet niet na
aanstonds zijne lastgevers in Spanje met dit
vreemde product in kennis te stellen.
Het nieuwe genotmiddel veroverde weldra het
geheele Iberische Schiereiland en langzamerhand
geheel Europa.
De Spaansche regeering verbood den uitvoer.
De bereidingstechniek werd monopolie verklaard
der kroon en dit heeft 21 ,-> eeuw stand gehouden tot
dat het aan een Europeesch consortium werd ver
kocht. De Spaansche prinses Maria Theresia im
porteerde de chocolade aan het hof van haar echt
genoot, Lodewijk XIV.
Het exotische product maakte onmiddellijk ook
in Frankrijk opgang. Onder de werking van het
Colbertisme, met zijn geforceerd fabriekswezen, werd
eene chocolaterie royale gesticht. Ook in
Duitschland was het een vorst (von Lippe), die aldaar de
eerste chocoladefabriek grondvestte, nadat Italië,
Engeland en Holland reeds vroeger waren voor
gegaan.
In de 7 provinciën baande Zeeland den weg Voor
dezen nieuwen tak van bedrijf, dank zij de ver
overing van Suriname door de Zeeuwen, tijdens
den 2den Engelschen oorlog (1667).
Langzamerhand verbreidde de industrie zich
door ons land. Na een vrij bloeiend bestaan viel
zij tegen het einde der 18e eeuw als slachtoffer
der algemeene malaise. Eerst na de herstelde
orde van zaken in 1814 verkreeg het cacaobedrijf
weer levensvatbaarheid. In 1818 waren er althans
?weer 27 fabrieken, waarvan 15 in Zeeland. In
1856 vond men nog fabrieken in Viissingen, Middel
burg en Ooes. Thans is de chocolade-industrie
geheel uit Zeeland verdwenen, echter de faam
nalatend der beroemde Zeeuwsche chocolade, die
o.a. een geleerde als Linnaeus dermate in verruk
king bracht, dat hij haar in zijn botanisch stelsel
den, aan den kop van dit artikel geplaatsten, eere
naam schonk, dien de cacaoplant sedert dien on
betwist heeft behouden.
Zooals de Mexicaansche naam Chocolatl"
{Choco = Cacao, Latl = water) reeds aanduidt,
is de techniek der chocoladebereiding van oor
sprong zeer eenvoudig. Alles komt echter aan op
den aard en de keuze van menging der grondstof
fen, die in een legio aantal merken aan de markt
komen, terwijl veel afhangt van de wijze van be
hartiging der tallooze détails in het thans sterk
geperfectioneerde fabrieksproces. Eene moderne
chocoladefabriek doet dan ook meer denken aan de
montagehal eener reusachtige machinefabriek dan
aan het bedrijf, waar slechts een gezocht en gezond
voedingsmiddel wordt vervaardigd.
Het totaal vermogen der in de Nederlandsche
cacaofabriek aandrijvende krachtwerktuigen be
droeg in 1922 16.193 P. K.
Natuürcacao bevat p).m. 55 pCt. Cacaoboter,
een zeer edel vet, daar het nimmer in bederf over
gaat of ranzig wordt. Dit hooge vetgehalte maakte
de cacao aanvankelijk moeilijk verteerbaar en voor
gevoelige magen zelfs bezwaarlijk. Het in 1828
uitgevonden Hollandsche procédéder ontvetting
hief dit bezwaar niet alleen volledig op, maar
bracht in de techniek eene radicale verandering te
Weeg, waaraan de Fransche industrie nog langen
tijd weerstand heeft geboden.
Momenteel bestaan er in Nederland een 50-tal
fabrieken, welke cacaoboonen tot poeder of choco
lade verwerken. Zij verschaffen 7600 arbeiders,
waarvan de helft vrouwen is, een loonend bestaan.
Voegt men hieraan toe het aantal bedrijven, dat
niet zelf de ruwe grondstof (cacaoboonen) ver
werkt, doch de reeds tot half-fabrikaat verwerkte
chocolade, verder bearbeidt, dan komt men tot
eerbiedwaardige cijfers. Nederland verwerkt thans
33.000 ton cacaoboonen per jaar en neemt aldus
de 5e plaats in in de rij der wereldproductie
(Vereenigde Staten 120.000, Duitschland 100.000,
Engeland 50.000, Frankrijk 35.000, Belgiëen
Canada elk 10.000, Zwitserland 9000 ton).
Blijkens de laatste productiestatistieken (1922)
verwerkten bedoelde 50 Nederlandsche fabrieken
32.800.000 K.G. boonen en in H>24 werden
50.400.000 K.G. ingevoerd, doch 11.887.000 K.G.
weer geëxporteerd. De export van cacaopoeder
beliep in 1924 17.577 ton, waarde ruim 8.000.000
gulden. De uitvoer aan chocolade in brooden be
droeg in dat jaar 228 ton, waarde 177.000 gulden
en de export aan chocolade in tabletten, bonbons
enz. 4299 ton, waarde 4.600.000 gulden.
CUSTOn-BV/ILT"
In de Custom-Built Cadillac V 63 zult U alles vinden, wat U zich als
ideaal gesteld lieht.
De grootere wielbasis (138 inch) en de korte beknopte constructie der 8 Cyl.
V-vorm motor, maken een zeer ruimen comtortabelen bouw mogelijk, en in uiter
lijk en afwerking hebben de Custom-Built Cadillacs een zeer bijzonder cachet.
DIVERSE MODELLEN UIT VOORRAAD LEVERBAAR.
IC.
Uit deze getallen blijkt, dat de chocolade-indus
trie, die feitelijk eerst sedert nog geen 25 jaar op
haar huidig niveau staat, nog niet die ontwikkeling
bezit als de poederbranche. Dit is misschien een
direct gevolg van de Nederlandsche
belastingpolitiek. Bij de choculadefabricage vormt suiker
een onmisbare grondstof, doch men moet hoogen
accijns betalen (/ 27.?per 100 K.O.). Van de in
1922 verwerkte hoeveelheid suiker 11.297.582 K.G.
betaalde de hier bedoelde groep fabrikanten alleen
aan suikeraccijns 3.051.000 gulden, zijnde 10 pCt.
van de waarde der daarmede geproduceerde choco
lade.
Het buitenland is van dien last vrij of hij drukt
haar in veel geringer mate. Dientengevolge kan de
industrie zich daar gemakkelijker ontwikkelen.
Zwitserland exporteerde in 1924 naar Nederland
130.000 K.G. bewerkte chocolade, België443.000
K.G. en Duitschland 146.000 K.G., niettegenstaan
de het moderne Nederlandsche fabrikaat het
buitenlandsche product in kwaiite t overtreft.
Thans wordt de reeds gehandicapte industrie
tot in hare grondvesten bedreigd door liet ont
werp Weeldebelastingwet, waarbij ten
eenenmale de situatie der chocoladebranche over het
hoofd wordt gezien en gemakshalve verzuimd te
erkennen wat hier b.v. alleen aan suikeraccijns
reeds aan de schatkist geofferd wordt. Bovendien
wordt de beteekenis van een zoo gezond, voedzaam
en aangenaam verteerbaar voedingsmiddel als
chocolade, miskend door dit als een weeldeartikel
te belasten.
Mocht dit ontwerp wet worden, dan zal dit voor
de Nederlandsche cacao- en chocolade-industrie,
die in 1922 voor ruim 54 * millioen gulden produ
ceerde, van nootlottige beteekenis blijken. Doch de
buitenlandsche concurrentie zal onze regeering
dankbaar zijn.
Rotterdam, 15 April 1925.