Historisch Archief 1877-1940
ffo. 2556
DE GROENE AMSTERDAMMER, WEEKBLAD VOOR NEDERLAND
15
OP DEN ECONOMISCHEN
U I T K IJ K
DOOR IHR. MR. H. SMISSAERT
'n Broodje bij den bakker
"\\J ANNEER gij 'n broodje bij den bakker koopt
** voor (Iaat ons zeggen:) c//cent, niet voor tien
«n niet voor twaalf, dan moet het u toch wel duidelijk
.zijn, dat dit niet is eene willekeurige prijsbepaling,
.zoodat de man u evengoed tien of twaalf cent voor
.zijn baksel had kunnen vragen; gij begrijpt, dat er
een zekere economische noodzaak moet zijn, waardoor
;ge juist elf centen moet neertellen. Maar is er hier
.geen willekeur, doch noodzaak, dan rijst de vraag:
welke zijn hier de dwingende factoren?
Om op die vraag het antwoord te vinden, daartoe
moeten wij nagaan, hoe de prijsbepaling tot stand
.komt. En als we trachten, ons daarvan rekenschap
te geven, dan komen wij tot het inzicht, dat er veel
«n velerlei en veler arbeid verricht is, eer dit broodje
in den bakkerswinkel voor u ter aflevering gereed lag
en dat gij al dien arbeid in uw elf centen betaalt. Wij
beseffen dan ook, dat op het oogenblik, waarop de
bakker u zijn broodje verkoopt, hij in den gevraagden
prijs u voorlegt het saldo eener lange, lange rekening
of liever de som van vele rekeningen, die alle be
trekking hebben op de vervaardiging van dat eene
broodje. Wij kunnen de zaak ons ook zoo denken:
achter den bakker-verkooper staat heel een stoet van
lieden, die allen wat aan dat broodje hebben moeten
doen en daaraan dus wat moeten verdienen en dus
allen nu op dat moment hun rekening bij u indienen.
Voor aan UEd " volgt de arbeidsverrichting en
daar achter haar prijs, die telkens, voor dat eene
broodje, slechts een kleine breuk van een cent zal
2ijn, maar bij elkaar zijn de prijzen met inbegrip van
de winsten juist de elf centen, die gij betalen moet.
Die stoet van lieden bestaat uit.... ja, aan het
slot staat de bakker, maar waar is het begin? Stellen
wij ons voor, dat uw broodje als bestanddeelen bevat
Amerikaansch meel e;1. Nederlandsche gist en
Nederiandsche melk, ach, dan krijgt ge door deze simpele
opsomming reeds een haast benauwenden kijk op
de (in economischen zin) verbijsterende samengesteld
heid van de practisch toch zoo doodgewone handeling,
als gij voor elf centen dat broodje koopt ! Want al
dadelijk dat Amcrikaansche meel... ! Wel, er moet
dan ergens ,,over there" een farmer" geweest zijn,
die bouwland bezat of gepacht had en daarop
tarwezaad had uitgestrooid in de hoop, dat een behoorlijke
oogst zijn werk zou belooneu en hij zijn tarwe voor
'n goeden prijs zou kunnen verkoopen. Maar die
,,goede prijs" voor de grondstof (én der grondstoffen)
van uw broodje werd op zichzelf weer beheerscht door
tal van factoren: de prijs van het zaai-zaad, van den
arbeid op het land, de heele exploitatie van den
farm", de onderlinge concurrentie van
tarweverbouwende Amerikanen, speculatie wellicht, het
fiscale stelsel, het spel van vraag en aanbod op de
markt. Maar ten slotte is dan de voor u bestemde
tarwe uit des farmers bezit in andere handen en in
weer andere overgegaan. Is de tarwe reeds in Amerika
tot meel vermaalci of als meel in Holland ingevoerd?
Dit blijve, om de zaak niet nog meer te verwikkelen,
een open vraag. Maar het vervoer naar Europa ! De
scheepsvracht, de assurantie, het opslaan in pak
huizen, het van hand tot hand gaan, eer de bakker
(uw bakker) zijn baaltje in de bakkerij kreeg thuis
bezorgd ! Ziet gij in gedachten den stoet van lieden,
die daaraan zijn te pas gekomen, daar en hier en
onderweg?
Met de Nederlandsche gist is het evenzoo gesteld,
d.w.z. natuurlijk heel anders. Niet, omdat dit nauwe
lijks een bestanddeel is van uw broodje, een aller
kleinst partikeltje want dit is slechts eene quaestie
van graad en de zaak zelf blijft in wezen gelijk doch
omdat hier ten deele andere factoren in het spel
zijn. Maar, nagespeurd en ontleed, zal de loop der
dingen, op kleiner schaal, dezelfde blijven, niet
minder samengesteld, in gelijke mate heel een reeks
van arbeidsverrichtingen en transacties, die vooraf
gingen aan het feit, dat dit heel klein beetje gist er
toe bijdroeg om uw broodje te maken tot wat het
werd. En aan het einde ook van die reeks staat gij
als betaler van het laatste saldo. Dat is uw rol ook
bij de geringe hoeveelheid melk, die aan het meel
en de gist werd toegevoegd om u een smakelijk deeg
te bereiden. Hierbij rijst voor uw oog het beeld van
landbouw en veeteelt, heel het proces van de
melkwinning, het agrarisch vraagstuk met alle invloeden,
die daarop werken en die gij als kooper van het
broodje ondergaat.
En nu zijn wij nog maar aan de bestanddeelen toe,
aan de grondstof. Volgt: de voortbrenging van het
eindproduct. Hetzij uw leverancier is de klassieke
,,bakker op den hoek", hetzij depöthouder van een
groote naamloozc vennootschap, de
wcrkgever-fabriTeekening voor ,,de Groene Amsterdammer" door J. C. Sinia
BA TA VIA
DOOR J, G. SINIA
\"\T ~yANNEER men staat op de brug over de Kal i Kroekoet, va n waar men deze r i vier o ver een aanzienlijke
\ / uitgestrektheid overziet, zoover zelfs, dat de huizen op den achtergrond schijnen te verdoezelen in
V het bleekblauw van den tropischen hemel, dan vormen de bouwvallige huisjes, die zich zoo rustig
staan te spiegelen in het traag vloeiende bruine water, zwart vaak van rook en ouderdom en begroeid met
een weelde van onkruid, zooals slechts de tropen die kennen, vaak ook oplichtend in felle kleuren, met de
talrijke, soms op de meest onbegrijpelijke wijzen bevestigde balcons, de potten, waarin allerlei vreemdsoortige
planten en heesters slaan te bloeien en de drooglijnen vol kleurige lappen en doeken, een geheel zoo schit
terend mooi van kleur, dat men een oogenblik niet voelt de gloeihitte en onvatbaar is voor al wat hier aan
verpestende geuren wordt uitgewasemd. Dan verwondert men er zich niet over hoe een verzameling van
dergelijke, op zich/elf beschouwd, vieze en bouwvallige krotten, die bovendien nog gespeend zijn van het
eenvoudigste begrip van architectuur, tenslotte toch nog een geheel kan vormen, dat eenige aeslhetische aan
doening kan verwekken, doch aanvaardt dit zonder meer. Tenminste, wanneer men niet al te prozaïsch is aan
gelegd en de prikkel, wei ken de onreinheid en de walgelijke genre n opwek ken,alle andere prikkels verdringt, want
al moge deze buurt uit picturaal oogpunt bekeken ook een der schoonste buurten van Oud-Batavia zijn, het
is tegelijk ook een der vuilste en men weet : hier moei liet een dorado zijn voor allerlei afschuwelijke ziekten.
Daar zijn buurten in deze Chineeschc wijk, die netter zijn en ook rustiger, misschien, wat huizentypcn
betreft, ook meer echt-Chineesch, doch zij hebben iels kils en straks, hoewel ook zij van eigenaardige
bekoring niet ontblool zijn en vaak aardige doorkijkjes geven op een in zonlicht badende zijstraat, waarin
donkere figuurtjes als schaduwbeelden op strak gespannen doek voorbijl'lilseii.
Nederlandsche Munt
Holland's beste 10 cents sigaar
kant heeft zijn outillage te uwer beschikking gesteld
en vraagt daarvoor zijn loon. De knecht lieeft(oiik)
voor u het deeg' gekneed (of de machine heelt dien
arbeid verricht); ook voor u is de oven gestookt en
in den prijs der brandstof (weer heel een kettingreeks!)
draagt ook gij uw deel. Zooals gij uw deel draag! in
alles, waarmede uw leverancier (in den letterlijken
zin:) rekening houdt", als hij den kostprijs berekent
voor alles, wat meetelt in de te uwen gerieve geleverde
voorthrengings-praestaiie. Is ei verbod van nacht
arbeid? Zijn daardoor de vaste lasten der bakkerij
verzwaard geworden? Hoe staat het met de looncn?
Is er een collectief contract? Welke bedrijfslastcn
drukken op de zaak? Hoogc premies voor sociale
verzekering? Dure beveiligingen, door de arbeids
inspectie voorgeschreven? ik grijp maar willekeurige
items", maar het is u ook zonder dat wel duidelijk,
dat alles, letterlijk alles, wat op den kostprijs der
voortbrenging eenigen invloed heeft, ten slotte op u
neerkomt, immers de ellenlange rekening, waarvan
het slot luidt: elf centen, mee belieerscht....
Waarom nu juist elf cent, niet tien of twaalf? Van
die vraag gingen wij uit. Maar mij dunkt, het ant
woord daarop is in het bovenstaande gegeven,
althans aangeduid: omdat de ellenlange rekening elf
cent als saldo aanwijst.
Nu zult ge zeggen: ja, maar in die elf cent is ook
de winst van den bakker begrepen en over dien factor
is nog geen woord gesproken. - Dat is zoo: ik liet dit
element buiten beschouwing, lervvijl het toch, na
tuurlijk, zijne beteekenis heeft. Echter moeten wij
n ding hier niet voorbijzien: niet de winst van den
bakker alleen telt bier mee, maar evenzeer die van
alle anderen, die op allerlei manieren, rechtstreeks of
middellijk, aan de totstandkoming van uw broodje
hebben gewerkt: elk hunner heeft zijn item" toe
voegende aan de lange, lange lij*t, daarbij zijn winst
in-gerekend.
Indien gij nu zoudt vragen: maar line bepaalde
ieder en /MC ten slotte de bakker, wal hij als winst zon
bijschrijven? dan stelt gij daarmede weer een heel
andere quaestie aan de orde, waarvan de bespreking
tot uitvoerige beschouwingen zon kunnen leiden.
Laat mij slechts dit ervan /eggen: willekeurig is die
winst-bepaling over heel de lijn wel nergens, vrij is de
Hotel Duin en Daal" - Bloemendaal
Str. koud en warm water op alle kamers
PRIVÉBADKAMERS Telefoon 22223
mede-werker aan uw broodje (ook de laatste man,
uw bakker) daarin niet. De wel van vraag en aanbod
doet zich overal gelden; zij regelt de prijs-zetting en
schrijft den producent voor, hoeveel hij op den kost
prijs kan leggen als belooning voor zijn arbeid, zijn
ondernemers-risico. Is er in de lange reeks een mar
ginaal" bedrijf, waarin men net nog even kan rond
komen", het profijt zal uiterst gering zijn. Vindt gij
in de reeks een monopolie, een kartel, een trust, het
kan zijn, dat een zwaar offer (in groote winst) van u
wordt verlangd. Wellicht ook is hier of daar
buitenlandsche medeéinging door safeguarding" of be
scherming uitgesloten of belemmerd; ook dat zult
gij dan gevoelen. En zoo is er meer, veel meer nog. . . .
Wat ik nu met dit alles betoogen wilde? Ik zal u
waarlijk niet tegenspreken, als gij opmerkt, dat alles
wat ik n hier te lezen gaf, overbekend is, althans
bekend kan zijn (dit is niet hetzelfde) aan iedereen
die over deze dingen nadenkt, ik wilde u slechts voor
'n keer door een eenvoudig voorbeeld herinneren aan
de uiterst-verwikkelde samengesteldheid van pro
ductie en ruil in onze huidige economische ordening,
aan den samenhang ook van allerlei factoren. Wij
spreken dagelijks over prijzen, liet is wel nullig, er
ons eens rekenschap van te geven, hoe een prijs"
ontstaat.... Conclusies, hieruit te trekken, komen
later nog wel eens aan de orde.
Vraagt steeds
VAN OUDS HET BESTE MERK