De Groene Amsterdammer

Historisch Archief 1877-1940

Alle jaargangen 1926 25 december pagina 41

25 december 1926 – pagina 41

Dit is een ingescande tekst.

No.2586 DÉGROENE AMSTERDAMMER, WEEKBLAD VOOR NEDERLAND 41 "Ë""R" 'V.C O C K T A I L S Etait une fois ua pauvre homme Qui n'avaiïjamais bu du vin. Allons doncl" direz vous. C'esf comme, c/V /' honneur. . . C'est bizarre ! Enfin. . . Raoul Ponchon " IETTEGENSTAANDE den op ? stream-line gebouwden cocktailshaker, die al zeer modern, vernikkeld, en nuchter is; niettegenstaande de samenstellende alcoholische dranken, vruchtensappen en vruchten, die eerbiedwaardigen ouderdom in de wereld geschiedenis bezitten, en niettegen staande het ijs, waarmede de zaak com pleet is, en dat volgens de geleerden zelfs ouder is dan de wereldgeschiedenis niettegenstaande dat alles, ultra-klassiek en ultra-modern, hangt er om den cock tail een sfeer van geheimzinnigheid en romantiek, die er iets van een verboden vrucht aan geven. Zeg uwe oud-tante dat gij twee glazen port-è-port gedron ken hebt en zij zal u welwillend aanzien, zeg haar dat gij n cocktail gebruiktet en zij zal haar wenkbrauwen fronsen over zooveel lichtzinnigheid Waar om? Ziedaar het geheim van den cock tail: omdat zij niet weet wat er in zit." Dat verklaart haar gefronste wenk brauw en tevens de voorliefde van een jongere generatie: de cocktail is gevaar lijk en interessant, een der weinige appels aan den boom waarvan de kennis van goed en kwaad nog te veroveren viel. Ach, arme ! De romantiek van den cocktail! Goed geleide reclame van bars, café's en leveranciers, gesteund door Amerikaansche afkomst en de wispel turigheid om iets anders" te proeven. Want'onze oma's die een zoet slokje door haarkelkje cognac-na-tafel schonken en er een notemuscaatje over raspten, ja, de onbekende eerste Nederlander die een elixlrtje in zijn nationaal gevuld glas droppelde, om niet te spreken van den holbewoner die den gegisten drank van zijn eigen voorraad mengde met dien vanzijn naasten buurman: zij waren reeds principieel aan den cocktail, alsMolière's brave burgerman, zonder het te weten. Et voila: de cocktail is maar een mengsel van eenige dranken, in de verhouding die ons gehemelte en tong het meeste streelt. Zoo iets zou modern zijn.... Wat hangt er den cocktail nog meer dreigend boven het hoofd? Zijn prijs! Men betaalt hem, om zijn geheimzinnig heid, ijselijk duur, als men hem niet zelf maakt. Niemand weet waarom een half glas vermouth, geschonken bij een half glas gin, evenveel kost als een rondje van tijvee complete glazen van elk afzon erlijk; maar de schenker, de meester van den schenker en de vrienden van den meester van den schenker varen er, in hun roodfluweelen cafépaleizen en ma honiehouten barretjes zeer wel bij, dat niemand het weet , Hier gebiedt de eer een kantteekening, een nogmaals een slip van het romantisch gordijn oplichten, dat ons tevens stelt voor de ware romantiek van den cock tail: zijn leven. Want het gaat met den cocktail als met veel in dit nuchtere bestaan: als men er de valsche roman tiek heeft afgestoft, blijft er, Dionysos zij gedankt, een echte over. En wel deze, dat de goede cocktailmixer met precies evenveel bestanddeelen iets verrukkelijks schept, terwijl de onbegaafde een giftmenger wordt; ongeveer zooals de mensch zich de gaven des levens mengt, goed en kwaad gebruikt.... De goede cocktailmixer dan, is een begaafde: een toovenaar; hij maakt dat twee plus twee tien worden en als zoo danig is hij onbetaalbaar. En zeldzaam. Hij verdient dus voor zijn eene glas terecht meer dan de vier, die elk schenker kan schenken; hij is familielid van den djchter die met zes woorden een onsterf elijken regel schrijft, waar de burger er slechts een slecht briefje mee schrijven k#n. Maar men kan hem met een lantaarntje zoeken.... al betaalt men hem onder alle directe en indirecte moderne verlichtingen. l Vraag mij zijn geheim niet. Wie weet Waarom alle gebraden kippen niet hetzelföe zijn en waarom alle nachtegalen anders zingen? Maar laat ik u nog een schrede verder voeren in de prosodie van deze poëzie van den alcohol. En wel langs den historischen weg, zooals het betaamt. De oudste cocktails zijn de eenvoudigste: men legde een heel klein klontje suiker in een heel groot glas, druppelde er een tikje angostura op, schonk er een rechtzinnigen drank bij en verkoelde alles met wat ijs Concurrentie en tureluurschheid hebben dien eenvoud, die reeds klassie kwas omdat elk te veel of te weinig de nobele vefhoudingen bederft, veranderd in samenstellingen met zooveel druppels a, b, c, d en e, zooveel maatstreepjes dit en dat en wat anders toe, dat men het de decadentie van den cocktail mag noemen! Als deze is het meest niet sma kelijk: alleen de meester brengt uit zooveel variatie nog iets terecht. Laat u raden, en wees klassiek. Zoek het in de eenvoudige maar sterke grondslagen. Een batterij flesschen en fleschjes heeft niemand noodig om zijn eerste wankele schreden te zetten: een flesch dry gin, (dat is niét de gebruikelijke nationale genever) een flesch Fransche en een Italiaansche vermouth, en een Angostura voor den tic. Laat u de Italiaansche vermouth door een be trouwbaar handelsman verkoopen, want men bestookt haar den laatsten tijd ernstig met water en kaneel, bij het bottelen; en kies uw Angostura van de beste: want zij geeft den kostbaren druppel geur aan uw werk. Met dit weinige vallen reeds vele combinaties en experimenten te ondernemen Het wonder van den cocktail ligt tusschen de strepen van uw maatglas ! Vul uw voorraad aan met sherry, oranjebitter, whisky (voor sommige mengsels Rye-whisky en geenSchotsche), grenadine, cognac, kinawijn, curacao, en ge zijt reeds geweldig uitgerust. Dagelijksche keukenbehoeften als poeder suiker, citroen, melk, sinaasappels, rekent een enthousiast onderzoeker van een gebied als dit niet mede, en ijs is slechts bevroren water. De aanschaf is on getwijfeld duur; hij wordt opgeheven door het veel spaarzamer gebruik, en komt ten slotte niet kostbaarder uit dan eenig andere keldervulling, bestemd voor de goede vaderlandsche gewoonte om vóór tafel met betamelijke langzaamheid en gezellige eensgezindheid verminderd te worden. Voeg aan dit alles een handboekje toe als Robert Vermeire's Cocktails" (H. Jenkins Ed.) en gij bezit een nieuw, nuttig en aangenaam gezelschapsspel. Want uw shaker is wel een pronkstuk, maar vraag ze cadeau van een rijken oom. Het kan alles meestal zeer wel ge schieden in een grooten sterken tumbler, met een zeefje erbij voor het afschenken.... Ik wil u niet verheelen dat er menschen zijn die het nooit leeren", noch voor spiegelen hoe de bekwame mixer zijn vijanden met een druppel extra en een scheutje toe ernstig veralcoholiseeren kan, terwijl hij zijn vrienden, met een iets andere combinatie, gelukkig kan maken en te zijner tijd, zoo noodig, ontalcoholiseeren. Maar het is zoo, en ik blijf er bij, dat de cocktail ons bovendien wijze lessen leert: het maat houden; den eerbied voor juiste verhoudingen als grondbeginsel van alle goede dingen des levens, een aristocratisch beginsel, omdat, naar ge zegd werd, het resultaat van twee plus twee hier geen vier gelijkgerechtigde eenheden levert, maar varieert van nul tot tien: van niets nut tot ideaal. Ik spreek u niet van de menschenkennis, per cocktail op te doen: gij zult zien dat de aangebedene uws harten een druppel grenadine meer verkiest in haar onvolprezen Rose", dan haar vriendin die ze bitterder drinkt; gij zult uw vrienden klassificeeren in afwijking op de recepten van iets minder dry" tot fuil": en gij zult zien dat er iets in hun persoon met dat alles overeenstemt, een kleine openbaring van karakters, een zoeklichtje als bij sport, kaartspel, dansen, etc. En ten slotte, o laatste wijsheid, zult gij zien dat de cocktail maar een variatie CONDUITE INTÉRIEURE, 4zitplaat~ sen, Schokbrekers, Ballonbanden, 4-wielremmen, geheel compleet f 27SO."~ Di Importeur: j.uönmio Sbdlioudirskadi 114 «MS1ERDAM. Aanbevolen door H* H. Doctoren Snelschrift <*» ?» *^-*Z /f^*£e In den Boekh- en na RIËNTSBALT m~m9-*^^ -*^^ postwissei bij RIËNTS 7 u J nc n. c *Ü. ;!>^/^<""N BALT' Den HaaSZelfond. 95 Ct. f r. * ^^^L^^t^» Daguerrestraat 28. DEGELIJKE OPLEIDING, mond. en schrift, aan bovenstaand adres. VICTORIA-WATER Uitstekend te vermengen OBER1AHNSTEIN met wijn of vruchtensappen is en u op den duur af en toe gaat ver velen en terugvoert tot de welbeproefde oude genietingen van simpeler dranken. Na haar schakeeringen en ingewikkeldheden zult gij het oprechte verweerde gezicht van den ouden rooden wijn, de bekoorlijke gratie en den geur van den witten bordeaux, den adel van den sherry, de bloemrijkheid van den port en de gedegen spiritualiteit van den vaderlandschen genever weer beter waardee ren, als hebbende een eenvoudig en ver trouwd karakter. Gij zult kennis van het goede des levens hebben opgedaan, kostbaarste kennis, van het geraffineerde der combinaties tot het laatste raffine ment van den waren eenvoud, en gij zult, wat de mode betreft, zeer a la page zijn, want ik behoef u niet meer te voor spellen dat de zakelijke wijsheid onzer vaderen opnieuw terugkeert, die wisten wat zij aten, dronken en deden, en die de theorie, in politiek, liefde, kunst, en tafelen, een wissewasje noemden. Zoodat wij kunnen besluiten met het tweede couplet van den dichter: Enfin, II vivait quand mème. Il faut cro/re /e/i que ce soit mourir un peu A mon avis Je ne pas boire De ce joli Vin du Bon Dieu. Want alle cocktails volle eer gedaan, wat zijn u] anders dan een aanleiding om meer eer te doen aan ce joli Vin, Dionysos' eigen lijfdrank ten welvoorzietien disch? Een aardig voorspel K. ARAGUEUZ

De Groene Amsterdammer Historisch Archief 1877–1940

Ga naar groene.nl