De Groene Amsterdammer

Historisch Archief 1877-1940

Alle jaargangen 1927 23 juli pagina 10

23 juli 1927 – pagina 10

Dit is een ingescande tekst.

RMMMËR VAN 23 JULI 1927 No. 261 & i', Voor Vrouwen Vereenvoudiging door G. der huishouding H. HAPP \T OOR vereenvoudiging der huishouding is in de . eerste plaats noodig systeem en in de tweede plaats vermij ding van alle onnoodig gebuk en geloop. Een Vrouw zonder systeem legt lederen dag vele kilometers onnoodig in baar huis af. Het klinkt haast ongelooflijk, maar de proefnemingen wijzen het uit. Als de theetaf el in den eenen hoek van de kamer staat en het zitje aan het andere eind, hoe veel keer loopt u dan heen en weer om. de kopjes te brengen en weer te vullen? Nie,t genoeg aandacht kan daarom besteed worden aan de plaat sing der meubelen in huis, aan de indeeling der ruimte en aan de bestem ming die aan de vertrekken wordt gegeven. De doelmatigste ligging van de keu ken ia naast de eetkamer, liefst met een loket in den muur, waardoor de spijzen worden aangereikt. Hoeveel malen trappen loopen of op zijn best, open en dicht doen van twee deuren wordt daardoor niet voorkomen? Voor het' opdoen van het eten bediene men zich van een blaadje, of nog beter van een tafel op rolletjes bij gebrek aan een loket. Het is waar dat de Amerikaansche flats geen trappen hebben, doch daar tegenover staat, dat de Hollandsche keukens veel kleiner zijn en daardoor doelmatiger dan de groote Ameri kaansche keukens. Een kleine keuken voorkomt namelijk heen en weer ge loop. Mrs. B'redericks zegt dat in een ouderwetsche keuken voor het klaar maken van een taart 996 stappen noodig zijn, terwijl in een kleinekeuken, waar men alles bij de hand heeft, daar voor slechts 224 stappen \ereischt worden. De indeeling van een doelmatige keuken is zoo, dat men aan den eenen kant hij de deur een tafel heeft staan, waarop men het vuile vaatwerk zet, daarnaast de spoelbak en daarnaast een droogrek Aan de korte zijde een tafel om de gerechten voor te bereiden en aan de andere lange zijde provisiekast, fornuis en een tafel waarop de schalen gedeponeerd worden. In de keuken moet een kruk staan en de tafels, afwaschbak en fornuis alle van dezelfde hoogte zijn, zoodat Dien het vermoeiende staan vermijdt en bij alles wat men doet, kan gaan zitten. De deur van de keuken moet liefst naar buitenlopen draaien.vPlaats in de keuken verder het gerei zoo danig, dat men dadelijk alles bij de hond heeft. De potten dus niet op elkaar maar aan spijkers aan den wand ? of op een plank, zoo dicht mogelijk bij het fornuis. De provisiekast niet volgeetapeld, in rijen achter elkaar, maar alles zoo geplaatst dat datgene wat het meeste gebruikt wordt, het eerste voor de hand ligt. Een plaats voor alles en alles op zijn plaats; laat dit Uw stelregel zijn. Een vrouw heeft van nature de gewoonte , om alles netjes op te ruimen door op elkaar stapelen en uit den weg zet ten, daarbij niet denkende aan de moeite en den tijd die het kost om de boel weer uit te zoeken en voor den dag te halen als men wat noodig heeft. Vandaar de schrik der mannen als zijn vrouw spreekt over het oprui men van zijn rommel. Wie zich echter tijd wil besparen in de huishouding moet ten eenenmale met deze fnuiken? de gewoonte voorgoed breken. Geen beter voorbeeld van onsyste matische opreddering dan een ouderwetsch muziekkastje, waarin alle muziekstukken op elkaar liggen. Hoe lang duurt het niet telkens voor men het stuk gevonden heeft, dat men spelen wil? Waarom, nu niet de stukken overeind naast elkaar gezet, met de ruggen naar boven, opzij ge steund door hoekijzertjes? Nog meer gemak geeft het de stukken eerst te nummeren en een kaartsysteem aan te leggen. * * * Bedder dus nooit iets zoodanig op, dat men ernaar zoeken moet. In Amerika worden keukenkasten ver kocht, waarin de ruimte reeds zooda nig verdeeld is, dat alles zoo voordeelig mogelijk geplaatst is, terwijl een uitschuifblad als aanrechttafel dient. Bij gemis aan zulk een kast kan een vrouw echter met eenig over leg haar provisieruimte wel zoodanig indeelen, dat zij niet hoeft te zoeken en zoo min mogelijk te bukken. Potten en pannen neme men liefst van aluminium. Deze zijn met ammonia gemakkelijk blank te houden en schilferen niet zooals geëmailleerde pannen. Ook de ouderwetsche zwarte braad- of koekepan, waarop het vuil steeds blijft zitten, vervange men door een aluminium pan. Het zal u voorts een groote be sparing op de gasrekening geven, door zooveel mogelijk gebruik te maken van spaarbranders. Als eenmaal iets kookt kan men, door een groote vlam, het eten toch niet eerder gaar krijgen. Immers de temperatuur van kokend water kan niet hooger opgevoerd wor den dan tot 100 graden. Bovendien loopt het eten dan minder gevaar aan te branden, zoodat het schoonschrappen der pannen vermeden wordt. Voor komen is altijd beter dan genezen. Hoe dikwijls kookt bij voorbeeld de melk niet over en wat een werk is het dan weer de vuile boel op te nemen. Een zeer tijdroovend werk is altijd het afwasschen der vaten. Ook dit kan veel doelmatiger geschieden als men het vuile vaatwerk niet in de teil plaatst, maar rechts van zich en de borden en schotels een voor een in het warme water omspoelt, in een andere teil met warm water naspoelt en dan met de linkerhand op de rak links plaatst om te drogen. Afdrogen is onnoodig en afvegen met een doek kan even voor het gebruik geschieden. Zoo is men in een ommezien klaar. Natuurlijk dat men bij dit werk moet gaan zitten. (Slot volgt) CASINO NOORDWIJK a/ZEE Restaurant Saur lederen dag thé- en soiree dansant Zaterdag 23 Juli groot nachtfeest ATTRACTIES COTILLON SURPRISES LOTERIE DE POUPEES Zaterdag 30 Juli BaKCostumc* ii en usscnen Haarlem deJoaniaarden 'panjaan valt meer dan n verband ons op. In de eerste plaats behoeven wij slechts te herinneren aan het be leg van Haarlem. Van aangenamer aard echter is de wetenschap, dat de Spanjaarden de cacaoboon naar Europa brach ten en dat nu niet de beste pro ducten daarvan uit Spanje, maar uit Haarlem komen. Wie hiervan nog niet overtuigd mocht zijn probeere eens een doos Droste's Pastilles of Bonbons. n

De Groene Amsterdammer Historisch Archief 1877–1940

Ga naar groene.nl