Historisch Archief 1877-1940
RMMMËR VAN 23 JULI 1927
No. 261 &
i',
Voor Vrouwen
Vereenvoudiging
door G.
der huishouding
H. HAPP
\T OOR vereenvoudiging der
huishouding is in de . eerste plaats noodig
systeem en in de tweede plaats vermij
ding van alle onnoodig gebuk en geloop.
Een Vrouw zonder systeem legt
lederen dag vele kilometers onnoodig
in baar huis af. Het klinkt haast
ongelooflijk, maar de proefnemingen
wijzen het uit. Als de theetaf el in den
eenen hoek van de kamer staat en
het zitje aan het andere eind, hoe
veel keer loopt u dan heen en weer
om. de kopjes te brengen en weer te
vullen? Nie,t genoeg aandacht kan
daarom besteed worden aan de plaat
sing der meubelen in huis, aan de
indeeling der ruimte en aan de bestem
ming die aan de vertrekken wordt
gegeven.
De doelmatigste ligging van de keu
ken ia naast de eetkamer, liefst met
een loket in den muur, waardoor de
spijzen worden aangereikt. Hoeveel
malen trappen loopen of op zijn best,
open en dicht doen van twee deuren
wordt daardoor niet voorkomen? Voor
het' opdoen van het eten bediene men
zich van een blaadje, of nog beter
van een tafel op rolletjes bij gebrek
aan een loket.
Het is waar dat de Amerikaansche
flats geen trappen hebben, doch daar
tegenover staat, dat de Hollandsche
keukens veel kleiner zijn en daardoor
doelmatiger dan de groote Ameri
kaansche keukens. Een kleine keuken
voorkomt namelijk heen en weer ge
loop. Mrs. B'redericks zegt dat in een
ouderwetsche keuken voor het klaar
maken van een taart 996 stappen
noodig zijn, terwijl in een kleinekeuken,
waar men alles bij de hand heeft, daar
voor slechts 224 stappen \ereischt
worden.
De indeeling van een doelmatige
keuken is zoo, dat men aan den eenen
kant hij de deur een tafel heeft staan,
waarop men het vuile vaatwerk zet,
daarnaast de spoelbak en daarnaast
een droogrek Aan de korte zijde een
tafel om de gerechten voor te bereiden
en aan de andere lange zijde
provisiekast, fornuis en een tafel waarop de
schalen gedeponeerd worden.
In de keuken moet een kruk staan
en de tafels, afwaschbak en fornuis
alle van dezelfde hoogte zijn, zoodat
Dien het vermoeiende staan vermijdt
en bij alles wat men doet, kan gaan
zitten. De deur van de keuken moet
liefst naar buitenlopen draaien.vPlaats
in de keuken verder het gerei zoo
danig, dat men dadelijk alles bij de
hond heeft. De potten dus niet op
elkaar maar aan spijkers aan den wand
? of op een plank, zoo dicht mogelijk bij
het fornuis. De provisiekast niet
volgeetapeld, in rijen achter elkaar, maar
alles zoo geplaatst dat datgene wat het
meeste gebruikt wordt, het eerste voor
de hand ligt.
Een plaats voor alles en alles op zijn
plaats; laat dit Uw stelregel zijn. Een
vrouw heeft van nature de gewoonte
, om alles netjes op te ruimen door op
elkaar stapelen en uit den weg zet
ten, daarbij niet denkende aan de
moeite en den tijd die het kost om de
boel weer uit te zoeken en voor den
dag te halen als men wat noodig
heeft. Vandaar de schrik der mannen
als zijn vrouw spreekt over het oprui
men van zijn rommel. Wie zich echter
tijd wil besparen in de huishouding
moet ten eenenmale met deze
fnuiken? de gewoonte voorgoed breken.
Geen beter voorbeeld van onsyste
matische opreddering dan een
ouderwetsch muziekkastje, waarin alle
muziekstukken op elkaar liggen. Hoe
lang duurt het niet telkens voor
men het stuk gevonden heeft, dat
men spelen wil? Waarom, nu niet de
stukken overeind naast elkaar gezet,
met de ruggen naar boven, opzij ge
steund door hoekijzertjes? Nog meer
gemak geeft het de stukken eerst te
nummeren en een kaartsysteem aan
te leggen.
* * *
Bedder dus nooit iets zoodanig op,
dat men ernaar zoeken moet. In
Amerika worden keukenkasten ver
kocht, waarin de ruimte reeds zooda
nig verdeeld is, dat alles zoo
voordeelig mogelijk geplaatst is, terwijl
een uitschuifblad als aanrechttafel
dient. Bij gemis aan zulk een kast
kan een vrouw echter met eenig over
leg haar provisieruimte wel zoodanig
indeelen, dat zij niet hoeft te zoeken
en zoo min mogelijk te bukken.
Potten en pannen neme men liefst
van aluminium. Deze zijn met
ammonia gemakkelijk blank te houden
en schilferen niet zooals geëmailleerde
pannen. Ook de ouderwetsche zwarte
braad- of koekepan, waarop het vuil
steeds blijft zitten, vervange men
door een aluminium pan.
Het zal u voorts een groote be
sparing op de gasrekening geven, door
zooveel mogelijk gebruik te maken
van spaarbranders. Als eenmaal iets
kookt kan men, door een groote vlam,
het eten toch niet eerder gaar krijgen.
Immers de temperatuur van kokend
water kan niet hooger opgevoerd wor
den dan tot 100 graden. Bovendien
loopt het eten dan minder gevaar aan
te branden, zoodat het
schoonschrappen der pannen vermeden wordt. Voor
komen is altijd beter dan genezen. Hoe
dikwijls kookt bij voorbeeld de melk
niet over en wat een werk is het dan
weer de vuile boel op te nemen.
Een zeer tijdroovend werk is altijd
het afwasschen der vaten. Ook dit kan
veel doelmatiger geschieden als men
het vuile vaatwerk niet in de teil
plaatst, maar rechts van zich en de
borden en schotels een voor een in
het warme water omspoelt, in een
andere teil met warm water naspoelt
en dan met de linkerhand op de rak
links plaatst om te drogen. Afdrogen
is onnoodig en afvegen met een doek
kan even voor het gebruik geschieden.
Zoo is men in een ommezien klaar.
Natuurlijk dat men bij dit werk moet
gaan zitten.
(Slot volgt)
CASINO
NOORDWIJK a/ZEE
Restaurant Saur
lederen dag thé- en
soiree dansant
Zaterdag 23 Juli
groot nachtfeest
ATTRACTIES
COTILLON
SURPRISES
LOTERIE DE
POUPEES
Zaterdag 30 Juli
BaKCostumc*
ii
en
usscnen Haarlem
deJoaniaarden
'panjaan
valt meer dan n verband ons op.
In de eerste plaats behoeven wij
slechts te herinneren aan het be
leg van Haarlem.
Van aangenamer aard echter is de
wetenschap, dat de Spanjaarden
de cacaoboon naar Europa brach
ten en dat nu niet de beste pro
ducten daarvan uit Spanje, maar
uit Haarlem komen.
Wie hiervan nog niet overtuigd
mocht zijn probeere eens een doos
Droste's Pastilles of Bonbons.
n