De Groene Amsterdammer

Historisch Archief 1877-1940

Alle jaargangen 1927 13 augustus pagina 10

13 augustus 1927 – pagina 10

Dit is een ingescande tekst.

10 DE GROENE AMSTERDAMMER VAN 13 AUGUSTUS 1927 No. 2619 Het Menu van de maand door R. LOTGERING-HILLEBRAND Koude schotel van: Rijst met kerry Komkommer sla Harde eieren en mayonnaise. Als dranken voor deze maand limonade en fosco. Als de maand" een vacantiemaand is, dan moet ook het menu van de maand" een vacantie-menu zijn. Uitgaande van de veronderstelling dat, na een dag samen uit, óók de huisvrouw moet profiteeren, kunnen wij de bovenstaande combinatie aan bevelen. De ingrediënten leenen er zich voor om in toebereiden vorm te worden meegenomen op auto-tocht, boottocht of picnic maar kunnen ook thuis staan wachten, totdat de familie terugkomt en haar maalt j e gereed vindt. Kook voor 4 personen op de gewone wijze 200 gram rijst. Goed schoonwasschen dus, met 3 X zooveel water, wat zout en kerry opzetten, snel aan de kook brengen en zachtjes gaar koken {plm. 30 min.) Maak in den slabak van deze rijst met kerry een dikken rand. Maak sla van n groote komkom mer of van 2 kleine, vermeng de sla met wat toekruiden (pieterselie, dragon, bieslook). Vul met deze sla de midden ruimte van den slabak. Kook voor 4 personen naar ver kiezing 4 of 8 eieren hard, pel ze, halveer ze (met een draadje garen, geen mes gebruiken !) en zet ze boven op den rand van rijst, afgewisseld met gehalveerde tomaten die met wat zout, olie en azijn besprenkeld zijn. Presenteer een ruime portie mayon naise bij dezen schotel Maak die mayonnaise eens van een hél ei, in plaats van alleen een ei dooier, waarbij altijd het wit over blijft. Klop daartoe het ei heel goed los ABONNEMENTSPRIJS van ,.De Groene Amsterdammer" per jaar, bij Vooruitbetaling franco per post: Voor Nederland ... f 10. Ned.-Indiëp/mail . 15.?? p/zeepost 13.50 ,, ab. binnen Europa ,, 13.50 uitgezonderd: ,, Engeland-Italië. l -.r Zwitserland e.a. J ,, Amerika , 15. Zuid-Afrika. . . 13.50 Belgiëdirect uit Holland 150 francs ,, via den Ned. Bhl. Antwerpen 125 Postgiro No. 72880 Gemeentegiro G. 1000 met wat zout, mosterd en peper, Voeg er, steeds kloppende, een lepel azijn bij en daarna plm. 2 d.L. slaolie. Mayonnaise maken is niet lastig en ook niet tijdroovend als men maar steeds zorgt de olie met het ei enz. goed te vermengen voor er weer nieuwe olie wordt bijgevoegd. Te kort roeren voor olie wordt bijgevoegd geeft mislukkingen maar te lang roeren geeft tijdverlies. Zoodra wat olie met ei, kruiden en azijn een emulsie hebben gevormd voegt men weer wat nieuwe olie toe. Ten slotte maakt men de mayonnaise op smaak met wat azijn, maggiaroma of Engelsche saus. Deze koude schotel die uit den aard der zaak het meeste in den smaak zal vallen na een echten zomer senen dag vormt een maaltijd op zich / zelf. Als drank kan op zoo'n vacantiepretje een eigen gemaakte limonade of fosco welkom zijn. Bessen-limonade. l K.G. bessen met wat frambozen voor de geur. 25 gram citroenzuur. f L. water suiker. Wasch de vruchten en de bessen af, zet ze op met het water en het citroenzuur en laat ze tégen de kook dan even staan uittrekken (plm. 15 min.) Giet de vruchten met het vocht op een zeef, waarover een fijn doekje is gelegd en laat het vruchtensap uit lekken. Meet dit sap en weeg een even groote hoeveelheid suiker af. Los de suiker in het vruchtensap op, laat alles even doorkeken en vul met deze limonadestroop goed schoon gemaakte flesschen. Sluit de flesschen met schoone kurken af. De vruchtenpulp, die is overge bleven kan met wat suiker verwerkt worden tot jam, die voor direct gebruik geschikt is. De bessen en frambozen uit dit recept kunnen met evenveel succes door aardbeien worden vervangen, maar alleen door echte geurige aardbeitjes, zooals b.v. de Breda'sche en daarvoor is nu de tijd voorbij. Fosco. 100 gram poederchocolade, l stokje vanille, 500 gram suiker, l Liter water. Laat de vanille heel langzaam aftrekken in het water. Roer intusschen de cacao en suiker met wat water aan tot een vloeibaar papje. Giet dit papje in het kokende water en laat de vloeistof plm. 15 minuten zachtjes doorkeken. Neem de vanille er uit en giet de fosco in zeer goed schoongemaakte flesschen. Lang kan deze drank niet bewaard worden, maak er dus niet te veel te gelijk va.n. Deze hoeveelheid is ongeveer twee flesschen vol. Si IIIIIIIIIIIIIIIIIHIIIIIIIIIIIIIIIH s i ^ lllllllllllllillllllllllllllllllllllllllllllllillllllllillllllllllllilllllllllllllllllllllllllllllllllllllH BEZOEKT ONZE RUIME EN GEZELLIG INGERICHTE LUNCHROOM OP DE TWEEDE ETAGE NIET ALLEEN VOOR HET PUBLIEK DAT IN ONZE MAGAZIJNEN KOMT WINKELEN", DOCH OOK VOOR HEN, DIE DOOR HUNNE BEZIG HEDEN IN DE STAD MOETEN BLIJVEN KOFFIE DRINKEN, BIEDT ONZE LUNCHROOM EEN UITSTEKENDE GELEGENHEID GOED, VLUG EN GOEDKOOP TE LUNCHEN WARME EN KOUDE SCHOTELS DEN GEHEELEN DAG SPECIALE SODA-FOUNTAIN VOOR VERKOELENDE DRANKEN EN DIVERSE IJSSOORTEN GEOPEND TOT 6 UUR, ZATERDAG TOT 10 UUR ? ZONDAG GESLOTEN ; & BIJENKORF 55 jj) AMSTERDAM - DEN HAAG ^3-Pj.ffj^y Illlllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll ^£0 V M n J R Abonneert U op: De Groene Amsterdammer BJASPIBOMMO: BOEKBINDER AMSTEHDAM

De Groene Amsterdammer Historisch Archief 1877–1940

Ga naar groene.nl