Historisch Archief 1877-1940
10
DE GROENE AMSTERDAMMER VAN 13 AUGUSTUS 1927
No. 2619
Het Menu van de maand
door R. LOTGERING-HILLEBRAND
Koude schotel van:
Rijst met kerry
Komkommer sla
Harde eieren en mayonnaise.
Als dranken voor deze maand limonade
en fosco.
Als de maand" een
vacantiemaand is, dan moet ook het menu
van de maand" een vacantie-menu
zijn.
Uitgaande van de veronderstelling
dat, na een dag samen uit, óók de
huisvrouw moet profiteeren, kunnen
wij de bovenstaande combinatie aan
bevelen. De ingrediënten leenen er
zich voor om in toebereiden vorm te
worden meegenomen op auto-tocht,
boottocht of picnic maar kunnen
ook thuis staan wachten, totdat de
familie terugkomt en haar maalt j e
gereed vindt.
Kook voor 4 personen op de gewone
wijze 200 gram rijst. Goed
schoonwasschen dus, met 3 X zooveel water,
wat zout en kerry opzetten, snel aan
de kook brengen en zachtjes gaar
koken {plm. 30 min.)
Maak in den slabak van deze rijst
met kerry een dikken rand.
Maak sla van n groote komkom
mer of van 2 kleine, vermeng de sla
met wat toekruiden (pieterselie, dragon,
bieslook). Vul met deze sla de midden
ruimte van den slabak.
Kook voor 4 personen naar ver
kiezing 4 of 8 eieren hard, pel ze,
halveer ze (met een draadje garen,
geen mes gebruiken !) en zet ze boven
op den rand van rijst, afgewisseld met
gehalveerde tomaten die met wat
zout, olie en azijn besprenkeld zijn.
Presenteer een ruime portie mayon
naise bij dezen schotel
Maak die mayonnaise eens van een
hél ei, in plaats van alleen een ei
dooier, waarbij altijd het wit over
blijft.
Klop daartoe het ei heel goed los
ABONNEMENTSPRIJS
van ,.De Groene Amsterdammer"
per jaar, bij Vooruitbetaling
franco per post:
Voor Nederland ... f 10.
Ned.-Indiëp/mail . 15.??
p/zeepost 13.50
,, ab. binnen Europa ,, 13.50
uitgezonderd:
,, Engeland-Italië. l -.r
Zwitserland e.a. J
,, Amerika , 15.
Zuid-Afrika. . . 13.50
Belgiëdirect
uit Holland 150 francs
,, via den Ned.
Bhl. Antwerpen 125
Postgiro No. 72880
Gemeentegiro G. 1000
met wat zout, mosterd en peper, Voeg
er, steeds kloppende, een lepel azijn
bij en daarna plm. 2 d.L. slaolie.
Mayonnaise maken is niet lastig en
ook niet tijdroovend als men maar
steeds zorgt de olie met het ei enz.
goed te vermengen voor er weer
nieuwe olie wordt bijgevoegd. Te
kort roeren voor olie wordt bijgevoegd
geeft mislukkingen maar te lang
roeren geeft tijdverlies. Zoodra wat
olie met ei, kruiden en azijn een
emulsie hebben gevormd voegt men
weer wat nieuwe olie toe. Ten
slotte maakt men de mayonnaise op
smaak met wat azijn,
maggiaroma of Engelsche saus.
Deze koude schotel die uit den
aard der zaak het meeste in den
smaak zal vallen na een echten zomer
senen dag vormt een maaltijd op zich /
zelf.
Als drank kan op zoo'n
vacantiepretje een eigen gemaakte limonade of
fosco welkom zijn.
Bessen-limonade.
l K.G. bessen met wat frambozen
voor de geur.
25 gram citroenzuur.
f L. water suiker.
Wasch de vruchten en de bessen af,
zet ze op met het water en het
citroenzuur en laat ze tégen de kook dan
even staan uittrekken (plm. 15 min.)
Giet de vruchten met het vocht op
een zeef, waarover een fijn doekje is
gelegd en laat het vruchtensap uit
lekken. Meet dit sap en weeg een
even groote hoeveelheid suiker af.
Los de suiker in het vruchtensap op,
laat alles even doorkeken en vul met
deze limonadestroop goed schoon
gemaakte flesschen. Sluit de flesschen
met schoone kurken af.
De vruchtenpulp, die is overge
bleven kan met wat suiker verwerkt
worden tot jam, die voor direct
gebruik geschikt is.
De bessen en frambozen uit dit
recept kunnen met evenveel succes
door aardbeien worden vervangen,
maar alleen door echte geurige
aardbeitjes, zooals b.v. de Breda'sche en
daarvoor is nu de tijd voorbij.
Fosco. 100 gram poederchocolade,
l stokje vanille, 500 gram suiker,
l Liter water.
Laat de vanille heel langzaam
aftrekken in het water. Roer
intusschen de cacao en suiker met wat
water aan tot een vloeibaar papje.
Giet dit papje in het kokende water
en laat de vloeistof plm. 15 minuten
zachtjes doorkeken. Neem de vanille
er uit en giet de fosco in zeer goed
schoongemaakte flesschen. Lang kan
deze drank niet bewaard worden,
maak er dus niet te veel te gelijk va.n.
Deze hoeveelheid is ongeveer twee
flesschen vol.
Si
IIIIIIIIIIIIIIIIIHIIIIIIIIIIIIIIIH
s
i
^
lllllllllllllillllllllllllllllllllllllllllllllillllllllillllllllllllilllllllllllllllllllllllllllllllllllllH
BEZOEKT ONZE
RUIME EN GEZELLIG INGERICHTE
LUNCHROOM
OP DE TWEEDE ETAGE
NIET ALLEEN VOOR HET PUBLIEK
DAT IN ONZE MAGAZIJNEN KOMT
WINKELEN", DOCH OOK VOOR
HEN, DIE DOOR HUNNE BEZIG
HEDEN IN DE STAD MOETEN
BLIJVEN KOFFIE DRINKEN, BIEDT
ONZE LUNCHROOM EEN
UITSTEKENDE GELEGENHEID
GOED, VLUG EN
GOEDKOOP TE
LUNCHEN
WARME EN KOUDE SCHOTELS
DEN GEHEELEN DAG
SPECIALE SODA-FOUNTAIN VOOR
VERKOELENDE DRANKEN EN
DIVERSE IJSSOORTEN
GEOPEND TOT 6 UUR, ZATERDAG TOT 10 UUR ?
ZONDAG GESLOTEN ;
& BIJENKORF
55 jj) AMSTERDAM - DEN HAAG
^3-Pj.ffj^y Illlllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll
^£0
V
M
n
J
R
Abonneert U op:
De Groene Amsterdammer
BJASPIBOMMO:
BOEKBINDER
AMSTEHDAM