Historisch Archief 1877-1940
Het zilveren feest der 's-Gravenhaagsche
vakschool voor meisjes
door IDA HEIJERMANS
Margaretha A. S. Meyboom f
r\ EN 29sten September heeft bovengenoemde
^"^ school haar zilveren feest gevierd met een
j>lechtigen gedenkmiddag en een tentoonstelling,
?daarna nog een paar dagen te zien.
Er zou geen reden zijn om naar aanleiding van
?dit feest hier iets te zeggen, indien de 's
Graveiiliaagsche Vakschool voor Meisjes onder de
nijver.heidsscholen. niet een bizondere plaats innam..
Met frisschen durf is deze school begonnen; door
liet nienwe, dat zij gaf werd al dadelijk de aandacht
van deskundigen, belangstellenden en leeken op
/haar gevestigd, want onmiddellijk stuurde zij met
Jiaar leerlingen den kant van het eigenlijke
vak?onderwys uit, om zoodoende te bewijzen wat haar
naam eigenlijk beteekende. Indien bijv. de meisjes
«om. opleiding voor het kostuumvak kwamen
vragen, leerden de kinderen, al waren zij nog maar
-twaalf jaar, dadelijk alles hanteeren, noodig 0111
jhaar in het gekozen vak de vaardigheid te geven,
berekend naar de handigheid en het
opvattingsvermogen van beginaelingen. En van meet af aan
?werd óók met haar niet vergeten, dat ieder mensch
?ontwikkeling en steunende theorie noodig heeft
om het in zyn vak tot iets te kunnen brengen en
?tevens werd ingezien, dat elk meisje in de toekomst
geen vreemdeling mag blijven op het gebied van
?andere speciaal vrouwelijke bezigheden.
Verschillende vakken werden onderwezen, aller
lei cursussen gegeven, zoodat de toeloop van leer
lingen, die om een practische opleiding kwamen
?vragen, welke toch het ideëele niet verwaar
loosde, van den beginne af aan hebben b.v.
onderwijs in zang en liqhaamsoefeningen op het
programma der school gestaan, zoo groot werd,
?dat een ander gebouw noodzakelijk werd.
i Het is een lust om te constateeren, hoe in den
vóoroorlogscben tijd, het gebouw werd in 1913
in gebruik genomen, de gemeente den Haag
moeite noch kosten gespaard heeft om een school
te stichten, die eenig is in ons heele land en
mistschieu in de wereld, zooals geestdriftige
buiteniandsche bezoekers het meer dan eens verzekerd
"hebben, ook in het gedrukte woord.
Doch ten slotte is het mooiste gebouw niets dan
?een omhulsel, wordt een dood iets. wanneer het
miet door het leven zelf bezield is. En kloppend
van warm leven is de school als
onderwijsinrich?ting, zoodat eigenlijk geen vreemdeling, die ons
vakonderwijs komt bestudeeren, ons land verlaat
-zonder door de autoriteiten naar de inrichting te
?worden gebracht en geen landgenoot, die waarlijk
datzelfde onderwijs in al zijn geledingen en op zijn
best wil leeren kennen, kan haar deuren voorbij
gaan zonder te vragen om toegelaten te worden.
Het meest eenvoudige schoolmeisje en het
meest in verfijning opgevoede freuletje bezoeken
lessen en cursussen en tusschen beiden in is een
gansene categorie van leerlingen van
uiteenloopende oeconomische omstandigheden. De meesten
komen om vakkennis vragen, waardoor zij liet
gansche leven in staat zullen zijn het brood te ver
dienen, anderen willen slechts een aanvulling op
verschillend gebied, ook om eigen kennis voor het
eigen werk nog wat veelzijdiger te maken.
Een gansche reeks van beroepen wordt geleerd:
het allereenvoudigste en het allerfijriste koken;
hulpen in het gezin leeren er hand en hoofd ge
bruiken; kinderjuffrouwen krijgen een opleiding,
in elk opzicht af; huishoudsters worden er ge
vormd, enz. De naaldvakken in al hun om
vang worden geleerd, natuurlijk ook stofversieren
en het teekeiien voor alle vakken noodig: zoo, dat
de meisjes haar vaardigheid kunnen gebruiken
in atelier en gezin, als huisnaaister, maar ook
krijgen wie het verlangen, de grondige vorming,
welke de leerares noodig heeft, die later weer
eigen leerlingen zal hebben. Het hoedenvak wordt
eveneens in zijn ganschen omvang beoefend.. . .
en alles en allen, worden gesteund door inzicht in
datgene wat de mensch buiten zijn vak eveneens
noodig heeft.
Tal van oud-leerlingen zijn dan ook in allerlei
betrekkingen werkzaam, in nederigen, zoowel als
in belangrijken, arbeid. Onder haar zijn er bijv.
eenvoudige hulpen in het gezin, naaisters,
modistes, kiuderjuffrouweu, maar ook huishoudsters,
leeraressen, directrices van nijverheidsscholen.
De school heeft verschillende ateliers, een
geheele waschiurichtiiig, een kleine crèche en kinder
kamer voor de opleiding der kinderjuffrouwen,
een internaat om aan het huishoudelijke werk
voor de leerlingen het schoolsche te ontnemen, enz.
Er is een bestuur, dat de schoolzaken behartigt,
als werkte het steeds voor eigen persoonlijke be
langen. Hier dient gememoreerd te worden de
naam van de overleden mevr. Zillesen, voor wie
nooit iets te veel was. waar het haar troetelkind,
de school, gold.
Er zijn leerkrachten aan de school verbonden,
van wie sommigen ook mee jubileeren" of het
spoedig doen zullen en die de lange jaren het onder
wijs dienden en dienen door algeheele toewijding.
En dan is er de directrice, Aaltje Berghuis.
Wie over de school schrijft, moet het doeii over
Het treurig bericht bereikt ons, even voor liet
afdrukken van dit weekblad, dat Margaretha Meyboom
te Voorburg is overleden. In het volgende weekblad
hopen wij een stuk teplaatsen over het leven en icerken
van deze eenvoudige, nobele vrouw, die in stilte haar
u eg ging en vele ten zegen was.
haar, want zij is de ziel van alles. Dochter van een
vader, die zijn lauweren verdiende op het gebied
van het ambachtsonderwijs, was zij van huis uit
met fijneintelligenten en practischen zin begaafd.
Zij heeft van het begin af aan in de school de
groote lijnen aangegeven; haar aanwijzingen
werden gevolgd bij bouw en inrichting van het
complex aau de Louise Heiiriettestraat. Zij over
ziet het geheele onderwijsterrein, zoekt zelf steeds
en prikkelt daardoor anderen tot het vermijden van
sleur. Buitengewoon veel eischt zij van zichzelf den
langen schooldag, die 's morgens al om half acht
in het intema,at begint en soms 's avonds om 10
uur pas eindigt, na de avondlessen, terwijl de
middagmaaltijd ook nog leermateriaal is voor de
meisjes, die tafeldienen moeten leeren. En alles
is steeds tot in de puntjes verzorgd, zoodat het
schoolgebouw nog altijd den indruk maakt van
pas in gebruik genomen te zijn, IM
In het vakonderwijs is onze Aaltje Berghuis een
figuur van buitengewone beteekenis die ongemeen
organiseerend talent bezit.
DRINK WEINIG MELK
maar goede melk, van betrouwbaar
GEZOND VEE.
HOFSTEDE OUD-BUSSEM.
KERKSTRAAT 67 TELEFOON 37344
L,*
Kt
Het menu van de maand
»
door R. LOTGERING?HILLEBARND
peterselie verloren en de geur blijft
beter bewaard.
Aardappelcroquetjes worden van een
stijve, smakelijke aardappelpuree ge
maakt. In deze puree moet men
zuinig zijn met de melk en wat royaal
Gevulde Kalfsborst,
Worteltjes,
Aardappelcroqueljes,
Schuimkop met kwetsenmoes.
Bestel voor de kalfsborst een
niet te klem stuk van het dikste
gedeelte van de borst vraag den
«lager het stuk vleesch aan twee
kanten open te snijden, zoodat het
gemakkelijk gevuld kan worden. Ge
bruik voor plm. 2 K.G-. kalfsborst,
200 gram kalfsgehakt, 200 gram
varkensgehakt, l ei, wat gehakte
"truffels, peterselie, gehakte cham
pignons, oud brood, peper, zout en
rnootmuscaat. De beide soorten gehakt
moeten, pp de gewone wijze, smakelijk
worden aangemaakt tot een slappe
massa. Het zakje" van kalfsvleesch
-wordt met dit mengsel gevuld (niet
-te stijf, want dan barst het onder het
Tjraden) de open zjjden met een groote
naald en een dun scherp touwtje
dichtgenaaid eu het stuk" vleesch
verder met boter of kalfsvet in den
oven of op de kachel in plm. 2 uur
mooi licht bruin en gaar gebraden.
Voor het opdoen verwijdert men de
touwtjes en snijdt met een scherp
mes dunne plakken van het gebraad.
Om de kleine worteltjes zoet en
smakelijk te kunnen opdienen, moet
men ze, na het schoonmaken, allén
met boter en een beetje zout op een
heel klein vuurtje zetten desnoods
een hél klein beetje water om den
panbodem te bedekken, maar meer
niet. De worteltjes vragen dan onop
houdelijk uw zorg, omdat ze moeten
worden omgeschud telkens weer l
wil men ze allen gaar en geen enkele
aangebrand hebben. De bereiding
neemt ook wat mér tijd, maar het
einde loont de moeite de worteltjes
hebben hun eigen lekkere smaak veel
beter behouden dan wanneer ze, met
mér water opgezet, hard gekookt
hebben. Het afmaken met zér fijn
gehakte peterselie is de laatste be
werking, die velen inplaats van in de
pan, liever in de dekschaal zien toe
gepast. Er gaat dan niet zooveel
hoeveelheid varieert naar de grootte
van den schotel) gemengd met suiker.
Om een werkelijke schuimkop" of
meringue te krijgen, vermengt men
het zér stijf geslagen eiwit met
50 gram witte suiker,vper eiwit.
Het vruchtenmoes behoort er flink
hoog mee bedekt te zijn; er moet een
kop" op den schotel zijn. De
schuimberg moet nu nog bestrooid worden
met de boter. De kleine balletjes, die
men van de puree vormt, moeten
tweemaal gepaneerd worden en in heet
frituurvet mooi bruin gebakken.
Schuimkop met kwetsen. De vruch
ten van dezen tijd, geschikt om te
worden verwerkt in nagerechten* jams
zoetzuur, enz., zijn de kwetsen.
Voor dit gerecht wascht en pit men
zooveel kwetsen, dat zij, gestoofd, een
vuurvasten schotel, die voor uw gezin
groot genoeg is, bijna vullen.
De gepitte vruchten worden met
suiker en hél weinig water op een
zacht vuurtje gaar gemaakt, het sap
gebonden met wat sago en nu in den
vuurvasten schotel gedaan.
Nadat de vruchten wat zijn afge
koeld, bedekt men ze met het
stijfgeklopte wit van eenige eieren*(de
met wat suiker en dan in een
lauw warmen oven, om langzaam uit
te drogen, bros en hoogstens licht
geel van kleur te worden. Is het schuim
hard geworden dan is het gerecht
klaar. Men dient het aardig op door
een taartpapiertje op een bord te
leggen en daarop het schoteltje te
plaatsen, 't Gerecht wordt koud ge
geten.