Historisch Archief 1877-1940
2669
DE OROENE AMSTERDAMMER VAN 28 JULI 1928
VOOR VROUWEN:
IJS- OF KOELKAST?
door H. M. S. J. de Holl
IN ome Hollandsche gezinnen doen we niet
veel aan ijskasten; we leven rustig in het volle,
"van onze voormoederen geërfde, vertrouwen op
onze soliede kelders en pi-ovisiokasten.... ten
minste voor zooverre we in ouderwetsch ..degelijke"
huizen geherbergd zijn. Maar we mceten ook
?erkennen dat er, speciaal in den zomer, in het
.gezin nogal eens maag-darrn-aandoeningon voor
komen en dat we dan de oorzaken zoeken overal
?elders, dan bij een of andere spijs, dis we zelf
korten of langen tijd in onze provisiebewaai'plaa.ts
hadden overgehouden. En als een der kinderen
blijk geeft van wel een zeer gevoelig
spijsverterings? apparaat te bezitten, dan denken we er ook niet
.altijd dadelijk aan, dat de melk in ons huis
mis^achien niet zoo goede bewaarplaats heeft als
?<deze, voor bacteriën een zoo geschikte ontwikke
lingsbodem biedende, vloeistof noodig heeft om
?onschadelijk voor de gezondheid te blijven. En
wie op een bovenhuis of in een modern flat zijn
woning heeft, zal wellicht zomers dikwijls het gemis
van een doelmatige bewaarplaats voor boter, melk,
eieren, visch, vleesch en allerlei spijsresteii in haar
-beurs, of aan den lijve ondervonden hebben.
We weten het allen wel uit ervaring: het hoeft
?'s zomers niet zoo hél erg warm te zijn, om ver
schillende van onze levensmiddelen spoedig te zien
bederven; we hoeven maar op te letten, hoe snel
paddestoelen en schimmels opschieten zelfs bij een
temperatuur, waarin wij in onze dunne
zomerkleeren het kil of zelfs koud vinden. Vreemd is dit
niet, want in ons klimaat beteekent een koude
zomer een nat" seizoen en als op de enkele heldere
«lagen de zon op de van' water doordrenkte aarde
?oppervlakte schijnt, heeft alras de lucht een hoog
watergehalte, wat alle rechtgeaarde
lager-Ieven?organismen naar den zin is. Het is b<-kend: de
bacteriën, aan wie onze voedingsmiddelen tot
bodem dienen, vinden daarin hun voedsel, maar
hebben voor een vruchtbaar leven bovendien
noodig een geschikte temperatuur en vochtigheids
graad van de omgeving, Vertier lucht en rust, voor
waarden waaraan, met uitzondering van den
wintertijd in ons klimaat, in alle opzichten voldaan
wordt in de meeste onzer provisiebewaarplaatsen.
We vinden het normaal buiten aan ons venster of
tegen den wand onzer vertrekken een thermometer
te hangen, om ons telkens op de hoogte te stellen
van de temperatuur, die ons omgeeft; maar waarom
.hangen we geen thermometer of beter nog een
vochtigheidsnieter (hygrometer), in de provisiekast
of in den kelder? Een huisvrouw behoort zich te
overtuigen dat het voedsel, hetwelk ze tot later
gebruik heeft opgeborgen, werkelijk in veiligheid is
;tegen die microscopisch kleine roovers, welke de
-vernuftigste sloten niet buiten sluiten. Ze laten
?zich immers eenvoudig («sluiten, die schelmen,
want vóór het voedingsmiddel ,,buiten het stof"
werd toegedekt of weggezet, hebben zij al zich erop
genesteld en telkens als het deksel wordt opgelicht
? of de deur- open gedaan, dringen met de
luchtbeweging nieuwe drommen schimmel-, rottings-,
; gistingsbacteriën (om slechts de meest voorkomende
te noemen) naar binnen en alle haasten zich om
van de gunstige gelegenheid zoo vlug en zoo vol
ledig mogelijk te profiteeren. Neen, evenmin als we
? er tot nog toe in slagen kunnen stof daadwerkelijk
buiten onze bezittingen te houden, evenmin zal
? ons dit gelukken met de ontbindings- en
ontledingsmicroörgaaiismen. Sterker nog: het is zeer
waar? schijnlijk, zooniet /.oker, dat ons leven tegen een
? steriele omgeving niet bestand zou zijn. We
hebben dus te kiezen: onze voedingsmiddelen
ongeschikt maken voor de ontwikkeling van de op
hen azende bacteriën of ze aan den vijand overgeven
en ze laten bederven. Beide wegen kosten geld,
de eerste direct door het koopen van de daarvoor
vereischte hulpmiddelen, de laatste indirect on op
den langen duur door het vele, dat door den
gootsteen en in de vuilnisbak moet vordwijncn,
? dikwijls ook door uitgaven voor geneesmiddelen
en dokter en door verlies van arbeidskracht. Laleii
we maar dadelijk zeggen, dat de keus niet altijd
', vrijwillig is, want het aanschaffen van doelmatige
inrichtingen gaat boven de draagkracht van het
gemiddelde budget der Nederlandsche gezinnen.
Wie het dus betalen kan, komt te staan voor de
keus van het aanschaffen van een van ouds meer
bekende ijskast of van een moderne koelkast,
waarmede men nog weinig of geen gelegenheid
heeft gehad zich vertrouwd te maken. I at en we
in het kort van beide het principe en de uitwerking
nagaan.
* *
*
Beide inrichtingen hebben dubbele wanden, die
de eigenlijke bergruimte isoleeren van de omgeving
en plaats bieden aan d1' materie, die het inwendige
op de gewenschte temperatuur moet houden, want
dat is van beide het doel. Bevriezen deugt niet
voor het meeremleel onzer levensmiddelen, zelfs
moet hun afkoeling niet te dicht het vriespunt
naderen; het is gebleken, dat ze hun natuurlijke
eigenschappen behouden en toch tegen het gewone
,.boderf" beschermd zijn in een omgeving, waar de.
temperatuur niet lager is dan plm. ~>°en niet hooger
dan plm. 10°C., d.i. omgezet in de schaal, waarin
we gewoon zijn de buitentemperatuur uit te druk
ken, niet beneden -11 en niet boven 5(1°F. Er is dus
wel eenige ruimte, waartusschen de warmteg aad
mag schommelen. In de holte van n of meerdere
der wanden van de ijskast brengt men het geklopte
ijs, meestal vermengd met grof zout en de werking
is nu doodeenvoudig: hot ijs maakt de omgeving
koel en dit duurt zoolang het niet gesmolten is;
om het smelten te vertragen laat men uit het
kraantje aan de onderzijde het gevormde water
geleidelijk afvloeien. Kon men de ijskast maar
voor altijd gesloten houden, dan waren de levens
middelen er vrij veilig in opgeborgen, maar telkens
moet de kast geopend worden voor het inzetten en
uithalen van het een of het ander en telkens dringt
een luehtvlaag mee naar binnen. Was du; lucht
alleen maar warm, dan kostte het openen van de
kast slechts iets meer ijs, maar de lucht heeft een
zekere hoeveelheid vocht meegevoerd, grooter
naarmate ze warmer was. en door de afkoeling in
de kast moet zo een deel ervan loslaten: konden
we in de kast kijken dan zouden we zien. dat het
erin ,.mist" ! De spijzen binnenin worden dus
steeds vochtiger en zoodra ze dan ook eruit komen
en aan de warmte van de omgeving worden bloot
gesteld, halen de opgehouden bacteriën hun
schade in en het levensmiddel bederft met een
ongeloofelijk groote snelheid.
]n het groot, d.w.z. in de bewaarplaatsen van het
vleesch in de abattoirs, en op de schepen, die groote
voorraden levensmiddelen meevoeren of voor
imof export overbrengen, heeft men allang hel
systeem van de ijskast voor die van de afkoeling
volgens andere methode laten varen: m:>,n werkt
er nog alleen maar met de, ,,koelruimte". In
Amerika, het. werelddeel waar ook de huisvrouwen
met grooteren ondernemingsgeest zijn toegerust
dan in Europa en laten we eerlijkheidshalve
zeggen waar die geest gesteund wordt door grootere
kapitalen en inkomens dan in ons werelddeel
kent men al sinds een vijftiental jaren de koelkast
ook in het huishouden; sinds korten tij.d is ze ook
in ons land geïmporteerd: men ziet telkens hier
en daar zeer aantrekkelijke l'eclameplaten ervan en
menige IToIlandsche huisvrouw zal er Wel met
verlangen naar gekeken hebben en gedacht: ..kon
ik er eens zóó een in mijn huis krijgen !". Vóór mij
liggen de catalogi van de Verkoop Organisatie
l'althe te den Haag en de Frigidaire ('orporation
te Amsterdam: de eerste geeft afbeeldingen van de
,,Kelvinator" de andere van de ..Frigidaire", beide
verleidelijk door uiterlijk en eenvoud van behan
deling. Ik hoef er geen keus tusschen te doen: ik
wil u slechts iets over hun werking vertellen en aan
gezien beide de afkoeling leveren door middel van
een eleetrischert motor en het systeem de grootst
mogelijke overeenkomst heeft, kan ik hun be
schrijving samenvatten.
E' Een electrisehe koelkast heeft geen ijs noodig.
maakt het desgewenscht; in haar wordt, de kou
veroorzaakt dooi' het laten vergassen van eoii
vloeistof, waarvoor, naar men weet. warmte
noodig is. Om dit nog even duidelijk op den voor
grond te brengen herinner ik aan wat ei',
dwarmte noodig heeft om 1e verdampen of anders
gezegd te vergassen: meu zou ook kunnen zeggen.
d"jt d" waterdamp een zekere hoeveelheid warmte
-.gebonden" heeft. In de koelkast nu bevindt zich
een gesloten koperen bakje of kistje. wa.arin een of
andere /.outoplossing, een. soort van pekel dus die
bij de kunstmatig verkregen lage temperatuur niet
DROSTE's
TOFFEES
ALTIJD WELKOM
ZONDER EENIGEN BIJSMAAK
bevriest; ondergedompeld in dezen pekel loopcn
koperen huisjes, die weer gevuld zi.'n met een
zekere vloeistof (zwaveldioxyd), die al gaat ..ko
ken", d.w.z. verdampen een eind beneden het
vriespunt van water; de pekel in den bak. welke
men. niet heel mooi, vriestank" heeft genoemd,
zal dus steeds warm genoeg zijn om de vloeistof in
de huisjes te doen vergassen, daarbij zelf afgekoeld
worden en. zoodoende de temperatuur in de kast
doen dalen. Bij stilstand van de vloeistof zou hier
aan al gauw een eind komen en daarom is onder in
de kast een electrische motor aangebracht; deze
brengt een perspompje in beweging om de gassen
af te voeren en 7,e na condensatie weer als vloeistof
in omloop te brengen.. Om de kast in werking te
brengen steekt men den stekker slechts in het
contact en alles gaat zijn eigen gang, want auto
matisch staat het motortje, dat slechts een zacht
zoemend geluid maakt, stil of begint opnieuw,
alnaar de temperatuur in de kast daalt of stijgt.
Zoo wordt er dus niet meer stroom gebruikt, dan
strikt noodzakelijk is. Voor de ijskast nu koopt
men ijs, voor do koelkast electrischen stroom en de
verkooper vertelt mij en dit zal wel gecontro
leerd zijn dat men bij een stroomprijs van 10 ets.
en bij regelmatig gebruik van de kast. ongeveer
/ l.SO por maand aan stroom uitgeeft. Xiet echter
het gemak van de behandeling heeft de koelkast,
in de grootere inrichtingen het eerst, nu lang
zamerhand ook in het gezin, do ijskast in korten
tijd doen verdringen: daarvoor is een, en wel uit
hygiënisch en economisch oogpunt be'angrijkor
reden: de levensmiddelen worden, er niet vochtig iu,
ja zelfs in gering»; mate het tegendeel. Hot vocht
n.m.l. dat met de lucht bij het openen van do kast
naar binnen is gedrongen, zal op het koudste punt,
hier do koperen koolbak of ..vriostank", neerslaan,
welke dus als ..voohtfifleidor" voor do voedings
middelen dienst doet; zich van de waarheid hiervan
overtuigen is een kleinigheid, want men ziet dat
do bak met een laa«jo rijp" geleidelijk bedekt
wordt en dat de, oppervlakte der levensmiddelen
droog blijft. Dit laatste is in. de zomerwarmte,
waarbij alles zoo snel bederft, oen groot voordeel.
Do koelkast betwist dus aan de bodorfbaetoriön
twee levensvoorwaarden: geschikte temperatuur
on vocht. .Melk. eieren, boter, room, vruchten,
vleesch. visch en war niet al, maar kan ze zelfs in
de grootste warmte dagen lang goed houden, on
men hooft niet meer bang te zijn. flat ze. nauwelijks
in de warme keuken, neergezet, al beginnen te
bederven, l lot spreekt van zelf. dat voor winkeliers,
die hun waren nog door de warmte moeten laten
rondbrengen of uit wier winkel ze in een
boodschappontaseh dikwijls nog eonigen tijd rond
gedragen worden, hot feit. dat de levensmiddelen
door hun droge oppervlakte langer goed blijven dan
wanneer M; uit de ijskast kwamen, een groot han
delsvoordeel is, maar laten we toch geen oogenblik
vergoten, dat de consument ann zijn gezondheid het
grootste voordeel geniet.
Voor wie er belang in stelt vernield ik volledig
heidshalve, dat mon in do beschreven koelkasten
blokjes of staven ijs uit zuiver water van do leiding
kan maken wat soms in ge\ al van bepaalde
zieken in huis van. liet grootste belang is - alsook
ijsci'ea.ms on -puddingen, wat prettig kun zijn bij
het geven van partijen.
Wie YOGHURT van
OUD-BUSSEM
eet wordt oud, maar blijft jong.
KERKSTRAAT 67 _ TELEFOON 37344