Historisch Archief 1877-1940
DE GROENE AMSTERDAMMER VAN 5 JANUARI 1929
No. 2692
J. D. STRUIJS & Zn.
Prinsengracht 837 Telefoon 37906
Begrafenissen - Crematie - Transporten
Koldewey 6 Corbière
Leidschestraat 30 - Amsterdam
Specialiteit int
WIT LACQUE MEUBELEN
VOOR SLAAP-, LOGEER- EN KINDERKAMER
'\
?\
4.
Dc schaal
wordt leeg
wanneer U schoisene. ren, koo!raap,
knolselderij» prei»enz. enz. na^tooft met bouillon
on wat t o ter, in plaats van /.c te bt reiden niet
het wel eenigszins afgezaagde melksau.sjo.
Den bouillon te:-««idtU het
voordeeli^steuiibMAGCI3
BOUILLON-BLOKJES
l
i
AUG. KAUPMANN
R'.C. Hooftstfaat 113, Amsterdam Telefoon 23308
JANUARI OPRUIMING
Restanten Bed-, Tafel- en Huishoudlinnen
Lingerie enz.
Extra'Voordeelig
VRAAGT PRIJSCOURANT
ZICHTZENPINGEN FRANCO
r- ^
l
l
BEGRAFENISVEREENIGIN6
N. SAX Ir.
P.G. Hooftstraat 38 AMSTERDAM?Telef.t 20341, 34250
REGELING VAN BEGRAFENISSEN EN
CREMATIES VAN UIT ALLE PLAATSEN
EIGEN LIJKKOETSAUTOMOBIELEN
W/ HL POLMAN TUIN
OVERTOOM 526 -*.-'.- Telefoon 82660
.%Begrafenissen - Transporten - Crematies
STEENHOUWERIJ D, WEEGEWIJS
Rapenburö44 - AMSTERDAM - Tel. 42662
M ARM E R W E R KEN
Lijmt alles
BADKAME1RICHM
zoowel eenvoudige als betere uitvoering
G. J, DE KONING S ZOON
Keizersgracht 447, A'dam
Tel. 43688. Opgericht Ao. 1739
D, OBERINK & Co,
INGENIEURS .~<t
Amsterdam, Prinsengracht 456» Tel. 37452
BLIKSEMAFLEIDERS
AANLEG -, INSPECTIE ONDERHOUD.
GERARD B. RIJKE fr.
BINNEN ARCHITECTUUR
KEIZERSGRACHT 559 - Telef. 30559
Complete Me u bileeri n g
VERWEEGEN & KOK
AMSTERDAM DEN HAAG
Plaids
Voetenzakken
Autö-overschpenen f 30
Voornaamste Kleedinqinrichtin
op elk gebied
i
.-v.
2692
DE GROENE AMSTERDAMMER VAN 5 JANUARI 1929
Hors d'oeuvre of dwangarbeid
door K. Araguez
met teekeningen voor deGroene Amsterdammer" door Eelco ten Harmsenvan Beek
?^>\\ makreelen,
iïi'oene olijven,
de
de
EK13N het: wanneer gij het
a in u w linkerhand i-ood ziet
schemeren van
deveelzijdigheden der tomaat en simpele
radijs, van roze ham on
garnalcn en salami en zalm;
wanneer aan uw rechter
hand de zilveren sardines
haringen, de ansjovis, de
zwarte olijven en .het rijke
van eieren vermengd met geheime
bestanddeelen. de blanke paling en de duistere
kaviaar, de blankere oesters en de nederiger
mossels prijken; wanneer tegenover u de
«loeiende kreeft te pronk staat en de rooskleurige
krab, de harten van artichok en palmboom en al
do raadselachtigheden die de kok. verbergt onder
dunne en gebonden sausjes, onder
keukenarchiteciurale modernismen en geregend ouderwetsche
slablaadjes, waarvan men tenminste zeker weet dat
men zo niet hoeft op te eten ? beken het, indien
vïij, dusdanig omringd, do eerste minuten van uw
feestelijke maaltijd doorleeft met de aangename
sensatie dat gij zeer zorgvuldig zult hebben te
kiezen uit al dien rijkdom, teneinde u niet te
overt-ten?.beken, dat gij u dan in uw hart. zoo het
voor iets gastronomisch kloppen kan, tot de ware.
déwellevende de verfijnde, de weibediende
gastionomen rekent.... ',
Nietwaar? Gij kent zelfs in Parijs een restaurant,
\vaar de hors d'oeuvre zoo voortreffelijk is...'.;
i<ij weet zelfs in Amsterdam...., gij laat zelfs,
.indien gij uwe beste vrienden ten eten vraagt... .
Nietwaar? Aan de hors d'oeuvre kent men den
goeden smaak. ... Zij is het hoogtepunt der
^astronomie.. .. Ja?
>k' Neen!
Staha-arn u. Le
"maitre Carome..
wat de klassieken
betreft; Ie, maitre
JOscof fier, Ie maitre
Bouillard, wat de
modernen betreft
tien tegen een
dat hun naam u
niet l eerbiedig stemt, mam- juist daarom"hebt
uij ui te [schamen 'al .deze meesters, en uw.
4ozond verstand bovendien (wat is een meester
anders dan hij die het gezond verstand meesterlijk
vorm en uiting geoft) zij allen zijn togen u. en
terecht. .
'..'?'.De hors d'oeuvre, zeggen zij eenstemmig, is
slechts een bijkomstigheid: oen kostelijke versiering
^en aangename kennismaking met de $afel, maar
«eenszins een onontbeerlijkheid. Men schat ze in
? >nzen barbaarschen en winzuchtigen tijd veel te
hoog. Zij verstoort licht de gaströnomische harmo
nie. Zij heeft al de fouten en gevaren van een t'o.
! lang doorgevoerd voorpostengevecht; zij vergt te
veel reservekrachten; zij engageert de hoofdmacht
. aleer liet haar ware tijd is.
Luister wat Ie maitre Escoff ier zegt: In principo
Huieten'alle zware en gecompliceerde gerechten
uit.'gesloten blijven van deze voorafgaande gang, die
vïbeh ander doel hooft dan de eetlust op te wekken,
??n geenszins haar te bevredigen.
Het komt maar al te vaak voor dat de overvloed
vu verscheidenheid der hors d'oeuvre haar ver
leidelijk en veelal bedriegelijk aanzicht, den gaston
»-r toe brengt alrede bijna hun genoegen te eten. Zot
hein, daarna de beste schotels voor: zij zullen er
/ondergeestdrift achter zitten. Moraal: Eet matig
hors d'oeuvre, en dat zij een frivoliteit zij, niet*
meer.". En niets minder. Ook' Fransche meestors
. r.ijn so'ms te'ernstig. ?????..'.
Overigens: gulden woord on J Pas 556 eens toe op
ggiiminiiuiiiiiiiiiiniiiiiiiiiiiiiiiiiniiin ^^ niiiiiiiiiiiiiiiiiiiinininiiiniiiiiHniiiHig
{ J B, BENNER 8 ZOON
PIANOHANDEL "??
DfiN HAAG 97 'N O O R O B I N D B
iliiiiiiiiiiiiiiniiiiiniiiiiiiiliuiiiiuiiiiiii'iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiHiiiiiiiiiiiuiiitiHiiiuiiiiiiii
de liefde, de flirt, het huwelijk ik varicer drie
ledig, om volledig to zijn op de politiek, de kunst,
en wat gij meer kiest... . zij worden al guldoher en
guldener....
Ja, daar zit gij tusschen uw zeven en zeventig
zondige schoteltjes, zondaar, en weet niet wat te
zeggen! Herinner u uw grootvader, die slechts
vier dozijn oesters at, en dan dineerde. . . . Wacht
nog vijf minuten, en ik geef u weer moed uw tweede
halve sardine te genieten als het tenminste een
sardine is en geen jong vermoord en in olie ge
smoord onschuldig klein haringkje.
Weet ge. waarom ge tusschen uw
zevon-en-zeventig schotels zit? Omdat ge daarna uw eetlust hebt
bedorven.on dus minder eet. En dus.mot uw
zes-enzeventig andere gasten, u slechts van volgende scho
tels bedient, als waart gij met zijn zevenen. Omdat
ge zijt opgevoed in een gastronomie zonder traditie,
die do l'art pourfart van den hors d'oeuvre boven
de gezonde lust van het eten gesteld heeft. Omdat
het u wel dorstig maakt, maar tevens uw ver»
hemelte overprikkelt en oververvet, en gij Bacchus
dus niet waardig zult kunnen eeren,. omdat gij do
variëteiten van den tomaat te zeer oèrde.t. Omdat
men déarabesken en tierelantijnon in dezen tijd
alleen erkent als zij drie duim dik on
zeven-enzeventigvoudig zijn. Ik. zweer \i: restaurateurs,
wijnvervalschers. on modieuzen zweren hier. om
winst, uit wanbegrip en onverstand samen tegon
uw maag, wat erg. en tegen uw gezond ver
stand, wat erger is. Stel u te.weer.! Herinner vi
dien schotel, dien gij passeeren liet, dien wijn. die
u eigenlijk niet meer
smaakte', dat dessert, dat
u z\yaarmoe.dig aantrof,
die vruchten, die gij zon
der belangstelling
schildet, en dien CiJgnac,
>vaaraan u iets te hapc-fen
gelwn. .maai' #'J waart.
niet'bij N'ifllf ftr^pht om
u recht rekenschap to KOVv'n waüi'uhi* vanwaar'
en hoezeer u die teleurstelling overviel. (Jt'M'J/ mtj:
gij waart vermoeid van df-n dwangarbeid dei1 hor»
d'oeuvre, galeislaaf van don slechton wniaak.
Hot is nu eenmaal statistiek vafctge«st<-ld dat de
mensch in zijn leven twaalfduizend oïoroji oot. on
zeventienhonderdvijftig kilo zout. en 0011 \Vort«-l
van tien metor lang. on twee mijl doppi-rtj.es ~~ moti
kan hen die ons dat voorrekonon nooit weoj >*prek««n;
maar laten wij het, bij de schim van Uiillnt Savarin.
met een korrel zout nemen wat komt ze er op
aan, bij 1750 K.G. en onzen tijd kiezoh om dit
fatum to ondergaan. In het leven, als iu de gastro
nomie, komt het er maar op aan,wat on h« x-veèlmou
kiest op zeker oogenblik.
Nu ik dan hopen mag u de heiligoafscliuw voor
de hors d'oeuvre mgcboezomd tv" hebben, wil ik
u hieuwen moed geven. (Jeen tafelgebruik van
oóuwen her. of het heeft zijn rechten. I>o hors d'oeuvie
is n verrukkelijk vtuu-spel; e<-n eerste prikkeling
van den smaak, een eerste streoling. oen opongaan
van de gastrohomischt- paradijzen. £ij is, kortom,
de tierelantijn des welvoorzienen tafels. ]3acchus'
bruidsmeisje, ionysos' liefelijkste voordanser,
Amor's amoureuste amoraliteit, Apollo'n
paleiswachte.r aan de eerste; poort, en zoo ni'fifsr; indien ?
zij met mate, raffinement en rede genotor» wordt.
Ik heb u niets meer ovei- den hors d'oeuvre'te
zeggen, hetzij ge mij begrepen lu-bt of niet. Nog
maals, bedenk u eens wat gij zijn /oudt, al» gij,
gelijk tegen haar, zondigdet of u, vergreept iu. do
liefde, de kunst of de politiek. Toch zijn er dezulken
Zullen wij ze beunhazen noemen; of barbaten?
? Wat doet het er toe. Zij kom,èn iirtniei* nooit veel
verder'dan de hors d'oeuvre. Aan den welvoorzio
nen disch des levens zijn zij 'hun stoel niet waard.
En, wees ovei'tuigd dat zij,er daarom, vr;>eger of
later, naast zitten.... ? . '
? Hors d'oeuvre? Goddank. Kn dan: aan don ar
beid !
HOOFDMAQAZIJN DEN HAAG
10 CN 11 J A N U A R l
OPRUIMING
OPENING 8.30 V.M.
DER
WEILIGEWES -11-17» AMSTERDAM
emden naar maat
Bjj ons verkrijgbaar N. R. V. MONTA SCHOENEN
Bericht
M t-j. E lis. ;M. llogge hooft dv i-edactie van de
rubriok Voor Vrouwen* neei-gelegd. Haar
toenememUïwerkzaamhedt-n staan haar niet meer
toe de taak van redactrjce te blijven waarnemen,
hoewel 'wij op haar als medewerkster mogen
blijven rekenen.
.Alle bijdragen -voor de rubriek Voor Vrouwen"
te zonden aan hét secretariaat, Keizersgracht 333,
Amsterdam (C.)u ,???.'
Koopt U ceügouden ring
zonder merk?
Waarom dan wel boter
zonder Rijksmerk?
Hofstede Oud-Bussem"1
Kerkstraat 67 Tel. 37344
Recept van deze week
Hehorwenrren ',
De meeste huisvrouwen zien er. tegen op, dit
smakelijke en goede voedsel te bereiden, omdat
het schoonmaken zooveel tijd in beslag neemt.
Probeer nu eens de volgende methode n het
bt-zwaar, d,at ze zooveel werk geven, vervalt.
Wasch ze eerst zix> goed mogelijk schoon. Over- !
giet ze mot kokend water en laat de schorseneren
daarin een kwartier, dichtgedekt, staan. De
zwarte huid kan dan gemakkelijk af gestroopt
worden. Wasch ze nog eens vlug na en zet ze ver
volgens direct in ruim kokend water op (ongeveer
i uur).
Voor 4 personen neemt u een l J K,C», schorse
neren, l ii 2 citroenen. 20 gram vet of boter; 100
gnun suikor; wat /out en peper. ,
Laat ze, zoodra ze gaar zijn. op een vergiet
dicht gedekt uitlekken. Zet ze weer op met
citroensap, boter'of vet, de suiker, het zout. de peper,
en stoof zp nog ongeveer 20 minuten.
Prefereert men geen zuur-zoete" schorseneren.
'?maar een sausje, maak dan een sausje van; 15 gn,
bloem; 2J d.L. melk (l glas); 20 gr. vet of bottt'-j.
nootmuscaat. Verwarm boter en bloem al roerende
en Voeg langzamerhand de melk, onder
voortduinul .r<.»orn, tut', fêt'w! w cekoolcte schorse
neren (iaari'n en rasj) er lii de dèkschaal wat
nootimiscaat over., .
^.