De Groene Amsterdammer

Historisch Archief 1877-1940

Alle jaargangen 1929 5 januari pagina 6

5 januari 1929 – pagina 6

Dit is een ingescande tekst.

DE GROENE AMSTERDAMMER VAN 5 JANUARI 1929 No. 2692 J. D. STRUIJS & Zn. Prinsengracht 837 Telefoon 37906 Begrafenissen - Crematie - Transporten Koldewey 6 Corbière Leidschestraat 30 - Amsterdam Specialiteit int WIT LACQUE MEUBELEN VOOR SLAAP-, LOGEER- EN KINDERKAMER '\ ?\ 4. Dc schaal wordt leeg wanneer U schoisene. ren, koo!raap, knolselderij» prei»enz. enz. na^tooft met bouillon on wat t o ter, in plaats van /.c te bt reiden niet het wel eenigszins afgezaagde melksau.sjo. Den bouillon te:-««idtU het voordeeli^steuiibMAGCI3 BOUILLON-BLOKJES l i AUG. KAUPMANN R'.C. Hooftstfaat 113, Amsterdam Telefoon 23308 JANUARI OPRUIMING Restanten Bed-, Tafel- en Huishoudlinnen Lingerie enz. Extra'Voordeelig VRAAGT PRIJSCOURANT ZICHTZENPINGEN FRANCO r- ^ l l BEGRAFENISVEREENIGIN6 N. SAX Ir. P.G. Hooftstraat 38 AMSTERDAM?Telef.t 20341, 34250 REGELING VAN BEGRAFENISSEN EN CREMATIES VAN UIT ALLE PLAATSEN EIGEN LIJKKOETSAUTOMOBIELEN W/ HL POLMAN TUIN OVERTOOM 526 -*.-'.- Telefoon 82660 .%Begrafenissen - Transporten - Crematies STEENHOUWERIJ D, WEEGEWIJS Rapenburö44 - AMSTERDAM - Tel. 42662 M ARM E R W E R KEN Lijmt alles BADKAME1RICHM zoowel eenvoudige als betere uitvoering G. J, DE KONING S ZOON Keizersgracht 447, A'dam Tel. 43688. Opgericht Ao. 1739 D, OBERINK & Co, INGENIEURS .~<t Amsterdam, Prinsengracht 456» Tel. 37452 BLIKSEMAFLEIDERS AANLEG -, INSPECTIE ONDERHOUD. GERARD B. RIJKE fr. BINNEN ARCHITECTUUR KEIZERSGRACHT 559 - Telef. 30559 Complete Me u bileeri n g VERWEEGEN & KOK AMSTERDAM DEN HAAG Plaids Voetenzakken Autö-overschpenen f 30 Voornaamste Kleedinqinrichtin op elk gebied i .-v. 2692 DE GROENE AMSTERDAMMER VAN 5 JANUARI 1929 Hors d'oeuvre of dwangarbeid door K. Araguez met teekeningen voor deGroene Amsterdammer" door Eelco ten Harmsenvan Beek ?^>\\ makreelen, iïi'oene olijven, de de EK13N het: wanneer gij het a in u w linkerhand i-ood ziet schemeren van deveelzijdigheden der tomaat en simpele radijs, van roze ham on garnalcn en salami en zalm; wanneer aan uw rechter hand de zilveren sardines haringen, de ansjovis, de zwarte olijven en .het rijke van eieren vermengd met geheime bestanddeelen. de blanke paling en de duistere kaviaar, de blankere oesters en de nederiger mossels prijken; wanneer tegenover u de «loeiende kreeft te pronk staat en de rooskleurige krab, de harten van artichok en palmboom en al do raadselachtigheden die de kok. verbergt onder dunne en gebonden sausjes, onder keukenarchiteciurale modernismen en geregend ouderwetsche slablaadjes, waarvan men tenminste zeker weet dat men zo niet hoeft op te eten ? beken het, indien vïij, dusdanig omringd, do eerste minuten van uw feestelijke maaltijd doorleeft met de aangename sensatie dat gij zeer zorgvuldig zult hebben te kiezen uit al dien rijkdom, teneinde u niet te overt-ten?.beken, dat gij u dan in uw hart. zoo het voor iets gastronomisch kloppen kan, tot de ware. déwellevende de verfijnde, de weibediende gastionomen rekent.... ', Nietwaar? Gij kent zelfs in Parijs een restaurant, \vaar de hors d'oeuvre zoo voortreffelijk is...'.; i<ij weet zelfs in Amsterdam...., gij laat zelfs, .indien gij uwe beste vrienden ten eten vraagt... . Nietwaar? Aan de hors d'oeuvre kent men den goeden smaak. ... Zij is het hoogtepunt der ^astronomie.. .. Ja? >k' Neen! Staha-arn u. Le "maitre Carome.. wat de klassieken betreft; Ie, maitre JOscof fier, Ie maitre Bouillard, wat de modernen betreft tien tegen een dat hun naam u niet l eerbiedig stemt, mam- juist daarom"hebt uij ui te [schamen 'al .deze meesters, en uw. 4ozond verstand bovendien (wat is een meester anders dan hij die het gezond verstand meesterlijk vorm en uiting geoft) zij allen zijn togen u. en terecht. . '..'?'.De hors d'oeuvre, zeggen zij eenstemmig, is slechts een bijkomstigheid: oen kostelijke versiering ^en aangename kennismaking met de $afel, maar «eenszins een onontbeerlijkheid. Men schat ze in ? >nzen barbaarschen en winzuchtigen tijd veel te hoog. Zij verstoort licht de gaströnomische harmo nie. Zij heeft al de fouten en gevaren van een t'o. ! lang doorgevoerd voorpostengevecht; zij vergt te veel reservekrachten; zij engageert de hoofdmacht . aleer liet haar ware tijd is. Luister wat Ie maitre Escoff ier zegt: In principo Huieten'alle zware en gecompliceerde gerechten uit.'gesloten blijven van deze voorafgaande gang, die vïbeh ander doel hooft dan de eetlust op te wekken, ??n geenszins haar te bevredigen. Het komt maar al te vaak voor dat de overvloed vu verscheidenheid der hors d'oeuvre haar ver leidelijk en veelal bedriegelijk aanzicht, den gaston »-r toe brengt alrede bijna hun genoegen te eten. Zot hein, daarna de beste schotels voor: zij zullen er /ondergeestdrift achter zitten. Moraal: Eet matig hors d'oeuvre, en dat zij een frivoliteit zij, niet* meer.". En niets minder. Ook' Fransche meestors . r.ijn so'ms te'ernstig. ?????..'. Overigens: gulden woord on J Pas 556 eens toe op ggiiminiiuiiiiiiiiiiniiiiiiiiiiiiiiiiiniiin ^^ niiiiiiiiiiiiiiiiiiiinininiiiniiiiiHniiiHig { J B, BENNER 8 ZOON PIANOHANDEL "?? DfiN HAAG 97 'N O O R O B I N D B iliiiiiiiiiiiiiiniiiiiniiiiiiiiliuiiiiuiiiiiii'iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiHiiiiiiiiiiiuiiitiHiiiuiiiiiiii de liefde, de flirt, het huwelijk ik varicer drie ledig, om volledig to zijn op de politiek, de kunst, en wat gij meer kiest... . zij worden al guldoher en guldener.... Ja, daar zit gij tusschen uw zeven en zeventig zondige schoteltjes, zondaar, en weet niet wat te zeggen! Herinner u uw grootvader, die slechts vier dozijn oesters at, en dan dineerde. . . . Wacht nog vijf minuten, en ik geef u weer moed uw tweede halve sardine te genieten als het tenminste een sardine is en geen jong vermoord en in olie ge smoord onschuldig klein haringkje. Weet ge. waarom ge tusschen uw zevon-en-zeventig schotels zit? Omdat ge daarna uw eetlust hebt bedorven.on dus minder eet. En dus.mot uw zes-enzeventig andere gasten, u slechts van volgende scho tels bedient, als waart gij met zijn zevenen. Omdat ge zijt opgevoed in een gastronomie zonder traditie, die do l'art pourfart van den hors d'oeuvre boven de gezonde lust van het eten gesteld heeft. Omdat het u wel dorstig maakt, maar tevens uw ver» hemelte overprikkelt en oververvet, en gij Bacchus dus niet waardig zult kunnen eeren,. omdat gij do variëteiten van den tomaat te zeer oèrde.t. Omdat men déarabesken en tierelantijnon in dezen tijd alleen erkent als zij drie duim dik on zeven-enzeventigvoudig zijn. Ik. zweer \i: restaurateurs, wijnvervalschers. on modieuzen zweren hier. om winst, uit wanbegrip en onverstand samen tegon uw maag, wat erg. en tegen uw gezond ver stand, wat erger is. Stel u te.weer.! Herinner vi dien schotel, dien gij passeeren liet, dien wijn. die u eigenlijk niet meer smaakte', dat dessert, dat u z\yaarmoe.dig aantrof, die vruchten, die gij zon der belangstelling schildet, en dien CiJgnac, >vaaraan u iets te hapc-fen gelwn. .maai' #'J waart. niet'bij N'ifllf ftr^pht om u recht rekenschap to KOVv'n waüi'uhi* vanwaar' en hoezeer u die teleurstelling overviel. (Jt'M'J/ mtj: gij waart vermoeid van df-n dwangarbeid dei1 hor» d'oeuvre, galeislaaf van don slechton wniaak. Hot is nu eenmaal statistiek vafctge«st<-ld dat de mensch in zijn leven twaalfduizend oïoroji oot. on zeventienhonderdvijftig kilo zout. en 0011 \Vort«-l van tien metor lang. on twee mijl doppi-rtj.es ~~ moti kan hen die ons dat voorrekonon nooit weoj >*prek««n; maar laten wij het, bij de schim van Uiillnt Savarin. met een korrel zout nemen wat komt ze er op aan, bij 1750 K.G. en onzen tijd kiezoh om dit fatum to ondergaan. In het leven, als iu de gastro nomie, komt het er maar op aan,wat on h« x-veèlmou kiest op zeker oogenblik. Nu ik dan hopen mag u de heiligoafscliuw voor de hors d'oeuvre mgcboezomd tv" hebben, wil ik u hieuwen moed geven. (Jeen tafelgebruik van oóuwen her. of het heeft zijn rechten. I>o hors d'oeuvie is n verrukkelijk vtuu-spel; e<-n eerste prikkeling van den smaak, een eerste streoling. oen opongaan van de gastrohomischt- paradijzen. £ij is, kortom, de tierelantijn des welvoorzienen tafels. ]3acchus' bruidsmeisje, ionysos' liefelijkste voordanser, Amor's amoureuste amoraliteit, Apollo'n paleiswachte.r aan de eerste; poort, en zoo ni'fifsr; indien ? zij met mate, raffinement en rede genotor» wordt. Ik heb u niets meer ovei- den hors d'oeuvre'te zeggen, hetzij ge mij begrepen lu-bt of niet. Nog maals, bedenk u eens wat gij zijn /oudt, al» gij, gelijk tegen haar, zondigdet of u, vergreept iu. do liefde, de kunst of de politiek. Toch zijn er dezulken Zullen wij ze beunhazen noemen; of barbaten? ? Wat doet het er toe. Zij kom,èn iirtniei* nooit veel verder'dan de hors d'oeuvre. Aan den welvoorzio nen disch des levens zijn zij 'hun stoel niet waard. En, wees ovei'tuigd dat zij,er daarom, vr;>eger of later, naast zitten.... ? . ' ? Hors d'oeuvre? Goddank. Kn dan: aan don ar beid ! HOOFDMAQAZIJN DEN HAAG 10 CN 11 J A N U A R l OPRUIMING OPENING 8.30 V.M. DER WEILIGEWES -11-17» AMSTERDAM emden naar maat Bjj ons verkrijgbaar N. R. V. MONTA SCHOENEN Bericht M t-j. E lis. ;M. llogge hooft dv i-edactie van de rubriok Voor Vrouwen* neei-gelegd. Haar toenememUïwerkzaamhedt-n staan haar niet meer toe de taak van redactrjce te blijven waarnemen, hoewel 'wij op haar als medewerkster mogen blijven rekenen. .Alle bijdragen -voor de rubriek Voor Vrouwen" te zonden aan hét secretariaat, Keizersgracht 333, Amsterdam (C.)u ,???.' Koopt U ceügouden ring zonder merk? Waarom dan wel boter zonder Rijksmerk? Hofstede Oud-Bussem"1 Kerkstraat 67 Tel. 37344 Recept van deze week Hehorwenrren ', De meeste huisvrouwen zien er. tegen op, dit smakelijke en goede voedsel te bereiden, omdat het schoonmaken zooveel tijd in beslag neemt. Probeer nu eens de volgende methode n het bt-zwaar, d,at ze zooveel werk geven, vervalt. Wasch ze eerst zix> goed mogelijk schoon. Over- ! giet ze mot kokend water en laat de schorseneren daarin een kwartier, dichtgedekt, staan. De zwarte huid kan dan gemakkelijk af gestroopt worden. Wasch ze nog eens vlug na en zet ze ver volgens direct in ruim kokend water op (ongeveer i uur). Voor 4 personen neemt u een l J K,C», schorse neren, l ii 2 citroenen. 20 gram vet of boter; 100 gnun suikor; wat /out en peper. , Laat ze, zoodra ze gaar zijn. op een vergiet dicht gedekt uitlekken. Zet ze weer op met citroensap, boter'of vet, de suiker, het zout. de peper, en stoof zp nog ongeveer 20 minuten. Prefereert men geen zuur-zoete" schorseneren. '?maar een sausje, maak dan een sausje van; 15 gn, bloem; 2J d.L. melk (l glas); 20 gr. vet of bottt'-j. nootmuscaat. Verwarm boter en bloem al roerende en Voeg langzamerhand de melk, onder voortduinul .r<.»orn, tut', fêt'w! w cekoolcte schorse neren (iaari'n en rasj) er lii de dèkschaal wat nootimiscaat over., . ^.

De Groene Amsterdammer Historisch Archief 1877–1940

Ga naar groene.nl