De Groene Amsterdammer

Historisch Archief 1877-1940

Alle jaargangen 1929 9 februari pagina 6

9 februari 1929 – pagina 6

Dit is een ingescande tekst.

8 DE GROENE AMSTERDAMMER VAN 9 FEBRUARI 1929 No. 2697 J. D. STRUIJS & Zn. Prinsengracht 837 Telefoon 37906 Begrafenissen - Crematie - Transporten ONDER DEN ST MAARTEN HAARLEM DEN HAAG AMSTERDAM Groote keuze nieuwe Slaapkamer modellen CLASIE, CASPERS 6 Co. Behangeri] Ameublementen Stoffeerden j Moderne Landhuisstoffen en Oud-Hollandsche Meubelen VIJZELGRACHT 13, Telefoon 37354 BEGRAFENISVBREENIG1NG N. SAX Jt. P.C. Hooftstraat 38 AMSTERDAM Telef.: 20341, 24250 REGELING VAN BEGRAFENISSEN EN CREMATIES VAN UIT ALLE PLAATSEN EIGEN LIJKKOETSAUTOMOBIELEN AUG. KAUPMANN P. C. Hooftstraat 113, Amsterdam ~- Telefoon 23308 RESTANTEN Tafellakens Servetten Bedlakens Sloepen HUISHOUDDOEKEN Partij zuiver Linnen Droogdoeken 60 cent Partij zuiver Linnen Handdoeken 70 cent VRAAGT ZICHTZENDING tl l Met een vroolijken snuit en bestand tegen weer en wind... zoudt gij uw kinderen niet graag steeds zoo willen zien? Profiteert van de groote voedingswaarde van Droste's Cacao, zij zullen het heerlijk vinden en U Weet hoe goed Droste%s voor hen is. CACAO D.R'QSTE'S PASTILLES BONBONS CHOCOLAbE KONINKLIJKE WASSCHERIJ DAALMANS & Co AMSTERDAM 2e Weterlngdwar»»tra«t 36 Tel. 33340 RAS ?DOOR Mary Grace Ashton. Vertaald door C. C. BENDER PRIJS ING./2.90.GEB ?3.75 CRITIEK: is zoo haarfijn nagevoeld, dat men verbaasd staat over dit kunnen der schrijfster, in welke beslist de wijsheid haar jaren overtreft. De roman is goed gebouwd, déuitwerking ,is totaal en in details merk waardig af. Het is een boek, dat wij onze ernstige lezers met vertrouwen aanbevelen. A. Gielen in Boekcnscliouw. ' ,' i ? ? ' ? ' ' UITGAVE VAN: N .V .VAN HOLKEMA & W AREN'DORF'S^t UITGEVERS-MAAT SCHAPPIJ.: JAMSTERDAM. \ l Voornaamste Kleedinqinrichtin op elk gebied JV0. 2697 GROENE AMSTERDAMMER VAN 9 FEBRUARI 1929 Modebrieven uit Parijs Met teekeningen voor de Groene Amsterdammer" door Freddie Langeler Het PurlJNChr seizoen H KT meest typische kleedingstuk van dit seixoen is de gekleede japon met lange mouwen. l Tang, onregelmatig, de taille samengenomen even boven de heupen. Meestal geen ceintuur rondom, maar allerlei déc6upé's. al of niet samengestrikt: ook wel fronsels op taillohoogte en corsage. De rokken diepplooiend. rustig uitwaaierend en van een niet vermoedden om vang. De schouders zeer aansluitend, de mouwen niet te laag ingezet, de mouwen Verzorgd van vorm in al haarsoberheid. De tint veelal zwart of althans zeer gedekt., H Ken jurk kortom dijniet verveelt, gemaklijk te dragen is. maar die meer dan ooit een voortreflijko coupe vraagt, mooi .mate riaal eischt, en.... van /.es tot negen moti-r aan stof. ' De/,»' jurk, is behalve voor ontvang-middagen ook voor intieme dinereen voor den schouwburg be stemd, want dit. seizoen wenscht geen bloote armen pavad»-" moor in het pu bliek, hetzij op bals of gala's. Do man draagt dos -ïivuuds .zijn smoking als zijn echtgenoot e haar Innpmouwige robe aantrekt «-n de/e robe is hot summum van sobere v«-r/.orgdheid. ITet materiaal is '/.ware doffe crèpe. do Chino. <Têpo marocain of (hot mooiste) dof moiró. IV slank»- vijrVndertigjarigo vrouw kan /.wart rrêpe ,«atin kio/.en. dat xeor ..smart" kan zijn. maar rlat haflr geen jaar /.«l vorjeugdigen. Ik zio dit vool r l ragen duur do 'goode soort dor Amoriknnnsolio vrouwen, dio oon v ooi-trof lij k physiok plog«»n te hebben. ,, Kflillo «-n taf. mits dof. zwaar «MI soepel tegelijk. kunnen ook goed zijn. Kon moeilijkheid is1 den mantel to vinden dio bij deze jurken niot misstaat. Hot' best»- is daartoe de lengte der linrogelma.tigo rokken op zij te doen' vallen. Zo.o oon op zijd»* uitkomondo. roksh'p staat meestal g.tod bij don mantel, mits deze in dezelfde donkere nrianco is Hls de rob,-. Bij slocht weor of voor mindt'-i- ófficioolo beznokon i-n bij bnudscbappon kan nion do slip oven m/'t oon druk knoop naar binnon opnonu-u. Ik zag ook nog heel m ooi o "unpvimé's van Hianchini.' Vionnol laat veelal de mou wen wijd uitloopen. maar. bij 'moderne tennishariden voldoet dit -model niet. omdat het nu oonmaal iots romantisch hoeft. , Modoklouren zijn zivart. d<»7ikoi-blfluw'. i'oostrood on.....' vrool. Lolontr maak't mantels die i nu/t hot oog op sommige van, achteren lange japonnen, lan, «'-r zijn vaii achteren dan van .Voren, in neerdalend»; lijn. of met oen apart los achterpaneel. t)e meeste, mantels zijn weer recht', van m<lde.K do bontsoorteii (minder vos) veelal soepel, ?petit gris, hormolijn. as trakan. breitschwah^ of konijn (dat zijn clffcv naam draagt en niets wil imiteeren). Niets is mooier' dan oen eenvoudige rechte v.warto mantel met breitschwanz charpe. een zwart vilten hoedje, een zwarte donkergrijze of «Innkerblatiwo .'snode, taseh en grijze kousen. De inodeschoenen voor den middag zijn pumps (nog A-ooi zwart geverfd hagedisleer)^ maar elke vrouw kont de eischen dio deze schoentjes aan haar enkels , «MI/.'stellen. ' .. r IV vrouw die d»' petito robe blijft verkiezen voor den middag kan die gemaklijk gekleeder maken met een donker laméof brokaten vest met^mouwen. gesloten met een gesp of byou over een slank middel, anders open gedragen. Een ander arrangement voor de verouderd»? korte dansjurkjes zijn lange zijslippeii van zijden voile uit de taille laag neerwaaierd; van zijden voile maakt men ook n»»g steeds kleine losse bol ro'svoor den avond. Als corsagevei;sie,ring zag ik veel een tak van fluweelen bloemen op den schouder. soms terugkomend in de plooien boven de knie. Weer moer parelcolliers. Dansjurken vertoonen veelal verschil in materieel van corsage en rok. ' De rok onregelmatig lang en chiffonachtig wijd wordt v.eel gedragen bij e*»n corsago van broderie. broche lam»'- of satijn. Als ge dit alles zeer k«»stbaar vindt om in meer dere exemplaren te bezitten kiest dan vooral zwart. (Je kunt uw fluweelen schouderbloemon dan dikwijls wisselen van zwart flu weel tot blauw »jf roestrood. roze of'geel; het zal uw geheele toilet «?on nieuw aanzien geven omdat de bloemenrank zoo important. is. -?O e kunt al of niet een zeer groote ceintuurstrik met lange slippon aanbrengen om uw robe wat te wijzigen. Xiets zal vooral «-on blonde vrouw ooit mooier .staan dan zwart <?htffon. mot wat bloemen om het teint to flatteeren. De décolleté's zijn nog steeds laag van achteren. Kr wordt o«jn nieuw model rot-ht«- fluweelen of broc.aten' avondjas, trois-quart. gelanceerd dio strak om' do heupen wordt saniengohtmdeti en waar do japonvok aehtor uitstroomt als do plooien van do rokkon 'der Spaanscho danseressen. Do niomvi' bvoux zijn geoni«»trisch p-zot on 'f, N«»g ovon o«-n paar niomvtjos voor ochtend «MI middag: liruin tweed on eortlui-oy als materiaal voor d.»1.' ? rochto jassen voor den otrhteiuK Xiouwo ^todiorstoffon !' Nog'veel geïncrusteerdo sweaters Houten oolliors. chokor-mod«'l.' in neger stijl, anrdiger voor Ii3t jonge meisje dan voor haar mocdors of tant»\s. Hoeden lay«èr van rand ivchts «lan links. Op midiUigluiedjes soms wat b«mt ? of struisvpei'tjes: maar als 'inv hoedje mooi is zondor dit fraais kunt. gi> hot-' «?r., g»>loof ik. botor aflaten. . ' STKKAN Nieuwe uitgaven. .'-.''? i Het Jlutieuinthcdti'r. Critische beschouwingen naar aanleiding van de aanhangige Voordracht door T. E. VAN* PfTTEX, Jr en -Mr. JAX t»EX TEX. ..De '.Academische Boekwinkel" P. H. Vermeulen, Amsterdam, 1020. Deze brochure is een poging, meer licht te werpen (in een zaak. diode belangstelling van het Amstordamscho publiek in hooge mate trekt en om meer dan n'reden: De schrijvers hebben gemeend, dat het aanbeveling verdiende, een selectie van de artikelen, die tot nog toe verspreid ove.r het Museum theater verschenen zijn, in oompacten vorm te1 publiceeren om den lezer in staat te steilen wegwijs te Avórden in het warnet van meeningen vóór en tegen het theater, vóór en tegon het Plan-Staal, Vóór en. tegen het Plan-Bauer, dip in den loop der tijden in het publiek geuit zijn, ' t . ; "PECERIJEN ALLEEN EDELE SOORTEN ZOOALS IN OUDEN TIJD rj\r ALBERTO/ÜDERSE-CO OEN HAAG Recept van de week Macaroni (zelfgemaakte) OÜgram bloem, 2 a 3 eieren, wat zout. Zeef de bloem op een schoon geschuurde tafel «W rolplank. Maak in het midden een kuiltje, doe hierin bij gedeelten, langzaam de met wat zout geklopte eieren en roei' er steeds, naar hot midden toe. het meel door, totdat een vast, ,glad deeg i» verkregen. Men kan zoo noodig. (liever niet), wat water toevoegen. Laat het deeg 10 minuten liggen. Verdeel het deeg in 3 a 4 stukken. Zijn er dan nog lagen zichtbaar, dan is dat een bewijs, dat het deeg nog niet voldoende doorkneed is. Ieder deel. wordt nu nog eens afzonderlijk goed gekneed en dan zoo dun en gelijkmatig mogelijk op de met bloem bestrooide tafel of plank, uitgerold. De uitgerolde deeglappen worden op wit papier, of servet te drogen gelegd. Ze mogen niet te snel. dus niet bij de kachel, drogen. Bestrooi de deeglappen niet bloem, rol ze op en snij ze. desgewenscht in zeer dunne of dikkere reepen (2 a 3 m.m.)Spreid ze, totdat ze gebruikt worden, op tafel of deegplank, uit. ? Wil men extra fijne macaroni maken, dan neme men inplaats Van 2 a '3 eieren 5 a O eidooiers. Wanneer de eieren duur zijn kan men ook op ieder ei een eierschaal water gebruiken en voege dan ?/ooveel meel toe, totdat het deeg de vereisehte dikte heeft verkregen. Wanneer de macaroni met vruch ten wórdt gegeven, verhoogd ee-n. weinig suiker in het deeg do smakelijkheid. Bcrcïdinwwijse. Zet een pan met veel water op en neem op iedere Liter water ongeveer l afgestreken theelepeltje Kout. Werp. zoodra het water kookt, de macaroni erin. Komt alle macaroni aan de oppervlakte, dan duwt men de massa weer onder wateren l\erhaalt dit nog 2 keer. Js de massit de JUlo maal boven, dan is de macaroni klaar. Alles wordt dooi- een vergiet gegoten, het water, dat voor soep gebruikt kan worden, wordt opge vangen, on de macaroni is voor het gebruik gereed. Verschillende variaties kunnen nu nog gemaakt worden. Bovenstaand*1 methode wordt door de Italianen on door de'huisvrouwen in de Hpannsch sprekend»» landen, toegepast, als de manier van j.homo-mndo" ..Spnrgjmtli" of ..TalJerinns". Paviljoen Vondelpark" Tel. 24190-27595 Groote en kleine Zalen voor Déjeuners, Diners, Soupers, Bals en Recepties Huize ZOMERDIJK BUSSINK. nn«t ..Tui'o" l Mpaunsch Xrcni <»p 2.*>(( {jnuu macaroni, lö."ï'grnm vleesch, ? dat 7.00 l'gn mogelijk moet worden gt-lmkt. 55e* hot vlefsch op mot 2 a 'l n f gestreken, k-pols boter, plant envct, v<-t of olijfolie. Zopclrn het vlcesch b. ruin getint is. voege men l kop bouillon of water toe. of bruin van jus inot water aangevuld, verder geschilde e,n in stukken gesneden tomaten, l ge snipperde ui; wat peper, zout, laurierbladeren en desgewenscht nog andere kruiden als kruidnagelen, thijm. mnrjólijn. J^aat dit alles l uur stoven. CUet deze saus eerst bij het opdienen oror.de gpkookte macaroni (zio vorig recept), en meng ze voor zichtig mee. Koopt U een gouden ring zonder merk? Waarom dan wel boter zonder Rijksmerk? Hofstede Oud~Bussem" Kerkstraat 67 '?Tel* 373**

De Groene Amsterdammer Historisch Archief 1877–1940

Ga naar groene.nl