Historisch Archief 1877-1940
8
DE GROENE AMSTERDAMMER VAN 9 FEBRUARI 1929
No. 2697
J. D. STRUIJS & Zn.
Prinsengracht 837 Telefoon 37906
Begrafenissen - Crematie - Transporten
ONDER DEN ST MAARTEN
HAARLEM DEN HAAG AMSTERDAM
Groote keuze nieuwe
Slaapkamer modellen
CLASIE, CASPERS 6 Co.
Behangeri] Ameublementen Stoffeerden j
Moderne Landhuisstoffen en
Oud-Hollandsche Meubelen
VIJZELGRACHT 13, Telefoon 37354
BEGRAFENISVBREENIG1NG
N. SAX Jt.
P.C. Hooftstraat 38 AMSTERDAM Telef.: 20341, 24250
REGELING VAN BEGRAFENISSEN EN
CREMATIES VAN UIT ALLE PLAATSEN
EIGEN LIJKKOETSAUTOMOBIELEN
AUG. KAUPMANN
P. C. Hooftstraat 113, Amsterdam ~- Telefoon 23308
RESTANTEN
Tafellakens Servetten Bedlakens Sloepen
HUISHOUDDOEKEN
Partij zuiver Linnen Droogdoeken 60 cent
Partij zuiver Linnen Handdoeken 70 cent
VRAAGT ZICHTZENDING
tl
l
Met een vroolijken snuit
en bestand tegen weer en wind... zoudt gij
uw kinderen niet graag steeds zoo willen zien?
Profiteert van de groote voedingswaarde van
Droste's Cacao, zij zullen het heerlijk vinden
en U Weet hoe goed Droste%s voor hen is.
CACAO
D.R'QSTE'S PASTILLES
BONBONS CHOCOLAbE
KONINKLIJKE
WASSCHERIJ
DAALMANS & Co
AMSTERDAM
2e Weterlngdwar»»tra«t 36
Tel. 33340
RAS
?DOOR
Mary Grace Ashton.
Vertaald door C. C. BENDER
PRIJS ING./2.90.GEB ?3.75
CRITIEK:
is zoo haarfijn
nagevoeld, dat men verbaasd
staat over dit kunnen der
schrijfster, in welke beslist
de wijsheid haar jaren
overtreft. De roman is goed
gebouwd, déuitwerking ,is
totaal en in details merk
waardig af. Het is een boek,
dat wij onze ernstige lezers
met vertrouwen aanbevelen.
A. Gielen in Boekcnscliouw.
' ,' i ? ? ' ?
' ' UITGAVE VAN:
N .V .VAN HOLKEMA & W
AREN'DORF'S^t UITGEVERS-MAAT
SCHAPPIJ.: JAMSTERDAM.
\
l
Voornaamste Kleedinqinrichtin
op elk gebied
JV0. 2697
GROENE AMSTERDAMMER VAN 9 FEBRUARI 1929
Modebrieven uit Parijs
Met teekeningen voor de Groene Amsterdammer" door Freddie Langeler
Het PurlJNChr seizoen
H KT meest typische kleedingstuk van dit
seixoen is de gekleede japon met lange mouwen.
l Tang, onregelmatig, de taille samengenomen even
boven de heupen. Meestal geen ceintuur rondom,
maar allerlei déc6upé's. al of niet samengestrikt:
ook wel fronsels op
taillohoogte en corsage.
De rokken diepplooiend.
rustig uitwaaierend en van
een niet vermoedden om
vang. De schouders zeer
aansluitend, de mouwen
niet te laag ingezet, de
mouwen Verzorgd van vorm
in al haarsoberheid. De tint
veelal zwart of althans zeer
gedekt.,
H Ken jurk kortom
dijniet verveelt, gemaklijk te
dragen is. maar die meer
dan ooit een voortreflijko
coupe vraagt, mooi .mate
riaal eischt, en.... van
/.es tot negen moti-r aan
stof. '
De/,»' jurk, is behalve
voor ontvang-middagen
ook voor intieme dinereen
voor den schouwburg be
stemd, want dit. seizoen
wenscht geen bloote armen
pavad»-" moor in het pu
bliek, hetzij op bals of
gala's. Do man draagt dos
-ïivuuds .zijn smoking als zijn echtgenoot e haar
Innpmouwige robe aantrekt «-n de/e robe is hot
summum van sobere v«-r/.orgdheid.
ITet materiaal is '/.ware doffe crèpe. do Chino.
<Têpo marocain of (hot mooiste) dof moiró.
IV slank»- vijrVndertigjarigo vrouw kan /.wart
rrêpe ,«atin kio/.en. dat xeor ..smart" kan zijn. maar
rlat haflr geen jaar /.«l vorjeugdigen. Ik zio dit vool
r l ragen duur do 'goode soort dor Amoriknnnsolio
vrouwen, dio oon v ooi-trof lij k physiok plog«»n te
hebben. ,,
Kflillo «-n taf. mits dof. zwaar «MI soepel tegelijk.
kunnen ook goed zijn. Kon moeilijkheid is1 den
mantel to vinden dio bij deze jurken niot misstaat.
Hot' best»- is daartoe de lengte der linrogelma.tigo
rokken op zij te doen' vallen. Zo.o oon op zijd»*
uitkomondo. roksh'p staat meestal g.tod bij don
mantel, mits deze in dezelfde donkere nrianco is
Hls de rob,-. Bij slocht weor of
voor mindt'-i- ófficioolo beznokon
i-n bij bnudscbappon kan nion
do slip oven m/'t oon druk
knoop naar binnon opnonu-u.
Ik zag ook nog heel m ooi o
"unpvimé's van Hianchini.'
Vionnol laat veelal de mou
wen wijd uitloopen. maar. bij
'moderne tennishariden voldoet
dit -model niet. omdat het nu
oonmaal iots romantisch hoeft.
, Modoklouren zijn zivart.
d<»7ikoi-blfluw'. i'oostrood on.....'
vrool.
Lolontr maak't mantels die
i nu/t hot oog op sommige van,
achteren lange japonnen,
lan, «'-r zijn vaii achteren dan van
.Voren, in neerdalend»; lijn. of
met oen apart los achterpaneel.
t)e meeste, mantels zijn weer
recht', van m<lde.K do
bontsoorteii (minder vos) veelal soepel,
?petit gris, hormolijn. as trakan.
breitschwah^ of konijn (dat
zijn clffcv naam draagt en niets wil imiteeren).
Niets is mooier' dan oen eenvoudige rechte
v.warto mantel met breitschwanz charpe. een
zwart vilten hoedje, een zwarte donkergrijze of
«Innkerblatiwo .'snode, taseh en grijze kousen. De
inodeschoenen voor den middag zijn pumps (nog
A-ooi zwart geverfd hagedisleer)^ maar elke vrouw
kont de eischen dio deze schoentjes aan haar enkels
, «MI/.'stellen. ' .. r
IV vrouw die d»' petito robe blijft verkiezen voor
den middag kan die gemaklijk gekleeder maken
met een donker laméof brokaten vest met^mouwen.
gesloten met een gesp of byou
over een slank middel, anders
open gedragen.
Een ander arrangement voor
de verouderd»? korte dansjurkjes
zijn lange zijslippeii van zijden
voile uit de taille laag neerwaaierd;
van zijden voile maakt men ook
n»»g steeds kleine losse bol
ro'svoor den avond. Als
corsagevei;sie,ring zag ik veel een tak van
fluweelen bloemen op den schouder.
soms terugkomend in de plooien
boven de knie.
Weer moer parelcolliers.
Dansjurken vertoonen veelal verschil in materieel van
corsage en rok. '
De rok onregelmatig lang en chiffonachtig wijd
wordt v.eel gedragen bij e*»n corsago van broderie.
broche lam»'- of satijn.
Als ge dit alles zeer k«»stbaar vindt om in meer
dere exemplaren te bezitten kiest dan vooral
zwart. (Je kunt uw fluweelen schouderbloemon dan
dikwijls wisselen van zwart flu
weel tot blauw »jf roestrood. roze
of'geel; het zal uw geheele toilet
«?on nieuw aanzien geven omdat
de bloemenrank zoo important.
is. -?O e kunt al of niet een
zeer groote ceintuurstrik met
lange slippon aanbrengen om uw
robe wat te wijzigen. Xiets zal
vooral «-on blonde vrouw ooit
mooier .staan dan zwart <?htffon.
mot wat bloemen om het teint
to flatteeren. De décolleté's zijn
nog steeds laag van achteren.
Kr wordt o«jn nieuw model
rot-ht«- fluweelen of broc.aten'
avondjas, trois-quart. gelanceerd
dio strak om' do heupen wordt
saniengohtmdeti en waar do
japonvok aehtor uitstroomt als do plooien van do
rokkon 'der Spaanscho danseressen.
Do niomvi' bvoux zijn geoni«»trisch p-zot on
'f,
N«»g ovon o«-n paar niomvtjos voor ochtend «MI
middag:
liruin tweed on eortlui-oy als materiaal voor d.»1.'
? rochto jassen voor den otrhteiuK
Xiouwo ^todiorstoffon !' Nog'veel
geïncrusteerdo sweaters Houten
oolliors. chokor-mod«'l.' in neger
stijl, anrdiger voor Ii3t jonge
meisje dan voor haar mocdors of
tant»\s.
Hoeden lay«èr van rand ivchts
«lan links.
Op midiUigluiedjes soms wat
b«mt ? of struisvpei'tjes: maar als
'inv hoedje mooi is zondor dit fraais kunt. gi> hot-'
«?r., g»>loof ik. botor aflaten.
. ' STKKAN
Nieuwe uitgaven.
.'-.''? i
Het Jlutieuinthcdti'r. Critische beschouwingen
naar aanleiding van de aanhangige Voordracht
door T. E. VAN* PfTTEX, Jr en -Mr. JAX t»EX TEX.
..De '.Academische Boekwinkel" P. H. Vermeulen,
Amsterdam, 1020.
Deze brochure is een poging, meer licht te werpen
(in een zaak. diode belangstelling van het
Amstordamscho publiek in hooge mate trekt en om meer
dan n'reden: De schrijvers hebben gemeend, dat
het aanbeveling verdiende, een selectie van de
artikelen, die tot nog toe verspreid ove.r het Museum
theater verschenen zijn, in oompacten vorm te1
publiceeren om den lezer in staat te steilen wegwijs te
Avórden in het warnet van meeningen vóór en tegen
het theater, vóór en tegon het Plan-Staal, Vóór
en. tegen het Plan-Bauer, dip in den loop der tijden
in het publiek geuit zijn, ' t . ;
"PECERIJEN
ALLEEN EDELE SOORTEN
ZOOALS IN OUDEN TIJD
rj\r
ALBERTO/ÜDERSE-CO
OEN HAAG
Recept van de week
Macaroni (zelfgemaakte)
OÜgram bloem, 2 a 3 eieren, wat zout.
Zeef de bloem op een schoon geschuurde tafel
«W rolplank. Maak in het midden een kuiltje, doe
hierin bij gedeelten, langzaam de met wat zout
geklopte eieren en roei' er steeds, naar hot midden
toe. het meel door, totdat een vast, ,glad deeg i»
verkregen. Men kan zoo noodig. (liever niet), wat
water toevoegen. Laat het deeg 10 minuten liggen.
Verdeel het deeg in 3 a 4 stukken. Zijn er dan nog
lagen zichtbaar, dan is dat een bewijs, dat het
deeg nog niet voldoende doorkneed is. Ieder deel.
wordt nu nog eens afzonderlijk goed gekneed en
dan zoo dun en gelijkmatig mogelijk op de met
bloem bestrooide tafel of plank, uitgerold. De
uitgerolde deeglappen worden op wit papier, of
servet te drogen gelegd. Ze mogen niet te snel.
dus niet bij de kachel, drogen. Bestrooi de
deeglappen niet bloem, rol ze op en snij ze. desgewenscht
in zeer dunne of dikkere reepen (2 a 3
m.m.)Spreid ze, totdat ze gebruikt worden, op tafel of
deegplank, uit. ?
Wil men extra fijne macaroni maken, dan neme
men inplaats Van 2 a '3 eieren 5 a O eidooiers.
Wanneer de eieren duur zijn kan men ook op ieder
ei een eierschaal water gebruiken en voege dan
?/ooveel meel toe, totdat het deeg de vereisehte dikte
heeft verkregen. Wanneer de macaroni met vruch
ten wórdt gegeven, verhoogd ee-n. weinig suiker in
het deeg do smakelijkheid.
Bcrcïdinwwijse. Zet een pan met veel water op
en neem op iedere Liter water ongeveer l
afgestreken theelepeltje Kout. Werp. zoodra het water
kookt, de macaroni erin. Komt alle macaroni aan
de oppervlakte, dan duwt men de massa weer
onder wateren l\erhaalt dit nog 2 keer. Js de massit
de JUlo maal boven, dan is de macaroni klaar.
Alles wordt dooi- een vergiet gegoten, het water,
dat voor soep gebruikt kan worden, wordt opge
vangen, on de macaroni is voor het gebruik gereed.
Verschillende variaties kunnen nu nog gemaakt
worden. Bovenstaand*1 methode wordt door de
Italianen on door de'huisvrouwen in de Hpannsch
sprekend»» landen, toegepast, als de manier van
j.homo-mndo" ..Spnrgjmtli" of ..TalJerinns".
Paviljoen Vondelpark"
Tel. 24190-27595
Groote en kleine Zalen voor Déjeuners,
Diners, Soupers, Bals en Recepties
Huize ZOMERDIJK BUSSINK.
nn«t ..Tui'o" l Mpaunsch
Xrcni <»p 2.*>(( {jnuu macaroni, lö."ï'grnm vleesch,
? dat 7.00 l'gn mogelijk moet worden gt-lmkt. 55e*
hot vlefsch op mot 2 a 'l n f gestreken, k-pols boter,
plant envct, v<-t of olijfolie. Zopclrn het vlcesch
b. ruin getint is. voege men l kop bouillon of water
toe. of bruin van jus inot water aangevuld, verder
geschilde e,n in stukken gesneden tomaten, l ge
snipperde ui; wat peper, zout, laurierbladeren en
desgewenscht nog andere kruiden als kruidnagelen,
thijm. mnrjólijn. J^aat dit alles l uur stoven. CUet
deze saus eerst bij het opdienen oror.de gpkookte
macaroni (zio vorig recept), en meng ze voor
zichtig mee.
Koopt U een gouden ring
zonder merk?
Waarom dan wel boter
zonder Rijksmerk?
Hofstede Oud~Bussem"
Kerkstraat 67 '?Tel* 373**