Historisch Archief 1877-1940
t
rei
8
DE GROENE AMSTERDAMMER VAN 9 MAART 1929
No. 2701
J. D. STRUIJS & Zn.
Prinsengracht 837 Telefoon 37906
Begrafenissen - Crematie - Transporten
EUASPgBOMMB:
KERKSTRAAT 50
AMSTERDAM
BEGRAFENISVEREENIG1NG
R SAX Jt.
P.C. Hooftetraat 38 AMSTERDAM Ttltf.: 20341, 242U
REGELING VAN BEGRAFENISSEN EN
CREMATIES VAN UIT ALLE PLAATSEN
EIGEN LIJKKOETSAUTOMOBIELEN
JIIIInMIlHlIlllllllllillllllHIIIIIIIIIIIIHIIIHIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIMIIIIIIIIIIHIIHIIIIIHlNIlUlllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllliniHIIII'.
1 LIPS & PETERS j
Vraagt Catalogtu
met
prijzen
DORDT
&ROOTC tlOUTSTR.lOl 103
TEL.1OS7S
HAARLEM
FFAAIE COLLECTIE C OO50
PERZISCHE KUSSENS 11*2.21 =
Lijmt alles
zoowel eenvoudige als betere uitvoering
.G. J. DE KONING 6 ZOON
Keizersgracht 447, A'dam
Tel. 43688. Opgericht Ao. 1739
J *
voor olie doeleinden
N.y
OientKunstJnpichUng
DirkScimdbei
CltfU
I
CLlL
S^li^Sê?'
*»*'
o. a a
5e,
VOOR EEN MONSTER
Mijne Hoeren,
Herhaaldelijk hoorde ik reeds spreken over de bij»
zondere hygiënische voordeden van koffie HAG.
Ik vernam met belangstelling de resultaten der nieuwste
wetenschappelijke .onderzoekingen, volgens welke de coffetne
"het weerstandsvermogen van het hart gevoelig ondermijnt.
Daar de cohVine vrije koffie HAG noch op hét hart, noch op het
zenuwgestel nadeeligen invloed kan uitoefenen, rou ik daaraan gaarne
.de voorkeur willen geven, mits ook smaak en aroma voldoen.
Naar wel bekend is. wordt de coffêne aan de ruwe koffieboonen
onttrokken, terwijl de, aroma* en smaakgevende stoffen zich eerst pnt*
wikkelen bij het branden der boonen. Het logische gevolg van dit procéd
moét wel zijn. dat koffie HAG even smakelijk en pittig is als andere
cofTeïne«bevattendc koffie. Ik wil mij er echter gaarne eerst van over*
tuigen. Zendt U mij dus voor de hierbijgaande ?0.40 een proefpakje.
(Boonen of gemalen) »-v.p. doorhalen hetgeen niet geweiucht wordt
NAAM': .......... ..... ................. .-'..,..... ...... ...,l ......... ' ................................ .:.: ....... - .......... - ............
Cr.Amst. No. 4
ADRES:
No. 2701
DE GROENE AMSTERDAMMER VAN 9 MAART 1929
De vorst in den provisiekelder
door Prof. Dr. E. G. van Leersum
WAT zal zij hier voor schade aangericht
hebben, die vorst! zal de bezorgde huis
vrouw zich afvragen, wanneer zij, de gebarsten
waterleiding indachtig, een blik over haar voor
raden laat gaan.* Inderdaad een brandende"
voi'stkwestie, waarop wij ons daarom haasten een
antwoord to geven, dat, gelukkig! nogal gerust
stellend luidt.
Natuurlijk zullen er, in niet vorst vrije provisie
kelders voedingsmiddelen bevroren
zijn. en, bij die ongewoon barre
koude, ook wel in plaatsen, die
onder normale omstandigheden
vorstvrij gebleken zijn. De huisvrouw
denkt in de eerste plaats aan haar
appelen en aardappelen, en aan
haar voorraad van bussen en
flesschen met eet- en drinkwaren, die zij tegen
den winter ingeslagen of met zooveel moeite en
zorg zelf ingemaakt heeft.
Beginnen wij met de ingemaakte waren' en nemen
wij aan dat die inderdaad bevroren zijn geweest,
hoewel het wel iets minder vlug zal zijn gegaan
dan met de waterleiding, want die bevat enkel
water, dat bij 0°C. bevriest, terwijl de inhoud der
bussen en flesschen een mengsel is van vaste deelen
en vocht, waarin verschillende bestanddeelen op
gelost zijn. Daaronder zijn er, o.a. zouten en suiker,
die de, eigenschap hebben van het vriespunt te
kunnen verlagen, hetgeen zeggen wil, dat hunne
oplossingen in water bevriezen bij temperaturen,
die, naar gelang van de concentratie, meer of
minder diep beneden het nulpunt van den thermo
meter van Celsius gelegen zijn. Zoo komt het dat
de zee later dicht gaat dan de rivieren en kanalen.
Noordzee-water bevat ongeveer 3 pCt. zouten en
bevriest pas bij een temperatuur van 1.0°C. Dat
de Zuiderzee toegevroren is. komt daar vandaan,
dat zij minder zouten bevat, niet meer dan 1.2
1.5 percent, zoodat zij reeds bij 0.6?0.8°C. be
vriest. Op deze vriespunt verlagende werking,
vooral van zout. beruiÜt het gebruik dat men van
pekel maakt orn het vastvriezen van de wissels dei:
tram- en spoorwegen te verhinderen.
De concentraties der oplossingen in flesschen en
bussen met verduurzaamde waar loopen zeer
uiteen tengevolge van den aard der ingelegde
/aken. hun water-, zout- en suikergehalte en de
hoeveelheden suiker pf zout, die er aan toegevoegd
zijn. maar wij meenen de plank niet ver mis te
slaan, als wij aannemen dat de vriespuntverlaging
van hunne vochten gemiddeld niet .meer dan
enkele graden Celsius zal bedragen. Veel is dat niet
in vergelijking met de temperaturen van 10?20°C.
beneden het vriespunt, die in ons land geheerscht
hebben en dus is het, zooals wij opmerkten, niet
onwaarschijnlijk dat er hier en daar verduurzaamde
eet,- en drinkwaren bevroren zullen zijn.
Wat kan dit nu voor gevolgen hebben? Indien
het vat niet tot den boord gevuld is geweest,
hetgeen meestal het geval is, dan behoeft er niets
van belang gebeurd te zijn. Slechts dan, wanneer
het ijs in het vat geen gelegenheid heeft om zich'uit
te zetten, zal de wand moeten scheuren en barsten,
want tegen de uitzettingskracht van ijs is niet veel
bestand. Is dat geschied, dan geraakt de inhoud
in gevaar van te bederven, want gistings- en
rottingskiemen zijn alomtegenwoordig en zij zullen
de kleinste opening of spleet te baat hemen om
naar binnen te dringen. Het is dus wel zaak, de
bussen en flesschen nauwkeurig op lekkage te onder
zoeken en van de beschadigde den inhoud spoedig
op te disschen. voordat het bederf is begonnen.
Maar, zal de huisvrouw vragen, wordt aan den
inhoud, door het bevriezen als
schade toegebracht en zal
er niet op-verminderen?
Xeen, daarvoor behoeft
zij niet bang te zijn. Koude.
zelfs de felste, verandert aan
'de chemische gesteldheid der
voedzame bestanddeelen
niets, zooals de ervaring
loert. Men heeft in de
Poolstreken depots van voedsel
aangelegd, dat na tiental
len van | jaren nog genietbaar en even voed
zaam, bleek te zijn als'te voren., De lage tempera
tuur heeft het bederf geweerd,''en tevens de Voe
dingsstoffen onveranderd gelaten. Déeiwitstoffen,
vetten, suikers, zouten vitamines, worden, dóór de
de
zoodanig, geen
voedingswaarde
laagste temperaturen niet aangetast. De laatste
kunnen, zooals in het laboratorium van het Insti
tuut voor Volksvoeding gebleken is, een tempera
tuur van 00°beneden het vriespunt zonder nadeel
verdragen.
Koude heeft dus op de voedingswaarde der
Voedzame bestanddeelen onzer eet- en drinkwaren
geen nadeeligen invloed, doch voedzame bestand
deelen (de voedingsstoffen) en voedingsmiddelen
zijn twee, die wel uit elkander dienen te worden
gehouden, ook nu dat wij bezig zijn over den
invloed der vorst te spreken. Afgezien van zaken
als melk, boter, kaas, bezitten de natuurlijke
voedingsmiddelen een uit cellen bestaande structuur,
waarbinnen de voedingsstoffen, zooals eiwitstoffen,
vetten, koolhydraten (suiker) opgesloten zitten.
Evenals een gebouw onder den invloed van extreme
temperaturen, hetzij warme of koude, ontzet kan
worden, kan ook de structuur der plantaardige en
dierlijke voedingsmiddelen daaronder lijden. Men
bespeurt dat aan bevroren vleesch, hetwelk, na
ontdooid te zijn, gaat druipen, en aan de groenten.
die flets en slap worden. De oorzaak hiervan is
deze, dat bij het bevriezen van den inhoud der
cellen, die eigenlijk een oplossing van voedings
stoffen in water is. zich ijskristallen vormen, die
door hunne scherpte en uitzettingsvermogen de
wanden der cellen verscheuren en doen barsten, met
gevolg dat na het ontdooien de inhoud naar
buiten komt en langs spleten en ppri^n weg kan
vloeien, terwijl tegelijkertijd de bacteriën den weg
naar het binnenste gebaand wordt. Dit is de reden.
waarom bevroren en weder ontdooid vleesch
spoediger bederft dan het versche, waarvan de
structuur nog gaaf is.
De studie van de veranderingen, die bevriezing
in vleesch. groenten en vruchten teweeg brengt.
heeft doelmatige behandeling den weg gewezen.
Bevroren eetwaar is even voedzaam als versche,
doch de behandeling moet met overleg geschieden.
In de eerste plaats verdient het aanbeveling de
waar spoedig na het ontdooien 'te gebruiken, vóór
dat er bederf in komt. Ten tweede is het doelmatig,
en voor het behoud van de voedingswaarde van
belang, haar niet in koud. doch in kokend water
op te zetten, of beter nog. haar te stoomen. een
behandeling, die trouwens in onze keukens nog
lang niet genoeg wordt toegepast, hoewel zij de
smaak van vleesch en groenten zeer ten goede zou
komen. Door de bevroren geweest zijnde zaken in
heet water te dompelen zullen de eiwitstoffen aan
de oppervlakte snel stollen, de spleten en poriën
afsluiten en zoodoende verlies van voedzame
sappen voorkomen.
ITet is met opzet dat wij de behandeling van
bevroren vleesch eenigszins uitvoerig bespraken.
omdat wij weten, dat dit vleesch. hoewel onver
diend, zich niet in de gunst van het volk mag ver
heugen en velen, die er-blij nuie behooren t" zijn. er
den neus voor optrekken.
De aardappel heeft recht
op een afzonderlijke be
schouwing want hij is voor
de huisvrouw een voorwerp
?van bizo uleiv zorg. omdat
hij op den disch zulk een
belangrijke plaats inneemt.
dat zij niet 7.011 weten wat te
heginnen als hij ontbrak.
Bovendien mag hij. als levend, wezen., aanspraak
maken op een biscondeir.behandeling. Dat hij eeft.
blijkt niet alleen uit het uitloopen. dat hij tegen
het voorjaar gaarne doet., doch tevens uit het feit.
dat hij ademt, .la, zeker, deze oogenschijnlijk doode
knol ademt, en brengt, evenals wij. koolzuur voort.
hetwelk eeïi ontleding*- of stofwisselingsproduct
is van d«' suikorachtige stoffen, die in zijn weefsel
cellen ware voorraadschuurtjes opgeslagen
liggen. In het najaai'bestaan de voedzame' bestand
deelen van den aardappel hoofdzakelijk uit zetmeel'
:?aardappelmeel -.- dat straks in het voorjaar,
als hij weer aan den akker zal worden toevertrouwd,
tot voedsel zal hebben te dk-nen voor de
uitloopende plant. Maar aangezien zetmeel
onoplosbaaris en derhalve Ongeschikt voor vervoer naar de
uitspriutsels. heeft de natuur een voorzorgsmaat ?
regel genomen, hierin bestaande, dat in den
wintertijd alvast een omzetting van zdtmeel in
oplosbare .suiker plaatsgrijpt. Een deel van die
suiker dient echter voor het onderhoud dqr cellen
'van het weefsel van den knol. die toch. om te
Parijsche mode
Beiye vilthoed tnet
gevp. Ticee jonge
weitjes-hoeden; een
niet 2 soorten «troo
verwerkt, andere een
eenvoitditj, char
mante hoed- Ken
viertal schoenen, die
in den loop van
den dan aedraaen
H'orden.
Sla)>pe zic'trte
vilthoed [nauwsluitend
om het hoofd met
o}> zij.
Ro Keeser
kunnen blijven leven, voedsel moeten ontvangen.
en wordt in water en koolzuur gesplitst,
welktdoor de poriën van de schil ontwijken. Zoolang er
in den aardappel evenwicht t usschen beide pro
cessen bestaat hetgeen in een goeden, koelen
kelder het geval zal zijn zal de smaak er weinig
op verminderen, hoewel wij tenslotte, tegen het
voorjaar naar nieuwe aardappelen gaan verlangen.
Maar hoe s£aat het nu met den bevroren aardappel.'
De omzetting van zetmeel in suiker blijft daarin
voortgaan, zij het ook in langzamer tempo, doch di«
splitsing van de gevormd»; suiker in koolzuur en
water staat nagenoeg* stil. want bij
vriestemperatuur slaapt de cel in en heeft zij weinig voedsel
noodig. Dientengevolge, is in den bevroren aardappel
de suikerproductie groot er dan de consumptie, en
het gevolg is. dat hij zoeter en zoeter zal gaan
smaken, tot groot verdriet van de huisvrouw.
die nu het. verwijt naai- het hoofd krijgt, dat zij
? Imar aardappelen nu-t wc-l ver/orgd heeft, een
vei wijt dat veeleer de overheid moest treffen,
dittoeliet 'dat er' zulke luchtige huizen gebouwd
worden, welke temperaturen ?.'van. 10, 20" C.
waarvoor «vu Hus ot' Canadees de s.choud"rs
ophaalt, niet rein buiten de deur. kunnen houden.
Napleiten baat echter niet. De aardappelen zijn
eenmaal bt*vrore:i. t-n wat moet'er. nu mede ge
beuren? In d ? eerste plaats de slechte verwijderen.
wijl /ij zullen giwuv rot t t-n en de overige aansteken:
ook de weeke. wantMu- ,zxilU-n bij Ivt koken open
scheuren en h't beste van lui n nm >ud /al met liet
nfgietwater verdwijnen. Kn vervolgeus de goed<» be
handelen zooals inen met een bevroren
medemensch 7.011 doen. dien inen niet dadelijk bij de
heete kachel legt. doch oersf in een koel vertrek.
Als men de aardappelen op een plaats legt.'waar
een temperatuur van 5?10" C. boven het vriespunt
heerseht, dan heeft men kans dat in het verloop
van eenige dagen, tengevolge van de .verlevendigde
stofwisseling, althans een deel van de suiker
verdwijnen en de smaak minder zoet worden zal.
DRINK WEINIG MELK
nuuur goede melk, van betrouwbaar
G E Z O N D V E E.
HOFSTEDE OUD-BUSSEM.
KERKSTRAAT 67 TELEFOON 37344