De Groene Amsterdammer

Historisch Archief 1877-1940

Alle jaargangen 1929 13 april pagina 6

13 april 1929 – pagina 6

Dit is een ingescande tekst.

8 DE GROENE AMSTERDAMMER VAN 13 APRIL 1929 No. 2706 11 r; J. D. STRUIJS & Zn. Prinsengracht 837 ~ Telefoon 37906 Begrafenissen - Crematie - Transporten Koldewey & Corbière Leidscheatraat 30 - Amsterdam SPECIALITEIT IN: Kinderbadkuipen Badtafels ~ Baby bascules _- Linnenmanden AUG. KAUPMANN R C Hooftstraat 113, Amsterdam Telefoon 23308 ONTVANGEN: Nieuwe collectie Ontbijtstellen Tafellakens Kleedjes Kun;tzijde Oiitbijtstel 130x100 cm. -f vingerdoekjes . . f 5.50 Zuiver linnen Bordendoeken, Theedoeken en Handdoeken -.-»Speciale prijs 65 cent. ZICHTZENDING FRANCO VERWffGENeKOK AMSTERDAM DEN HAAG lengte 55cMs' DAMESTA5CH MET NORMALE PARAPLUIE r Firma KRÖNER Nieowendijk 167, Amsterdam MANUFACTUREN EN WITTE GOEDEREN Speciaal adres voor Uitzetten en Huishoudgoederen TRICOT ONDERGOEDEREN Lijmt alles zoowel eenvoudige als betere uitvoering G. J. DE KONING S ZOON Keizersgracht 447, A'dam Tel. 43688. Opgericht Ao. 1739 Pendules, Horloges, Stijlklokken, Wekkers, Barometers, Gouden en Zilveren Werken Grootste Sorteering Goedkoopste Prijzen N.V. v/h. Gebr, BREEN NIEUWEND IJ K 172 HAARLEMMERSTRAAT 64 RO ZENG R ACH T 53 . Ateliers voor reparatiën aan Uurwerken. Goud en Zilver BEGRAFENISVEREENIGING R SAX Jr. P.O. Hooftstraat 98 AMSTERDAM -TeUf.: 20341, 24280 REGELING VAN BEGRAFENISSEN EN CREMATIES VAN UIT ALLE PLAATSEN EIGEN UJKKOETSAUTOMOBIELEN W. H. POLMAN TUIN OVERTOOM 526 -:- Telefoon 82660 Begrafenissen - Transporten - Crematies STEENHOUWERIJ D. WEEGEWIJS Rapenburg 44 - AMSTERDAM - Tel, 42662 MARMERWERKEN GEORGE R LAGAS AMSTERDAM - Telefoon 24611 - Andreas Bonnstraat 40 ELECTRISCHE LUXE BROODBAKKERIJ Specialiteit in alle Broodsoorten GERARD B. RIJKE Jr. BINNEN ARCHITECTUUR KEIZERSGRACHT 559 - Telef. 30559 Complete Meubileering KmKSTRAATS AMSTBRDAM r ' l Voornaamste Kleedinginrichtin op elk gebied No. 2706 DE GROENE AMSTERDAMMER VAN 13 APRIL 1929 MODEBRIEVEN UIT PARIJS Voorjaarsmode Teekeningen voor de Groene Amster dammer" door Freddie Langeler WK hebben hier, in Parijs al zooveel voorjaarsdagen gehad, dat we precies hebbun kunnen zien wat de wereld in Mei n Juni zal dragen. Het aspect van de courses was bepaald zoniersch op sommige dagen. Het was trouwens tijd dat er nieuwe toiletten gekocht werden, want de couture klaagde steen en been over de slapte in het bedrijf. Het voorjaarskleedingstuk zal zijn de zwarte of marineblauwe tailleur: Nauw aansluitende schouders, verder gewoon kort smoking-model', zelden een ceintuurtje en dan tamelijk hoog. Als de rok onderaan godets heeft vertoont het manteltje daar ook een zweem van. Stijlvoller is het rechte ensemble met veel diepe plooien op n knie. Hierbij crèpe de chine blouses met pliss jabot. De blouses zijn wit, crème of geel. Groen geel. zachtgetint voor de blondine, goudgeel voor de brunette. Natuurlijk moet de tailleur dan zwart zijn. Rose blouses doen niet ..kantig" aan in een tailleur. hoewel men ze veel ziet. Alle blouses bijna hebben het omgeslagen kraagje vrij hoog aan den hals. De eenvoudige ochtèndblouse heeft in plaats van de jabot een smalle zijden das. De marineblauwe blouse is practiseh in een blauw complet. De blouses worden soms in ae rok gedragen. De tailleur kan ook voor visites dienen en behoeft dan niet van zijde of taf te zijn, daar men buitengewoon gekleede weefsels van gabardine en serge kan krijgen. Hierbij de kleine, hoed. Geen cloche en geen capeline bij een tailleur. mantel is veelal zonder bontkraag met een aangeknipt sjawl-arrangement aan den hals (do sjawl wordt eenmaal om den hals geslagen en valt over den schouder af) of een geappliqueerde of aangeknipte strik met tot laag op den rug afhan gende slippen. Deze mantels vertoonetx lage godets of laag aange brachte opgelegde strookeh, die aan de rugbaan aangeknipt behooi-en te zijn en dan niet geheel naar vo -en doorlobpen. Deze mantels zijn be doeld om zonder knoop gedragen te worden in een soepele drapeering1. De groote capeline van zwart of donkerblauw fijn stroo is aange wezen bij deze zeer gracieuze middagjassen. De cloche, die veel min der flatteus is en die alleen het blonde tengere type goed staan kan. is een veel te algemeen confeotieartikel dit voorjaar.De cloche maakt het ietwat ronde gezicht nog rondel en babyachtiger en de tengere brunette maakt zij oud. De luxueuse vrouw1 zal zich zeker een mantel van donkerblauw taf aanschaffeii met wat strooken. van onderen en wat tint aan den hals. De capeline lange y. i BRINK CORSETIÈRE ' KEIZERSGRACHMTtAMSTERD TELEF. 37151 ATELIERS.VOOR REPARATIËN IN DENJHAAQ ELKEN VRIJDAG HOTEL CENTRAL RECEPTEN van fijn bengalt* met een strak lint gegarneerd heeft daarbij de grootst mogelijke allure, en staat buitengewoon jeugdig. Ruime, lichte (maar nietwitte) half lange peau de suède ' hand schoenen completseren dit ge heel. De crêpe de chine imprim jurkjes, die in deze mantels ge dragen worden zijn hoofdzake lijk in marineblauw met zwarte of witte moezen soms ook met koraalroode figuurtjes. Maar vooral niet te veelkleurig. Het minder soort imprhii -jurkjes wordt door de confectie in duizenden exemplaren voor het komende voorjaar gelanceerd. Plissé's aan den hals en kleine jabots en man chetten van wit linon zijn flatteus en in de mode. Ook de robe princesse Is een succes volle dracht voor de weing en die haar dragen kunnen. De mouwlooze casaque, die is uitgedacht voor de vrouw van de wereld, die haar gedecolleteerde rug niet in de schouwburg-zaal aan den Volke vertoonen wil is op het middagjurkje overbodig jen verzwaard de petite robe onnoodig. Strikken. plooien, strooken en jabots zijn veel flatteust-r en nemen de schraalheid voldoende weg. De schouders der japonnen zijn steeds strak-aansluitend. Voor den ochtend is er veel luchtig maar warm beige tweed en yersey en het klassieke villhoedjeende kleine bangkok hoed zijn hierbij de aangewezen dracht, met de bruine leeren handschoenen ________ van het sac-model. met Kngelsch ~""1' stiksel. Veel peau de porc voor ochtendtasschen. A-oor ct-intures op yersey-ensembles. on zelfs voor sport handschoenen. Hoe later op den dae hoe vrouwelijker het toilet. Er is een climax van vrouwelijkheid van het tweed en yersey van den ochtend via liet mnroc-? caiii en crèpe de chine des middags naar de uiterst vrou welijke georgette avondrobimet haarlangeslippen, byoux eiv fluweelen bloemranken. De veelvuldig gedragen tailleur roept de blauwvo» weer terug, maar jeugdiger is bij frisch weer de in het manteltje hoog gedragen scarf van zwaar crèpe de chine van twee contrast eerende tinten, die in plka^ zijn geincrusteerd. veelal zwart of blauw en wit. zwart en coraalrood. zwart en grijs, soms zwart, grijs en zachtrood. Hierbij een kleine roode buttonhole. De vilt-en hoedjes, die op maat gemaakt moeten zijn. om dat hun bekoring is dat- de bol precies den schedel markeert en geheel zonder valsche plooien is, v'ertoonen nogal eens een veertje of een stroo-garneeiïng als lentebode; of wat strak glanzend zwart lint. ook als onderdeel van deri hoed. De groote capelines zullen nog wel eens garneering onder tegen den rand vertoonen, soms een strakke band van stroo, die aan n zijde het hoofd omsluitv waardoor de rand van den hoed aan een zijde hooger komt te liggen. Agnès doet in dit opzicht mooiedingon, die soms een Spaansch cachet hebben en ons in hot beste geval zelfs aan de Tariagrahoeden herinneren. Maar de capeline kan, als zij eenige allure heeft stellig atfe bloemenversiering ontberen en ver draagt alleen een strak satynachtig lint om den bol. Ook geen bloemen op mantels die al door strikken of linon-jabóts genoeg fleurigheid hebben. Het zal moeilijk zijn in het komende voorjaar. dat zich als zér zwierig aankondigt. de juiste maat te bewaren. ? STllTAN Elft wordt in het voorjaar, als de visch om kuit to schieten naar de rivieren trekt, gevangen. Iix de maanden Maart en April is elft het smakelijkst. Men kan deze vischsoort op verschillende manieren toebereiden. Gekookt*» H ft Maak de visch schoon. Wasch ze. Snijd ze, desgewenseht in moot en van ongeveer 8 c.M. Leg ze op de vischplaat in de vischpan. met kokend water en zout. (20 gram per Liter) en kook de visch gaar. Neem sse op de vischplaat uit hut water, leg d« visch op een verwarmden vischschotel en presenteer er een botersaus, kappersaus, of ge smolten boter bij. Ken andere bereidingswijze is: Neem 2 deelen water, l deel azijn, l deel witte wijn, een wortel, selderijknol. schijven ui. l laurierblad, eenige peperkorrel.s en kruidnagolen, wat zout. Kook al deze ingrediënten gedurende l 3 min. (Jiet dit vocht over de schoongemaakte of de rnooten visch. die op de vischplaat in de vischpan liggen. Breng ze daarna aan den kook, maar laat ze, zoo dra het vocht kookt, toegedekt op een hoekje van het fornuis trekken. (Bij mooten ongeveer 15 min., bij de heele visch ongeveer 40 min.) Presenteer de elft met takjes peterselie, kleine aardappelen en wat olie en azijn, of geef er een Hollandsche botersaus bij. ' of: Snijd de Visch in mooten van ongeveer 3 c.M. dikte. Leg ze in een diepen schotel. Strooi er zout over en laat ze daarmee l xmr staan. Zet vervolgens niet te veel water met zout op. voeg een scheut azijn, kleine-schijfjes ui en plakken selderijknol. veel peterselie, l a 2 puntjes knoflook. een paar peperkorrels toe en een weinig peper en gemalen gember. Laat alles goed dooi'koken. Leg' de visch in dit vocht en kook ze daarin gaar. Neem de vischpan van het vuur en laat de visch in het vocht koud worden. Leg de visch direct van de vischplaat op een vischschotel en presenteer ze met het gezeefde vocht, waardoor een eidooier en wat mosterd is geroerd. Ook kan men inplaats van deze saus mayonnaise. remoulade, tartarenof mosterdsaus er bij geven. Hollanilxche l»otcr*au* l SI l gram boter. 3 eierdooiers. i eet lepels wijnazijn. 2 eet lepels kruidenazijn. 2 eet lepels witte, wijn. een weinig peper.' Doe in een pannetje met dikken bodem de azijn. de wijn en de peper. Kook het vocht tot op een derde in. Laat het bekoelen, itoer er nu de eidooiers dooi en een weinig van de in kleine stukjes verdeelde boter. Klop liet mengsel flink dooreen, niet eiorklopper, of bezempje1. Zet het op een matig warm plaatsje van het fornuis, of zet de pan in een pan met kokend water en blijf kloppen, tot de saus dik is en even heeft gekookt. Voeg vervolgens. onder voortdurend roeren, telkens een klontje van de resteerende boter toe. Zorg ervoor, dat de boter niet uitsmelt. leder klontje moet eei'st dan toegevoegd worden, wanneer het vorige in de saus is opgenomen. Druppel er voorzichtig wat citroensap in. maak de saus. naar smaak, met zout af en presenteer ze in een verwarmde sauskpm. Deze saus kan ook met gehakte kruiden, bijv. niet dragon, kervel, peterselie, gehakte uitjes. worden afgemaakt. . . KaaHbróodjct» (.Engelsehè) 8 dunne sneedjes brood, iang 5.5 c.M., breed 3.5 c.M., boter, kaas, cayennepeper» bier. Rooster het brood vlug lichtbruin in een heeten oven. Besmeer ze dun met boter, Leg op ieder sneedje brood een dun schijfje kaas, strooi er wat cayennepeper .over. Zet zo in een vuurvasten schotel in den heeten oven. Giet over ieder broodj« l eetlepel bier en bak de sneedjes brood lichtbruin. DRINK WEINIG MELK maar goede melk, van betrouwbaar G E Z O N D V E E. HOFSTEDE OUD-BUSSEM, KERKSTRAAT 67 TELEFOON 37344 \, :!?* s . ?*

De Groene Amsterdammer Historisch Archief 1877–1940

Ga naar groene.nl