Historisch Archief 1877-1940
8
DE GROENE AMSTERDAMMER VAN 13 APRIL 1929
No. 2706
11
r;
J. D. STRUIJS & Zn.
Prinsengracht 837 ~ Telefoon 37906
Begrafenissen - Crematie - Transporten
Koldewey & Corbière
Leidscheatraat 30 - Amsterdam
SPECIALITEIT IN:
Kinderbadkuipen Badtafels ~ Baby bascules
_- Linnenmanden
AUG. KAUPMANN
R C Hooftstraat 113, Amsterdam Telefoon 23308
ONTVANGEN:
Nieuwe collectie Ontbijtstellen Tafellakens Kleedjes
Kun;tzijde Oiitbijtstel 130x100 cm. -f vingerdoekjes . . f 5.50
Zuiver linnen Bordendoeken, Theedoeken en Handdoeken
-.-»Speciale prijs 65 cent.
ZICHTZENDING FRANCO
VERWffGENeKOK
AMSTERDAM DEN HAAG
lengte 55cMs'
DAMESTA5CH MET NORMALE PARAPLUIE r
Firma KRÖNER
Nieowendijk 167, Amsterdam
MANUFACTUREN EN
WITTE GOEDEREN
Speciaal adres voor Uitzetten
en Huishoudgoederen
TRICOT ONDERGOEDEREN
Lijmt alles
zoowel eenvoudige als betere uitvoering
G. J. DE KONING S ZOON
Keizersgracht 447, A'dam
Tel. 43688. Opgericht Ao. 1739
Pendules, Horloges,
Stijlklokken, Wekkers,
Barometers, Gouden en
Zilveren Werken
Grootste Sorteering
Goedkoopste Prijzen
N.V. v/h. Gebr, BREEN
NIEUWEND IJ K 172
HAARLEMMERSTRAAT 64
RO ZENG R ACH T 53
. Ateliers voor reparatiën aan
Uurwerken. Goud en Zilver
BEGRAFENISVEREENIGING
R SAX Jr.
P.O. Hooftstraat 98 AMSTERDAM -TeUf.: 20341, 24280
REGELING VAN BEGRAFENISSEN EN
CREMATIES VAN UIT ALLE PLAATSEN
EIGEN UJKKOETSAUTOMOBIELEN
W. H. POLMAN TUIN
OVERTOOM 526 -:- Telefoon 82660
Begrafenissen - Transporten - Crematies
STEENHOUWERIJ D. WEEGEWIJS
Rapenburg 44 - AMSTERDAM - Tel, 42662
MARMERWERKEN
GEORGE R LAGAS
AMSTERDAM - Telefoon 24611 - Andreas Bonnstraat 40
ELECTRISCHE LUXE BROODBAKKERIJ
Specialiteit in alle Broodsoorten
GERARD B. RIJKE Jr.
BINNEN ARCHITECTUUR
KEIZERSGRACHT 559 - Telef. 30559
Complete Meubileering
KmKSTRAATS
AMSTBRDAM
r '
l
Voornaamste Kleedinginrichtin
op elk gebied
No. 2706
DE GROENE AMSTERDAMMER VAN 13 APRIL 1929
MODEBRIEVEN UIT PARIJS
Voorjaarsmode
Teekeningen voor de Groene Amster
dammer" door Freddie Langeler
WK hebben hier, in Parijs al zooveel
voorjaarsdagen gehad, dat we precies
hebbun kunnen zien wat de wereld in Mei n
Juni zal dragen. Het aspect van de courses was
bepaald zoniersch op sommige dagen. Het was
trouwens tijd dat er nieuwe toiletten gekocht
werden, want de couture klaagde steen en been
over de slapte in het bedrijf.
Het voorjaarskleedingstuk zal zijn de zwarte
of marineblauwe tailleur: Nauw aansluitende
schouders, verder gewoon kort smoking-model',
zelden een ceintuurtje en dan tamelijk hoog.
Als de rok onderaan godets heeft vertoont het
manteltje daar ook een zweem van. Stijlvoller is
het rechte ensemble met veel diepe plooien op
n knie. Hierbij crèpe de chine blouses met pliss
jabot. De blouses zijn wit, crème of geel. Groen geel.
zachtgetint voor de blondine, goudgeel voor de
brunette. Natuurlijk moet de tailleur dan zwart
zijn. Rose blouses doen niet ..kantig" aan in een
tailleur. hoewel men ze veel ziet. Alle blouses
bijna hebben het omgeslagen kraagje vrij hoog
aan den hals. De eenvoudige ochtèndblouse heeft
in plaats van de jabot een smalle zijden das.
De marineblauwe blouse is practiseh in een
blauw complet. De blouses worden soms in ae
rok gedragen. De tailleur kan ook voor visites
dienen en behoeft dan niet van zijde of taf te zijn,
daar men buitengewoon gekleede weefsels van
gabardine en serge kan krijgen. Hierbij de
kleine, hoed. Geen cloche en geen capeline bij een
tailleur.
mantel is veelal zonder bontkraag
met een aangeknipt
sjawl-arrangement aan den hals (do sjawl
wordt eenmaal om den hals geslagen
en valt over den schouder af) of een
geappliqueerde of aangeknipte strik
met tot laag op den rug afhan
gende slippen. Deze mantels
vertoonetx lage godets of laag aange
brachte opgelegde strookeh, die aan
de rugbaan aangeknipt behooi-en te
zijn en dan niet geheel naar vo -en
doorlobpen. Deze mantels zijn be
doeld om zonder knoop gedragen
te worden in een soepele drapeering1.
De groote capeline van zwart of
donkerblauw fijn stroo is aange
wezen bij deze zeer gracieuze
middagjassen. De cloche, die veel min
der flatteus is en die alleen het
blonde tengere type goed staan kan.
is een veel te algemeen
confeotieartikel dit voorjaar.De cloche maakt
het ietwat ronde gezicht nog rondel
en babyachtiger en de tengere
brunette maakt zij oud.
De luxueuse vrouw1 zal zich zeker een mantel
van donkerblauw taf aanschaffeii met wat strooken.
van onderen en wat tint aan den hals. De capeline
lange
y. i BRINK
CORSETIÈRE '
KEIZERSGRACHMTtAMSTERD
TELEF. 37151
ATELIERS.VOOR REPARATIËN
IN DENJHAAQ ELKEN VRIJDAG HOTEL CENTRAL
RECEPTEN
van fijn bengalt* met een strak
lint gegarneerd heeft daarbij de
grootst mogelijke allure, en staat
buitengewoon jeugdig. Ruime,
lichte (maar nietwitte) half
lange peau de suède ' hand
schoenen completseren dit ge
heel. De crêpe de chine imprim
jurkjes, die in deze mantels ge
dragen worden zijn hoofdzake
lijk in marineblauw met zwarte
of witte moezen soms ook
met koraalroode figuurtjes.
Maar vooral niet te veelkleurig.
Het minder soort imprhii
-jurkjes wordt door de confectie in
duizenden exemplaren voor het
komende voorjaar gelanceerd.
Plissé's aan den hals en kleine jabots en man
chetten van wit linon zijn flatteus en in de
mode. Ook de robe princesse Is een succes
volle dracht voor de weing en die haar dragen
kunnen.
De mouwlooze casaque, die is uitgedacht voor
de vrouw van de wereld, die haar gedecolleteerde
rug niet in de schouwburg-zaal aan den Volke
vertoonen wil is op het middagjurkje overbodig jen
verzwaard de petite robe onnoodig. Strikken.
plooien, strooken en jabots zijn veel flatteust-r en
nemen de schraalheid voldoende weg. De schouders
der japonnen zijn steeds strak-aansluitend. Voor
den ochtend is er veel luchtig maar warm beige
tweed en yersey en het klassieke
villhoedjeende kleine bangkok hoed
zijn hierbij de aangewezen dracht,
met de bruine leeren handschoenen
________ van het sac-model. met Kngelsch
~""1' stiksel. Veel peau de porc voor
ochtendtasschen. A-oor ct-intures op
yersey-ensembles. on zelfs voor sport handschoenen.
Hoe later op den dae hoe vrouwelijker het toilet.
Er is een climax van vrouwelijkheid van het
tweed en yersey van den ochtend via liet mnroc-?
caiii en crèpe de chine des
middags naar de uiterst vrou
welijke georgette
avondrobimet haarlangeslippen, byoux
eiv fluweelen bloemranken.
De veelvuldig gedragen
tailleur roept de blauwvo»
weer terug, maar jeugdiger
is bij frisch weer de in het
manteltje hoog gedragen
scarf van zwaar crèpe de
chine van twee contrast
eerende tinten, die in plka^
zijn geincrusteerd. veelal
zwart of blauw en wit. zwart en coraalrood.
zwart en grijs, soms zwart, grijs en zachtrood.
Hierbij een kleine roode buttonhole. De vilt-en
hoedjes, die op maat gemaakt moeten zijn. om
dat hun bekoring is dat- de bol
precies den schedel markeert
en geheel zonder valsche
plooien is, v'ertoonen nogal eens
een veertje of een
stroo-garneeiïng als lentebode; of wat
strak glanzend zwart lint. ook
als onderdeel van deri hoed. De
groote capelines zullen nog wel
eens garneering onder tegen den
rand vertoonen, soms een strakke
band van stroo, die aan n zijde
het hoofd omsluitv waardoor de
rand van den hoed aan een zijde
hooger komt te liggen. Agnès doet in dit opzicht
mooiedingon, die soms een Spaansch cachet hebben
en ons in hot beste geval zelfs aan de
Tariagrahoeden herinneren.
Maar de capeline kan, als zij eenige allure heeft
stellig atfe bloemenversiering ontberen en ver
draagt alleen een strak satynachtig lint om den bol.
Ook geen bloemen op mantels die al door
strikken of linon-jabóts genoeg fleurigheid hebben.
Het zal moeilijk zijn in het komende voorjaar.
dat zich als zér zwierig aankondigt. de juiste
maat te bewaren. ?
STllTAN
Elft
wordt in het voorjaar, als de visch om kuit to
schieten naar de rivieren trekt, gevangen. Iix de
maanden Maart en April is elft het smakelijkst.
Men kan deze vischsoort op verschillende manieren
toebereiden.
Gekookt*» H ft
Maak de visch schoon. Wasch ze. Snijd ze,
desgewenseht in moot en van ongeveer 8 c.M. Leg
ze op de vischplaat in de vischpan. met kokend
water en zout. (20 gram per Liter) en kook de visch
gaar. Neem sse op de vischplaat uit hut water,
leg d« visch op een verwarmden vischschotel en
presenteer er een botersaus, kappersaus, of ge
smolten boter bij.
Ken andere bereidingswijze is:
Neem 2 deelen water, l deel azijn, l deel witte
wijn, een wortel, selderijknol. schijven ui. l
laurierblad, eenige peperkorrel.s en kruidnagolen,
wat zout.
Kook al deze ingrediënten gedurende l 3 min.
(Jiet dit vocht over de schoongemaakte of de rnooten
visch. die op de vischplaat in de vischpan liggen.
Breng ze daarna aan den kook, maar laat ze, zoo
dra het vocht kookt, toegedekt op een hoekje van
het fornuis trekken. (Bij mooten ongeveer 15 min.,
bij de heele visch ongeveer 40 min.)
Presenteer de elft met takjes peterselie, kleine
aardappelen en wat olie en azijn, of geef er een
Hollandsche botersaus bij.
' of:
Snijd de Visch in mooten van ongeveer 3 c.M.
dikte. Leg ze in een diepen schotel. Strooi er zout
over en laat ze daarmee l xmr staan.
Zet vervolgens niet te veel water met zout op.
voeg een scheut azijn, kleine-schijfjes ui en plakken
selderijknol. veel peterselie, l a 2 puntjes knoflook.
een paar peperkorrels toe en een weinig peper en
gemalen gember. Laat alles goed dooi'koken. Leg'
de visch in dit vocht en kook ze daarin gaar.
Neem de vischpan van het vuur en laat de visch
in het vocht koud worden. Leg de visch direct van
de vischplaat op een vischschotel en presenteer
ze met het gezeefde vocht, waardoor een eidooier
en wat mosterd is geroerd. Ook kan men inplaats
van deze saus mayonnaise. remoulade,
tartarenof mosterdsaus er bij geven.
Hollanilxche l»otcr*au*
l SI l gram boter. 3 eierdooiers. i eet lepels
wijnazijn. 2 eet lepels kruidenazijn. 2 eet lepels witte,
wijn. een weinig peper.'
Doe in een pannetje met dikken bodem de azijn.
de wijn en de peper. Kook het vocht tot op een derde
in. Laat het bekoelen, itoer er nu de eidooiers dooi
en een weinig van de in kleine stukjes verdeelde
boter. Klop liet mengsel flink dooreen, niet
eiorklopper, of bezempje1. Zet het op een matig warm
plaatsje van het fornuis, of zet de pan in een pan
met kokend water en blijf kloppen, tot de saus
dik is en even heeft gekookt. Voeg vervolgens.
onder voortdurend roeren, telkens een klontje
van de resteerende boter toe. Zorg ervoor, dat de
boter niet uitsmelt. leder klontje moet eei'st dan
toegevoegd worden, wanneer het vorige in de saus
is opgenomen. Druppel er voorzichtig wat
citroensap in. maak de saus. naar smaak, met zout af en
presenteer ze in een verwarmde sauskpm.
Deze saus kan ook met gehakte kruiden, bijv.
niet dragon, kervel, peterselie, gehakte uitjes.
worden afgemaakt. . .
KaaHbróodjct» (.Engelsehè)
8 dunne sneedjes brood, iang 5.5 c.M., breed
3.5 c.M., boter, kaas, cayennepeper» bier.
Rooster het brood vlug lichtbruin in een heeten
oven. Besmeer ze dun met boter, Leg op ieder
sneedje brood een dun schijfje kaas, strooi er wat
cayennepeper .over. Zet zo in een vuurvasten
schotel in den heeten oven. Giet over ieder broodj«
l eetlepel bier en bak de sneedjes brood lichtbruin.
DRINK WEINIG MELK
maar goede melk, van betrouwbaar
G E Z O N D V E E.
HOFSTEDE OUD-BUSSEM,
KERKSTRAAT 67 TELEFOON 37344
\,
:!?*
s .
?*