De Groene Amsterdammer

Historisch Archief 1877-1940

Alle jaargangen 1930 15 februari pagina 9

15 februari 1930 – pagina 9

Dit is een ingescande tekst.

2750 DE GROENE AMSTERDAMMER VAN 15 FEBRUARI 1930 MODEBRIEF UIT PARIJS Teekeningen voor de Groene Amsterdammer" door Ro Kopuit ET meest practische kleedingstuk, dat deze winter bracht, is de tweed-jurk. Er zijn zooveel nieuwe soorten vati deze stof, ?zooveel variëteiten in tint, weefsel en zwaarte van het materiaal dat hier voor elke vrouw keuze is. Prettig vooral is de ,,light weight tweed" voorde jurk, waarbij de stof van den mantel hetzelfde aspect heeft, maar zwaarder en warmer van weef sel is. De leeren ceintuur (die soms ook op den mantel voorkomt) is op de natuurlijke taillehoogte aange bracht, de jurk bloest daar even over, de rok, en forme, bedekt de knie ruimschoots. De bijbehoorende mantel is meestal trois-quarts of soms iets langer dan het rokje, al naar uw smaak is, ? Hierbij "veelal donkerbruin chamois schoentjes. * * * De gekleede middagjaponnen en mantels zijn Zeis langer dan die van den ochtend on meestal zwart en van zeer soepele stof. Vionnet en Molynaux ontwierpen ook weer dit jaar de mooiste nüddagensembles, van een eenvoud die noblesse verkreeg dooi- een volmaakten snit. Sciaparelli maakt de beste sportkleeding, ge baseerd op voortreffelijk materiaal en doelmatig heid van coupe. Hermès ontwierp er sober lederwerk bij. Rpse Descat brengt de beste vilten sporthoedjes van een simpel cloche-model. Ik zag veel groen tweed dragen bij groene vilten hoedjes. Natuurlijk blijft ander goed materiaal als: kasha, wollen crêpe en jersey in. eerc; en de .aller-mooiste trois-pièces ensembles blijven van jersey. Aan de Rivièra is dat de geliefkoosde dracht. Witte, gele.beige, lavendelkleurige en ?zachtgroene ensembles van jersey, de jas eenvoudig van coupe met aange knipte scarf zijn de bijna uniforme dracht van de vrouwen in Catines en Monte-Carlo voor de ochtend-,.footing" en voor shopping." Tegen het thee-uur wordt de bont jas, veelal zwart, liefst breitsehwanz, noodzakelijk; de nach ten zijn ook in het Zuiden koud. De blouse is zeer in ?eere, zelfs op th -dan?sants. ! Niets is jeugdiger, als ge slank zijt, dan een goed gesneden .soepele crème sa.tijnen blouse, geagraaf van briljanten in geometrische motieven gedragen aan de halsuitsnijding of aan de zijden scarf die klein en vierkant is en in driehoek wordt gedragen. Madame Agnès maakt de kleinste en geestigste middaghoeden (de linkerslaap vrijlatend) en alle modistes trachten voor den ochtend PU tweedhoedjes te fabriceeren; wat maar een enkele goed afgaat. Het voorjaar zal stellig weer tailor-pakjes brengen waarbij de rok zoowel en forme, als met stolp-plooien of in portefeuille-model gedragen wordt. De kousen voor overdag zijn beige of donker metaalkleurig. De werkelijk lange middagrobe. tenzij als gekleede huisjapon, schijnt er niet ,,in" te komen, we zien haar veelal beperkt tot enkele actrices of wie zich aldus noemen. Volants en plooien overdwars, en het ge bruik van t ui Ie wijzen echter alle op het stre\ dragen in een zwart rokje en forme, daarbij een klein hoedje (de lange ..flappen" raken er alweer uit) dat van fluweel mag zijn als uw rokje dat ook is. Andere gekleede tea-toiletjes zijn van vuurrood crêpe marorcain. van dof blauw inoiréof zwaar donker crope de (.'Iiiiie: of, aan de Kivièra. ook wel van n de/er sloffen in citroengeel. Het mode-byou is de ven naa\' vrouwelijk heid in de middag robes en men/iel ook veel fluweel dragen in Parijs voor den middag .Middag handschoenen zijn weel' wit. Natuurlijk moet ik I' schrijven over ..het" kleine schouder-cape-je, dat op japonnen en op mantels maar al te over vloedig wordt aangebracht <-n ihvl elke vrouw die niet hél yrout en slank is iets ouwelijks weet te geven. De Amerikaansche vrouw voelt er meer voor dan de Francaise, die altijd instinc tief het oudachtige vermijdt. We zien veel kleine ronde kragen en overdag zeer weinig halsuitsnijding. Veel sweaters zijn van dezelfde jersey als hei mouwlooze besje daaronder, terwijl dan ook het rokje van jersey is. Do avondjurken; lang. soms sleepend, soepel ondanks hun vele rokplooien. l>e taille gemouleerd of soms oven bloezend. Tulle. mouseline de soie, georgette. kant. cr pebirman. dof soepel satijn. Zwart, corail, roze. mauve, zacht blauw, goudkleurig. Schoentjes van brocaat of satijn in de kleur der robe. Een nogal hooge taille en slank van aspect, be halve Lanoins mooie en Louise Boulanger's minder mooie robes de style. De effen-tuit ige dof satijnen avondrobe, ge dragen met lange licht-crème handschoenen en ..geagrementecrd". y.ooals dat heet me! een enkel zeel' mooi juweel of een touffe corsagebl< lemen of niets dan een paar aangeknipte strikken lijkt de beste japon voor diners, voor theater en alle verdere publieke gelegenheden. De werkelijke galarobc is zeel- laai; in den rug gedecolleteerd, en sleept. Ken enkele vrouw draagt alweer een kleine chignon. la-ig m den nek aangi'bracht. In elk geval heel'! de ..jongenskop" zijn tijd gehad, want overal wordt het ha.ar la.nu'er gedragen, gegolfd, gekruld, opgespeld, met kleine kammen en agrafes. Wauó sinds de vrouw haar vormen" weer vertoont en soms zelfs weer haar rokken laat slepen komt ook haar natuurlijkst sieraad: de vrouwelijke ..lokkenpi'acht" weer tot eere. De zeer korte avondmantel wordt al gemeen gedragen. Twee woorden nog over de wintersport: Gaburdine, met blitz-sluiting en b resbasque, alles donker, en het Noorsche model van ski-pak en schoenen blijven smarler dan smart. L'w wollen hand schoenen, met kappen, en eventueel een scarf kunnen dan een felle kleur vertooneii. STEFAN RECEPTEN Iioscliiiit]tu<l(liiig; (warm) 200 gr;:m beschuit, 100 gram rozijnen en sulta.rien, 50 giam gepelde amandelen, .'? a J eieren. 125 gram suiker, ongeveer 1/2 Liter melk. wat geconfijto citroen- en sinausappelschil. \ ui een niet boter bestreken en met fijn paneertneel bestrooide warme puddiiigvorm laag voor laag. tot op H/l hoogte, met stukken beschuit, rozijnen, sultanen. gesnipperde amandelen, gecimfiile citroen- en yinaasappe!schil!en. Hoer de i:ieren met de suiker, gedurende 10 minuten en voeg er de melk. al roerende, bij. (iiet' het mengsel over den inhoud van den vorm uit. Laat alles zoo lang staan, totdat de beschuit, geheel week is geworden. Voeg. zoo noodig, nog wat met suiker vermengde melk, toe. (Sluit de vorm en kook de pudding, gedurende l a l.'M uur, au Uain-Marie. Vijgenpudiliiig, warme (Eng. recept) 250 gram vijgen, LSO gram osservet (rauw), ISO gram basterdsuiker, liTÖgram wilt»! brood (zouder korst), l a 2 eieren, l glaasje madera of witte wijn. een weinig kruidriagelgruis en kaneel. Snijd de vijgen, het brood en het osscnvet in kleine stukjes, of maal alles fijn. Hoer eieren, suiker, kruiden en wijn dooreen en voeg de overige ingrediënten toe. Meng de massa goed door elkaar en doe alles in een met boter, of vet bestreken en met pjvnee.rmeel best rooide warme-puddingvorm. Laat ze '?'> a l uur, avi Hain-.Marie, koken. Presenteer er een vruclitensaus bij. KENNERS KOOPEfcl BOTER VAN OUD-BUSSEM

De Groene Amsterdammer Historisch Archief 1877–1940

Ga naar groene.nl