Historisch Archief 1877-1940
2750
DE GROENE AMSTERDAMMER VAN 15 FEBRUARI 1930
MODEBRIEF UIT PARIJS
Teekeningen voor de Groene Amsterdammer" door Ro Kopuit
ET meest practische kleedingstuk, dat
deze winter bracht, is de tweed-jurk.
Er zijn zooveel nieuwe soorten vati deze stof,
?zooveel variëteiten in tint, weefsel en zwaarte van
het materiaal dat hier voor elke vrouw keuze is.
Prettig vooral is de ,,light weight tweed" voorde
jurk, waarbij de stof van den mantel hetzelfde
aspect heeft, maar zwaarder en warmer van weef
sel is.
De leeren ceintuur (die soms ook op den mantel
voorkomt) is op de natuurlijke taillehoogte aange
bracht, de jurk bloest daar even over, de rok, en
forme, bedekt de knie ruimschoots.
De bijbehoorende mantel is meestal trois-quarts
of soms iets langer dan het rokje, al naar uw
smaak is, ? Hierbij "veelal donkerbruin chamois
schoentjes.
* *
*
De gekleede middagjaponnen en mantels zijn
Zeis langer dan die van den ochtend on meestal
zwart en van zeer soepele stof. Vionnet en
Molynaux ontwierpen ook weer dit jaar de mooiste
nüddagensembles, van een eenvoud die noblesse
verkreeg dooi- een volmaakten snit.
Sciaparelli maakt de beste sportkleeding, ge
baseerd op voortreffelijk materiaal en doelmatig
heid van coupe.
Hermès ontwierp er sober lederwerk bij.
Rpse Descat brengt de beste vilten sporthoedjes
van een simpel cloche-model. Ik zag veel groen
tweed dragen bij groene vilten hoedjes. Natuurlijk
blijft ander goed materiaal als: kasha,
wollen crêpe en jersey in. eerc; en de
.aller-mooiste trois-pièces ensembles
blijven van jersey. Aan de Rivièra is
dat de geliefkoosde dracht.
Witte, gele.beige, lavendelkleurige en
?zachtgroene ensembles van jersey, de
jas eenvoudig van coupe met aange
knipte scarf zijn de bijna uniforme
dracht van de vrouwen in Catines en
Monte-Carlo voor de ochtend-,.footing"
en voor shopping."
Tegen het thee-uur wordt de bont
jas, veelal zwart, liefst
breitsehwanz, noodzakelijk; de nach
ten zijn ook in het Zuiden koud.
De blouse is zeer in
?eere, zelfs op th
-dan?sants.
! Niets is jeugdiger,
als ge slank zijt, dan
een goed gesneden
.soepele crème
sa.tijnen blouse,
geagraaf van briljanten in geometrische motieven
gedragen aan de halsuitsnijding of aan de zijden
scarf die klein en vierkant is en in driehoek wordt
gedragen.
Madame Agnès maakt de kleinste en geestigste
middaghoeden (de linkerslaap vrijlatend) en alle
modistes trachten voor den ochtend PU
tweedhoedjes te fabriceeren; wat maar een enkele goed
afgaat.
Het voorjaar zal stellig weer tailor-pakjes
brengen waarbij de rok zoowel en forme, als met
stolp-plooien of in portefeuille-model
gedragen wordt.
De kousen voor overdag zijn beige of
donker metaalkleurig.
De werkelijk lange middagrobe.
tenzij als gekleede huisjapon,
schijnt er niet ,,in" te komen,
we zien haar veelal beperkt tot
enkele actrices of wie zich aldus
noemen.
Volants
en plooien
overdwars,
en het ge
bruik van
t ui Ie wijzen
echter alle
op het
stre\
dragen in een zwart rokje en
forme, daarbij een klein hoedje
(de lange ..flappen" raken er
alweer uit) dat van fluweel
mag zijn als uw rokje dat
ook is.
Andere gekleede tea-toiletjes
zijn van vuurrood crêpe
marorcain. van dof blauw inoiréof
zwaar donker crope de (.'Iiiiie:
of, aan de Kivièra. ook wel
van n de/er sloffen in
citroengeel. Het mode-byou is de
ven naa\' vrouwelijk
heid in de middag
robes en men/iel ook
veel fluweel dragen
in Parijs voor den
middag .Middag
handschoenen zijn
weel' wit.
Natuurlijk moet ik I' schrijven over
..het" kleine schouder-cape-je, dat op
japonnen en op mantels maar al te over
vloedig wordt aangebracht <-n ihvl elke
vrouw die niet hél yrout en slank is iets
ouwelijks weet te geven.
De Amerikaansche vrouw voelt er meer
voor dan de Francaise, die altijd instinc
tief het oudachtige vermijdt.
We zien veel kleine ronde kragen en
overdag zeer weinig halsuitsnijding. Veel
sweaters zijn van dezelfde jersey als hei
mouwlooze besje daaronder, terwijl dan ook het
rokje van jersey is.
Do avondjurken; lang. soms sleepend, soepel
ondanks hun vele rokplooien. l>e taille
gemouleerd of soms oven bloezend.
Tulle. mouseline de soie, georgette. kant. cr
pebirman. dof soepel satijn. Zwart, corail, roze.
mauve, zacht blauw, goudkleurig.
Schoentjes van brocaat of satijn in de kleur der
robe.
Een nogal hooge taille en slank van aspect, be
halve Lanoins mooie en Louise Boulanger's minder
mooie robes de style.
De effen-tuit ige dof satijnen avondrobe, ge
dragen met lange licht-crème handschoenen en
..geagrementecrd". y.ooals dat heet me! een enkel
zeel' mooi juweel of een touffe corsagebl< lemen
of niets dan een paar aangeknipte strikken lijkt
de beste japon voor diners, voor theater en alle
verdere publieke gelegenheden.
De werkelijke galarobc is zeel- laai; in den rug
gedecolleteerd, en sleept. Ken enkele vrouw draagt
alweer een kleine chignon. la-ig m den nek
aangi'bracht. In elk geval heel'! de ..jongenskop" zijn
tijd gehad, want overal wordt het ha.ar la.nu'er
gedragen, gegolfd, gekruld, opgespeld, met kleine
kammen en agrafes. Wauó
sinds de vrouw haar
vormen" weer vertoont
en soms zelfs weer haar
rokken laat slepen komt
ook haar natuurlijkst
sieraad: de vrouwelijke
..lokkenpi'acht" weer tot
eere.
De zeer korte avondmantel wordt al
gemeen gedragen.
Twee woorden nog over de wintersport:
Gaburdine, met blitz-sluiting en b
resbasque, alles donker, en het Noorsche
model van ski-pak en schoenen blijven
smarler dan smart. L'w wollen hand
schoenen, met kappen, en eventueel
een scarf kunnen dan een felle kleur
vertooneii.
STEFAN
RECEPTEN
Iioscliiiit]tu<l(liiig; (warm)
200 gr;:m beschuit, 100 gram rozijnen en sulta.rien,
50 giam gepelde amandelen, .'? a J eieren. 125 gram
suiker, ongeveer 1/2 Liter melk. wat geconfijto
citroen- en sinausappelschil.
\ ui een niet boter bestreken en met fijn
paneertneel bestrooide warme puddiiigvorm laag voor
laag. tot op H/l hoogte, met stukken beschuit,
rozijnen, sultanen. gesnipperde amandelen,
gecimfiile citroen- en yinaasappe!schil!en. Hoer de
i:ieren met de suiker, gedurende 10 minuten en
voeg er de melk. al roerende, bij. (iiet' het mengsel
over den inhoud van den vorm uit. Laat alles zoo
lang staan, totdat de beschuit, geheel week is
geworden. Voeg. zoo noodig, nog wat met suiker
vermengde melk, toe. (Sluit de vorm en kook de
pudding, gedurende l a l.'M uur, au Uain-Marie.
Vijgenpudiliiig, warme (Eng. recept)
250 gram vijgen, LSO gram osservet (rauw),
ISO gram basterdsuiker, liTÖgram wilt»! brood
(zouder korst), l a 2 eieren, l glaasje madera of
witte wijn. een weinig kruidriagelgruis en kaneel.
Snijd de vijgen, het brood en het osscnvet in
kleine stukjes, of maal alles fijn. Hoer eieren,
suiker, kruiden en wijn dooreen en voeg de overige
ingrediënten toe.
Meng de massa goed door elkaar en doe alles
in een met boter, of vet bestreken en met
pjvnee.rmeel best rooide warme-puddingvorm. Laat ze
'?'> a l uur, avi Hain-.Marie, koken. Presenteer er
een vruclitensaus bij.
KENNERS
KOOPEfcl BOTER
VAN OUD-BUSSEM