De Groene Amsterdammer

Historisch Archief 1877-1940

Alle jaargangen 1930 11 oktober pagina 16

11 oktober 1930 – pagina 16

Dit is een ingescande tekst.

16 DE GROENE AMSTERDAMMER VAN u OCTOBER 1930 No. 2784. KOMENDE NACHT Nu is de nacht alweer Heel stil in huis gekomen: Alleen wat bloemen, teer, Staan in dit uur te droomen. . . . De nacht is overal: In klok en kast en tafel; In dichte stilte zal Vergaan klanks laatste rafel. Ik ben zoo wakker, dat Ik alles zie gebeuren: De nacht verwinnend ivat Nog klinkt of leeft in kleuren. 't Gaat sul, heel stil, weldra Is alles zoo volkomen In rust, dat' 'k wanklend sta Tusschen dit wake' en droomen.... JAN J. ZELDENTHUIS * 1 VERVEN is SPAREN Een japon of mantel geverfd in een modekleur is weer nieuw* PALTHE De nieuwe modekleuren voor herfst en winter in onze depots aanwezig* g: iVAN DE PLANTAGE TOT OP DE KOFFIETAFEL. T %*? Zoodra de tijd van den koffieoogst is gekomen, verandert als bij tooverslag het eentonige land leven op de Fazenda. Vrouwen, man nen en kinderen vertrekken vóór het ochtend gloren onder leiding van een opzichter naar de groote plantages voor het plukken van de kost bare koffiekersen. De kostelijke koffieboon is de pit van de koffiekers, welke van een prachtige karmozijnroode kleur is. De in hooggelegen streken groeiende koffie is altijd de beste en wordt dan ook het duurst betaald. Allén deze fijne soorten wor den voor Koffie Hag gebruikt. De koffiekantoren in de groote hav.enplaatsen der productielanden kennen de hooge eischen, waaraan Koffie Hag moet voldoen. De type monsters, als Hag-kwaliteit bekend, zijn daar geregistreerd en elke partij, voor verscheping bestemd, ondergaat eerst een strenge keuring. De keuring onder vergelijking met standaard monsters is dringend noodzakelijk, daar op de kwaliteit der koffieboonen veel factoren invloed uitoefenen, b.v. het weer gedurende den groei en den oogst, de vakkundige behandeling bij het drogen en pellen der vruchten, alsmede een zorg vuldige behandeling gedurende het vervoer uit het binnenste der productielanden tot de overzeesche havenplaatsen, vanwaar de koffie naar de voornaamste zeehavens van Europa ver scheept wordt. De bekwame koffie-vakman weet, wat de tong van zijn verwende koffieliefhebbers kan streelen. Met zorg wordt de melange voor Koffie Hag samengesteld uit het beste wat de laatste oogst heeft gebracht. Het werk van den koffieproever is niet zoo eenvoudig, als sommigen zich dat voorstellen. Al is bij inkoop en behandeling der koffie boonen de grootste zorg besteed, het geldt thans de fijne melanges samen te stellen, den smaak van het publiek te treffen. Aan de fijne aromatische soorten uit Centraalen Zuid-Amerika wordt een welberekend per centage zware pittige Javakoffie en fijne Mocca toegevoegd en daarbij zelfs rekening gehouden met het water in bepaal de streken, waarvoor de koffie bestemd is. Om elke suggestie uit te schakelen, worden de melanges voor controle steeds blind gekeurd. De koffieproever weet dus niet, welke soort hem ter keuring is voorgezet. Het meest belangrijke en de meeste zorg vereischende is echter de onttrekking van het zenuwvergif, de coffeïne, uit de koffieboonen. Een model-laboratorium, uitgerust met de fijnste instrumenten, controleert dagelijks het geheele veredelingsproces. De ruwe koffieboonen ondergaan een zeer in tensieve zuivering, om alle vreemde bestanddeelen (stof en vuil) te verwijderen. Dit zuiverings proces, alsmede de onttrekking der coffeïne, wordt door bekwame vaklieden en geschoolde scheikundigen nauwkeu rig geobserveerd. Er wor den monsters getrokken gedurende het geheele werkprocédé. Eerst wanneer de kof fieboonen aan de hoogste hygiënische eischen en aan de voorschriften der Warenwet voldoen, worden ze voor den handel vrijgegeven. Een onsmakelijke zwart-bruine sub stantie (koffievuil) en de voor hart en zenuwen zoo schadelijke coffeïne zijn de stoffen, welke achterblijven. De gezuiverde en veredelde kof fieboonen nemen hun weg naar de branderij. De ruwe koffieboonen, gezuiverd van alle ongewenschte bestanddeelen, zooals stof, koffie vuil en coffeïne, zijn nog zonder smaak en geur. Eerst bij het branden ontwikkelen zich de aroma- en smaakgevende stoffen. Het is der halve te begrijpen, dat voor het branden vart Koffie Hag de meest moderne methodes worden toegepast. Niets wordt gedurende het branden aan deze zuivere Hag-koffieboonen toegevoegd, want deze kostelijke koffiemelange heeft geen opma ken noodig door suiker of kleurstoffen. Inge nieuze koelinstallaties zorgen voor vlugge af koeling der op hooge temperatuur gebrande koffieboonen, om alle aangename eigenschappen der koffie ten volle te behouden. WIJ NOODIGEN U UIT eens een practische proef te nemen, omdat wij weten, dat deze proef de laatste rest van twijfel zal overwinnen. Brengt U deze heerJijke onschadelijke plantage-koffie op tafel, zonder te vertellen, dat het Hag is. U sluit daardoor de kans op suggestie uit. Vindt de zuivere pittige smaak van Koffie Hag naast haar hygiënische eigenschappen tegen onze verwachting in geen waardeering, dan garandeeren wij U, den betaalden prijs van 80 ets. per postwissel aan U terug te zenden, mits de rest in het origineele zakje met de hiernevenstaande garantiebon rechtstreeks aan ons adres ingezonden wordt. GARANTIÉBON 14991.

De Groene Amsterdammer Historisch Archief 1877–1940

Ga naar groene.nl