Historisch Archief 1877-1940
16
DE GROENE AMSTERDAMMER VAN u OCTOBER 1930
No. 2784.
KOMENDE NACHT
Nu is de nacht alweer
Heel stil in huis gekomen:
Alleen wat bloemen, teer,
Staan in dit uur te droomen. . . .
De nacht is overal:
In klok en kast en tafel;
In dichte stilte zal
Vergaan klanks laatste rafel.
Ik ben zoo wakker, dat
Ik alles zie gebeuren:
De nacht verwinnend ivat
Nog klinkt of leeft in kleuren.
't Gaat sul, heel stil, weldra
Is alles zoo volkomen
In rust, dat' 'k wanklend sta
Tusschen dit wake' en droomen....
JAN J. ZELDENTHUIS
*
1
VERVEN is SPAREN
Een japon of mantel geverfd in
een modekleur is weer nieuw*
PALTHE
De nieuwe modekleuren voor herfst
en winter in onze depots aanwezig*
g:
iVAN DE PLANTAGE TOT OP DE KOFFIETAFEL.
T
%*?
Zoodra de tijd van
den koffieoogst is
gekomen, verandert
als bij tooverslag
het eentonige land
leven op de
Fazenda. Vrouwen, man
nen en kinderen vertrekken vóór het ochtend
gloren onder leiding van een opzichter naar de
groote plantages voor het plukken van de kost
bare koffiekersen.
De kostelijke koffieboon is de pit van de
koffiekers, welke van een prachtige karmozijnroode
kleur is. De in hooggelegen streken groeiende
koffie is altijd de beste en wordt dan ook het
duurst betaald. Allén deze fijne soorten wor
den voor Koffie Hag gebruikt.
De koffiekantoren in de groote hav.enplaatsen
der productielanden kennen de hooge eischen,
waaraan Koffie Hag moet voldoen. De type
monsters, als Hag-kwaliteit bekend, zijn daar
geregistreerd en elke partij, voor verscheping
bestemd, ondergaat eerst een strenge keuring.
De keuring onder vergelijking met standaard
monsters is dringend noodzakelijk, daar op de
kwaliteit der koffieboonen veel factoren invloed
uitoefenen, b.v. het weer gedurende den groei
en den oogst, de vakkundige behandeling bij het
drogen en pellen der vruchten, alsmede een zorg
vuldige behandeling gedurende het vervoer uit
het binnenste der productielanden tot de
overzeesche havenplaatsen, vanwaar de koffie naar
de voornaamste zeehavens van Europa ver
scheept wordt.
De bekwame koffie-vakman weet, wat de
tong van zijn verwende koffieliefhebbers kan
streelen. Met zorg wordt de melange voor
Koffie Hag samengesteld uit het beste wat de
laatste oogst heeft gebracht.
Het werk van den koffieproever is niet zoo
eenvoudig, als sommigen zich dat voorstellen.
Al is bij inkoop en behandeling der koffie
boonen de grootste zorg besteed, het geldt thans
de fijne melanges samen te stellen, den smaak
van het publiek te treffen.
Aan de fijne aromatische soorten uit
Centraalen Zuid-Amerika wordt een welberekend per
centage zware pittige Javakoffie en fijne Mocca
toegevoegd en daarbij
zelfs rekening gehouden
met het water in bepaal
de streken, waarvoor de
koffie bestemd is.
Om elke suggestie uit
te schakelen, worden de
melanges voor controle
steeds blind gekeurd.
De koffieproever weet dus niet, welke soort
hem ter keuring is voorgezet.
Het meest belangrijke en de meeste zorg
vereischende is echter de onttrekking van het
zenuwvergif, de coffeïne, uit de koffieboonen.
Een model-laboratorium, uitgerust met de
fijnste instrumenten, controleert dagelijks het
geheele veredelingsproces.
De ruwe koffieboonen ondergaan een zeer in
tensieve zuivering, om alle vreemde
bestanddeelen (stof en vuil) te verwijderen. Dit zuiverings
proces, alsmede de onttrekking der coffeïne,
wordt door bekwame vaklieden en geschoolde
scheikundigen nauwkeu
rig geobserveerd. Er wor
den monsters getrokken
gedurende het geheele
werkprocédé.
Eerst wanneer de kof
fieboonen aan de hoogste
hygiënische eischen en
aan de voorschriften der
Warenwet voldoen, worden ze voor den handel
vrijgegeven. Een onsmakelijke zwart-bruine sub
stantie (koffievuil) en de voor hart en zenuwen
zoo schadelijke coffeïne zijn de stoffen, welke
achterblijven. De gezuiverde en veredelde kof
fieboonen nemen hun weg naar de branderij.
De ruwe koffieboonen, gezuiverd van alle
ongewenschte bestanddeelen, zooals stof, koffie
vuil en coffeïne, zijn nog zonder smaak en geur.
Eerst bij het branden ontwikkelen zich de
aroma- en smaakgevende stoffen. Het is der
halve te begrijpen, dat voor het branden vart
Koffie Hag de meest moderne methodes worden
toegepast.
Niets wordt gedurende het branden aan deze
zuivere Hag-koffieboonen toegevoegd, want
deze kostelijke koffiemelange heeft geen opma
ken noodig door suiker of kleurstoffen. Inge
nieuze koelinstallaties
zorgen voor vlugge af
koeling der op hooge
temperatuur gebrande
koffieboonen, om alle
aangename eigenschappen
der koffie ten volle te
behouden.
WIJ NOODIGEN U UIT eens een practische proef te nemen, omdat wij weten,
dat deze proef de laatste rest van twijfel zal overwinnen. Brengt U deze
heerJijke onschadelijke plantage-koffie op tafel, zonder te vertellen, dat het Hag
is. U sluit daardoor de kans op suggestie uit. Vindt de zuivere pittige smaak van
Koffie Hag naast haar hygiënische eigenschappen tegen onze verwachting in
geen waardeering, dan garandeeren wij U, den betaalden prijs van 80 ets.
per postwissel aan U terug te zenden, mits de rest in het origineele zakje met
de hiernevenstaande garantiebon rechtstreeks aan ons adres ingezonden wordt.
GARANTIÉBON
14991.