De Groene Amsterdammer

Historisch Archief 1877-1940

Alle jaargangen 1931 19 december pagina 24

19 december 1931 – pagina 24

Dit is een ingescande tekst.

Het goede leven van Oom Nardus ^^ . ? .. t ?!?? _ Almanak 1932 45 19 December 1931 Teekening door B. van Vlijmen \ ri\*~/ V Wanneer Uw haard U verwarmt en ver kwikt en buiten een teer-wit sneeuwkleed de aarde bedekt Wanneer de kerstzon straalt in blauwe lucht en klokken een lied beieren van Vrede op Aarde" Wanneer de ontbijttafel met hulst-metr besjes U in feestelijke stemming brengt laat dan de verrassing van versch knappende beschuit" de stem ming van Uw huisgenooten nog meer verhoogen Vier Kerstmis in Kerststemming: Begin den dag met heerlijke, versch knappen de Beschuit: Neem voedzame beschuit, croquant en smakelijk, neem: H l LLE S BESCHUIT Bewaar ze in nevenstaande Hille's Beschuitbus. gehakt (zeg: gehak) de volgende beleggings waarden: i. brood j e half om (pekelvleesch en lever). 2. broodje mesjogge (pekelvleesch en kalfsvleesch). 3. broodje rauw (rauw-gehakt). Ook wel genoemd: a. tartaar (door hoogere standen); b. auto-ongeluk; c., overreeje. Het broodje ad 3, kan genuttigd worden met of zonder snippers van uien. In het eerste geval ook genoemd: a. broodje Volks tuintje; b. brood de la Reykade (Haagsch). 4. broodje speciaal (rauw gehakt met ei). 5. broodje Harry (specialiteit van het huis Harry Keyl te 's-Gravenhage). 6. broodje rotzooi (plat, voor: afval). Verder zijn natuurlijk tallooze combinaties mogelijk. V. Bijproducten. Als bijproducten kent men: i. Het ei zonder meer. 2. De mosterd (voor taxichauffeurs, bok sers en wielrenners resp. vél mosterd). 3. Het zuur. Te onderscheiden in: a. een zuur zuurtje (augurk in azijn). b, ,, zout zuurtje (augurk in pekel). c. ,, nieuw zuurtje (versche komkom mer). d, ,, stukkie komkommer. e. ,, portie uien. 4. de croquet (los, met de handen of vast, op het bordje;). Te onderscheiden in: a. de garnalencroquet (alleen in ariogermaansche omgeving verkrijgbaar). b. de vleeschcroquet. Weer te onderscheiden in: I. brokken cro quet; II. draden croquet; III. meel cro quet. 5. de schijf annanas (kortweg en gemeen zaam schijfje" geheeten). 6. de bolus of bole. )yHoe zou ik daar verstand van hebben/99 Te onderscheiden in: a. gember b.; b. sucade b.; c. orgeade b. 7. de taartpunt. Te onderscheiden in: a. appel't.p.; b. pruimen t.p.; c. boter t.p. 8. het slaatje. Te onderscheiden in: «. haring s'je. b. hu zaren s'je; c. garnalen s'je; d. vruchten s'je. VI. Algemeene nabeschouwing. Wat wij hierboven hebben uiteengezet is van louter wetenschappelijken aard. lmponderabilia hebben wij vermeden, evenals subjectieve beschouwingen over de vraag stukken, die zich bij de beschouwing van ons onderwerp in ontstellende mate opdoen, als daar zijn: de verschillen tusschen het gesmeerde en het ongesmeerde broodje, het met de machine of het mes gesneden vleesch, de croquet met de vingers of met de vork genuttigd, de juiste houding van het lichaam bij het nuttigen van den augurk an sich en het aanreiken daarvan door den restaurateur. Hier doet zich de vraag voor of het ver kieslijker is dat dit geschiedt met een houten potlepel of tusschen duim en wijsvinger. Wij persoonlijk hellen tot'de laatste op vatting over. Epiloog. Ik heb deze beschouwing .?ik vlei mij dat het de eerste is van dezen aard over dit belangrijke onderwerp ooit geschreven ter fine van advies willen laten lezen aan den zoon van mijn germain-neef I. Henri a'Costick, den jongen charmeur Frederik Hendrik Willem Friso Costick van Wadenoijen. Dit uit hoofde zijner afstamming. Hij heeft deze evenwel wonderlijkerwijze verloochend door te zeggen: Hoe zou ik daar verstand van hebben?"

De Groene Amsterdammer Historisch Archief 1877–1940

Ga naar groene.nl