Historisch Archief 1877-1940
Het goede leven van Oom Nardus
^^ . ? .. t ?!?? _
Almanak 1932
45
19 December 1931
Teekening door B. van Vlijmen
\ ri\*~/
V
Wanneer Uw haard U verwarmt en ver
kwikt en buiten een teer-wit sneeuwkleed
de aarde bedekt
Wanneer de kerstzon straalt in blauwe
lucht en klokken een lied beieren van
Vrede op Aarde"
Wanneer de ontbijttafel met hulst-metr
besjes U in feestelijke stemming brengt
laat dan de verrassing van
versch knappende beschuit" de stem
ming van Uw huisgenooten nog meer
verhoogen
Vier Kerstmis in Kerststemming: Begin
den dag met heerlijke, versch knappen
de Beschuit: Neem voedzame beschuit,
croquant en smakelijk, neem:
H l LLE S
BESCHUIT
Bewaar ze in nevenstaande
Hille's Beschuitbus.
gehakt (zeg: gehak) de volgende beleggings
waarden:
i. brood j e half om (pekelvleesch en lever).
2. broodje mesjogge (pekelvleesch en
kalfsvleesch).
3. broodje rauw (rauw-gehakt).
Ook wel genoemd: a. tartaar (door hoogere
standen); b. auto-ongeluk; c., overreeje.
Het broodje ad 3, kan genuttigd worden
met of zonder snippers van uien. In het
eerste geval ook genoemd: a. broodje Volks
tuintje; b. brood de la Reykade (Haagsch).
4. broodje speciaal (rauw gehakt met ei).
5. broodje Harry (specialiteit van het huis
Harry Keyl te 's-Gravenhage).
6. broodje rotzooi (plat, voor: afval).
Verder zijn natuurlijk tallooze combinaties
mogelijk.
V. Bijproducten.
Als bijproducten kent men:
i. Het ei zonder meer.
2. De mosterd (voor taxichauffeurs, bok
sers en wielrenners resp. vél mosterd).
3. Het zuur.
Te onderscheiden in:
a. een zuur zuurtje (augurk in azijn).
b, ,, zout zuurtje (augurk in pekel).
c. ,, nieuw zuurtje (versche komkom
mer).
d, ,, stukkie komkommer.
e. ,, portie uien.
4. de croquet (los, met de handen of vast,
op het bordje;).
Te onderscheiden in:
a. de garnalencroquet (alleen in
ariogermaansche omgeving verkrijgbaar).
b. de vleeschcroquet.
Weer te onderscheiden in: I. brokken cro
quet; II. draden croquet; III. meel cro
quet.
5. de schijf annanas (kortweg en gemeen
zaam schijfje" geheeten).
6. de bolus of bole.
)yHoe zou ik daar verstand van hebben/99
Te onderscheiden in: a. gember b.; b.
sucade b.; c. orgeade b.
7. de taartpunt.
Te onderscheiden in: a. appel't.p.; b.
pruimen t.p.; c. boter t.p.
8. het slaatje.
Te onderscheiden in: «. haring s'je. b. hu
zaren s'je; c. garnalen s'je; d. vruchten
s'je.
VI. Algemeene nabeschouwing.
Wat wij hierboven hebben uiteengezet is
van louter wetenschappelijken aard.
lmponderabilia hebben wij vermeden, evenals
subjectieve beschouwingen over de vraag
stukken, die zich bij de beschouwing van
ons onderwerp in ontstellende mate opdoen,
als daar zijn: de verschillen tusschen het
gesmeerde en het ongesmeerde broodje, het
met de machine of het mes gesneden vleesch,
de croquet met de vingers of met de vork
genuttigd, de juiste houding van het lichaam
bij het nuttigen van den augurk an sich en
het aanreiken daarvan door den restaurateur.
Hier doet zich de vraag voor of het ver
kieslijker is dat dit geschiedt met een houten
potlepel of tusschen duim en wijsvinger.
Wij persoonlijk hellen tot'de laatste op
vatting over.
Epiloog.
Ik heb deze beschouwing .?ik vlei mij
dat het de eerste is van dezen aard over dit
belangrijke onderwerp ooit geschreven
ter fine van advies willen laten lezen aan
den zoon van mijn germain-neef I. Henri
a'Costick, den jongen charmeur Frederik
Hendrik Willem Friso Costick van
Wadenoijen. Dit uit hoofde zijner afstamming.
Hij heeft deze evenwel wonderlijkerwijze
verloochend door te zeggen: Hoe zou ik
daar verstand van hebben?"