Historisch Archief 1877-1940
Zoete most ^-volksdrank
Prof. A. M. Sprenger
'ï*i#&*m!$!$&i»i& > * , ??
l|lr^ n ?
Het malen der appels
Zoete most" lijkt een Germanisme, want in
Dnitschland noemt men op allerlei wijze steriel
gemaakt vruchtensap Süszmost", Ik heb echter
geen, betere aanduiding kunnen vinden voor den
drank, waaraan ik hoop, dat het Nederlandsche
volk de voorkeur zal gaan geven boven welken
anderen drank ook. De uitdrukking zoete most"
is zuiver Nederlandsen en werd reeds voor langen
tijd gebruikt. Schreef Vader Cats niet:
Geef kind'ren lekkernij en vrouwen zoete most
wat op de tonge brandt, is rechte mannenkost.
Maar de tijd van Cats is niet onze tijd en de
zoete most van Cats is niet de drank, waarvoor
wij propaganda maken. Wij willen onder zoete
most" verstaan, sap uit versche vruchten geperst,
en van troebel makende stoffen en lagere organis
men ontdaan, zonder dat verandering werd ge
bracht in de samenstelling. Flüssiges Obst" zegt
men in Duitschland, een karakteristieke benaming,
waarmede men hoofdzakelijk wil aanduiden, dat
de drank enkel stoffen bevat, die ook -vóór het
persen in de vruchten voorkwamen.
Aan zoete most" hebben wij een engere
beteekenis toegedacht dan aan het Duitsche woord
Süszmost" wordt gegeven. Wij wenschen alleen
dien drank zoete most" te noemen, welke steriel
wordt gemaakt door middel van de
Entkeimungsfilter" (uitgevonden door Dr. F. Schmitthenner
en in den handel gebracht door de firma Seitz te
Kreuznach), dus zonder pasteurisatie te hebben
ondergaan. Onder Süszmost" verstaat men sap
pen, die op welke wijze ook geconserveerd zijn.
De aanduiding van steriel gemaakt vruchtensap
met een fantasienaam achten wij niet op zijn plaats.
Hoogstens verdient het aanbeveling de variëteiten
van vruchten te vermelden, waaruit de zoete most
wordt verkregen. i<_" £ .
Het publiek is beu van al die nietszeggende,
fraaiklinkende namen, waarmede men tegenwoor
dig verschillende voedingsmiddelen aanduidt en
die geen waarborg geven voor de zuiverheid van
den inhoud.
Met deze inleiding hoop ik de zoete most" bij
de lezers van dit artikel te hebben geïntroduceerd
en wil thans iets vertellen over de bereiding.
De vervaardiging van sterielgemaakte
vruchtensappenhad in Nederland vóór het jaar 1932 zoo goed
als niet plaats, maar wel was dit het geval in vele
andere staten van Europa en in Amerika. Toch is
het gebruik van vruchtensappen zeer oud. Naar
overlevering dronken reeds de oude Egyptenaren
het uitgeperste sap van druiven. Later deed men
dit op vele plaatsen buiten Egypte en behalve
druiven bezigde men dan nog andere vruchten als
men gedurende de zomerhitte een verfrisschenden
drank wilde bereiden. Men wenschte het hierbij
echter niet te laten en verlangde ook in de seizoe
nen, waarin geen versche vruchten te verkrijgen
waren naar een aangenaam verfrisschingsrriddtl.
Zoo is men er toe gekomen om sappen te sten
iseeren. Het is bekend, dat Appert, een apotheker,
in het begin van de vorige eeuw vruchtensappen
op deze wijze conserveerde. Ook zal men in dien
tijd wel reeds sappen hebben ingedikt of door toe
voeging van suiker steriel hebben gemaakt. Ver
volgens heeft men de scheikunde te hulp geroepen
en is men gebruik gaan maken van chemische stof
fen, die de ontwikkeling van lagere organismen
tegengaan, zonder groote schade teweeg te bren
gen aan het menschelijk lichaam na het gebruik
der behandelde producten.
Na 1860 pas kon gepasteuriseerd worden en dit
pasteuriseeren is thans een der meest gebruikte
methoden geworden om most te conserveeren.
Reeds in 1877 bracht een wijnhandelaar Georg
Wetterhahn (zie Dr. Mehlitz, Süszmost} op
flesschen gepasteuriseerde most van druiven in den
handel. Omstreeks 1896 gaf de bekende
Zwitsersche geleerde Muller?Thurgau een methode aan
om mosten langs industrieeleri weg te vervaardi
gen en beval het gebruik van dezen drank sterk
aan. Men heeft naar hem geluisterd en het is ge
bleken, dat hij een goed inzicht had in de behoefte
van het toenmalige publiek. De techniek is
ondertusschen voortgegaan met het verbeteren van het
product en thans zijn wij zoover, dat duizenden
en nog eens duizenden H.L. most, maar nu niet
alleen in gepasteuriseerden vorm fabriekmatig
bereid worden. De methode van Schmitthenner
om sappen steriel te maken door middel van een
filter is bezig de oudere manier te verdringen. Of
andere methoden deze weer op hun beurt zullen
verdringen weten wij niet, wel worden reeds enkele
nieuwere bereidingswijzen aanbevolen, maar het
onderzoek heeft nog jiiet uitgemaakt, dat deze
beter zijn. Voorloopig maken wij in hoofdzaak
propaganda voor de bereiding van most langs den
z.g. kouden weg (v. Schmitthenner). omdat dit
de eenige manier is, waarbjj het optreden van
een kooksmaak wordt vermeden en de
bestanddeelen van het plantensap onveranderd blijven.
Dit is niet het geval met het pasteuriseeren.
Hiermee willen wij niet zeggen, dat het pasteuri
seeren onder alle omstandigheden af te keuren
is, maar toch achten wij de methode niet zoo goed
en willen den op deze wijze verkregen drank ook
geen zoete most" noemen. Een goede aanduiding
daarvoor zou zijn ..gepasteuriseerde most".
Persen der gemalen appels
Htt gebruik van vruchtensappen nam in het
ouitenland groote afmetingen aan in den tijd,
kort na den oorlog, toen de strijd tegen den alcohol
sterk ondersteund werd door de jeugdbeweging.
De erkenning van de groote waarde van vitaminen
en onveranderde voedingszouten in het voedsel
heeft medegeholpen om de nieuwste bereidings
methoden, waarbij deze stoffen onveranderd
bewaard blijven, ingang te doen vinden. De in
dustrie begint zich hiervan meer en meer te
bedienen.
Het is moeilijk verklaarbaar, dat deze feiten,
die toch ook in Nederland bekend waren geen
aanleiding hebben gegeven tot het bereiden van
zoete most", terwijl daarentegen de limonade
industrie zich zeer uitbreidde. Misschien moeten we
het toeschrijven aan de afwezigheid in Nederland
van minderwaardige fruitsoorten. De prijs van ons
fruit kan een belemmering zijn geweest, maar
daarmede is niet alles verklaard. Al hebben wij
over het algemeen betere variëteiten dan men in
het buitenland op het platteland aantreft, wij
hebben toch elk jaar de beschikking over gevallen
vruchten en fruit van mindere kwaliteit afkomstig
van plm. 40.000 II.A. appel- en perenboomgaard en
over plm. 4.000.000 I,g. 2e kwaliteit druiven.
(Slot op pag. 18)
\t
i".