Historisch Archief 1877-1940
De Groene Amsterdammer van 18 Februari 1933
N o. 2907
Een onmisbare hulp bij de
spijsbereiding
M. Wittop Koning
Vleeschextract
Toen omstreeks het midden van de vorige eeuw
de beroemde Duitsche scheikundige Justus von
Liiebig een procédéuitdacht om bouillon in te
dampen en te verduurzamen, heeft hij
waarschynIqk niet vermoed, hoe het artikel dat onder den
naam van vleeschextract" in den handel kwam,
mettertijd zou worden gerangschikt onder de vrij
wel onmisbare hulpmiddelen voor de huisvrouw.
Het was toen min of meer een luxe-artikel
het is thans een ingrediënt, dat in elk kruideniers
boekje om den zooveel tijd wordt opgeschreven en
dat in elke provisiekast zijn eigen plaats in
neemt.
"Gevolg gedeeltelijk van de tijdsomstandigheden,
gedeeltelijk van de onvermoeide pogingen der
fabrikanten tot perfectionneering van het
productVan de tijdsomstandigheden.
Immers, wie onder het oude régime van het
kolenfornuis gewend was bouillon te trekken,
die bestelde het daarvoor benoodigde vleesch,
zette dit op met de vereischte hoeveelheid water
en liet het volgens voorschrift trekken, zachtjes en
lang".
Het vuur brandde toch, een achteraf-plek je op
de fornuisplaat was gemakkelijk te vinden: het
brandstofverbruik onderging op die manier ter
wille van den bouillon niet de minste stijging, en
evenmin was er kans, dat de bouillonpan een plaats
zou innemen, die eigenlijk voor een ander gerecht
moest worden, bestemd.
Die toestand veranderde, toen allerwege het
gas in de plaats trad voor de kolen. Gedurende
een uur of vier een gaspit in gebruik nemen voor n
gerecht dat bleek ten eerste duur en ten tweede,
als gevolg van de meer beperkte ruimte, lastig;
nog daargelaten het feit, dat aan werkelijk zacht
jes" trekken niet altijd de hand kon worden ge
houden. Vooral niet in den eersten tijd, toen spaar
brander en sudder "brander hun intrede nog
niet hadden gedaan, en de geur van den bouillon
door het harde koken der vloeistof vaak meer in
de keuken dan in de pan te vinden was.
Is het wonder, dat de huisvrouw niet lang noodig
had om in geestdrift te geraken voor het
vleeschextract, dat haar binnen enkele minuten den
gewenschten bouillon verschafte?
De tijdsomstandigheden o.a. in verband met
beperking van personeel wekten verder meer en
meer in de huisvrouw het verlangen naar effi
ciency": als een gerecht bereid kan worden in
een kort tijdsbestek, waarom dan vastgehouden
aan een bereidingsduur van uren?
De vleeschsoep met den kortsten kooktijd
de pouletsoep met vermicelli zal, gesteld al, dat
de poulet spoedig bereikbaar is, niet binnen ander
half uur gereed zijn: een vermicellisoepje van
vleeschextract daarentegen vraagt niet meer dan
een half uur.
Dezelfde opmerking kan gemaakt worden in
verband met verschillende sausjes. Een vóór
schoteltje of een lunchgerecht van gehalveerde
hardgekookte eieren met een kerry- of een
mosterdsaus; van gekookte macaroni of rijst met een toma
ten- of een kaassaus; van een groenterestje
Brusselsen lof, bleefcselderij met een
bouillonsaus. ... het zijn alle gerechten, waarvoor w*, in
hoofdzaak de benoodigdheden altijd in voorraad
hebben, en waarvan de smaak met behulp van het
opgeloste bouillonblokje zeker niet zal lijden door
den korten bereidingstijd.
Bijna zouden we in dit opzicht van efficiency
maatregelen den puren" bouillon vergeten. Toch
behoort ook die in hetzelfde lijstje thuis en wel op
de allereerste plaats: immers, juist om den bouillon
op zichzelf, den drink-bouillon" is de fabricatie
van vleeschextract indertijd begonnen.
En nu is het geen verwijt, dat ik tot alle
Hollandsehe huisvrouwen zou willen richten (het present
company excepted" laat ik graag gelden!),
maar er bestaan bouillon-treksters, die het aan
vleesch bestede geld niet productief weten te
maken in den afgeleverden drank: haar brouwsel
hangt min of meer ^an het toeval af. Voor haar
is het een zegen, dafrde fabriek een volgens be
proefde methodes bereid artikel verschaft, waar
van het effect altijd goed is. ... mits de gebruiks
aanwijzing nauwkeurig wordt in acht genomen.
Onder de tijdsomstandigheden die onwillekeurig
hebben bijgedragen tot het populariseeren van
vleeschextract, valt ten slotte te noemen de
drang naar bezuiniging", die het terrein van de
huisvrouw tegenwoordig zeker niet ongemoeid laat.
't Spreekt vanzelf, dat onze in de keuken
getrokken bouillon zelfs al zijn op 't oogenblik
de vleeschprijzen niet hoog in prijs nooit zal
kunnen concurreeren met een in 't groot gefabriceerd
vleeschextract, afkomstig uit streken waar men
over enorme vleeschvoorraden tegen zeer lagen
prijs beschikt.
Een eenvoudige berekening ter illustratie.
Wij bestellen voor l L. drinkbouillon" l pond
vleesch a f 0.50 (een zér lagen prijs!) en we zullen
dan voor elk van de 8 kopjes die uit deze hoeveel
heid kunnen geschonken worden dus ongeveer
6 ets moeten rekenen, zonder het brandstofver
bruik mee te tellen. We gebruiken per bouillonkop
n Maggi-blokje en we bereiken hetzelfde resultaat
voor 2x/2 ets.
Eerlijkheidshalve moet ik hier even wijzen op
het uitgetrokken bouillonvleesch, dat we als bij
product overhouden en dat zeker niet als geheel
waardeloos mag worden beschouwd. De schoteltjes
echter, die we er van zouden willen bereiden,
veroorzaken uit den aard der zaak weer uitgaven
voor de verschillende benoodigdheden, die er geur
en smaak aan moeten meedeelen.
* *
*
Krijgen we uit deze voorbeelden den indruk,
dat de tijdsomstandigheden niet vreemd zijn aan
de populariseering der vleeschextracten, voor een
zeer groot deel is de algemeene waardeering
dezer producten mede een gevolg van het streven
der fabriek, om steeds voeling' te houden met de
wenschen der afnemers, zelfs waar deze onderling
van elkaar mochten verschillen.
Zoo mogen b.v. in het groeibedrijf de restau
rants vloeibare vleeschextracten misschien
gemakkelijk zijn... . voor de huisvrouw is het veel
handiger, als ze de precies op maat verdeelde
blokjes tot haar beschikking heeft, geheel pasklaar
voor den in Nederland gebruikelijken bouillonkop
met zijn 1.5 d.L. inhoud.
Oaan de wenschen tot vereenvoudiging nog
verder, en wil men zelfs het bewerken van den
bouillon tot soep uitschakelen ?
Ook die mogelijkheid is door den fabrikant
onder de oogen gezien. Het vleeschextract, dat
anders tot blokjes of tot korrels wordt verwerkt,
verschijnt voor dit verder strekkende doel in
combinatie met de diverse ingrediënten, die bij een
rechtgeaarde soep behooren: de bindmiddelen,
de smaakgevende stoffen, enz.
De gebruiksaanwijzing geeft eenvoudig de
hoeveelheid water aan, waarmee het tablet" tot
soep zal worden gekookt. ... en het gerecht komt
in orde zonder eenige eischen te stellen aan de
culinaire begaafdheid der kookster. De bereidings
tijd neemt gewoonlijk niet meer dan V2 uur in
beslag, en wat de onkosten betreft.... tegen een
prijs van ongeveer 5 ets per bord kan niemand
bezwaar hebben !
J. D. STRUIJS & Zn.
Tel. 37906 -Amsterdam - Prinsengr. 837
Begrafenissen
(naar verkiezing met auto's en rijtuigen)
Crematie en Transporten
van uit alle plaatsen
N.V. Meubelmagazijn Eden*'
Molsteeg ~~ Amsterdam
BOEKENKASTEN
j?W. H. POLMAN TUIN
l OVERTOOM 526 * Telefoon 82660
f Begrafenissen - Transporten - Crematies
BEGRAFENISVEREENIGINQ
SAX J r.
AMSTERDAM Z (Hoofdkantoor)
P. C. Hooftstraat 38
Tel. 20341 2425O
BUSSUM (Bijkantoor v/h Qool)
Brinklaan 138
Telefoon 2275
BEGRAFENISSEN - CREMATIE - TRANSPORTEN
BELANGRIJKE KUNSTVEILING
L
R. W. P. DE VRIES
A. G. C. de Vries)
AMSTERDAM ?
P.W.P. DE VRIES
SINGEL U16 T
AMSTERDAM l
SINGEL 146
GRAVURES EN ETSEN van de 15de tot
de 19de eeuw. Verzameling van een
Belgisch Kunstliefhebber;
OUDE EN MODERNE TEEKENINGEN
TOPOGRAPHIE van Amsterdam enz.
Kijkdagen Zaterdag 18, Zondag 19 en Maandag
20 Februari a.s. van 10?4 uur.
Veiling: Dinsdag 21, Woensdag 22 en Donderdag
23 Februari a.s., des middags 2 uur en des
avonds 7J uur,.
Catalogus 1394 nos., met ca. 50 reproducties f 1.