Historisch Archief 1877-1940
II
DE IDEALE KEUKEN
Machinekamer van het gezin
Mode/keuken te Auderghcm (België)
architckt L H. de Koning. Goed
gelegen aanrecht f n gootsteen,
doorgeefkast naar de eetkamer, gestan
daardiseerde kasten, glazen,
voorraadschuren.
EEN gezin is een bedrijf dat
zichzelf produceert. Deze uit
spraak moge paradoxail lijken,
toch benadert zij de werkelijkheid, die
immers in de dagelijkse gang van
zaken een ononderbroken productie
proces te zien geeft met als product,
als uiteindelijk doel, het gezinsleven
?/elf, dat elke dag opnieuw wordt ge
schapen om zijn inhaerente waarden
diéver uitgaan boven de voeding en
huisvesting van een aantal familie
leden. Het gezin wordt gefinancierd
door de kostwinner(s), het verwerkt
evenals elk ander bedrijf grondstoffen
en energieën, en evenals elk ander
bedrijf kent het de machinekamer,
de plaats waar de kracht wordt opge
wekt die de werktuigen in beweging
houdt in dit geval de keuken. Maar
er is een groot verschil tussen de
gezinskeuken en de machinekamer van
een ondernemend bedrijf, terwijl deze
laatste natuurlijk zo rationeel moge*
lijk is gekonstrueerd met het doel om
elke verspilling zo veel mogelijk te
voorkomen zijn de meeste gezinskeu
kens tamelijk onverschillig en onlo
gisch gebouwd. Dit feit heeft de aan
dacht getrokken van de kringen die
hier in Holland efficiency voor de
huishouding bepleiten, een streven,
dat, naar ik meen, zijn oorsprong
vindt in Amerika en dat
langzamerliand in alle andere landen Voorstan
ders heeft gevonden. Er is clan'ook
LEVERT MEUBELEN
STOFFEN - TAPIJTEN
EN VERSIERINGEN
op het ogenblik een boekje in voor
bereiding waarin enkele Nederlandse
architekten in samenwerking met een
vooraanstaand persoon uit de huis
houdelijke beweging de aandacht van
de woningbouwers op het tot nu toe
ten onrechte verwaarloosde terrein
van de keuken %ullen trachten te ves
tigen en waaraan tal van de volgende
gegevens ontleend zijn.
Practische wenken
Op zoek naar de ,.ideale keuken"
de keuken die de grootste besparing
van tijd, geld en energie mogelijk
maakt vinden wij in de spoorwegen,
boten, vliegtuigen en luchtschepen,
keukens die het ideaal het dichtst be
naderen. Hier is men immers gedwon
gen om zich, door de beperkte plaats
ruimte waarin dagelijks ontelbare
menu's en vele gerechten a la carte
moeten' worden gereedgemaakt, extra
goed rekenschap te geven van de
meest praktische keukeninrichting,
en hier wordt dan ook vaak do grootst
mogelijke arbeidsbesparing bereikt.
Het tegengestelde aspekt biedt het
grtis van de Amsterdamse keukens,
die niet alleen in arbeiders- of
middenstanilswoningen maar ook in luxe
woningen op Vaak onverklaarbaar
onpraktische manier zijn ingericht.
Zo is er steeds onvoldoende
aanrechtruimte, onvoldoende verlichting en
onvoldoende ventilatie (de ramen zijn
te klein of kunnen niet voldoende wor
den geopend, n het ventilatieluikje
is meestal dichtgespijkerd in verband
met de tocht!), de kasten zijn vaak
zo hoog dat men er slechts met moeite
bij kan; en, wat het ergste is, nergens
in huid is er een plaats om de was te
doen, zodat ook dit werk in de keuken
moet gebeuren, wat natuurlijk zeer
onhygiënisch is en het bezwaar
vanh.pt in het algemeen toch al grote
plaatsgebrek aanzienlijk verhoogt l
Deze zeer in het oog vallende ge
breken hebben in een goede keuken
geen recht van bestaan. Maar er zijn
minder voor de hand liggende denk
beelden, die in een goede keuken even
eens toepassing zouden moeten
vinden. Zo moet de aanrecht. niet
alleen ruim zijn maar ook praktisch
gelegen aan beide kanten van'de goot
steen, zodat het vuile vaatwerk aan
de ene kant van de gootsteen kan wor
den opgestapeld, daarna afgewassen.
en aan de andere kant van de goot
steen gedroogd, waarna het in een zeer
dichtbijgelegen kast dient te verdwij
nen. Behalve de bekende doorgeef
luiken kunnen
ook doorgeef kas
ten worden ge
bouwd, waarin
men servies en
tafelsere i zowel
van de kant van
de keuken als van
de kant van de
eetkamer kan be
reiken. Voor de
ar beiderskeukeh
is een goede
vondst de glazen
muxir tussen keiu
ken en woonruim
te die het de huis
vrouw mogelijk
maakt om onder
het koken een
oogje op haar
kinderen te hou
den, en die voor
dit doel geschikter
is dan een open
staande deur die
de etensdampen
ongehinderd in
de woonruimte
laat doordringen
en bovendien het
funeste
eten-inOPVOEDING
D K belangstelling in opvoed
kundige kwesties bij het grootc
publiek in de na-oorlogschu
jaren was een opmerkelijk verschijn
sel: in n opzicht verblijdend, in
ander opzicht niet. Want altijd is
het zoo, dat er in bloeitijden aan op
voedkundige vragen weinig of geen
aandacht wordt besteed; het gaat
goed, zooals het gaat. Als de afgang
komt in het oude Griekenland, dan
lezen we pas van opvoedings- en
schoolvragen en dit verschijnsel zien
wij zich telkens herhalen. De gróote
paedagogen werden aangehoord in
tijden van beroering en moreel verval:
in tyden van bloei kwamen zy nauwe
lijks aan het woord.
Zoo kunnen wij de belangstelling
voor paedagogische lezingen en lec
tuur, in cursussen, schoolmethodes en
adviesbureaus opvatten als een onder
deel van deze enorme geestelijke
crisis, die slechts te vergelijken is
met een periode in de geschiedenis,
Voorafgaand aan het Christendom.
Evenwel deze belangstelling is
sterk dalende, graadmeter voor een
andere constellatie: en de geestelijke
crisis is overweldigender dan ooit:
duidelijk zichtbaar is voor iedereen
de strijd op alle fronten de strijd
om nieuwe levens waarden.
de-keuken bevordert. Prachtige mo
gelijkheden bieden verder de
p
standaardiseerde keukenkasten, waar
van de maten zorgvuldig zijn bere
kend en dus de beste waarborg bieden
voor geschiktheid voor het gebruik,
terwijl deze gestandaardiseerde elemen
ten op grote schaal gefabriceerd kun
nen worden wat een zeer lage prijs ten
gevolge heeft; bij de gestandaardiseerde
kasten horen velerlei onderdelen, even
eens op grote schaal geproduceerd.
met de hulp waarvan men zijn kasten
op elke gewenste manier kan gebrui
ken: zulke onderdelen zijn b.v.
wijnrekken, laden voor tafelgerei, plan
ken voor pannenkasten,
vruchtenroosters, etc. Voor het bewaren der
ingrediënten zijn het meest aan te
raden de glazen Schuiven die reeds
veelal gebruikt worden; rnen vermijdt
hierdoor het tijdrovende onderzoek
vóór de bestellingen bij den kruidenier
daar men immers inet ón blik in de
doorzichtige laatjes de stand der voor
raden nauwkeurig bepaalt. Als ver
lichting voldoet meestal een goede
IN HOLLAND
AVe moeten dus een ander stadium
van dezen strijd zijn ingetreden, en
ilan dringen zich twee vrageh op:
is hier do schuld een algeheele moe
heid van een ongeloof aan cultuur
waarden, een alles doordringend pessi
misme, of heeft de paed»gogi<?>k zelve
misschien teleurgesteld? Op
beidtvragen zal het antwoord bevestigend
moeten zijn. Met de ee»ste kunnen
wij ons verder niet bezighouden
maar met de tweede des te meer.
Want de kinderen, onder de zege
ningen der nieuwe, opvoedkundige
ideeën gioot geworden, zijn nu vol
wassen: men aanschouwt de vluchten
van den arbc-id. K u nu is <-r wel in
alk- tijdon door de ouderen over de
jongeren gi-khwigd knorrigheid
van den ouderdom i-u idealiseren
van c-igcMi jeug.l zijn er niet vreem-l
;uiii óóu klacl't is toch uu wel zóó
algemeen, dat men haar \vi-l ei-kenn^n
moet: slapte bij de jc-ugd en
ino«ilijklioid om zich to schikken: hieraan,
«f eigenlijk alleen aan liet eerst t.', i;-'
«Ie 'werkloosheid onder d t- jongeren
maar voor een klein gedeelte schuld.
l'ïeze klacht hoort men. op werkplaat
sen, in scholen, van professoren zoowel
van leiders van opvoeditv'stehuizen.
Zonder dat het berc'denoeid wordt.
stellen veel jongeren zelf hun toe
lamp in het midden van het plafond
die diffuus licht verspreidt; waar do
keuken voor deze verlichting te groot
is moeten boven fornuis, gootsteen
en tafel lichten worden aangebracht.
Natuurlijk moeten vloeren en wanden
van goed schoon te maken materiaal
zijn gemaakt, terwijl verchroomdc
kranen e.d. veel poetswerk besparen.
En waar nog niet voor centrale
warmwatervoorziening is gezorgd moet bo
ven de gootsteen plaats zijn voor een
geysertje.
Er bestaan tal van vernuftige uit
vindingen voor de keuken, die om
economische redenen nog niet of
slechts zeer zelden zijn verwerkelijkt.
Als voorbeelden noem ik hier de cen
trale vuilnisafvoer, die nog steeds een
groot probleem is, de centrale koel- .
inrichting die op de wijze van de cen
trale verwarming aan de koelkasten
van elk keukentje koude distribueert,
en de drooghokken van geperforeerde
betonplaten, door een Frans architekt
te Drancy gekonstrueerd, die het
metgelijk maken om de was onzichtbaar
aan de buitengevel te drogen. Ook op
het gebied van de keuken werken de
technici onvermoeid, ook .hier.'wordt'
voortdurend door nieuwe vindingen
het reeds bereikte in waarde vermin
derd en afgebroken. Een aardige illus
tratie van dit feit is de fornuiskwestie,
waarover door deskundigen en belang
hebbenden verwoed wordt getwist.
Op het Amerikaanse
,,llot-Point"iornuis van 'de General Electric kan
men automatisch koken, doordat de
stroom zich vanzelf uitschakelt op het
vuur waarop de spijzen gaar zijn, dat
dooi» een bijbehorend klokje wordt
aangewezen.
In Nederland wordt de keuze tussen
gas en electricitcit uitsluitend bepaald
door het plaatselijk tarief, terwijl de
relativiteit van deze controverse ten
slotte nog wordt geaccentueerd door
enige Scandinavische uitvindingen, die
liet verguisde cokes-fornuis en het
ouderwetse petroleumkaeheltje in
?volmaakte vorm in ere hebben her
steld ! ELLEN KAHN
Amsterdamse volkskeuken. Nijpend
plaatsgebrek, nog vergroot door de
wekelijkse was.
\\
ABONNEMENTSPRIJS
VAN
DE GROENE"
per jaar:
Nederland -....? 10.
Indië(Zeepost) 10.
,. ,. (mail) . . 13.50
Argentini
Belgi
Duitschland
Egypte
Frankrijk
Griekenland
Oostenrijk
Spanje
Tsjecho SlowaCije
Zuid-Afrika
Denemarken
Itali
Noorwegen
Zweden
Engeland
Zwitserland
Amerika
Australi
Azi
O
u
v
c
4)
? 11.50
f 13.50
IGEROifZTLMETA)
VLfAVRIJ
DOOR EN DOOR
Vervaardigd van
hetzelfde materiaal
als het bekende
Zilmeta tafelzilver
Schaf U zoo'n Zilmeta keukeninrichting aan!
k Panne^n. vergiet en melkkokers en niet te vergeten een degelijk stel
keukenlepels, alles vervaardigd van Zilmeia, Het onovertroffen Gero-metaal.
Zilmeta is zilverwit, door en door vlekvrij. onaantastbaar voor zuren,
zouten en mosterd, zeer gemakkelijk in het onderhoud en onverslijtbaar.
Super-hygiënisch dus, temeer daar schillers, bij gebruik van Zilmeta. niet
in de spijzen kunnen voorkomen. Bovendien beteekent Zilmeta
keukengerei een blijvende besparing.
Leett hierover de brochure .;Zilm*U keuk*nger«t". verkrijgbaar
hij da Gerofabrlek U Zeil» en «He goede zitten op dit gebied.'
Keukengerei
Z
PAG. l" DE GROENE N6. 299
.-t ;?
\\
P :
n
\
PAG.ri8_DE GROENE Ne. 2996'