Historisch Archief 1877-1940
en vro
DE VOEDING DER ERKENDE VIOIIW
eved
GEZONDHEID is de grootste
schat" zegt een bekende
zegs.:: ? ?
wijze en speciaal voor de in
bedrijf en beroep werkende vrouwen
kan men daaraan toevoegen, dat ze een
niet te onderschatten bezit uitmaakt
in den tegenwoordigen tijd, althans van
diegenen, die zich moeten handhaven
door haar prestaties. Een onderdeel,
en een zeer belangrijk onderdeel voor
het verkrijgen of behouden van een
goede gezondheid vormt, naast een
voldoende hoeveelheid slaap, een goede
voeding.
Dat heeft de menschheid altijd wel
min of meer bewust geweten. Zegt de
Bijbel al niet, dat de mensen moet eten
om te leven, (maar niet leven om te
eten) ? Zeer bewust is men zich ervan
geworden door de ontwikkeling der
wetenschap, die de principes der
voed;ng aan het licht bracht. In de laatste
halve eeuw is daarop de praktische
toepassing gevolgd. Het eerst werd dit
gedaan door de legerautoriteiten in
verschillende landen en zij deden dat
om over physiek zoo krachtig mogelijke
troepen te kunnen beschikken, die in
den strijd het meest waard zijn. De
werkende vrouw, die in den tegen
woordigen tijd veel aanvallen" op
haar positie heeft te verduren, zou hier
aan een voorbeeld kunnen nemen l
Maar is het nu wel noodig om aan
die voeding zooveel aandacht te be
steden? Ieder weet immers wel, wat
hij of zij eten moet en eeuwenlang
hebben de menschen zonder kennis van
voedingsproces, voedingsmiddelen en
voedingseischen zich in stand gehouden.
Dit is stellig juist, maar er is het een
en ander veranderd. In het besloten
gezinsleven van vroeger werd een
voedingswijze toegepast, die was ont
staan door de van geslacht op geslacht
verkregen ervaring. Deze ervarings
voeding" kwam ook in groote trekken
overeen met de naderhand gevonden
theorieën.
Een groot deel der werkende vrou
wen leeft echter niet in gezinsverband.
Dikwijls verzorgt zij ook haar middag
maal zelf na beëindiging der
dagelijksche werkzaamheden. Dit brengt
in den regel mede, dat zij haar warme
maaltijden zoo vlug mogelijk gereed
wil hebben. Liefst moet er weinig werk
aan zijn: de dagtaak vroeg al voldoende
van haar werkkracht en voor ont
spanning wil men toch ook graag wat
energie overhouden.
Aangenomen dat de maaltijden ge
regeld genomen worden, dan kan er
toch ongemerkt een afwijken van de
geijkte voeding in een bepaalde richting
ontstaan. Men maakt gaarne een ruim
gebruik van geraffineerde voedings
middelen als rijst, macaroni, biscuits,
wit brood, suiker enz., tegen welker
gebruik op zichzelf geen bezwaar be
staat, doch die gecompleteerd moeten
worden. Ten deele kan fruit hiervoor
dienen, doch niet geheel.
Kennis van de principes der voeding,
die een bekend physioloog voor ieder
mensch noodig vond, zou hier inder
daad geen overbodige weelde zijn.
Het fundament, waarop deze voe
dingsprincipes zijn gebouwd, wordt
gevormd door twee uit de natuurkunde
bekende Wetten, nl. de wet van het
behoud der stof en die van het behoud
der energie. De eerste leerden we in
onze jeugd met behulp van het rijmpje :
stof kan niet uit niets ontstaan en
stof kan niet verloren gaan". Dit wordt
toegepast op het menschelijk lichaam:
het verliest dagelijks stoffen, die er een
noodzakelijk bestanddeel van vormen
en aangezien deze niet uit niets in het
lichaam worden gemaakt, moeten ze
van buitenaf worden toegevoerd.
Voor een belangrijk deel geschiedt
deze toevoer door middel van de voe
ding. Nu zou men denken, dat de zaak
dan eenvoudig is; indien wordt onder
zocht wat het lichaam verliest en hoe
veel dit is, dan kan gezorgd worden,
dat deze stoffen in die bepaalde hoe
veelheid er weer aan toegevoerd wor
den. Inderdaad is hierover van enkele
voedsel bestanddeel en voldoende be
kend, doch van heel vele weet men
eigenlijk nog maar bitter weinig en het
onderzoek daarover is dan ook nog
in vollen gang.
Meer weet men met betrekking tot
de wet van het behoud der energie,
waarvan de geldigheid voor het nor
male lichaam na zeer uitgebreide
onderzoekingen is aangetoond. Toe
gepast op ons lichaam, beteekent deze
natuurwet, dat het lichaam in een of
anderen vorm aan energie moet terug
ontvangen, wat het aan energie in den
vorm van warmte en arbeidskracht
verloor. Bepaalde bestanddeelen van
ons voedsel leveren ons die energie,
nl. de vetten, de koolhydraten en de
eiwitten.
Een eerste voedingsprincipe is dus,
dat het lichaam uit het voedsel vol
doende warmte en arbeidskracht moet
kunnen produceeren, niet minder, maar
ook niet meer dan voldoende. Wie
minder opneemt wordt te mager, wie
meer opneemt te dik. Hoeveel dit is,
hangt van verschillende factoren af
zooals het geslacht, het lichaamsge
wicht, den leeftijd en de lichaamslengte
en van typische persoonlijke eigen
schappen en vooral ook van het soort
werk, dat men verricht.
Verder moet de dagelijksche voeding
voldoende dwitten, zouten en vitaminen
bevatten en voldoende water. Zoo
gemakkelijk als het ons valt om aan
dezen laatste n eisch te voldoen, zoo las
tig is het om den eerste op te volgen. De
natuur heeft ons nl. een nooit falend
gevoel voor de juiste behoefte aan water
gegeven in het dorstgevoel. Wij voldoen
daaraan gemakkelijk en onmiddellijk.
Met de eiwitten, zouten en vitaminen
staat de zaak anders. Hier kunnen
tekorten optreden zonder dat we dat
direct merken en dan komt dus het
lichaam achterop, een euvel dat vooral
de werkende vrouw duur te staan kan
komen. Goede raad is te verkrijgen in
de vaklitteratuur, waarnaar hier moet
worden verwezen.
Dan moeten wij nog zorgei » \
voedsel, dat ons goed smaakt; ,*
lijk willen eten is geen nutV
gastronomische, doch een E ,??
physiologische eisch. n<lt
Ook moet een goede, prak-isch.
voedmg voldoende lang verzadie n
dit opzicht heeft vet vooral Vc )r'
spierarbeidsters veel beteeken ; 2
by vleesch voor haar, die mee ?
ciaal met het hoofd werken.
Tenslotte dient ons voedsel' eer
doende hoeveelheid grove bes a
deelen als zemelen, schilletjes, bv S
erwten en boonen, te bevatten. v!
groenten en vruchten verleenen c.??'
een aandeel hierin.
Wie meer wil weten over dit onde.
werp zou daarover o.m. een kleiV
boekje van prof. Wolff: Voeding
hygiëne kunnen raadplegen of een uit
gebreidere Voedingsleer" van Dr
F. A. Steensma. B. H. WENTINK
m
(Ui- e^ til.,
fe
«J
., ,.<,
'
.
J1
Onze planten
Agenda voor kamer en tuin
CACTUSSEN worden nu verpot,
als ze jonge planten zijn. Bij
oudere doen we dit om de 2 of 3
jaar. De samenstelling van den grond
is: 2 deelen bladaarde, 2 tuinaarde, i
fijne klei, x rivierzand, en wat kalk. De
rusttijd van de Cacteeën is nu over,
we gaan langzaam mér gieten en
kamerkunstmest geven.
Bemesten van den tuin kan in Maart
geschieden. Strooi i ons patentkali en
i ons superfosfaat tegelijk uit (per M2.)
en na 14 dagen, 1/2 ons zwavelzure
ammoniak. Stalmest moet worden
ingespit en dat gaat nu lastig meer.
(Najaar!)
Vaste planten, heesters en rozen
worden nog overgeplant. Plantgaten
aanwateren! Wortels flink aandrukken.
Eenjarige bloemzaden kunnen wor
den gezaaid, b.v. Lathyrus,
Slaapmutsjes, Lupinen, Leeuwenbekjes,
Afrikanen. Wie vroeg plantjes wil
hebben kan wat onder glas zaaien.
Hortensia's beginnen in Maart te
komen. Planten worden in niet te
groote warmte gezet; om de 14 dagen
bemesten en eiken dag een waterbc.
geven. Is de heele plant slap, dan hangt
men haar op, nadat zij met water
volgezogen is,
De Azalea gaat nu langzamerhand
naar de warmte en krijgt meer water.
Een enkele maal doopen in lauw-warm
water. Vroege soorten zijn al in bloei
of in knop. Niet in de volle zon zetten,
wel in het licht.
Voorjaarsbloembollen voor de kamer
worden nu opgepot.
Rozen worden gesnoeid. Een sterk
buitenoog (derde van onderen b.v.)
wordt uitgezocht en daarboven schuin
afgesneden.
Gras kunnen we in Maart gaan
zaaien. Voor iederen grond bestaat een
apart mengsel. Koop bij een vertrouwd
adres en geef uw grondsoort op I Het
zaad vermengen met roode
meniepoeder om wegpikken te voorkome/.,
Na zaaien goed aandrukken. Van ...
meeste kamerplanten is de rusttijd om.
We geven meer water en meer
kunstmest, maar denken om koude dagen
(minder en warm water)!
De moestuin wordt bezaaid. Het is
daar volop leven.
Een Clivia zal nu ongeveer bloeien
of net gebloeid hebben. Niet te warm
zetten, niet in de volle zon (verkleuren
der bloemen) en nooit op den schotel
gieten. Zaadstengel steeds wegsnijden
(helft der lengte, rest dort weg).
Voorjaarsbloembollen voor den tuin
worden nu in de border gepla?' ;
Anemonen, Crinum, Lilium,
Montbretia en Oxalis. Met de rest nog
wachten.
? G. P. BRONKHORST
PAG. 8 DE GROENE
Mtt
n nc
NIEUWS UIT DE VROUWENBEWEGING
D
jaa>
ledt
zoel
ark
stat
tot
wcn
tiek
mei.
zan.
aan
de
?T sociaal-democratische
vrouivenclubs hebben in hun jongste
wgadering besloten met al hun
?: deel te nemen aan een
onderbetreffende de inboedels van
dersgezinnen. Naast de
budget<tiek kan deze
inventar's-statis('en belangrijke bijdrage vormen
ize welvaartkunde" . Het
merk'l'ge van beide soorten statis
'i is, dat zij alleen met positieve
werking van de vrouwen
ver-ld kunnen worden, een feit,
ie heeren statistici dikwijls veel
n baart. Gelukkig is een groeiend
il huismoeders doordrongen van
aatschappelijke beteekenis van
huishoudelijk bedrijf.
;r Bond van Noorsche
Schrijners heeft dit jaar een vrouw
presidente benoemd, en wel
d Undset, die in 1028 den
.Iprijs voor literatuur mocht
ven irven.
r\
Ls
tot
raa
teit. Mary Townsend, die
gedurende negen jaar gemeente
slid van de Engelsche universi
't ad Oxford is geweest, is in
November j. l. aldaar tot burgemeester
benoemd. Zij dankt deze aanstelling
aan haar buitengewone tact en
intelligentie. Zij stelt zich voor
ingrijpende maatregelen te nemen om
de welvaart der bevolking te
'verhoogen, waarbij zij in de eerste
plaats de hygiëne en de voeding op
de scholen wil verbeteren.
T*\£ internationale
vrouwenver+-* eenigingen verleenen actieven
steun aan de jeugdconferentie, die
van 31 Augustus tot 7 September e.k.
te Genene door de Int. Fed. van
Volkenbondsvereenigingen wordt
georganiseerd. Men hoopt tot een
vruchtbare uitwisseling van gedach
ten en tot een practisch plan van
actie te komen.
"C EN van de vijf vrouwen, die te
Ei Madrid in het Parlement werden
gekozen, Mme. Julia Alvarez
(socialiste), is kortelings in het huwelijk
getreden met Mr. Amancio Munoz
de Zafra, die eveneens gekozen is,
zoodot voor de eerste maal man en
vrouw samen in het parlement
zitting hebben.
den dood van Jean Patou
'ET behoort nu eenmaal tot de
mbtelijke bezigheden van een
c.rijschen couturier, dat hij
or :iult met een waas van
geheimnig' d, met een ietwat wonderlijk
tui van fantasie en snobisme, dat
|h s( is tot legende verdicht.
M /an legendarische elementen
h ;?. leven van Jean Patou, niet
ndei fantasie bleken de berichten
er zijn dood. In de eerste
berichvürieerde zijn leeftijd tusschen
en 87 jaar, doch in de meeste
vall< ', was men het er over eens,
It de outurier totaal verarmd en in
jlslat n vergetelheid zou zijn
geHet klinkt aangrijpend, doch
wei ;elijkheid is minder
sensatio1. Prtou stierf op 49-jarigen leeftijd,
[het ppartement, dat hij in een der
^mfortabele Parijsche hotels
vooi ie; een dag of tien tevoren
h.: gedurende den arbeid in zijn
l i >g zeer selecte modehuis
aanbnc ^d, dat hij na de introductie
z in zomercollectie een korte
Jcant:~ zou nemen. Hij dacht zich
2. n dierbare en in de Parijsche
au-r. onde vermaarde race-boot in
Zi: den te gaan verpoozen. Enkele
gen .ater overleed hij aan embolie.
|Wel'.cht deed zich bij de
berichtving omtrent Patou's
levensomii; icden een verwarring voor met
vi zijn collega Poiret, die
derde-td in een allerdroevigste
situa5 ver!-, ert. Doch er zijn welbeschouwd
i hee' de Parijsche modewereld geen
contrasten denkbaar dan
ze ide autoritaire figuren: zij
ntipoden in al hun modieuze
pvatt; gen.
Patou was degene, die vooruit
t <? met elk van zijn modellen
"n volgende modieuze
variap aar duidde; Paul Poiret ziet terug:
|«j sci lijft uitvoerige mémoires, hij
zich bij voorkeur in zijn
fWnda.ne glorie uit vervlogen dagen,
toonde, ook in zijn besten tijd,
p.ur esproken voorkeur voor oude
tijlen
?t is voor alles decoratief; Patou
s. n.onumentaal, zijn creaties zijn
een voortreffelijke plastiek, hij
is-'ert de. vrouwengestalte. Hij
l'ft, die ons van de, langen tijd
?n ihaafde, te lage taillelijn
bevrijd?i bracht ons in 1928 weer de
£ lange japon, en hij wist in den
en winter met zijn
robesDE GROEN E Ne. 3068
sirenes" de gracieuze verschijning der
Parisienne opnieuw, naar den schoonen
schijn, te verlengen.
Toen hij, ongeveer zeven jaar
geleden, aan de spits der haute couture
stond en door geen van zijn collega's
werd benaderd, breidde Patou zijn
arbeidsveld uit: hij completeerde zijn
modellen met hoeden, handschoenen
en tasschen, met sieraden, parfums en
lingerie. De geurige essence, welke
hij verleden jaar ter eere van
Frankrijks grootste passagiersboot
,,Normandie" noemde, is nog steeds het
meest Parijsche van alle Parijsche
parfums.
Ook op sociaal gebied heeft Patou
veel bereikt: hij heeft de meest dras
tische verbeteringen van de arbeids
voorwaarden voor de werkkrachten
in het modebedrijf ingevoerd.
Zoo was Jean Patou de mode
kunstenaar in den besten zin van het
woord. ,,De haute couture is een vak
voor mannen," heeft hij eens ver
klaard, ,,immers wij weten het best,
hoe de ideale vrouw er uitziet." Zijn
arbeid was de meest brillante illustratie
van de in deze woorden uitgedrukte
overtuiging. WILLY LEVITICUS
^?iiimiiiiiHMHiiiiimm MlllillilllllillllilllllHlimillllimillliM
PROEVE VAN EEN MENU
i voor de werkende vrouw l
| ONTBIJT f
| Cornflakes met room of melk en |
| aardbeienjam. \
| DEJEUNER i
| Iets heerlijks, uitgezocht in een \
l cafeteria. . |
| MIDDAGMAAL - |
| Gesmoord gerecht van vleesch, f
| groenten en aardappel. Appelbot. |
2 ' ? ' -.-?. . 'S
l TOELICHTING. Bak voor den |
l hoofdschotel een ons in
dobbelsteenen gesneden lams-of
runderl vleesch in boter of vet lichtbruin, |
f voeg er reepjes wortel en wat |
| spruiten (of uien, kool enz.) aan |
| toe. |
Na een half uur stoven in een goed =
| gesloten pan gaan er wat aard- |
| appels in stukken bij en zoo |
| noodig wat water. |
l Wie niet van aardappelschillen l
l houdt, eet dit gerecht met een l
l pain de luxe broodje. |
HIIIIIIMIIIIIUIIUIIIIIIIIIIIIIIIIHIIinillllllKlIIIIMIIIilllllllllllllT
ir rtr rror-urMP Cl
bent U in Uw huis
alleen, wanneer U dit
met den
MINIMAXSNELBLUSSCHER
tegen brand beveiligt
Minimax is doelmatig
en duurzaam, dus...
GOEDKOOP
N. V. IFFA-MINIMAX
Amsterdam - Keizersgracht 179
UILKEMA
Grootste Horloge Mag.
Zwitsers anker werk
15 stenen
Chroom . . . f l 10.
Goud . . . . fl 22.
39 REGULIERSBREESTRAAT
UW CENTRALE VERWARMING
VERLANGT DE BESTE BRANDSTOF!
DAAROM: Brechcokesvan
KLEMAN-BERGHUYS,
SPUI 1.
TELEFOON 42211?42186
Was. DE GROENE juist
uitverkocht toen U er naar
vroeg ? Een goede raad:
NEEM EEN
ABONNEMENT!
ZIE DEN BON OP PAG. 19
lESJILVER
MBE
TOEKOMST BEROEP
OPLEIDING WETENSCHAPPELIJKE
HUID- EN CELAATSVERZORGING BIJ:
GRAGE BEAUTY CULT,
opjerlcht 1922 In v«l» landtn. VRAAGT
PROSP. P. C. HOOFTSTR. 145, A'DAM.
"Kom, Frcd, bedien je nog's!"
"Graag, zeg. Je weet, dat tk een
dolle liefhebber ben van een kop
Maggi5 bouillon en ook van
groenten. stamppoMen, sausen en
andere gerechten, die met dit
vleesnat rijn klaar gemaakt. De
smaak wordt er voller door, in
n woord "af"."
"Ook ik als huisvrouw profiteer
ervan, want ik bespaar me mei
Maggi5 Bouillon niet alleen veel
werk, maar ook menige toevoe
ging als vlees e. d. <
Daarom blijft mijn merk: j
Bouillon
Allén de gordel La Nóa", wettig gedep.,
volgens Dr. Pz. Glénard geconstrueerd
tot leniging en voorkoming van de door hem
ontdekte ziekte, de entéroptose, heeft door
zijn samenstelling uit een elastisch weefsel
van drie verschillende krachtzönes, van
onder naar boven afnemend, die uitwerking,
alsof bij het dragen ervan de buik met de
handen wordt opgehouden. Deze eigenschap,
noodzakelijk voor eiken steungordel, Is bij
La Néa", van blijvenden aard (zet zich
niet naar het lichaam).
La Nóa" Is dus de gordel voor diege
nen, die lijden aan verzakking van organen
In de buikholte, ook is hij een voorbehoed
middel tegen vermoeienis bij langdurig staan
of gaan, of bij beoefenen van sport. Hij zit
> gemakkelijk en kleedt slank.
Hij herstelt het figuur bij uitzetting na het
kraambed.
La Nóa", Is bij de meeste H.H. Medici bekend. Raadpleegt daarom Uw
Huisarts of speciaal-Arts, omtrent dezen gordel.
La Nóa", is voor
handen in rose en beige:
Breedte
20 cM.
25 C.M.
30 C.M.
F. 1O.6O ---- ^
-13.80 AMSTERDAM: Rihirttmt 136, LiUiehutrait 78, Roungricht 60.
16.- UTRECHT -NIJMEGEN - HAARLEM - BREDA ? TILBURG
VEILINGGEBOUW ..DE ZON"
Ij. OIJSELBf AN A ZOON GEVESTIGD 1828
Singel 118 en Blauwburgwal 15, Amsterdam (C.)
DINSDAG 24 MAART 1936
EN VELE VOLGENDE DAGEN TOT 9 APRIL
BELANGRIJKE VEILING
v»n Inboedels, Stalen Kantoormeubelen, Bestanrant-Poraeleln. T*v«ni
wif^ni llkwldatle van tin btk«nd IJzermagaziJn groot» partlf IJt«rwartn, Gtr««dich»pp«n, «nz.
KIJKD^QEN: Hidin, Zondag in Kundig van 10-4 uur CaUlegus i 28 etnt virkrljgbaar
i: