De Groene Amsterdammer

Historisch Archief 1877-1940

Alle jaargangen 1936 20 maart pagina 7

20 maart 1936 – pagina 7

Dit is een ingescande tekst.

en vro DE VOEDING DER ERKENDE VIOIIW eved GEZONDHEID is de grootste schat" zegt een bekende zegs.:: ? ? wijze en speciaal voor de in bedrijf en beroep werkende vrouwen kan men daaraan toevoegen, dat ze een niet te onderschatten bezit uitmaakt in den tegenwoordigen tijd, althans van diegenen, die zich moeten handhaven door haar prestaties. Een onderdeel, en een zeer belangrijk onderdeel voor het verkrijgen of behouden van een goede gezondheid vormt, naast een voldoende hoeveelheid slaap, een goede voeding. Dat heeft de menschheid altijd wel min of meer bewust geweten. Zegt de Bijbel al niet, dat de mensen moet eten om te leven, (maar niet leven om te eten) ? Zeer bewust is men zich ervan geworden door de ontwikkeling der wetenschap, die de principes der voed;ng aan het licht bracht. In de laatste halve eeuw is daarop de praktische toepassing gevolgd. Het eerst werd dit gedaan door de legerautoriteiten in verschillende landen en zij deden dat om over physiek zoo krachtig mogelijke troepen te kunnen beschikken, die in den strijd het meest waard zijn. De werkende vrouw, die in den tegen woordigen tijd veel aanvallen" op haar positie heeft te verduren, zou hier aan een voorbeeld kunnen nemen l Maar is het nu wel noodig om aan die voeding zooveel aandacht te be steden? Ieder weet immers wel, wat hij of zij eten moet en eeuwenlang hebben de menschen zonder kennis van voedingsproces, voedingsmiddelen en voedingseischen zich in stand gehouden. Dit is stellig juist, maar er is het een en ander veranderd. In het besloten gezinsleven van vroeger werd een voedingswijze toegepast, die was ont staan door de van geslacht op geslacht verkregen ervaring. Deze ervarings voeding" kwam ook in groote trekken overeen met de naderhand gevonden theorieën. Een groot deel der werkende vrou wen leeft echter niet in gezinsverband. Dikwijls verzorgt zij ook haar middag maal zelf na beëindiging der dagelijksche werkzaamheden. Dit brengt in den regel mede, dat zij haar warme maaltijden zoo vlug mogelijk gereed wil hebben. Liefst moet er weinig werk aan zijn: de dagtaak vroeg al voldoende van haar werkkracht en voor ont spanning wil men toch ook graag wat energie overhouden. Aangenomen dat de maaltijden ge regeld genomen worden, dan kan er toch ongemerkt een afwijken van de geijkte voeding in een bepaalde richting ontstaan. Men maakt gaarne een ruim gebruik van geraffineerde voedings middelen als rijst, macaroni, biscuits, wit brood, suiker enz., tegen welker gebruik op zichzelf geen bezwaar be staat, doch die gecompleteerd moeten worden. Ten deele kan fruit hiervoor dienen, doch niet geheel. Kennis van de principes der voeding, die een bekend physioloog voor ieder mensch noodig vond, zou hier inder daad geen overbodige weelde zijn. Het fundament, waarop deze voe dingsprincipes zijn gebouwd, wordt gevormd door twee uit de natuurkunde bekende Wetten, nl. de wet van het behoud der stof en die van het behoud der energie. De eerste leerden we in onze jeugd met behulp van het rijmpje : stof kan niet uit niets ontstaan en stof kan niet verloren gaan". Dit wordt toegepast op het menschelijk lichaam: het verliest dagelijks stoffen, die er een noodzakelijk bestanddeel van vormen en aangezien deze niet uit niets in het lichaam worden gemaakt, moeten ze van buitenaf worden toegevoerd. Voor een belangrijk deel geschiedt deze toevoer door middel van de voe ding. Nu zou men denken, dat de zaak dan eenvoudig is; indien wordt onder zocht wat het lichaam verliest en hoe veel dit is, dan kan gezorgd worden, dat deze stoffen in die bepaalde hoe veelheid er weer aan toegevoerd wor den. Inderdaad is hierover van enkele voedsel bestanddeel en voldoende be kend, doch van heel vele weet men eigenlijk nog maar bitter weinig en het onderzoek daarover is dan ook nog in vollen gang. Meer weet men met betrekking tot de wet van het behoud der energie, waarvan de geldigheid voor het nor male lichaam na zeer uitgebreide onderzoekingen is aangetoond. Toe gepast op ons lichaam, beteekent deze natuurwet, dat het lichaam in een of anderen vorm aan energie moet terug ontvangen, wat het aan energie in den vorm van warmte en arbeidskracht verloor. Bepaalde bestanddeelen van ons voedsel leveren ons die energie, nl. de vetten, de koolhydraten en de eiwitten. Een eerste voedingsprincipe is dus, dat het lichaam uit het voedsel vol doende warmte en arbeidskracht moet kunnen produceeren, niet minder, maar ook niet meer dan voldoende. Wie minder opneemt wordt te mager, wie meer opneemt te dik. Hoeveel dit is, hangt van verschillende factoren af zooals het geslacht, het lichaamsge wicht, den leeftijd en de lichaamslengte en van typische persoonlijke eigen schappen en vooral ook van het soort werk, dat men verricht. Verder moet de dagelijksche voeding voldoende dwitten, zouten en vitaminen bevatten en voldoende water. Zoo gemakkelijk als het ons valt om aan dezen laatste n eisch te voldoen, zoo las tig is het om den eerste op te volgen. De natuur heeft ons nl. een nooit falend gevoel voor de juiste behoefte aan water gegeven in het dorstgevoel. Wij voldoen daaraan gemakkelijk en onmiddellijk. Met de eiwitten, zouten en vitaminen staat de zaak anders. Hier kunnen tekorten optreden zonder dat we dat direct merken en dan komt dus het lichaam achterop, een euvel dat vooral de werkende vrouw duur te staan kan komen. Goede raad is te verkrijgen in de vaklitteratuur, waarnaar hier moet worden verwezen. Dan moeten wij nog zorgei » \ voedsel, dat ons goed smaakt; ,* lijk willen eten is geen nutV gastronomische, doch een E ,?? physiologische eisch. n<lt Ook moet een goede, prak-isch. voedmg voldoende lang verzadie n dit opzicht heeft vet vooral Vc )r' spierarbeidsters veel beteeken ; 2 by vleesch voor haar, die mee ? ciaal met het hoofd werken. Tenslotte dient ons voedsel' eer doende hoeveelheid grove bes a deelen als zemelen, schilletjes, bv S erwten en boonen, te bevatten. v! groenten en vruchten verleenen c.??' een aandeel hierin. Wie meer wil weten over dit onde. werp zou daarover o.m. een kleiV boekje van prof. Wolff: Voeding hygiëne kunnen raadplegen of een uit gebreidere Voedingsleer" van Dr F. A. Steensma. B. H. WENTINK m (Ui- e^ til., fe «J ., ,.<, ' . J1 Onze planten Agenda voor kamer en tuin CACTUSSEN worden nu verpot, als ze jonge planten zijn. Bij oudere doen we dit om de 2 of 3 jaar. De samenstelling van den grond is: 2 deelen bladaarde, 2 tuinaarde, i fijne klei, x rivierzand, en wat kalk. De rusttijd van de Cacteeën is nu over, we gaan langzaam mér gieten en kamerkunstmest geven. Bemesten van den tuin kan in Maart geschieden. Strooi i ons patentkali en i ons superfosfaat tegelijk uit (per M2.) en na 14 dagen, 1/2 ons zwavelzure ammoniak. Stalmest moet worden ingespit en dat gaat nu lastig meer. (Najaar!) Vaste planten, heesters en rozen worden nog overgeplant. Plantgaten aanwateren! Wortels flink aandrukken. Eenjarige bloemzaden kunnen wor den gezaaid, b.v. Lathyrus, Slaapmutsjes, Lupinen, Leeuwenbekjes, Afrikanen. Wie vroeg plantjes wil hebben kan wat onder glas zaaien. Hortensia's beginnen in Maart te komen. Planten worden in niet te groote warmte gezet; om de 14 dagen bemesten en eiken dag een waterbc. geven. Is de heele plant slap, dan hangt men haar op, nadat zij met water volgezogen is, De Azalea gaat nu langzamerhand naar de warmte en krijgt meer water. Een enkele maal doopen in lauw-warm water. Vroege soorten zijn al in bloei of in knop. Niet in de volle zon zetten, wel in het licht. Voorjaarsbloembollen voor de kamer worden nu opgepot. Rozen worden gesnoeid. Een sterk buitenoog (derde van onderen b.v.) wordt uitgezocht en daarboven schuin afgesneden. Gras kunnen we in Maart gaan zaaien. Voor iederen grond bestaat een apart mengsel. Koop bij een vertrouwd adres en geef uw grondsoort op I Het zaad vermengen met roode meniepoeder om wegpikken te voorkome/., Na zaaien goed aandrukken. Van ... meeste kamerplanten is de rusttijd om. We geven meer water en meer kunstmest, maar denken om koude dagen (minder en warm water)! De moestuin wordt bezaaid. Het is daar volop leven. Een Clivia zal nu ongeveer bloeien of net gebloeid hebben. Niet te warm zetten, niet in de volle zon (verkleuren der bloemen) en nooit op den schotel gieten. Zaadstengel steeds wegsnijden (helft der lengte, rest dort weg). Voorjaarsbloembollen voor den tuin worden nu in de border gepla?' ; Anemonen, Crinum, Lilium, Montbretia en Oxalis. Met de rest nog wachten. ? G. P. BRONKHORST PAG. 8 DE GROENE Mtt n nc NIEUWS UIT DE VROUWENBEWEGING D jaa> ledt zoel ark stat tot wcn tiek mei. zan. aan de ?T sociaal-democratische vrouivenclubs hebben in hun jongste wgadering besloten met al hun ?: deel te nemen aan een onderbetreffende de inboedels van dersgezinnen. Naast de budget<tiek kan deze inventar's-statis('en belangrijke bijdrage vormen ize welvaartkunde" . Het merk'l'ge van beide soorten statis 'i is, dat zij alleen met positieve werking van de vrouwen ver-ld kunnen worden, een feit, ie heeren statistici dikwijls veel n baart. Gelukkig is een groeiend il huismoeders doordrongen van aatschappelijke beteekenis van huishoudelijk bedrijf. ;r Bond van Noorsche Schrijners heeft dit jaar een vrouw presidente benoemd, en wel d Undset, die in 1028 den .Iprijs voor literatuur mocht ven irven. r\ Ls tot raa teit. Mary Townsend, die gedurende negen jaar gemeente slid van de Engelsche universi 't ad Oxford is geweest, is in November j. l. aldaar tot burgemeester benoemd. Zij dankt deze aanstelling aan haar buitengewone tact en intelligentie. Zij stelt zich voor ingrijpende maatregelen te nemen om de welvaart der bevolking te 'verhoogen, waarbij zij in de eerste plaats de hygiëne en de voeding op de scholen wil verbeteren. T*\£ internationale vrouwenver+-* eenigingen verleenen actieven steun aan de jeugdconferentie, die van 31 Augustus tot 7 September e.k. te Genene door de Int. Fed. van Volkenbondsvereenigingen wordt georganiseerd. Men hoopt tot een vruchtbare uitwisseling van gedach ten en tot een practisch plan van actie te komen. "C EN van de vijf vrouwen, die te Ei Madrid in het Parlement werden gekozen, Mme. Julia Alvarez (socialiste), is kortelings in het huwelijk getreden met Mr. Amancio Munoz de Zafra, die eveneens gekozen is, zoodot voor de eerste maal man en vrouw samen in het parlement zitting hebben. den dood van Jean Patou 'ET behoort nu eenmaal tot de mbtelijke bezigheden van een c.rijschen couturier, dat hij or :iult met een waas van geheimnig' d, met een ietwat wonderlijk tui van fantasie en snobisme, dat |h s( is tot legende verdicht. M /an legendarische elementen h ;?. leven van Jean Patou, niet ndei fantasie bleken de berichten er zijn dood. In de eerste berichvürieerde zijn leeftijd tusschen en 87 jaar, doch in de meeste vall< ', was men het er over eens, It de outurier totaal verarmd en in jlslat n vergetelheid zou zijn geHet klinkt aangrijpend, doch wei ;elijkheid is minder sensatio1. Prtou stierf op 49-jarigen leeftijd, [het ppartement, dat hij in een der ^mfortabele Parijsche hotels vooi ie; een dag of tien tevoren h.: gedurende den arbeid in zijn l i >g zeer selecte modehuis aanbnc ^d, dat hij na de introductie z in zomercollectie een korte Jcant:~ zou nemen. Hij dacht zich 2. n dierbare en in de Parijsche au-r. onde vermaarde race-boot in Zi: den te gaan verpoozen. Enkele gen .ater overleed hij aan embolie. |Wel'.cht deed zich bij de berichtving omtrent Patou's levensomii; icden een verwarring voor met vi zijn collega Poiret, die derde-td in een allerdroevigste situa5 ver!-, ert. Doch er zijn welbeschouwd i hee' de Parijsche modewereld geen contrasten denkbaar dan ze ide autoritaire figuren: zij ntipoden in al hun modieuze pvatt; gen. Patou was degene, die vooruit t <? met elk van zijn modellen "n volgende modieuze variap aar duidde; Paul Poiret ziet terug: |«j sci lijft uitvoerige mémoires, hij zich bij voorkeur in zijn fWnda.ne glorie uit vervlogen dagen, toonde, ook in zijn besten tijd, p.ur esproken voorkeur voor oude tijlen ?t is voor alles decoratief; Patou s. n.onumentaal, zijn creaties zijn een voortreffelijke plastiek, hij is-'ert de. vrouwengestalte. Hij l'ft, die ons van de, langen tijd ?n ihaafde, te lage taillelijn bevrijd?i bracht ons in 1928 weer de £ lange japon, en hij wist in den en winter met zijn robesDE GROEN E Ne. 3068 sirenes" de gracieuze verschijning der Parisienne opnieuw, naar den schoonen schijn, te verlengen. Toen hij, ongeveer zeven jaar geleden, aan de spits der haute couture stond en door geen van zijn collega's werd benaderd, breidde Patou zijn arbeidsveld uit: hij completeerde zijn modellen met hoeden, handschoenen en tasschen, met sieraden, parfums en lingerie. De geurige essence, welke hij verleden jaar ter eere van Frankrijks grootste passagiersboot ,,Normandie" noemde, is nog steeds het meest Parijsche van alle Parijsche parfums. Ook op sociaal gebied heeft Patou veel bereikt: hij heeft de meest dras tische verbeteringen van de arbeids voorwaarden voor de werkkrachten in het modebedrijf ingevoerd. Zoo was Jean Patou de mode kunstenaar in den besten zin van het woord. ,,De haute couture is een vak voor mannen," heeft hij eens ver klaard, ,,immers wij weten het best, hoe de ideale vrouw er uitziet." Zijn arbeid was de meest brillante illustratie van de in deze woorden uitgedrukte overtuiging. WILLY LEVITICUS ^?iiimiiiiiHMHiiiiimm MlllillilllllillllilllllHlimillllimillliM PROEVE VAN EEN MENU i voor de werkende vrouw l | ONTBIJT f | Cornflakes met room of melk en | | aardbeienjam. \ | DEJEUNER i | Iets heerlijks, uitgezocht in een \ l cafeteria. . | | MIDDAGMAAL - | | Gesmoord gerecht van vleesch, f | groenten en aardappel. Appelbot. | 2 ' ? ' -.-?. . 'S l TOELICHTING. Bak voor den | l hoofdschotel een ons in dobbelsteenen gesneden lams-of runderl vleesch in boter of vet lichtbruin, | f voeg er reepjes wortel en wat | | spruiten (of uien, kool enz.) aan | | toe. | Na een half uur stoven in een goed = | gesloten pan gaan er wat aard- | | appels in stukken bij en zoo | | noodig wat water. | l Wie niet van aardappelschillen l l houdt, eet dit gerecht met een l l pain de luxe broodje. | HIIIIIIMIIIIIUIIUIIIIIIIIIIIIIIIIHIIinillllllKlIIIIMIIIilllllllllllllT ir rtr rror-urMP Cl bent U in Uw huis alleen, wanneer U dit met den MINIMAXSNELBLUSSCHER tegen brand beveiligt Minimax is doelmatig en duurzaam, dus... GOEDKOOP N. V. IFFA-MINIMAX Amsterdam - Keizersgracht 179 UILKEMA Grootste Horloge Mag. Zwitsers anker werk 15 stenen Chroom . . . f l 10. Goud . . . . fl 22. 39 REGULIERSBREESTRAAT UW CENTRALE VERWARMING VERLANGT DE BESTE BRANDSTOF! DAAROM: Brechcokesvan KLEMAN-BERGHUYS, SPUI 1. TELEFOON 42211?42186 Was. DE GROENE juist uitverkocht toen U er naar vroeg ? Een goede raad: NEEM EEN ABONNEMENT! ZIE DEN BON OP PAG. 19 lESJILVER MBE TOEKOMST BEROEP OPLEIDING WETENSCHAPPELIJKE HUID- EN CELAATSVERZORGING BIJ: GRAGE BEAUTY CULT, opjerlcht 1922 In v«l» landtn. VRAAGT PROSP. P. C. HOOFTSTR. 145, A'DAM. "Kom, Frcd, bedien je nog's!" "Graag, zeg. Je weet, dat tk een dolle liefhebber ben van een kop Maggi5 bouillon en ook van groenten. stamppoMen, sausen en andere gerechten, die met dit vleesnat rijn klaar gemaakt. De smaak wordt er voller door, in n woord "af"." "Ook ik als huisvrouw profiteer ervan, want ik bespaar me mei Maggi5 Bouillon niet alleen veel werk, maar ook menige toevoe ging als vlees e. d. < Daarom blijft mijn merk: j Bouillon Allén de gordel La Nóa", wettig gedep., volgens Dr. Pz. Glénard geconstrueerd tot leniging en voorkoming van de door hem ontdekte ziekte, de entéroptose, heeft door zijn samenstelling uit een elastisch weefsel van drie verschillende krachtzönes, van onder naar boven afnemend, die uitwerking, alsof bij het dragen ervan de buik met de handen wordt opgehouden. Deze eigenschap, noodzakelijk voor eiken steungordel, Is bij La Néa", van blijvenden aard (zet zich niet naar het lichaam). La Nóa" Is dus de gordel voor diege nen, die lijden aan verzakking van organen In de buikholte, ook is hij een voorbehoed middel tegen vermoeienis bij langdurig staan of gaan, of bij beoefenen van sport. Hij zit > gemakkelijk en kleedt slank. Hij herstelt het figuur bij uitzetting na het kraambed. La Nóa", Is bij de meeste H.H. Medici bekend. Raadpleegt daarom Uw Huisarts of speciaal-Arts, omtrent dezen gordel. La Nóa", is voor handen in rose en beige: Breedte 20 cM. 25 C.M. 30 C.M. F. 1O.6O ---- ^ -13.80 AMSTERDAM: Rihirttmt 136, LiUiehutrait 78, Roungricht 60. 16.- UTRECHT -NIJMEGEN - HAARLEM - BREDA ? TILBURG VEILINGGEBOUW ..DE ZON" Ij. OIJSELBf AN A ZOON GEVESTIGD 1828 Singel 118 en Blauwburgwal 15, Amsterdam (C.) DINSDAG 24 MAART 1936 EN VELE VOLGENDE DAGEN TOT 9 APRIL BELANGRIJKE VEILING v»n Inboedels, Stalen Kantoormeubelen, Bestanrant-Poraeleln. T*v«ni wif^ni llkwldatle van tin btk«nd IJzermagaziJn groot» partlf IJt«rwartn, Gtr««dich»pp«n, «nz. KIJKD^QEN: Hidin, Zondag in Kundig van 10-4 uur CaUlegus i 28 etnt virkrljgbaar i:

De Groene Amsterdammer Historisch Archief 1877–1940

Ga naar groene.nl