Historisch Archief 1877-1940
1 t.
rouwen en vrouwenleven
KOKEN met GEEST
IK kook, gij kookt, wij koken! Zet een
aantal Nederlandsche huismoeders
op een rijtje en vervoegt met haar
dit werkwoord. Allen zullen ze toe
stemmend knikken. Allen koken ze,
Maar hóe koken ze ? !
Ik heb" zoo vertrouwde me eens
een jong collega toe ,,een grooten
schrik voor invitatie bij goede vrienden
en-famille." Ik weet, dat men daar
genood wordt aan een disch, gedekt
met een smetteloos wit tafellaken en
een net servies, meestal met bloemetjes.
Het menu bestaat uit degelijke, maar
flauwe soep, uit groenten, aardappelen
en vleesch en toe krijgen we pudding.
Als het griesmeelpudding met bessen.
sapsaus is, heb ik groote moeite om niet
te gaan gillen ! Het is allemaal aller
liefst lief bedoeld, maar het is
doodvervelend! Is daar niets aan te doen?"
Er is natuurlijk iets aan te doen ! En
er is in de laatste tien jaren ook al wat
aan gedaan ! Maar aangezien de uiter
sten elkaar in dit leven plegen te raken,
komt het heden ten dage ook voor dat
men, ergens en-famille genood, niet
meer de degelijke soep en zoo meer, zie
boven, krijgt, doch een mixtum van de
Amerikaansche keuken en grapjes uit
een cafetaria! Menige jonge huisvrouw
onzer dagen immers, heeft leeren zwe
ren bij ,,slaadjes". Zij is de vrouw, van
wie een verontwaardigd chef-kok eens
zei, dat ze in haar keuken niet de func
tie van kookster, doch die van blik
opener vervulde.
Het is nu zaak om den befaamden
gulden middenweg te vinden tusschen
het degelijke maal met soep-vooraf en
pudding-toe en de slaadjes"-lawine.
Wat te doen? Het remedie is een
voudig: wij moeten koken met geest!
Dat wil zeggen, dat wij om te begin
nen, de mogelijkheden van hetgeen sla
ger, groenteboer en bakker ons leveren
kunnen tot het uiterste uitputten, met
n oog daarbij gericht op onze wen
schen en het ander op onze
portemonnaie l Wonderlijk als het schijnen
moge in deze wereld van
niks-voorniks: op dit terrein dekken wenschen en
mogelijkheden elkaar nog Wel eens! Zoo
kunt ge een verrukkelijke
gebakkenlever-schotel savoureeren, zonder dat
het verder de heele week boonen en
karnemelksche pap behoeft te wor
den, want lever is goedkoop! Zoo kunt
ge uw slager vermurwen om u dit deel
des zwijns af te staan, dat gemeenlijk
Recepten uit alle landen l
TJTTIE er nog aan twijfelt of het
W waar is, dat nu, juist nu de
huisvrouw meer en meer gaat vinden,
dat zij ook een taak in de maatschappij
heef t te vervullen, zij meer belang
stelling heeft dan ooit voor het koken,
die volge maar eens met aandacht
het aantal kookboeken en kookboekjes
dat de laatste jaren is verschenen.
Maar een echt wereldkookboek had
den we hier in Holland nog niet mogen
beleven. Nu is het er, het gezamen
lijke en geslaagde product van een
gravin, een chef-kok en een mevrouw,
uitgegeven door Schellens en Giltay.
Dit heusche wereldkookboek geeft
een inleiding over de keuken in elk
land, gevolgd door een aantal, naar
mijn culinair instinct me zegt, zeer
bruikbare recepten. Deze zijn niet
zoo uitheemsch, dat ze hier te lande
niet zijn na te maken.
Aangenaam is het ook, dat al dat
buitenlandsch correct is gespeld. Een
kookboek voor de moderne en ambi
tieuze huisvrouw l
het varkenshaasje heet en dat zelden
verkocht, maar vaak in den schoot der
slagersfamilie geconsumeerd wordt l
Zoo kunt ge uit malsche varkenslapjes
oestertjes laten snijden, die bedriegelijk
veel op de bevriende kalfsoestertjes
gelijken, maar veel goedkooper zijn en
veel pittiger smaken. Zoo kunt ge....
Neen, stop ! Dit is geen kookboek l Dit
is slechts een aanmaning om, al ko
kende, den geest vaardig te laten wor
den over u en om de grauwe
spinnewebben van de sleur te breken.
Er zijn menschen, die er, voor alle
dagen van de week, een vast menu op
nahouden. Als men daar weet dat het
Dinsdag is, weet men ook: O, bloem
kool met saucijsjes! Wie zóó de
maaltijden gelijk maakt aan de regel
matigheid waarmee eb en vloed elkaar
afwisselen, of waarmee de jaargetijden
na elkaar op aarde verschijnen, ver
raadt een grenzenloos gebrek aan fan
tasie I Geen wonder, dat kinderen uit
deze families, die op hun verjaardagen
een menu mogen samenstellen uit ge
liefde gerechten, met de
meest-wonderlijke combinaties voor den dag komen
en niet schromen om aan te vangen
met heete chocoladevla met room
en te eindigen met toast met sar
dientjes.
Wie kookt met geest, kookt ook niet
gelijk voor alle menschen en geeft geen
standaardmenu aan alle gasten I De
pikante macaronischotel met de daarin
verborgen schatten aan blokjes ham,
gesmolten parmezaansche kaas en
kruidige brokjes tomaat, om van een
enkel champignonnetje nog te zwijgen,
is niet geschikt om een mild oordeel te
verwerven bij den degelijken ouden
oom, die opgevoed is bij
mooi-doorregen roltades. Maar de schotel zal het
hart van den jongen romanticus in ver
voering brengen.
Zoo zijn er dozijnen voorbeelden.
Men vergete daarbij niet dat het oog
óók wat wil! Het is wonderlijk maar
waar, dat gesmoord vleesch in
citroensaus veel lekkerder smaakt als een
paar schijfjes van het gele vruchtje den
schotel ga meeren en onze vriend de
tomaat is altijd bereid een levendig
kleurtje te geven aan alles wat men
met hem verkiest te garneeren.
Gebruikt in de keuken zoo goed als
elders uw sprankelenden geest, o,
kokende vrouwen. En hoedt u voor
monotonie! ERICA
b. ?*_* ???*&->
HET spreekwoord zegt: Een goede
kok is de beste medicijnmeester;
in vroeger tijden kon men het
omdraaien en zeggen: Een goede
medicijnmeester is de beste kok.
Wij kunnen ons heden ten dage niet
goed voorstellen, dat een arts op het
denkbeeld zou komen een kookboek
samen te stellen. Er was echter een tijd,
dat een dokter zich niet enkel geroepen
achtte om bedorven magen te cureeren,
doch het ook tot zijn plicht rekende, ge
zonde magen in gezondheid te behouden.
Meyster Gêraert Vorselman van
Grootsundert, Doctor inder Medicynen,
heeft in het jaar 1599 Eenen Nieuwen
Koockboeck, dat noch noyt in druck
geweest en is" samengesteld. Het is
gedrukt in Delft bij Bruyn Harmanssz
Schinckel, en is het oudste oorspron
kelijk in het Nederlandsch geschreven
kookboek. Voor zoover bekend, zijn
er, behalve het exemplaar dat schrijf
ster dezes bezit, nog vier exemplaren
van in Nederland aanwezig.
In zijn voorwoord, die De wet der
gezondheid" wordt genoemd, draagt
Meester Vorselman zijn kookboek op
aan degenen, die van zware ziekten
beginnen te genezen tot gezondheid, en
aan de zwaarmoediger! en
melancholieken, die hun eetlust hebben verloren.
Hij heeft dit werkje niet samengesteld
als een Cock wesende"; maar gelijk
de medicijnkunst er evengoed is om de
gezonden in gezondheid te houden als
om de zieken te genezen, zoo kan men,
zegt hij, die kunst ook uitoefenen door
te laten zien, hoe men de spijzen naar
behooren moet klaarmaken.
Hij begint met de vermaning, de
tafel te bereiden des Winters in warme
Plaetsen en gesloten en des Somers int
coel ende opene Gameren". Er moet
brood en zout op tafel staan. Voor het
bakken van brood zal hij geen recepten
geven, want dat moet men bij den
bakker halen; wel zal hij vertellen, hoe
men koek moet bakken.
Het is niet zonder belang, wat men
het eerst en het laatst zal eten. Hier
te lande, zegt de dokter, begint men
gewoonlijk met salade of fruit; maar
hij raadt af, beide aan het begin van
den maaltijd te nuttigen, omdat dit de
vertering zal beletten. Salade lijkt
hem wel het gezondste. Nadat hij een
drietal bladzijden salade-recepten heeft
gegeven, begint hij aan de Regulen
van den Smaecke om wel teCokene".
'J
Deze regelen handelen meestal over
het kruiden der spijzen, en we krijgen
den indruk, dat men daarmede in dien
tijd niet zuinig omsprong. Kaneel
strooit hij over alle spijzen heen, over
gebraden visch, varkensvleesch, fazan
ten, pauwen en hoenderen; in de erw
tensoep wordt kaneel, gember en komijn
gedaan, en als men daar niet genoeg
aan had, kon men nog ander Cruyt
van dies ghy liefst hebt" daaraan toe
voegen ! Bovendien werd diezelfde
erwtensoep met saffraan geverfd, en
in den vastentijd deed men er ten over
vloede rozijnen bij.
Het verven der spijzen beslaat ook
een apart hoofdstuk. Men verft de
spijzen zwart met notenschil in wijn
gekookt, groen met peterselie-nat,
blauw met violen-bloemen op wijn
getrokken, paars met moerbeien.
De vleeschgerechten vullen een
20tal bladzijden van het boekje. Vleesch
wordt aan het spit gebraden, doch moet
vooraf gekookt worden; het nat giet
men weg. De beste slachttijd is tüssche
de oude Mane en die Nieuwe, te weten,
als de Mane dry dagen gebroken is en
dry dagen eer sy weder ontvangt".
Behalve runds-, kal f s-, varkens- en
schapenvleesch eet men ook hoenderen,
fazanten, pauwen, kranen, konijn en
ooievaars. Het gebraad dat twee voeten
heeft, moet men van verre braden, het
andere dicht aan het vuur.
Er zijn in het boekje maar zeer
weinig recepten, die ons in verleiding
brengen ze te gaan beproeven. Want
wat dunkt u van den smaak onzer
voorouderen, die vleeschtaart aten,
waarin bruine suiker, gember en saf
fraan verwerkt waren, of vischtaart
met appelschijven en rozijnen erin ?
De gewone Fransche pot-au-feu, die
door den medicijnmeester Potpastey
opt Fransse" wordt genoemd, lijkt ons
zeer appetijtelijk toe: vleesch, harde
eieren,.... maar dan komt hij toch
weer aandragen met zijn eeuwige ro
zijnen, saffraan, gember en
kaneelpoeder!
Ten slotte nog het grappige recept
van de eieren aan het spit dat ik liever
in Meester Geraerts eigen taal weergeef:
Maect den Spit wel heet, ende breect
aen beyden eynden een cleyn gatken,
ende steeckt den spit daer door, ende
weyn se ende braetse ghelijck alsmen
vleysch doet; het is sotternije van den
Kocx." C. SMITS-DE WIT
rfUL
NIEUWS UIT DE VROUWENBEWEGING
OP een pagina, gewijd aan de
kookkunst, is het bericht, dat de
Amsterdamsche Hutspot een jaar
oud is, volkomen op zijn plaats. Deze
bloeiende vereeniging, opgericht door
mevr, M. Boissevain?van Lennep
en mevr. W. H. Posthumus?van
der Goot brengt werkelijk op den
eersten Maandag van de maand vrou
wen van allerlei beroep en stand aan
een vriendschappelijken, zij het ook
eenvoudigen maaltijd bijeen.
E Ataturk, feministisch
dictator, strekt zijn goede zorgen niet
uit tot de buitenlandsche vrouwen.
Integendeel, de huwelijksmarkt wordt
uitsluitend voor de Turkschen gere
serveerd. Ambtenaren mogen niet
meer met buitenlandschen huwen;
voor hen die dat al gedaan hebben,
geldt het als een nadeel bij het maken
van promotie !
OP het recente internationale con
gres van technische wetenschap
pen te Rome was het punt vrouwen
arbeid" aanleiding tot interessante
discussies. De Italiaansche hoofd
rapporteur was in zijn formuleering
zeer ouderwetsch geweest en had
betuigd, dat er in Italiëniet de minste
twijfel bestond omtrent de beroepen,
die voor de vrouwen geschikt waren
en waartoe zij uitsluitend moesten
worden opgeleid. Dank zij het mees
terlijke presidium van Mme
Brunschviq, de vrouwelijke Fransche
minister, werd aan het
huishoudonderwijs want daar ging het
natuurlijk om / volledig recht
gedaan, maar tevens nadrukkelijk
vastgesteld, dat de daaromtrent uit
gesproken wenschen in niets af
breuk deden aan het belang van de
andere domeinen van vrouwen
arbeid.
Voeding en Volkenbond
Dn W. H. Posthumus~van der Goot
DE meeste menschen zullen den
ken, dat de Volkenbond niets
met voeding te maken heeft of
het moest zijn de banketten, die de
heeren staatslieden en diplomaten el
kaar plegen aan te bieden en die naar
een ,,insidester" verzekerde, tegen
woordig tot het armelijke toe zijn ver
eenvoudigd. Maar dit is den Volken
bond miskennen. Het voedingsvraag
stuk heeft om verschillende redenen de
aandacht van -de Volkenbondsver
gadering getrokken. Het resultaat is
geweest een zeer actief comité, dat in
verschillende landen, voorloopig alleen
in Europa, materiaal over dit probleem
bij elkaar heeft gebracht.
Het is misschien voor het eerst in
de wetenschap, dat op zoo heldere
wijze door deskundige mannen en
vrouwen het verband wordt gelegd
tusschen den medischen, den opvoed
kundigen en den economischen kant
van een vraagstuk, als hier voor de
voeding wordt gedaan. ,,Hoe is de toe
stand nu en hoe zouden wij hem uit
het oogpunt van volksgezondheid wil
len hebben?" Hoe kunnen wij dat
aan de huisvrouwen want zij zijn
de spil, waar dit heele vraagstuk om
draait bijbrengen?" Hoeveel kost
een verbeterde voeding, hoeveel spaart
t dat uit en hoeveel winst levert het op ?"
Het spreekt vanzelf, dat de
defini? tieve oplossingen nog lang niet gevon
den zijn, maar de eerste resultaten
neergelegd in een rapport The
proi blem of nutrition" (A. 12. 1936. II. B)
zijn zoo interessant, dat het mij ver
baast, dat er in Nederland niet veel
meer over wordt gesproken. De deel
neming van Nederland is trouwens tot
nu toe zonder een ige geestdrift, zooals
wel blijkt uit de uiterste korte
mededeelingen uit óns land in rapport III:
Nutrition in various countries". In
Engeland is dat anders, misschien wel
Omdat verschillende Engelsche geleer
den hierbij op den voorgrond treden.
Zij hebben daar een aardige propagan
dafilm gemaakt, die op den leek meer
indruk maakt dan het meest
enthou', siaste artikel!
: De onderzoekingen hebben aange
toond, dat de verkwisting van men»
schenmateriaal, dat het stichten van
' voorkoombaar menschelijk leed enorm
i is, zelfs in landen, zocals Zweden en
Finland, die v oor aanstaan op het gebied
' van de volkshygiëne. De lage sterfte
cijfers, waarmee wij ons altijd gelukkig
prijzen tot op zekere hoogte terecht
natuurlijk vormen een onvoldoende
maatstaf. Beter is bijvoorbeeld het
percentage recruten, dat voor het leger
wordt afgekeurd wegens lichamelijke
gebreken. Dit loopt in Europa van
21 % tot 63 %; in Nederland is het 45%!
De zuigelingenzorg is de laatste
decennia veel verbeterd, maar de voe
ding van de moeder vóórdat haar
zuigelingetje er is, is nog vrijwel zonder
toezicht. Het werk van het lichaam
eener huisvrouw, die in dien tijd zelf
haar huishouden moet doen, staat gelijk
met de prestaties van een heel sterken
man; zij moet naar rato worden gevoed!
Op school wordt tegenwoordig veel
meer aandacht aan het lichamelijk
welzijn van het kind besteed en met
succes. Daarvoor liggen echter vier,
vijf jaar, waarin geen autoriteit op de
kinderen uit de volksklasse let, zoodat
velen van hen in de woorden van
het rapport al als ,,definitief beschadig
de waar" op de school aankomen, om
naderhand onze hospitalen en gestich
ten te bevolken, of erger nog, de onge
zonde ouders van het nieuwe geslacht
te worden.
? Er is nog veel meer over dit onder
werp te zeggen, over de tallooze moei
lijkheden van geld, onwetendheid en
onzekerheid. Maar voor wie oogen
heeft om te zien opent zich een perspec
tief van een nieuwen tijd, waarin de
menschen, ook de armsten, zullen zijn
recht van lijf en leden, met frissche
kleur en glanzend oog.
Zullen wij dat nog beleven ? Wie zal
het zeggen. Er is nog eindeloos veel
werk te doen. Maar als wij.vrouwen
eenmaal goed meedoen, als ons niet
alleen de oogen, maar ook het hart
zijn opengegaan, dan zouden wij won
deren kunnen verrichten!
niEEN RECEPT VAN DE GROENE IIIMIIIIIIIIIIIIMII
Uit de nalatenschap van
Meyster Gêraert
T717Z. met het wit van veel eieren
* een kleine varkensblaas door
middel van een trechtertje, dat men
door een kleine opening van de
blaas steekt. Kook dit tot dat twee
derde van het wit hard is geworden,
steek dan de trechter weer tot het
midden van de varkensblaas, laat
het vloeibare eiwit wegloopen en ver
vang het door eigeel, waarop men het
ei geheel hard laat koken. Voor het
opdienen wordt de varkensblaas ver
wijderd.
Bij de herleefde nationale en his
torische belangstelling van onze da
gen meenen wij, dat dit wonderei,
aangekondigd als oudt vaderlants
eye" nog in menigen kring met succes
zal kunnen worden geserveerd. Voorts
nog op kinderpartijen !
PAO. II DE GROENE Na. 11N
Een 'keukenstuk van A. C. Rijck (Rijksmuseum, Amsterdam) uit
den tijd van Me/ster Gereart Vorstlman van Grootsundert. Velt
Een traditioneele
tractatiè!
... Droste Pastilles .. een lekkernij,
die terecht in eere wordt ge
houden. Zuivere, heel zuivere
chocolade is het... en zoo lekker,
alt alleen 'n DROSTE-Pastille
kan zijn. Haal weer een doos in
huis: U kunt er velen uit
tracteerenl Verkrijgbaar in de smaken:
dessert, melk, mocca, bitterzoet.
Spaart plaatjes voor
ons* albumi.
ALTIJD WELKOM!
DROSTE VERPLEEGSTER CACAO
ZWITSERLAND
voor opvoeding en onder
wijs het ideale land
,Le Presbytere" Courtelary
(Jura Zwitserland)
Instituut voor Jonge dames. FranBcb, talen. Volledige opleiding voor de
huishouding- Muziek. Sport. Zeer gezond klimaat. Dennebosschen. Hoogte 700 M.
Prima referentlBn en prospectus. Ds. en Mevr. VOUMARO.
-JOSGEMEISJES PENSIONAAT IN J>E
BEHOENFrènes" Tal de Jonx, hoogte 1050.M. Grondig
onderricht jn de Fransche taal en andere talen. Huishoud- en kookcursus.
Muziek. Handels onderricht. Alle soorten sport. Eigen Chalet a/h Lac de Joux. Zwitsersche
Skischool. Geïllustreerde prospectus. Billijke prijzen. Mr. & Mw. J. PIGUET
t
PEREZ
PERZISCHE TAPIJTEN
AMSTERDAM - SINGEL 480 b/h Koningsplein
ROTTERDAM - 'B-GBAVEWHAGB
Etaleert bijzondere
Klein-Aziatische stukken
UTRECHT
HEERENKLEEDING VOOR
VADER EN ZOON
TOT REDEIUKI PRUZEN
ADRIAAN SCHAKEL
HllltCIWEG ? TELEFOON 97371
Een dame woonachtig In Assen
Die wilde haar man eens verrassen
ZU reisde per spoor
Nur Qroot-Mokum daarvoor
En kocht toen bU SCHAKEL «U" dassen
VAN RIJN S
SMOSTERD
?
DMcsdaobcf
Losse nummers van De Groene: 20 et
Ouder dan 3 maanden: 60 et. Toezending
uitsluitend na ontvangst van het bedrag.
N
PAG. 13 Dl GROENE No.ll 14