De Groene Amsterdammer

Historisch Archief 1877-1940

Alle jaargangen 1939 11 februari pagina 13

11 februari 1939 – pagina 13

Dit is een ingescande tekst.

n en vrouwenleven ?i'. tte kak HET valt niet mee voor een jonge vrouw, die een degelijke Hollandsche opvoeding genoten heeft, zoo maar, in eens, als huis vrouw" in China neergeplant te wor den I Drama's beleef je er' meel Je moet er nu eenmaal eerst aan wennen, dat de kip, die om acht uur 's avonds op tafel verschijnt als Roasted Chicken", om twee uur 's middags nog lustig kakelend door de keuken tippelt; of dat de koelie bezig is de kreeft, die strak j es als hors d'oeuvre" zal dienen, te dresseeren. Maar dat went wel. Nu is het voor den heer des huizes minder prettig als hij moe en dorstig van het kantoor komt, dat zijn vrouw het heele stelletje bedienden de deur uitgezet heeft, zoodat hij zelf z'n whisky-soda moet inschenken en zijn maal met blikjes moet doen of dat hij 's middags door een gnuivenden buurman wordt opgebeld, die hem vertelt dat zijn heele set" bedienden met hun bundeltje aftrekt, zoodat hij beter op de club kan blijven eten. Ja, zooals gezegd, je moet aan de eigenaardigheden van het Chineesche personeel wennen I Maar boven alles, aan die van den kok !! Mevrouw So-and-so, geloof me, neemt u een goeden raad van mij aan en kom nooit in uw eigen keuken! Dat is voor den lieven vrede en bovenal voor uw eetlust werkelijk beter. Doe het niet 11 U merkt dan ook niet dat de kok zich juist manicuurde, toen de pan warm was en er nu met de hand een flinke klont boter in mept om een karbouwen biefstuk te bak ken. U hebt 's morgens uitgemaakt, om dat er nog een staartje roastbeefvan den vorigen dag over is, dat met een stevig toetje en een bord soep het deze avond wel zoo" kan. Maar dan belt uw man om zeven uur van de club en zegt dat hij om acht uur drie eters meebrengt. Geen nood; de kok zorgt dat er om acht uur een diner klaar staat l En hoe l Als het moet, zelfs van drie gangen: Visch, Vleesch en Wild! Hoe hij dat klaar speelt? Dat zijn nu de geheimenissen van China".... Alleen wil ik u wel ver klappen, dat de collega van uw man, die links van u woont, in de zalige veronderstelling leefde, dat hij visch bij zijn middagmaal zou krijgen, doch in plaats daarvan uw staartje roastbeef als cold meat" op tafel ziet verschij nen; terwijl uw buurvrouw rechts, heilig overtuigd was een kip besteld te hebben en in plaats daarvan de vette varkenslapjes van uw personeel voor haar neus krijgt. Maar, uw gasten zijn tevreden. DE onvolprezen Chineesche kok heeft echter nog meer pijlen op zijn boog. U krijgt eenige belang rijke" menschen te dineeren. U is betrekkelijk kort in China en zwemt nog niet in het tafel-zilver en gebor duurd tafellinnen, zooals old handers". Toch zoudt u de tafel zoo graag echt fijn" hebben.... Slechts een half woord aan den boy", uw huisjongen, en als u 's avonds uw gasten aan tafel geleidt, staat u verstomd. Het fijnste Chineesch porseleinen eetservies; een prachtig geborduurd tafel kleed; ongekend zwaar zilver, terwijl het kristal der glazen u tegenschittert. Onrustig vraagt u zich af, waar dat alles in 's hemelsnaam vandaan komt.... Kalm mevrouw, kalm .... daar zorgt de kok voor. Alleen kan het wel eens voorkomen, dat de echtgenoote van uw voornamen gast op merkt, dat u precies hetzelfde glas werk heeft als zij en of dat ook bij die en die zaak in Amsterdam besteld hebt, of dat uw achter-buurman moord en brand schreeuwt omdat zijn tafelzilver verdwenen is. Toch zijn het fijne kerels, die Chineesche koks ! G. PILGER Koffie en koffie is eens een waarschijnlijk legendarische fruitman gewees t, die moet hebben geroepen : Alle pruimen benne geen pruimen, maar mijn pruimen, dat benne prui men ....!" Met een kleine variant op 's mans ongetwijfeld wijze woorden zouden we deze kunnen toepasselijk maken op de geurigste aller dranken en zeggen: Alle koffie is nog lang geen koffie, maar goede koffie, dat is koffie !" Om goede koffie te verwerven moet men slechts n ding sparen. Dat is water. Voor het overige zij men gul, met de gemalen koffieboontjes zelf en met geduld. Er zijn vele gulden regels en vele overpeinzingen in acht te nemen, wan neer men op het chapiter van de koffie komt. Slechte koffie windt den mensch noodeloos op. Goede koffie stimuleert tot groote daden. Men kan koffie nooit verbeteren door er mout of cichorei aan toe te voegen. Eigenlijk moesten beide worden ver boden, gelijk men den melkboer verbied zijn melk met water aan te lengen. Koffie behoort heet te zijn. Lauwe koffie is geen koffie. Bij lauwe koffie ontstaan flauwe raadselrijmpjes in het genre van: Koffie, die koud is en drie dagen oud is, hoe heet men die? PAG. 13 DE GROENE No. 3219 Praat niet over de methoden waarop men koffie behoort te zetten. Dat leidt onherroepelijk tot vijandschap. Er zijn nl. honderden koffierecepten op deze oude aarde. Van belang is slechts dat de koffie werkelijk goed gezet wordt. Over den smaak van goede koffie valt niet te twisten. Die staat vast. Goede koffie is daaraan te herkennen, dat zij onverbiddelijk naar meer smaakt. Men drinkt ze met kleine kenners slokjes. Men begeleidt ze het beste met een cigaret, of met een goed boek. Wat het boek is voor den geest, is de koffie voor het lichaam. Toch drinkt men deze koffie niet uitsluitend met den mond maar vooral ook met het verstand. Goede koffie ruikt niet: ze geurt! Om deze goede koffie te drinken met het grootst mogelijke profijt, hetgeen van belang is in een tijd, die op efficiency uit is, heeft men rust noodig, lichamelijk en geestelijk. Daarom is het koffieuur in zekeren zin een symbool. Daarom is een koffieuur met vél conversatie nooit het ware. De echte koffiedrinker weet dat de meester zich toont in de beheersching: hij drinkt even vaak thee, als een echte sigarettenrooker een sigaar opsteekt. HENRIETTE LABOUREUR Karel wa vaak "verhinderd en als hij kwam M \ Annie zei, dat misschien mijn temt de oorzaak was . . . een "vermoeide huid" moet elke \ \dag met LUX TOILE fZffPJ worden gewassen^ Karet was gauw veranderd hij v wist niet hoe gauw hij \\ de huwelijksdatum zou i vaststellen... noemde mij ' \ zijn schattig bruidje.. ^ Vermoeide trekken, een lelijke, onaantrekkelijke huid, die niet bestand is tegen de vermoeienissen van het moderne, gejaagde leven ... zorg dat U hiervoor gespaard blijft. Een vermoeide huid" moet dagelijks worden opgefrist met Lux Toilet Zeep, die speciaal wordt bereid om een onaantrekkelijke teint nieuwe schoonheid te geven. LUX TOILET ZEEP tegen VERMOEIDE HUID" LTZ163-OIM voor liet goed v er zo r gele interieur tapijten N.V. KON. VER. TAPIJTFABRIEKEN R'DAM, A'DAM, DEVENTER, MOORDRECHT TOONZALEN TE AMSTERDAM: SINGEL 464 FA F. SINEMUS 20 Leldschestraat 22 AMSTERDAM C. GEKL OVERHEMDEN NAAR MAAT VAN Fl. 8. AF PRIMA COUPE EN AFWERKING EIGEN ATELIER Inkoop van OUD GOUD JUWEELEN enz. tegen h oogsten prijs FA LANQEDIJK Frederikspleln 11, A'dam Inkoop Gouden Tientjes fl. 12.40?H. 12.60 tune BAT IN MINIMUM VAN TIJD CONSTATEERT OE GEBREK Tf IEFDON X (4943^ COMPRESSIE \4l43jy KLEPPEN ^l^y ONTSTEKING CARBURATIE ENZ; BUREAU VOOR AUTOMOBIEL ECONOMIE SPAARNDAMMÉRSTRAAT 94 H ATTU M KINDERPENSION De Vogelsang" E£rS «nS.? 1 B*» ? ' ^^ ' ook babies. Fl. 3.- p. d. Dames van Hasselt. Tel. 252. Prosp. en ref. op aanvr. Bezoekt de permanente tentoonstelling ceramique Pottenbakkerij HET KRUIKJE" te Putten. Werkdemonstraties dagelijks. Telefoon 159. 6Spa -meubelen, speciaal gehaakt en toch metduur.' V^aagtvrijblyvend prijsopgave pa ui w schongs-am sterdam zuid amstelv.weg 1030 ? telef. ZVJQ / / JLve'dee'cen DOET VERKOOPEN deze week in de uitkijk": toegang boven 18 jaar ^^^ e week albert préjean en marie glory in ,. C h a hl p a g 11 C" (Ie paquebot tenacity) regie: (uilen duvivler (luminafilm)

De Groene Amsterdammer Historisch Archief 1877–1940

Ga naar groene.nl