De Groene Amsterdammer

Historisch Archief 1877-1940

Alle jaargangen 1939 4 november pagina 14

4 november 1939 – pagina 14

Dit is een ingescande tekst.

N. F. VAN GELDER & Ci POINSHENDRIKKAOE 26-27 A MCTTDR A M VAN BAERLESTR 40 (FIL-I MlYlO l LKUAIYl PORCELEIN - AARDEWERK - GLAS - KRISTAL WIJ VERXOOPtN CeCHTmfEK* »AW PARTI CULIEREN, OOK OP DE PRINS HENOtlUKADE U PROFITEERT VANEENE TRADITIE EN ERVARMOVANRUIH1» EIU» voor liet goedverzorgde interieur tapijten N.V KON. VER TAPIJTFABRIEKEN «'DAM. A-DAM. DEVENTER. MOORDRECHT TOONZALEN TE AMSTERDAM: SINGEL 404 FA F. SINEMUS 20 Leldschestrait 22 AMSTERDAM C. . GEKL OVERHEMDEN NAAR MAAT VAN Fl. 8. AF PRIMA COUPE EN AFWERKING EIGEN ATELIER TUINCAMELLTA EFFENDEE WNTEBHABOE NIEUWE VOORJAM3SBL.OEM VRAAGT PBI/ZEN EN BESCHRIJVING FELIX X DYKHUIS TUINARCHITECTEN Institute for Beauty Culture and Hairgrow" (Eng. methode) Algehele opleiding Sohoonheids-specialiste & Manicure Cursussen en privélessen - Inl. Weteringschans 83 - (boven O.V.V.) Telef. 37729 Garage JUIOPM" Amsterdam Bartholomeus Ruloffstrut 5 bil Jac. Obrechtpl. Telefoon 22622-95754 MOOER1V GROOT GAItAGF,BKI>ItIJF OFF (^^^> SUB.DEALER VOOR AMSTERDAM Voor Hondenliefhebbers THE KOK'S KENNELS Schotsche Terriërs ? lersche erriêrs ? Dalmatiêrs Momenteel Schotsche en lersche terriër pups disponibel Wederom eerste klas zwart-Se'e jongen af te geven uit de met vele prijzen bekroonde Quida van Westergoo. Billijke prijzen. Verder prachtige Roode Angorakater ter dekking. Conditie fl. 7.50 KENNEL WESTERGOO" Ibisstraat 24, Leeuwarden. Telefoon 5096 Mevrouw C. P. GUNCKEL-DEKKING Eig. Kennel of Joy Snoezige ruwharige foxterrier-teefjes 8 w. en pracht nest Welsh terrier-pups, alle uit kampioen-bloed gefokt. Prijzen vanaf f 25. Soendapleln 23 Haarlem Telefoon 17810 on* .tune DAT III MINIMUM VAN TIJD ODM'nTKRT M COMPRESSIE KICPPCN ONTSTCKING CAHBURATIi IHl: BUREAU VOOR AUTOMOBIEL ECONOMIE SPAARNDAMMERSTRAAT 94 deze week in de uitkijk": voor ae Je weeK geprolongeerd: j i'u il gabin, miclièie morgan en inlchol simoii in: toegang boven 18 jaar quai des brumes (havenkwartier) regie van marcel carn filmex Vrouwen en Vrouwenleven Kok>querelles TfET past ons niet over maaltijden te ?f* spreken of te schrijven, zonder eenigermate de conditie te onderzoeken van degenen die zich aan tafel zetten. Geen beter leven dan een goed leven, doch probeeren wij onder alle omstandigheden van het leven een goed leven te maken ? Ik moge dan, zijnde een man, over de verderfelijkeHollandschegewoonte schrij ven, die borrel" heet. Omdat de borrel een fatale introductie is voor een maal tijd. De Hollander borrelt" zonder fantasie en bederft zijn appetit. Het borreluur is een slechte gewoonte, omdat het een scheiding brengt, daar waar men vereenigd zou moeten zijn. Ik heb het nu niet over den Hollander die met zijn vriendjes in een cafézit en de lichte angst" of de groene pommerans" ver schalkt, waarbij hij gansche schoteltjes apennootjes eet, die zijn maag verzadi gen, terwijl zijn vrouw in de keuken staat om iets te bekokstoven dat hem straks het leven zou moeten veraange namen. Deze mannen zijn egoïsten en weten niet beter. Doch zelfs de thuis borrelende man, de brave huisvader, weet niet hoe hij zijn glaasje moet drinken, want hij doet het vergezeld gaan van zaken die hem den eetlust ontnemen, zoutjes en andere uitvin dingen van den boozen geest. Indien hij niet bevangen was door de gedachte dat een maaltijd, onder de plechtigste omstndigheden voorafgegaan zou moeten worden door hors d'oeuvres", dan zou hij wellicht van zijn borrel iets kunnen maken dat organisch past in het gansche gebeuren van den maaltijd. Hij zou dan iets leeren van de Kinderen EN Guus, hoe maak jij het op de nieuwe school.. . . ?" Het is een vraaj, die Guusje zich, door welmeenende en vriendelijk-gezinde visite dezer c*a;en nog al eens hoort stellen en aa i de manier waarop hij, bij de beantwoording, zijn onderlip een beetje laat hangen of wriemelt met zijn teenen in de punten van zijn randa'.en, kan moeder waarnemen dat bedoelde vraa^ hem verveelt. Maar het bezoek krijgt een vriendelijk, zij het vaag: Oooo, krent, hoor...." ten antwoord en moet daaruit zelf maar afleiden wat Guus precies be doelt. Intusschen is de waarheid, dat Guus het op de nieuwe school inder daad wel naar zijn zin heeft! Het is een echte" school, dwz., volgens Guus: gén product van een modernen dorpjarchitect met vriendelijke lage lokalen, ingebouwde betegelde fon teintjes, glas-in-lood-ruitjes en heldere kleuren. Neen, dit is een ouderwetsch kaal hol-van-een-school met eenige dozijnen sombere lokalen, met hooge kille gangen, waarbinnen droefgees tig licht valt en die vervuld zijn van de speciale geur, die aan oude school gebouwen, waarbinnen generaties drop hebben gesnoept, propjes geschoten en inktvlekken geproduceerd, eigen is. Guus' lokaal ligt hoog in het gebouw en zonder een grein verontwaardiging maar zelfs met zekeren trots, vertelt Guus dat hij, om zijn klas te bereiken zeven trappen moet opklauteren. En als je niet aan de goeie kant loopt, of je klotst of zooiets, dan laat de meester het je kalm nóg eens doen, zegt Guus ! Dat is een van de dingen, Russen en de Zweden, die niet borrelen .... doch niettemin drinken. Zoomin als de Noren en de Denen, zouden deze lieden zich aan tafel zetten met een surplus van zes glazen versnapering. Doch nadat zij zich aan tafel gezet hebben, komen de kleine karafjes wodka, of aquavit op tafel ijskoud en men eet haring, op verschillende wijze toebereid, in de een of andere sauce zwemmende bokking, sardines, gerookt vleesch, een eiergerecht toebereid met ansjovis.... enfin, allerhande zaken, die den eetlust wekken, inplaats van deze te bederven. Want zag u ooit in Rusland of Scandinaviëiemand een glas beroeren, alvorens hij zich tot den maaltijd gezet had? Ik moet af en toe lachen om de po gingen die men aanwendt de haring te benutten als versiering van onze apéritif. Kleine stukjes haring op harde of door weekte toast. De haring is een van onze kostelijkste dingen en in Scandinavi heeft men vermoedelijk acht en zeventig manieren de haring in aantrekkelijke vorm te doen verschijnen. Leg eens wat schoongemaakte bokking of haring in een marinade van azijn, voeg er wat fijngesneden uitjes aan toe. Zet dat op tafel, eet een stukje brood er bij en nadat ge een stukje haring gegeten hebt, drink uw glas en ervaar hoeveel aangenamer dat is dan een borrel rrnt karakterlooze pinda's. Doch ge moet dit arrangeeren op uw gedekte tafel en schaar rustig uw huisgenooten, vooral uw vrouw, daarom heen, ook al kunnen zij niet roemen over uw groene pommerans. Het is gezellig. Hierover mér. Over marinades en die bij een echte" school behooren. Te midden van zijn klasgenooten leeft Guus vriendelijk maar vaag. Op de oude school kende iedereen hem en zijn familie. Freek was er ook geweest, Broer was er nóg. Alle meesters wisten waar zij woonden, soms kwam er een op bezoek. Achteraf blijkt nu, dat voor Guus dit gebrek aan distantie ook afbreuk heeft gedaan aan de echtheid" van de vorige school. Op déze school weet niemand iets af van zijn familie of zijn huis. Een nieuwsgierige jongen, die bij hem wilde informeeren wat zijn vader eigenlijk was, kreeg ten antwoord: O. ... eh. . .. handelsreiziger, geloof ik...." Toen moeder, ietwat verontrust zei: Maar Guus, dat was toch gejokt!" antwoordde Guus zielsrustig: Moeder u hebt zelf altijd gezegd, dat we niet uit huis praten mochten. Nou, 't ging hem geen snars aan. ..." Des morgens fietst Guus den weg naar school in gezelschap van een buurmeisje. Toen hij voelde aankomen dat de klas" bereid was om daar iets van te denken en bijgevolg ook te zeggen, heeft hij bedoeld buurmeisje rustig tot zijn nichtje gepromoveerd. En nou houen ze d'rlui monden...." zegt Guus, die zich, ook al bij wijze van aanpassing, toelegt op een zekere volksche wijze van spreken het geen hem overigens wilde woede ontladingen bezorgt van de zijde van Zus en Freek, die vinden dat je zoo iets niet doet. Maar Guus is op school incognito en hij is voorloopig vastbesloten dit te handhaven. ERICA PAG. 14 DE GROENE No. 3257

De Groene Amsterdammer Historisch Archief 1877–1940

Ga naar groene.nl