Historisch Archief 1877-1940
N. F. VAN GELDER & Ci
POINSHENDRIKKAOE 26-27 A MCTTDR A M
VAN BAERLESTR 40 (FIL-I MlYlO l LKUAIYl
PORCELEIN - AARDEWERK - GLAS - KRISTAL
WIJ VERXOOPtN CeCHTmfEK* »AW PARTI
CULIEREN, OOK OP DE PRINS HENOtlUKADE
U PROFITEERT VANEENE TRADITIE EN ERVARMOVANRUIH1» EIU»
voor liet
goedverzorgde
interieur
tapijten
N.V KON. VER TAPIJTFABRIEKEN
«'DAM. A-DAM. DEVENTER. MOORDRECHT
TOONZALEN TE AMSTERDAM:
SINGEL 404
FA F. SINEMUS
20 Leldschestrait 22
AMSTERDAM C. .
GEKL OVERHEMDEN
NAAR MAAT
VAN Fl. 8. AF
PRIMA COUPE EN AFWERKING
EIGEN ATELIER
TUINCAMELLTA EFFENDEE
WNTEBHABOE NIEUWE VOORJAM3SBL.OEM
VRAAGT PBI/ZEN
EN BESCHRIJVING
FELIX X DYKHUIS
TUINARCHITECTEN
Institute for Beauty Culture and Hairgrow" (Eng. methode)
Algehele opleiding Sohoonheids-specialiste & Manicure
Cursussen en privélessen - Inl. Weteringschans 83 - (boven O.V.V.) Telef. 37729
Garage
JUIOPM"
Amsterdam
Bartholomeus
Ruloffstrut 5
bil
Jac. Obrechtpl.
Telefoon
22622-95754
MOOER1V GROOT GAItAGF,BKI>ItIJF
OFF (^^^> SUB.DEALER
VOOR AMSTERDAM
Voor Hondenliefhebbers
THE KOK'S KENNELS
Schotsche Terriërs ? lersche erriêrs ? Dalmatiêrs
Momenteel Schotsche en lersche terriër pups disponibel
Wederom eerste klas zwart-Se'e jongen af te geven
uit de met vele prijzen bekroonde Quida van Westergoo.
Billijke prijzen. Verder prachtige Roode Angorakater ter dekking. Conditie fl. 7.50
KENNEL WESTERGOO" Ibisstraat 24, Leeuwarden. Telefoon 5096
Mevrouw C. P. GUNCKEL-DEKKING Eig. Kennel of Joy
Snoezige ruwharige foxterrier-teefjes 8 w. en pracht nest Welsh
terrier-pups, alle uit kampioen-bloed gefokt. Prijzen vanaf f 25.
Soendapleln 23 Haarlem Telefoon 17810
on*
.tune
DAT III MINIMUM VAN TIJD
ODM'nTKRT M
COMPRESSIE
KICPPCN
ONTSTCKING
CAHBURATIi IHl:
BUREAU VOOR
AUTOMOBIEL
ECONOMIE
SPAARNDAMMERSTRAAT 94
deze week in de uitkijk":
voor ae Je weeK geprolongeerd: j i'u il gabin, miclièie
morgan en inlchol simoii in:
toegang
boven
18 jaar
quai des brumes
(havenkwartier)
regie van marcel carn
filmex
Vrouwen en Vrouwenleven
Kok>querelles
TfET past ons niet over maaltijden te
?f* spreken of te schrijven, zonder
eenigermate de conditie te onderzoeken
van degenen die zich aan tafel zetten.
Geen beter leven dan een goed leven, doch
probeeren wij onder alle omstandigheden
van het leven een goed leven te
maken ?
Ik moge dan, zijnde een man, over de
verderfelijkeHollandschegewoonte schrij
ven, die borrel" heet. Omdat de borrel
een fatale introductie is voor een maal
tijd. De Hollander borrelt" zonder
fantasie en bederft zijn appetit. Het
borreluur is een slechte gewoonte, omdat
het een scheiding brengt, daar waar men
vereenigd zou moeten zijn. Ik heb het
nu niet over den Hollander die met zijn
vriendjes in een cafézit en de lichte
angst" of de groene pommerans" ver
schalkt, waarbij hij gansche schoteltjes
apennootjes eet, die zijn maag verzadi
gen, terwijl zijn vrouw in de keuken
staat om iets te bekokstoven dat hem
straks het leven zou moeten veraange
namen. Deze mannen zijn egoïsten en
weten niet beter. Doch zelfs de thuis
borrelende man, de brave huisvader,
weet niet hoe hij zijn glaasje moet
drinken, want hij doet het vergezeld
gaan van zaken die hem den eetlust
ontnemen, zoutjes en andere uitvin
dingen van den boozen geest.
Indien hij niet bevangen was door de
gedachte dat een maaltijd, onder de
plechtigste omstndigheden voorafgegaan
zou moeten worden door hors
d'oeuvres", dan zou hij wellicht van zijn
borrel iets kunnen maken dat organisch
past in het gansche gebeuren van den
maaltijd. Hij zou dan iets leeren van de
Kinderen
EN Guus, hoe maak jij het op de
nieuwe school.. . . ?" Het is
een vraaj, die Guusje zich, door
welmeenende en vriendelijk-gezinde
visite dezer c*a;en nog al eens hoort
stellen en aa i de manier waarop hij,
bij de beantwoording, zijn onderlip
een beetje laat hangen of wriemelt
met zijn teenen in de punten van zijn
randa'.en, kan moeder waarnemen
dat bedoelde vraa^ hem verveelt.
Maar het bezoek krijgt een vriendelijk,
zij het vaag: Oooo, krent, hoor...."
ten antwoord en moet daaruit zelf
maar afleiden wat Guus precies be
doelt.
Intusschen is de waarheid, dat
Guus het op de nieuwe school inder
daad wel naar zijn zin heeft! Het is
een echte" school, dwz., volgens
Guus: gén product van een modernen
dorpjarchitect met vriendelijke lage
lokalen, ingebouwde betegelde fon
teintjes, glas-in-lood-ruitjes en heldere
kleuren. Neen, dit is een ouderwetsch
kaal hol-van-een-school met eenige
dozijnen sombere lokalen, met hooge
kille gangen, waarbinnen droefgees
tig licht valt en die vervuld zijn van
de speciale geur, die aan oude school
gebouwen, waarbinnen generaties drop
hebben gesnoept, propjes geschoten en
inktvlekken geproduceerd, eigen is.
Guus' lokaal ligt hoog in het gebouw
en zonder een grein verontwaardiging
maar zelfs met zekeren trots, vertelt
Guus dat hij, om zijn klas te bereiken
zeven trappen moet opklauteren. En
als je niet aan de goeie kant loopt,
of je klotst of zooiets, dan laat de
meester het je kalm nóg eens doen,
zegt Guus ! Dat is een van de dingen,
Russen en de Zweden, die niet borrelen
.... doch niettemin drinken. Zoomin
als de Noren en de Denen, zouden deze
lieden zich aan tafel zetten met een
surplus van zes glazen versnapering.
Doch nadat zij zich aan tafel gezet
hebben, komen de kleine karafjes wodka,
of aquavit op tafel ijskoud en
men eet haring, op verschillende wijze
toebereid, in de een of andere sauce
zwemmende bokking, sardines, gerookt
vleesch, een eiergerecht toebereid met
ansjovis.... enfin, allerhande zaken,
die den eetlust wekken, inplaats van
deze te bederven. Want zag u ooit in
Rusland of Scandinaviëiemand een
glas beroeren, alvorens hij zich tot den
maaltijd gezet had?
Ik moet af en toe lachen om de po
gingen die men aanwendt de haring te
benutten als versiering van onze apéritif.
Kleine stukjes haring op harde of door
weekte toast. De haring is een van onze
kostelijkste dingen en in Scandinavi
heeft men vermoedelijk acht en zeventig
manieren de haring in aantrekkelijke
vorm te doen verschijnen. Leg eens wat
schoongemaakte bokking of haring in
een marinade van azijn, voeg er wat
fijngesneden uitjes aan toe. Zet dat op
tafel, eet een stukje brood er bij en nadat
ge een stukje haring gegeten hebt, drink
uw glas en ervaar hoeveel aangenamer
dat is dan een borrel rrnt karakterlooze
pinda's. Doch ge moet dit arrangeeren
op uw gedekte tafel en schaar rustig uw
huisgenooten, vooral uw vrouw, daarom
heen, ook al kunnen zij niet roemen over
uw groene pommerans. Het is gezellig.
Hierover mér. Over marinades en
die bij een echte" school behooren.
Te midden van zijn klasgenooten
leeft Guus vriendelijk maar vaag. Op
de oude school kende iedereen hem
en zijn familie. Freek was er ook
geweest, Broer was er nóg. Alle
meesters wisten waar zij woonden,
soms kwam er een op bezoek. Achteraf
blijkt nu, dat voor Guus dit gebrek
aan distantie ook afbreuk heeft gedaan
aan de echtheid" van de vorige
school. Op déze school weet niemand
iets af van zijn familie of zijn huis.
Een nieuwsgierige jongen, die bij hem
wilde informeeren wat zijn vader
eigenlijk was, kreeg ten antwoord:
O. ... eh. . .. handelsreiziger, geloof
ik...."
Toen moeder, ietwat verontrust zei:
Maar Guus, dat was toch gejokt!"
antwoordde Guus zielsrustig: Moeder
u hebt zelf altijd gezegd, dat we niet
uit huis praten mochten. Nou, 't
ging hem geen snars aan. ..."
Des morgens fietst Guus den weg
naar school in gezelschap van een
buurmeisje. Toen hij voelde aankomen
dat de klas" bereid was om daar
iets van te denken en bijgevolg ook te
zeggen, heeft hij bedoeld buurmeisje
rustig tot zijn nichtje gepromoveerd.
En nou houen ze d'rlui monden...."
zegt Guus, die zich, ook al bij wijze
van aanpassing, toelegt op een zekere
volksche wijze van spreken het
geen hem overigens wilde woede
ontladingen bezorgt van de zijde van
Zus en Freek, die vinden dat je zoo
iets niet doet.
Maar Guus is op school incognito
en hij is voorloopig vastbesloten dit
te handhaven. ERICA
PAG. 14 DE GROENE No. 3257