Historisch Archief 1877-1940
Vrouwen en vrouwenleven
Italiaansch*
Hollandsche
ceramiek
HET is waarschijnlijk niet vast
te stellen, wanneer de eerste
mensch er toe gekomen is, uit
klei en leem een nap te maken, en die
in de felle stralen van de zon te droogen.
In ieder geval is het vele tienduizenden
jaren geleden en de kunst is sedertdien
niet meer verloren gegaan. Het zal wel
ergens bij de oude wereldzee geweest
zijn, rondom de Middellandsche Zee.
Daar is de oude kunst levend gebleven.
En vandaar heeft zij zich in jongere
tijden over de wereld verspreid. Maar
nog geschiedt het er, zooals eeuwen
geleden.
In Faenza is een oude ceramische
school, waar de jongste generaties van
dit oude beroep opgeleid worden. De
thans in Holland woonachtige potten
bakker, de Lerma, heeft hier zijn op
leiding genoten. Later werkte hij on
der een Duitscher, die te Vietri bij Na
pels moderne kunstzinnigheid entte op
een overoud bedrijf van
boerenaardewerk. Met hem schiep de Lerma kost
baarder ceramiek, die niet meer voor
de eenvoudige Zuid-Italiaansche boe
renbevolking maar voor verzamelaars
en liefhebbers in de heele wereld be
stemd was.
Samen met zijn vrouw, de Holland
sche teekenares, Mevrouw de Lerma
van der Does de Willebois, trok hij
verder, door de wereld, heel oude rei
zen, als voor duizenden jaren, tot het
echtpaar op Rhodos een staatsopdracht
kreeg de, vermoedelijk oude
Rhodesische ceramische cultuur weer tot leven
te brengen. In een geheel nieuw opge
richte fabriek begon het echtpaar de
oude op Rhodos gevonden borden na
te maken: het waren oude
Perzischachtige motieven en deze borden, even
zeer als de na ruim twee duizend jaar
nagemaakte borden, waren schoon van
teekening.
Na Rhodos Florence. En na Florence
Groenekan Oost, provincie Utrecht.
NA de stralende zon van het Zuiden,
waar arbeid in de open lucht plaats
vond, waar potten, borden en de groote
spaghettischotels in de brandende zon
droog werden, de kille mist van de lage
Utrechtsche weilanden. Maar in deze,
thans natte, herfstige dreven plotseling,
als een Zuidelijk eilandje, het atelier,
met de kleurige vazen, de beschilderde
schotels, de vroolijke bekers en de
vrome, stemmig getinte madonna's.
Mevrouw de Lerma boetseert de vrou
wefiguurtjes en de grappige
dierplastiekjes; vaak ook beschildert zij de bor
den, die haar man draaide. De techni
sche behandeling gebeurt geheel door
de Lerma. De menging van de soorten
poederklei met water, het zorgvuldig
zeven, het scheiden van water en
kleimassa, het doen wegzuigen van het
laatste water in de poreuze gipsbakken.
En dan: het draaien op het oude, haast
klassieke pottenbakkerswiel. En na
het droogen het dompelen in de met
water aangemaakte glazuur, het weer
droogen en het beschilderen, op de
poederachtige glazuur, in nog doffe,
wat grauwe kleur, vóórdat de gloeiende
hitte van het oventje de grauwe klei
de doffe kleur en het poederachtig
matte glazuur tot een stralend, kleurig
en marmerhard glinsterend gebruiks
voorwerp omtoovert. Dat is het wonder
van de pottenbakkerij, het steeds terug
keerend, nimmer zichzelf gelijkblijvend
wonder. Want dit andere klimaat, de
andere materialen eischten na de werk
zaamheid in het Zuiden een geheele
verandering, die thans na drie jaar vol
tooid is. De andere lichtval eischt an
dere kleuren.
Er leeft hier, op borden, op theeser
viezen, vazen en schotels, een liefe
lijke wereld, vol speelsche fantasie.
En eiken dag groeit die wereld,
door een scheppende werkzaamheid,
die elk stuk met liefde en blijde
verwachting geboren ziet worden. De
paardjes, de engeltjes, bloemen en
guitaren, Heiligenkoppen, vischjes,
boeketjes en vogels leven in vriende
lijke kleuren in het glanzende gla
zuur, op en in kommen, borden
en koppen en wat niet al. Een
wareld van Zuidelijk geluk in het kille
Noorden.
poging
Met den gebruikelijken nadruk is in
Augustus te Parijs de wederopstanding
van de queue de Paris" afgekondigd.
Het was een vondst, die succes beloofde:
Februari-collecties hadden al omzichtig in
deze richting gedoeld, en het voldongen
feit was dus rijp, om in het najaar de
wereld voorgezet te worden.
En nu? Wat wordt er van deze ver
nieuwing der mode? Voor de winkelruiten
bespeurt men slechts enkele modellen, die
een heel lichte draperie ter plaatse van
de queue" vertoonden. Iedereen is erop
bedacht, Meeren te koopen, die een heelen
tijd mee kunnen. Zal dus deze poging
van de couturiers tot mislukking gedoemd
blijken? of zal het nieuwtje toch. langzaam
maar zeker, doordringen, en over eenigen
tijd ondanks alles den zegepraal behalen?
Niemand kan het voorspellen.
Amerikaansche bladen publiceeren, met
Amerikaansche openhartigheid, afbeeldingen van
de corsetten, die men zal moeten dragen
om deze japonnen met hun wespentaille
geheel tot hun recht te laten komen. Die
corsetten lijken werkelijk sprekend op de
harnassen, waarin men zich vroeger placht
te snoeren. Zs zijn misschien toch iets
luchtiger: wij zijn nu eenmaal slanker
geworden. Maar de verwezenlijking van
het een zoowel als van het andere hangt
in de lucht. En in ons land althans legt
men de gewons beschroomdheid ten op
zichte van deze mode-vernieuwing aan den
dag. Toch is een model a's het hiernaast
afgebeelde, van blauw satijn met zwarte
nopjes en garneering van zwarte kant,
een nadere beschouwing ten volle waard.
«Er
WEET U DAT DE ROODE
ster-appelen, die nu in de groente-win
kels het allereerst in 't oog springen, ook
heel goed als compote te gebruiken zijn?
Als ge dit wilt probeeren, neem dan
voor 4 d 5 personen een half fleschje
bessensap, doe dit in de pan met
2 d.L. water, 4 afgestreken eetlepels
suiker en een stukje citroenschü.
Wanneer het geheel flink kookt,
dompel dan de partjes geschilde appel
erin en laat ze zoolang meekeken totdat
U, door middel van een vork, weet
dat ze van buiten zacht en van binnen
nog hard zijn.
Stort dan de appels meteen in uw
wachtende compote-schaal en bind nu
met 2 afgestreken eetlepels maizena en
water de overgebleven bessensap in uw
pan. Giet deze bessensap over uw
appeltjes.
Wilt ge dit nu als compote houden,
laat het dan bekoelen.
Voelt ge iets voor een nieuw dessert,
zorg dan dat ge een klein cartonnetje
met gember in nat tijdig in huis gehaald
hebt (is niet duur1.) Snijd de stukjes
gember fijn, roer dit met het gembernat
door de bessensap en giet nu alles
over uw rose appeltjes (room hierover
is natuurlijk lekker, maar niet noodig).
PAG. 16 DE GROENE No. 3258