De Groene Amsterdammer

Historisch Archief 1877-1940

Alle jaargangen 1939 18 november pagina 16

18 november 1939 – pagina 16

Dit is een ingescande tekst.

Oude kinderspelen voor de'moderne jeugd Uit een prentenmagazijn '"/t f /ief verst fe scfirljven. \ Ziet, hoe ver Martijn kan schrijven. Zonder moeite of hindernis ! Joris moet er onder blijven, Schoon hij vier duim langer is. Neen, het gaat niet; ieder keer Kolt hij, niet zeer zachtjes neer. OOM schreef met een stuk krijt eene streep op den grond. Ieder moest nu, op de beurt af, achter de streep staan, zich voorover op den grond uitstrekken, op de teenen en op ne hand, zonder dat de knieën of het ligchaam den grond aanraakten; dan met de andere hand, zoo ver hij reiken kon, een dwarsstreepje met het krijt op den grond schrijven, en daarna zich weder oprigten, waarbij immer niets dan de teenen en de eene hand den grond mogten aanraken. Dit gaf veel stof tot lagchen, dewijl de armen gedurig doorbogen en men met den neus op den grond nederviel. Flip dacht de andere knapen hierin de baas te zijn, dewijl hij de langste was, en daarom verder reiken kon; doch hij bedroog zich: Martijn, die veel kleiner was, won het hem af. Deze had opgemerkt, dat het veel hielp, als hij de beenen vrij wijd van elkander hield en het ligchaam alzoo laag aan den grond bragt. De dikke Hendrik kon het wel het aller minste doen: gedurig zakten de knieën of de ellebogen door, of raakte zijn buik den grond. De tegenwoordige jeugd zal het nog moeilijker hebben, want parketvloeren zijn glad. En als ze tegenwoordig ver willen schrijven, dan doen ze dat met hun speelgoed-telegraaftoestelletje. Prozaïscher en practischer. v-, De mode, listig als een slang, neemt van tijd tot tijd den schijn aan als voer zij in het schuitje der degelijken en zuinigen. Zoo vindt men des zomers costuums, die op vier of meer manieren te gebruiken zijn: met lange rok als avondjurk, met korte rok als middag jurk, met shorts aan het strand, zónder shorts in 't zonnebad, enz. enz. l Zulke. ontwerpen lijken heel fraai, maar de praktijk wijst twee dingen uit: ten eerste, dat ze meestal niet correct willen zitten door al die transformaties, of al vuil zijn tegen dat men aan de tweede metamorphose toe is; ten tweede, dat een vrouw geen zin heeft om de heele dag in dezelfde jurk te loopen, mét of zonder transformaties ! De boven bedoelde, listige mode-ontwerpers weten dit laatste hél goed; daarom kunnen zij rustig zulke quasi-praktische kleedingstukken lanceeren,zonder eeniggevaar dat hun verkoop daardoor ook maar met een enkel stuk zou kunnen verminderen! Onze praktische zin zal zich das moeten richten op kleeren die of zoo weinig opvallen, dat niemand ziet of U ze n of tienmaal draagt, of met een snit of garneering die gemakke lijk door iets heel anders vervangen kan voorden. De japon van onze foto bestaat uit koningsblaawe crêpe de chine, afgezet met galons van zilverdraad en pailletten. De handschoenen zijn van precies hetzelfde materiaal. DE officieele kookboeken hebben het gebracht tot een staat van eerbiedwaardigheid, die den eenvoudigen mensch verrast en soms met stom me verwondering vervult. Er is geen formule gewichtiger, tyrannieker, meer gehaat en toch gedweeër gehoorzaamd, dan: men neme .... De zaak is dat de eene mensch gaarne iets hartigs eet en de andere minder gesteld is op specerijen. Men heeft een beroemd Neder landsen dichter, die tevens een vorst is op kookgebied, het verwijt gemaakt dat men naar zijn recepten niet koken kon, omdat hij niet in grammenmaat en tijdsduur aangaf hoe lang de ver langde spijze sudderen of stoven moest. Ik zou zeggen: proeft u zélf eens. Eet desnoods de helft van de schotel, als uw schotel moet slagen. Dan komt ge met iets minder appetit aan tafel, doch wat hindert dat voor een enkele maal? Als de schotel in orde is, zal uw man hoogstens zeggen: lieveling, was het niet wat krap? Ik zou me gaarne nog een hoeveelheid op mijn bord hebben doen leggen". En is de schotel een mislukking, dan is uw man gelukkig dat hij er zoo goed van af komt. Wees niet bang, kooksters en kokende mannen. Begin met zelfKok'querelles vertrouwen. Blijf bij je werk en proef veel. Wat is een mislukte schotel op de eeuwigheid? Hoogstens hebt ge leergeld betaald. En is het ding geslaagd, dan geniet ge uw triomf. Peuter niet teveel met weegschalen verzin iets echts en eigens. Als het mislukt, pretendeer dan dat ge u hebt toegelegd op het eenige recept dat ge in geen enkel kookboek vinden zult: Wat maak ik klaar als schoonma komt! Met de meest verzoute en verbrande schotel zult ge op die wijze nog een gelukkige glimlach ontlokken aan uw man. Natuurlijk moet men, om tot den werkelijk gelukkigen staat van genieten en koken terug te keeren, afstand doen van enkele voor-oordeelen. Haat uw jeugd en haat uw opvoeders, die u in uw prille jonkheid leerden: hoe slechter het smaakt hoe beter, want het is zoo voedzaam. Aldus leerden wij witte en bruine boonen verafschuwen, erwten, rijst, tuinboonen vooral tuinboonen, om dat deze in groote gezinnen alleen te bekostigen waren, wanneer de fijn proevers ze al te groot vonden. Lezer, ge vindt dat ik tot dusverre slechts in de ruimte spreek en ge vordert thans van mij een teeken. Ik kan u dat niet iedere week beloven, doch verneem nu hoe ge de witte boonen die ge in blinde waanzin gehamsterd hebt, kunt benutten. Men neme: witte boonen en koke die met een ui en zout, zooals men recht schapen boonen kookt en zooals iedere vent zonder fantasie dat doen zou. Vergeet niet ze in de week te zetten, allereerst ! Als ze gaar zijn -?hebt u ze alle maal gaar? dan storten wij de hoeveelheid in een vuurvaste schotel, doch onder de boonenlaag legt ge eenige dikke plakken gewoon gezouten spek. Om tot in ieder détail af te dalen: een half pond voor drie per sonen. Per persoon acht en zestig boonen. Giet er nog eenige lepels boonenwater op, want ge voelt natuur lijk aankomen dat het geval in den oven moet. Overgiet het gansche met circa 2 ons zuivere rietsuikersiroop. Doe er wat kleine stukjes boter boven op. Laat het gansche geval ongeveer 2 uur in den oven staan, doch kijk er af en toe naar, opdat de blokbrandweer niet ontzet toesnelle. Doe er naar eigen bevinden aan tafel wat goede azijn op. Ieder recept door ons zelf geproefd en verrukkelijk bevonden ! Als ge het niet aangenaam vindt, hebt ge nog Hemmungen" uit uw jeugd en raadpleeg dan een zenuwarts. PAG. 16 DE GROENE No. 3259

De Groene Amsterdammer Historisch Archief 1877–1940

Ga naar groene.nl