De Groene Amsterdammer

Historisch Archief 1877-1940

Alle jaargangen 1940 3 maart pagina 13

3 maart 1940 – pagina 13

Dit is een ingescande tekst.

Kok>querelles MEN vraagt mij waarom beschou wingen omtrent koken zoo popu lair zijn. Ik weet het niet, doch ik kan het vermoeden. Noordpoolvorschers die in den ijzigen Poolnacht moesten over winteren op zeehondenbiefstuk, luis terden met overgave naar het voorlezen van een hoofdstuk uit een kookboek. Een mensch eet gaarne lekker en als hij de materieele middelen mist tot lekker eten, dan spreekt hij er over en leest er van. Gesprekken over het koken zijn zoo oud als de menschheid zelf en zij begonnen op het oogenblik dat men nog met gekruiste beenen bij het vuur zat en den geslachten vijand afknaagde. Want zelfs het aan het spit gebraden vleesch verlangt een be paalde behandeling en een zekere toe bereiding, ook wanneer het geen over leden erfvijand betreft doch een heel gewone lamsbout. Onder ons gezegd: wie zou zijn ergsten vijand soms niet gaarne een weinig braden? Gaf het geen bijzondere kracht tot inventie van nieuwe kookmethoden en wachtte men niet met zelfpijnigend geduld, tot de zeer slimme vijand aan het spit klaar was? Van de gesprekken om dit vuur der dagende menschheid tot het kookhalfuurtje is slechts n stap. Nu zijn wij natuurlijk in den loop der tijden van deze primitieve braadmethoden afgestapt misschien ten onrechte doch met onze stijgende cultureele behoeften veranderde tegelijk onze smaak. Wij hebben er een ge woonte van gemaakt het vleesch te bereiden met peper en zout de een eet bij biefstuk mosterd en de ander weigert mosterd bij varkenscotelet. Laurierbladen en kruidnagels mogen met vleesch in beroering komen, zelfs room wanneer ze ,een weinig zuur is. In ieder geval: zout. Zout mag nooit ontbreken. Maar waarom? Dat is een voor-oordeel. Waarom niet een keer anders. Met suiker bij voorbeeld? Stoor u niet aan de ontzetting die ge op de gezichten leest en waag u aan de proefneming. Met frisschen moed en zonder vrees aan den arbeid. Koop een kilo rundvleesch dat is voldoende om de gansche familie te overtuigen en het moét gegeten worden, omdat iedereen het gebod kent: eet het op, want het is zonde van het vleesch! Het vleesch wordt, zooals bij gulasch, in kleine stukjes gesneden en gezouten. Gén zout en wél suiker, zou te plotse ling zijn. Men moet langzaam proselieten maken in het rare van de kook kunst. Men laat dan een eetlepel suiker in een ijzeren pan smelten, tot deze zich goudbruin begint te gedragen. Men voegt er vet bij precies weer zooals bij de gulasch, en wanneer het vet en de suiker voldoende vermengd zijn, doet men het gesneden vleesch in de pan en laat deze open, totdat het vleesch voldoende aangebraden is. Ver volgens voegt men er twee theelepels anijskorreltjes bij en sluit den deksel. Heeft zich genoeg vleeschnat ont wikkeld, dan giet men zooveel kokend water toe, tot het vleesch ongeveer met het vloeibare bedekt is en laat het geheel ongeveer twee uur op een klein vuurtje sudderen. Intusschen maakt men ongeveer een half pond kastanjes schoon (in heet water leggen, dan laten schalen en de daaronder liggende huid gemakkelijk los) en voegt deze bij het vleesch, nadat het ongeveer een uur gekookt heeft. Even op een hooge vlam laten opkoken. En dan verder sudderen, tot alles gaar is. Met drooge rijst opdienen. U moogt het noemen Gulasch a la Erbfeind .. .. " 4 Oude kinderspelen voor de moderne jeugd 4 (uit een prentenmagazijn) el nicfif/e! fïom {e c/axt 4 *s Hier ziet gij de zeven joffertjes in een kring op de hurken zitten, op een' afstand van vijf en twintig of dertig voet van elkander. Zij spelen: nichtje ! nichtje ! kom te gast." Cornelia begint tot Johanna, die aan hare regterzijde zit, het spel met de uitnoodiging: Kom, nichtje ! nichtje ! kom te gast. JOHANNA. Wat kunt ge op tafel toonen? CORNELIA. Rookspek met groote boonen ; , En wat de keuken meer u biedt. JOHANNA. Neen, nichtje ! neen, dat lust ik niet. CORNELIA. Wat lust mijn nichtje dan ? JOHANNA. Wel spek, maar uit de pan. CORNELIA. Kom, nichtje ! hipplen dan ! Cornelia en Johanna verwisselen nu van plaats, door, op de hurken gezeten, elkander voorbij te hippelen. Cornelia houdt nu hetzelfde gesprek met Jacoba, die nu aan hare regterzijde zit; dit gaat zoo de rij rond, waarna eene andere de uitnoodigster wordt. PAG. 13 DE GROENE No. 3274 Haal Zwitsersche Zon in het INSTITUTE FOR BEAUTY CULTURE WETERINGSCHANS 83 (Boven O.V.V.) TELEF. 37729 N. F. VAN GELDER & C? PPINS HENDRIKKAOE 2S-27 A MCTCOR A M VAN BAERLESTR 40 (FIL.l AlYlO l LlYUAIYI PORCELEIN - AARDEWERK - GLAS - KRISTAL WO VERKOOPEN RECHTSTREEKS ?»« PA*T>CULUStN, OOK OP Oe PRINS HENDRIIKADE U PROFirCFRT VkN tlNE TRADITIE EN ERVARMB «AR «UI" 1» EiUW VOOR BONT NAAR EEN VAKMAN ! ,, Zé1 BONTWERKER Kruiskade 78 - Rotterdam - Tel. 54485 GARAGE BEUKERS (in Zuid) FRANS HALSSTRAAT 26a TEL. 23655 Verhuur van nieuwe Citroen Auto's zonder chauffeur l ? I//-MXC GEDIPLOMEERD MASSEUR, J. J. l\ W IX D HEILGYMNAST LIJSTERLAAN 28, Tal. 56O9, IJmulden-Oost Instituut voor h ei l y m n u* t k-k - hoogte zon- licht therapie Ringers., in fijnen smaak het hoogst bereikbare Een Paascheitje presenteert U als iets extra's; om Uw visite of Uzelf iets bij zonder fijns te geven. Wilt U als gastvrouw er eer mee in leggen, koopt dan Ringers. De naam Ringers garandeert U het hoogst be reikbare in fijnen smaak en kwaliteit. Gesorteerde, gevulde eitjes van 26 tot 47 cents per ons Drie goede bekenden Drie heerlijke nieuwe Noga pralinéeitje Stern eitje Kersen eitje Reinette eitje Cassies eitje Kruisbessen eitje Spaart Ringers plaatjes Flitsende Vinnen" PIMCEBS Dezelfde fijne vullingen als in de bonbons

De Groene Amsterdammer Historisch Archief 1877–1940

Ga naar groene.nl