Historisch Archief 1877-1940
Kok>querelles
MEN vraagt mij waarom beschou
wingen omtrent koken zoo popu
lair zijn. Ik weet het niet, doch ik kan
het vermoeden. Noordpoolvorschers die
in den ijzigen Poolnacht moesten over
winteren op zeehondenbiefstuk, luis
terden met overgave naar het voorlezen
van een hoofdstuk uit een kookboek.
Een mensch eet gaarne lekker en als
hij de materieele middelen mist tot
lekker eten, dan spreekt hij er over en
leest er van. Gesprekken over het
koken zijn zoo oud als de menschheid
zelf en zij begonnen op het oogenblik
dat men nog met gekruiste beenen bij
het vuur zat en den geslachten vijand
afknaagde. Want zelfs het aan het spit
gebraden vleesch verlangt een be
paalde behandeling en een zekere toe
bereiding, ook wanneer het geen over
leden erfvijand betreft doch een heel
gewone lamsbout. Onder ons gezegd:
wie zou zijn ergsten vijand soms niet
gaarne een weinig braden? Gaf het
geen bijzondere kracht tot inventie van
nieuwe kookmethoden en wachtte men
niet met zelfpijnigend geduld, tot de
zeer slimme vijand aan het spit klaar
was? Van de gesprekken om dit vuur
der dagende menschheid tot het
kookhalfuurtje is slechts n stap.
Nu zijn wij natuurlijk in den loop
der tijden van deze primitieve
braadmethoden afgestapt misschien ten
onrechte doch met onze stijgende
cultureele behoeften veranderde tegelijk
onze smaak. Wij hebben er een ge
woonte van gemaakt het vleesch te
bereiden met peper en zout de een
eet bij biefstuk mosterd en de ander
weigert mosterd bij varkenscotelet.
Laurierbladen en kruidnagels mogen
met vleesch in beroering komen, zelfs
room wanneer ze ,een weinig zuur is.
In ieder geval: zout. Zout mag nooit
ontbreken. Maar waarom? Dat is een
voor-oordeel. Waarom niet een keer
anders. Met suiker bij voorbeeld?
Stoor u niet aan de ontzetting die ge
op de gezichten leest en waag u aan de
proefneming. Met frisschen moed en
zonder vrees aan den arbeid. Koop een
kilo rundvleesch dat is voldoende
om de gansche familie te overtuigen en
het moét gegeten worden, omdat
iedereen het gebod kent: eet het op,
want het is zonde van het vleesch!
Het vleesch wordt, zooals bij gulasch,
in kleine stukjes gesneden en gezouten.
Gén zout en wél suiker, zou te plotse
ling zijn. Men moet langzaam
proselieten maken in het rare van de kook
kunst. Men laat dan een eetlepel suiker
in een ijzeren pan smelten, tot deze
zich goudbruin begint te gedragen.
Men voegt er vet bij precies weer
zooals bij de gulasch, en wanneer het
vet en de suiker voldoende vermengd
zijn, doet men het gesneden vleesch
in de pan en laat deze open, totdat het
vleesch voldoende aangebraden is. Ver
volgens voegt men er twee theelepels
anijskorreltjes bij en sluit den deksel.
Heeft zich genoeg vleeschnat ont
wikkeld, dan giet men zooveel kokend
water toe, tot het vleesch ongeveer met
het vloeibare bedekt is en laat het
geheel ongeveer twee uur op een klein
vuurtje sudderen. Intusschen maakt
men ongeveer een half pond kastanjes
schoon (in heet water leggen, dan laten
schalen en de daaronder liggende huid
gemakkelijk los) en voegt deze bij het
vleesch, nadat het ongeveer een uur
gekookt heeft. Even op een hooge
vlam laten opkoken. En dan verder
sudderen, tot alles gaar is. Met drooge
rijst opdienen.
U moogt het noemen Gulasch a la
Erbfeind .. .. "
4 Oude kinderspelen voor de moderne jeugd
4 (uit een prentenmagazijn)
el nicfif/e! fïom {e c/axt
4
*s
Hier ziet gij de zeven joffertjes in een kring op de hurken zitten, op
een' afstand van vijf en twintig of dertig voet van elkander. Zij spelen:
nichtje ! nichtje ! kom te gast." Cornelia begint tot Johanna, die aan
hare regterzijde zit, het spel met de uitnoodiging:
Kom, nichtje ! nichtje ! kom te gast.
JOHANNA. Wat kunt ge op tafel toonen?
CORNELIA. Rookspek met groote boonen ; ,
En wat de keuken meer u biedt.
JOHANNA. Neen, nichtje ! neen, dat lust ik niet.
CORNELIA. Wat lust mijn nichtje dan ?
JOHANNA. Wel spek, maar uit de pan.
CORNELIA. Kom, nichtje ! hipplen dan !
Cornelia en Johanna verwisselen nu van plaats, door, op de hurken
gezeten, elkander voorbij te hippelen. Cornelia houdt nu hetzelfde gesprek
met Jacoba, die nu aan hare regterzijde zit; dit gaat zoo de rij rond,
waarna eene andere de uitnoodigster wordt.
PAG. 13 DE GROENE No. 3274
Haal Zwitsersche Zon
in het INSTITUTE FOR BEAUTY CULTURE
WETERINGSCHANS 83
(Boven O.V.V.) TELEF. 37729
N. F. VAN GELDER & C?
PPINS HENDRIKKAOE 2S-27 A MCTCOR A M
VAN BAERLESTR 40 (FIL.l AlYlO l LlYUAIYI
PORCELEIN - AARDEWERK - GLAS - KRISTAL
WO VERKOOPEN RECHTSTREEKS ?»«
PA*T>CULUStN, OOK OP Oe PRINS HENDRIIKADE
U PROFirCFRT VkN tlNE TRADITIE EN ERVARMB «AR «UI" 1» EiUW
VOOR BONT NAAR EEN VAKMAN !
,, Zé1
BONTWERKER
Kruiskade 78 - Rotterdam - Tel. 54485
GARAGE BEUKERS (in Zuid)
FRANS HALSSTRAAT 26a TEL. 23655
Verhuur van nieuwe Citroen
Auto's zonder chauffeur
l ? I//-MXC GEDIPLOMEERD MASSEUR,
J. J. l\ W IX D HEILGYMNAST
LIJSTERLAAN 28, Tal. 56O9, IJmulden-Oost
Instituut voor h ei l y m n u* t k-k
- hoogte zon- licht therapie
Ringers., in fijnen smaak
het hoogst bereikbare
Een Paascheitje presenteert U als iets
extra's; om Uw visite of Uzelf iets bij
zonder fijns te geven.
Wilt U als gastvrouw er eer mee in
leggen, koopt dan Ringers. De naam
Ringers garandeert U het hoogst be
reikbare in fijnen smaak en kwaliteit.
Gesorteerde, gevulde eitjes van 26 tot
47 cents per ons
Drie goede bekenden Drie heerlijke nieuwe
Noga pralinéeitje
Stern eitje
Kersen eitje
Reinette eitje
Cassies eitje
Kruisbessen eitje
Spaart Ringers plaatjes Flitsende Vinnen"
PIMCEBS
Dezelfde fijne vullingen als in de bonbons