De Groene Amsterdammer

Historisch Archief 1877-1940

Alle jaargangen 1940 13 april pagina 13

13 april 1940 – pagina 13

Dit is een ingescande tekst.

Koloquerelles AL ziet men misschien bij elk nummer van De Groene niet reikhalzend uit naar hetgeen er zooal over de edele kunst van het koken verteld wordt, naar de stof die ter spra ke kan komen, wordt door velen met waterenden mond uitgezien. Want ditmaal moeten wij het nog eens heb ben over de haring. Niet om de nieu we" voor te zijn, die helaas nog op zich laat wachten, maar juist om alle gulzigaards behulpzaam te zijn in het oefenen van een beetje geduld. Want inderdaad, mijnen en bombardementen maken, dat het met den verschen aan voer van het Hollandsche zeebanket, on volprezen in zijn doodgewone naakte zïltheid, voorloopig nog niet al te best staat. En wie durft beweren dat, zelfs afgezien van stijgende prijzen en distributiekaarten de oorlog niet zooveel met de keuken te maken heeft, die moet óf een politicus, óf een maaglijder, óf beide tegelijk zijn. Zoo zitten we dan midden in April nog volop met de zoute, oude Schotsche haring opgescheept, koelkast haring" gelijk de meer chauvinistische lieden zeggen, die er niet van houden dat ook de visch kleur bekent en de rassenkwestie tot op gastronomisch gebied wordt uitgebreid. En we mogen eigenlijk nog dankbaar zijn, want ook dat had kunnen ontbreken, en dan waren we een lekker gerecht armer geweest, want tenslotte is ook deze kost van wintersche afkomst niet te versmaden, zoolang de versche nieuwe nog op het verlanglijstje moet blijven staan. Valt er dan nog iets onbekends van de maatjesharing te beleven? Wis en waarachtig wel; het gaat in de keuken als met de muziek: Alle deun tjes worden gemaakt van het do-re mi-fa-sol, en toch ontstaan er telkens nieuwe, en zelfs verrassende. Van de haring kunt ge heusch nog wat be leven. Het is geen experiment, maar een solied en veelbeproefd recept; doch zelfs al wilt ge het als een waag stuk beschouwen, dan riskeert ge niet veel, want de ingrediënten zijn allereenvoudigst, en het resultaat ver rassend. Neem een half dozijn schotsche ha ringen, en zijn ze erg zout, leg ze dan eerst eens een paar uur in water; daar is zelfs de bijtsndste natuur niet tegen bestand. Als het meer ordentelijke koelkastharingen zijn, kunt ge met afspoelen volstaan, om ze daarna te fileeren en in een doekje zorgvuldig af te deppen. Denk nu niet dat er verder een halve flesch champagne of zooiets aan te pas komt. Slechts een kopje roggebloem, welke hoeveel heid gebruikt wordt om er de haringfilets in te draaien. In een ijzeren pan die goed warm gemaakt is, worden ze vervolgens aan beide kanten in de boter gebakken. En in een andere pan wor den dunne plakjes uien eveneens in de boter twintig tot dertig minuten lang zaam gefruit; denk eraan dat haast daarbij alleen maar schaden kan. Als dit goudgeel is, worden de haringen netjes op een schotel gelegd, en de boter waarin ze gebakken zijn, met melk of koffieroom aangemaakt tot een lichte saus, waarmee men de filets overgiet. Dan komen de uitjes er overheen, en kunt ge dit zeer goed opdienen met aardappelen in de schil gekookt. Een en ander is vooral voor een gemoedelijke katerlunch aanbevelens waardig. Oude kinderspelen voor ds moderne jeugd (uit een prentenmagazijn) (J)en heer - fioeclen Zie eens hoe zij zich vermaken. 't Beertje hoeden spelen zij. Ko gij moet den beer goed raken; Reeds komt hij uw' kuil nabij. Mik maar goed, want slaat gij mis, Ik uw' kuil kruipt hij gewis. De knapen speelden den beer-hoeden, een spel, dat oom in Gelderland als kind zoo dikwijls gespeeld en hun nu geleerd had. Jan zou de beer hoeder zijn. Ieder wapende zich met een' stok en groef, behalve Jan, een kuiltje, ter bree'dte van i1/., palm, en i!/2 el van elkander, in de rigting van een' cirkel, in welks midden Jan, de beerhoeder, zich nu plaatste, met zijn' stok en beer, dat is zijn bal. De zes anderen stonden nu ieder bij zijn kuiltje met den stok op den rand. Jan legde den beer nu op den grond, en begon met zijn' stok dien zacht vooruit te drijven naar het kuiltje van Ko, doch deze gaf bij tijds den beer een' slag, dat hij wel 20 voet weg rolde. Nu had Jan wat te doen, eer hij met zijn' stok den beer weer in den cirkel gedreven had. Hij beproefde het nu bij Hendrik, doch die raakte ook nog tijdig genoeg den beer. Bij Martijn en Bram ging het even min. Jan werd intusschen vrij moe met dat ophalen van den beer. Eindelijk gelukte dat hem bij Flip; deze sloeg mis; toen de bal nabij zijn kuiltje kwam, waardoor Jan gezwind den beer in het kuiltje wist te rollen. Flip was nu de beerhoeder, en Jan nam het kuiltje van Flip in bezit. PAG. 13 DE GROENE No. 3280 "WAT 66H VOOR Kinderen verbruiken een verbazende hoe veelheid energie.Geen wonder, dat ze de al lerbeste voeding noodig hebben.Die krijgen ze In Blue Band: extra energie-voeding. En er gaat n f ets van verloren, omdat Blue Band zoo licht verteerbaar is En ... Blue Band bevat de Vitaminen A en D, die volgens de doktoren onmisbaar zijn om weerstand te kunnen bieden aan ziekten en om stevige beenderen en een krachtig gebit te vormen. Daarom eet je eigenlijk gezondheid, als je Blue Band eet. DAT DOET DE EXTRA ENERGIE" VOEDING, DIE IK HEM GEEF /" zegt Moeder Voor iedereen is Blue Band goed. Mijn man en ik eten het ook en we vinden het wérke lijk heerlijk. Ja, ons gezin is gelukkig gezond, en ik ben er iederendag Blue Band dankbaar voor. BLUE BAND BLIJF BIJ BLUB BAND-BLUE BAND 1$ BE6T/ B.B.10-07S enn Edel metaal bewerk! ng J. C. W^ientcke Ver meerlaan 33 Bilthoven Ontwerpt gedenkplaten, medailles en JtempeU Ceramiek LUIGI EN SOFIA DE LERMA-VAN DER DOES DE WILLEBOIS KASTANJELAAN 4, GROENEKAN BIJ UTRECHT ITALIAANSCH-HOLLANDSCHE CERAMIEK. PERMANENTE EXPOSITIE Binnenhuis-architectuur Paul Bromberg - Botticellistraat 5 - Amsterdam TEL. 24919 - BINNENHUIS-ARCHITECT SIMON KRIEKS Showrooms voor Meubelkunst" Gebouw Hirsch & C i e" Leidscheplein AMSTERDAM Telefoon 48721 VOOR HONDENLIEFHEBBERS THE KOK'S KENNELS SCHOTSCHE TERRIËRS :?: DALMATIÉRS FOKT REEDS SINDS 20 JAAR SCHOTSCHE TERRIËRS MOMENTEEli 8CHOTSCIIE PUPS D I S P O IV I U E L tegen haaruitval en roos Institute for Beauty Culture and Hairgrow" Weteringschans 83 - (boven O.V.V.) Tel. 37729

De Groene Amsterdammer Historisch Archief 1877–1940

Ga naar groene.nl